Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Film

Fiskaren drömmer om märkliga möten i havet.
Filmer om äventyr i havet började tidigt. En av de första "Fiskarens mardröm" gjordes redan 1907 av den franske trickfilmaren Georges Melies. Hjälten i handlingen sjunker ner på havsbottnen och möter sjöjungfrur och allehanda vidunder. Till slut vaknar han upp och visar sig alltså ha drömt allt. Den franska titeln var "20 000 famnar under havet", det vill säga den samma som Jules Vernes berömda äventyrsroman "En världsomsegling under havet". Handlingen i Melies film är dock helt annorlunda.

Dykare har fångat en liten undervattensvarelse i en filmversion av Jules Vernes "Den hemlighetsfulla ön" från 1929.
1916 kom den första allvarliga filmversionen av Vernes bok. Den spelades in i USA till en för den tiden hög kostnad. Man filmade faktiskt sekvenser under havet med hjälp av två dykare. En särskild metallkula byggdes för att skydda kameran. Klumpigt, kan man tycka, men undervattensbilderna blev underbart vackra.

Vanligen var det svårt att filma till havs på riktigt. Man fick förlita sig på vädret och mycket kunde gå livsfarligt snett. Till äventyrsfilmen "Skörda i den vilda stormen" 1942 byggdes en jättelik glastank på 15 x 30 m. I denna byggde man upp skeppsvrak och havsbottnen med koraller och tång. Handlingen rör två dykare som hämtar skatter från vrak under 1840-talet. Förutom att de bråkar med varandra (om en flicka) och slåss mot pirater, måste de till slut också kämpa mot en jättebläckfisk, där en av dem omkommer. Bläckfisken var en 15 m gummidocka och scenen spelades in i glastanken.

Ubåten Atragon i kamp med sjöormen Manda.
1936 kom en science-fictionfilm som blev populär i USA. "Undersea Kingdom" handlar om hur det ondskefulla undervattensriket Murania planerar att ta över människornas värld. En grupp tappra hjältar stoppar dem givetvis. Det här var ett tema som många filmmakara sedan använt. En av de bättre filmerna är den japanska "Atragon" (1964). Filmens titel är också namnet på den flygande super-ubåt som hjältarna använder sig av för att kriga mot den sjunkna kontinenten Mu.

Herman Melvilles "Moby Dick" har filmats flera gånger, först 1926. Den klassiska versionen är från 1956, med Gregory Peck som den galne kaptenen Ahab. Likaså har Ernest Hemingways "Den gamle och havet" filmats några gånger. Den bästa versionen anses vara från 1958 med Spencer Tracy i huvudrollen.

James Mason som kapten Nemo.
Den främsta undervattens-äventyrsfilmen av den alla producerades 1954 av Walt Disneys bolag. Det var ännu en filmversion av Jules Vernes "En världsomsegling under havet". Filmen var mycket dyr att producera, med fantastiskt undervattensfoto i färg och många specialeffekter. Skådespelaren James Mason är särskilt minnesvärd som den trotsige kapten Nemo, liksom ubåten Nautilus kamp med en jättebläckfisk.

Fridykaren, miljökämpen och naturfilmaren Jaques Cousteau gjorde 1957 stor succé med sin långfilmslånga dokumentär "Den tysta världen". Filmen innehöll de hittils mest fantastiska bilderna från havet och den vann flera priser.

I "Voyage to the Bottom of the Sea" drabbas jorden av allvarliga naturkatastrofer och himlen börjar brinna. En grupp vetenskapsmän räddar sig i en jätteubåt och börjat arbeta på ett sätt att rädda världen. De upplever flera vådliga äventyr under vattnet, bland annat (inte helt oväntat) ett möte med en jättebläckfisk. Filmen gav upphov till en populär TV-serie i början av 60-talet.

Peter Benchleys bästsäljande bok "Hajen" blev 1975 en otroligt framgångsrik film. Historien om ett litet ösamhälle som hemsöks av en jättelik vithaj satte skräck i biobesökarna ett bra tag framöver. Framför allt satte den på allvar igång folks "hajskräck" och många slutade helt bada i havet, även här i Sverige! Filmen fick flera uppföljare, ingen av dem så bra som originalet.

På senare tid har nya filmer kommit med havet i medelpunkten. "Waterworld" (1995) handlade om ett framtida jordklot där ekologiska katastrofer höjt haven så mycket att knappt något land återstår. Hjälten Mariner (Kevin Costner) har anpassat sig så väl att han fått simhud mellan fingrar och tår.

I "The Abyss" (1989) råkar arbetarna på en oljeborrplattform under vattnet på utomjordingar som gömt sig i de stora havsdjupen.

Svärdfisks-fiskaren Billy Tyne (George Clooney) råkar på sitt livs värsta oväder i "The Perfect Storm" (2000). Tillsammans med sin lilla besättning får han kämpa mot havets värsta raseri och otroliga vågor.

Havet kommer alltid erbjuda ideer till filmare. Vi kommer aldrig att få veta allt det innehåller och heller aldrig kunna bemästra det.


Böcker

Film

Länkar



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB