Film
Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Det är troligt att man redan under stumfilmstiden gjorde filmer om vikingar. Något så ovanligt som en stumfilm i färg finns faktiskt bevarad, "The Viking" (1928), som handlar om Leif Erikssons äventyr i Nordamerika.

Siegfried och draken Fafner möts i Die Nibelungen: Siegfried (1924).
En film som länge färgade synen på vikingar är Fritz Langs "Die Nibelungen: Siegfried" från 1924. Filmen bygger på sagan om Sigurd drakdödaren, känd som Siegfried i Tyskland. Filmen är mycket välgjord men handlar mer om germansk fornhistoria än om vikingar. Bland annat har skurken Hagen än hjälm med vingar, vilket folk ofta tror att vikingarna hade. Denna film sägs ha varit Adolf Hitlers favoritfilm och han hämtade inspiration från filmens mass-scener med krigare när han själv iscensatte sina nazistmöten.

Svensk film

När den svenska filmindustrin startade upp i början av 1900-talet letade man efter så storslagna ämnen som möjligt, för att locka publiken.

Sommaren 1919 spelade det första produktionsbolaget in inte mindre än tre "kolossalfilmer", det vill säga filmer runt en timme. Bland dessa fanns "Bröllopet på Ulvåsa", komplett med behornade och vingprydda hjälmar.

Denna bild av vikingar kommer egentligen ur tyska operor om germanska gudar och hjältar. 1927 producerades en film som byggde på en opera, "Arnljot", om vikingahjälten med samma namn. Operan skrevs av Vilhelm Petersson-Berger, vars verk var mycket populära på sin tid. Filmmakarna trodde att filmen också skulle bli en framgång, men så blev det inte. Den floppade rejält och finns idag inte alls kvar.

Film i Hollywood

En alldeles för välrakad Kirk Douglas leder norska vikingar på plundringståg i England.
Hollywood har återvänt till vikingaepoken allt som oftast, men det är sällan det blivit särskilt bra. 1958 kom "The Vikings", som på sin tid var mycket påkostad.

Matinéhjälten Kirk Douglas spelar en hövdingason som drar till England för att plundra och härja. I hans besättning finns en engelsk träl, som visar sig vara hans halvbror, spelad av matinéstjärna nummer, två Tony Curtis. I slutet gör de två upp.

Filmmakarna har ansträngt sig för att filmen ska bli så historiskt korrekt som möjligt. Ibland funkar det, ibland har de ingen koll alls. Kompositören av bakgrundsmusiken måste ha lyssnat på skandinaviska stycken för att få inspiration, ty plötsligt dyker "Ack Värmeland du sköna" upp i en scen där vikingaskeppen återvänder hem.

"The Vikings" blev en stor framgång, och flera efterapningar följde i rask takt. "Erik the Conqueror" (1961) var en italiensk variant av samma historia med Cameron Mitchell (Farbror Buck i tv-serien "High Chaparall") som vikingahövding. Man hade inte råd med några dyrare material till modellfartygen, så man använde buitoni-pasta till plankorna. Det funkar ändå ganska bra, får man säga.

"The Long Ships" (1964) utspelar sig i Fjärran Östern, med Richard Vidmark som vikingahjälte och Sidney Poitier som muslimsk skurk.

"The Saga of the Viking Women and Their Voyage to the Waters of the Great Sea Serpent" (1957)
I "The Norseman" (1978) seglar hjälten till Nordamerika för att befria sin far, som hålls fånge av indianer. Varken handlingen, skådespelarna eller rekvisitan övertygar.

Faktum är att alla nämnda filmer retar skrattmusklerna lite på ett eller annat sätt. Vikingafilmer har tyvärr fått en sorts töntstämpel på sig, vilket förstås är synd.

En av de märkligare inom sin sort måste vara "The Saga of the Viking Women and Their Voyage to the Waters of the Great Sea Serpent" (1957). Det är en mycket billigt producerad liten film om en grupp vikingakvinnor som ger sig ut för att rädda sina män, vilka hålls fågna av en annan viking. På sin resa stöter de bland annat på den sjöorm som titeln nämner. Annars är den mest berömd just för sitt långa namn.

