Vikingarna idag
Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Vikingen lever fortfarande kvar som en symbol för styrka och mod.

Man började tidigt komma med olika idéer om hur skandinaverna kunde framhålla sitt förflutna. År 1554 utkom ärkebiskop Johannes Magnus med en bok som förklarade att Norden var hela världens urhem.

Vetenskapsmannen Olof Rudbeck gav på 1600-talet ut verket ”Atlantican”, som påstod ungefär samma sak, och menade också att Sverige egentligen var sagoön Atlantis.

I början av 1800-talet uppstod i Sverige en rörelse som kallades göticismen. Den gick ut på att i konst och skrift hylla och framhäva vårt vikingatida förflutna, särskilt hjältarna och gudarna.

Flera statyer av asagudar gjordes så de liknade gamla romerska statyer av gudar och kejsare. Diktare och författare skrev långa verk om olika vikingaöden och äventyr.

Under 1800-talets slut och 1900-talets början kom ännu en våg av göticism. Särskilt inom den målade konsten producerades verk som skildrar händelser ur asasagorna.

Till och med vardagliga föremål som kakburkar och smörknivar kunde prydas med runstensornament.

Nu är vi inne i ytterligare en vikingavåg, där intresset ännu inte tycks svalna. Ett exempel på bra saker är utgrävningarna på Birka, och alla böcker och tv-program som gjorts om vikingatida historia.

Mindre bra är de olika rasistiska och våldsamma grupper i samhället som satt vikingarna som sin förebild. De hänger gärna på sig vikingatida smycken och använder vikingarnas symboler.

Nazisternas hakkors är från början symbolen solhjulet, som var ett tecken för goda krafter och återfödelse – alltså en gång den mest positiva av alla symboler. Den hittas ofta i vikingatida utsmyckningar, så tänk på vad den egentligen betyder i det sammanhanget.

Det är inte fel att vara intresserad av vikingar, och bära vikingasmycken. Ta bara avstånd från främlingsfientlighet och våldsdyrkan, för det har inget med de riktiga vikingarna att göra. De dyrkade inte våldet, men levde i ett samhälle där det var svårt att överleva. Och de avskydde absolut inte främlingar, eftersom de sökte vänner över hela världen att göra affärer med, och utbyta erfarenheter med. Låt oss ta tillbaka våra vikingar från de människor, som inte begriper vad en riktig viking är!


Kort om vikingen

Vendeltiden

De första städerna

Till sjöss

Skeppen

I Österled

I Västerled

Nya bosättningar

Vikingar i Amerika

Kristendomen

Arkeologi

Vikingarna idag


Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2025 Unga Fakta AB