Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Sjöborrar

Sjöborrarna kan vara runda, äggformade eller platta. Deras hårda yttre är ett skelett gjort av fem böjda kalkplattor. Inuti detta skal sitter alla organen och omgivande kött. Skalet kallas "Aristoteles lykta". Den har fått detta namn efter en antik grekisk biolog och tänkare, som liknade skalet vid just en lykta.

Sjöborren i genomskärning:
1. Rumpan
2. Munnen
De flesta sjöborrar är täckta med taggar som skyddar dem mot rovdjur. Varje tagg är fäst vid en liten muskel som gör att de går att röra på. Sjöborren kan också använda taggarna till att gå med, men rör sig egentligen med sugfötter som sticker fram mellan taggarna.

Precis som på orm- och sjöstjärnor sitter munnen på undersidan och stjärten på ovansidan. Munnen har fem kraftiga tänder av ben. De äter det mesta de hittar på bottnen, men föredrar döda eller levande djur.

Man kan hitta sjöborrar på både djupt och grunt vatten. Det finns cirka 950 arter, varav 10 stycken i svenska vatten. Många sjöborrar är ätliga och fiskas till mat, medan andra är dödligt giftiga.

Ätlig sjöborre

15 cm
Atlanten

Den här sjöborren hittar man bland annat vid den svenska västkusten. Den är nästan helt klotformad och täckt med ganska kortataggar.

Sanddollar

5-10 cm
Atlantens västkust

Dessa små platta sjöborrar gömmer sig i sanden på grunda stränder. De har korta taggar och gör ingen störra skada om man trampar på dem.

De kallas också Nyckelhålssjöborrar på grund av avlånga hål i skalet. Dessa hål hjälper sjöborren att gräva ned sig snabbt.

Spjutsjöborre

4-g cm
Nordatlanten

Den här sjöborren är liten om man tittar till kroppen, men taggarna är rejäla. Spjutsjöborren brukar vara övervuxen med alger och mossdjur och är därmed bra kamouflerad.

Det här skyddet kan också bli till besvär om någon av utväxterna blir extra stor och sjöborren får slagsida. Då kastar den av några taggar och får balans igen. De klubbliknande taggarna används framför allt till att gå med.


Maskar

Koralldjur

Sjöpungar

Maneter

Sniglar, snäckor och musslor

Bläckfiskar

Sjöstjärnor

Ormstjärnor

Kräftdjur

Kräftlika djur

Sjöborrar

Sjögurkor


Ryggradslösa djur

Fiskar

Reptiler

Däggdjur

Fåglar

Främmande liv



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2025 Unga Fakta AB