"Korpen flyger" (1984)
Isländska traditioner

På Island försökte regissören Rafn Gunnlaugsson under 80-talet göra de första "riktiga" historiska vikingafilmerna. Det fungerade ganska bra, i och med att man filmade på Island, med isländska skådespelare. När man tittar på filmerna "känns" de helt rätt. Men "Korpen flyger" (1984), "Korpens skugga" (1988) och "Den vite vikingen" (1991) är brutalt våldsamma, och Gunnlaugsson har en ful ovana att utsätta djur för mycket omild behandling i sina filmer, vilket man inte ska behöva tåla.

"Erik Vikings saga" (1989)
Barnbok blir film

Komikern Terry Jones gjorde 1989 film på sin strålande barnbok "Erik vikings saga". Resultatet blev väl sådär. Filmen är rolig ibland, men full av fantastiska effekter och spännande fantasivärldar. Man har faktiskt lyckats bra med att återskapa kläder, vapen och miljöer historiskt korrekt.

Film nu

Antonio Banderas spelar en arabisk diplomat som motvilligt får prova på vikingalivet.
På senare år har två filmer försökt sig på vikingatemat med hyfsat resultat. "Den 13:e krigaren" (1999) har Antonio Banderas i rollen som den arabiske diplomaten Ibn Fahdlan, som följer med ett gäng vikingar till norden för att slåss mot en armé av kannibaler.

Filmen är mycket spännande och välgjord, men man har inte besvärat sig så mycket med att verklighetstroget återskapa miljöer och föremål. Svärden är på tok för stora och ledaren för vikingarna bär en rustning som först dök upp under 1300-talet. I övrigt har man varit noggrann med språk och seder.

Handlingen, som bygger på en bok av Michael Crichton, hämtar stoff ur bland annat Beowulfsagan. I en mindre roll ses Sven Wollter.

"Viking sagas" (1996) handlar om en viking på äventyr i den kalla norden, enkelt förklarat. Ralf Möller, som också kan ses i "Gladiator", spelar hjälten på hämndturné. Filmen fick ett ganska svalt mottagande. Vissa tycker den är häftig, andra menar att den är lika töntig som de gamla vikingarullarna.

Dataanimerade Beowulf (2007).
Beowulfsagan filmades 1999, med Christopher Lambert ("Highlander") som den svenske sagohjälten. Handlingen är förflyttad till en medeltida framtid, men ligger annars ganska nära den gamla sagan. Hjältinnan spelas av Rhona Mitra, som stått modell för dataspelfiguren Lara Croft. Det finns också en tecknad film, "Grendel, Grendel, Grendel" (1980), som berättar historien ur trollets synvinkel. Denna film bygger på en strålande barnbok av John Gardner.

Fantasyvikingar från Pathfinder (2007).
2007 kom en dataanimerad version av Beowulf-sagan. De skådesspelare som gör karaktärernas röster utförde också deras rörelse, vilka sparades av en dator och överfördes på figurer skapade i datorn. Denna film är den version som är trognast orginalberättelsen, även om den ändrar på handlingen här och där.

Med jämna mellanrum kommer det nya vikingafilmer. Efter "Sagan om Ringen"-filmerna har intresset för fantasy och fornhistoria vuxit igen. Bland de mer lyckade filmprojekten finns den actionpackade indian-/vikingafilmen "Pathfinder", där vikingarna i och för sig inte ser ut som de gjorde i verkligheten.

Kriemhild, Siegfrid och Brunnhild från tyska Curse of the Ring (2004).
Också den tyska miniserien "Die Nibelungen - Der Fluch des Drachen", på svensk DVD kallad "Curse of the Ring", är riktigt bra. Serien handlar såklart om Siegfrid drakdödarens liv och död.

Filmtips

Die Nibelungen: Siegfried (1924)
The Vikings (1958)
Röde Orm och de långa skeppen (1964)
Korpen flyger (1984)
Korpens skugga (1988)
Erik vikings saga (1989)
Den 13:e krigaren (1999)
Beowulf (1999)
Ring of the Nibelungs (2004) (TV)
Beowulf (2007)
Pathfinder (2007)


Böcker

Film

Länkar


Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB