Ormstjärnor
Man kan säga att ormstjärnorna är sjöstjärnornas förfader. De dök upp i havet redan för 500 miljoner år sedan. De finns fortfarande och har inte förändrats särskilt mycket sedan urtiden.
De fem armarna är mycket böjliga och slingrar sig hela tiden. När ormstjärnan går stöttar den sig på fyra av sina ben. Kroppen liknar annars sjöstjärnan mycket.
Den lever och äter på samma sätt. De är dock ömtåligare och kan inte fånga så stora byten som sjöstjärnorna.
Det finns runt 200 arter av ormstjärna i världen. Cirka 20 av dem hittar man vid den svenska västkusten. Man kan ibland hitta dem på mycket stora djup.
Svart ormstjärna
Kroppsplatta: 1,5 cm
Atlanten till Medelhavet
En liten och vanlig ormstjärna. Den kan också var brun- eller rödaktig. Den svarta ormstjärnan äter alger och smådjur som lever på algerna.
Bräcklig ormstjärna
Kroppsplatta: 1,5-2 cm
Atlanten
Det här är en av de arter man hittar vid den svenska västkusten. Armarna är tunna och mycket ömtåliga. Den bräckliga ormstjärnan ger sig därför ogärna in i strider och håller sig ofta gömd i klippor och håligheter.
Medusahuvud
Kroppsplatta: 8-9 cm
Alla hav
Medusahuvudet är den största av ormstjärnorna. De rikt förgrenade armarna kan bli 25 cm långa och används både till att simma och fånga byten med. Födan består mest av planktondjur som vattenloppor.