Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Film

Urtiden dök upp tidigt på film, redan under stumfilmstiden. Mellan åren 1919-1930 gjordes inte mindre än 32 filmer om urtidsmänniskan (som man känner till).

Filmmakarna blandade friskt grottmänniskor och istidsdjur med dinosaurier. Filmerna var inte menade som vetenskapliga fakta, utan spännande underhållning. Den här typen av äventyrsfilmer görs faktiskt fortfarande och fast vi vet att jordens historia inte ser ut så här tycker vi de är spännande att titta på.

"One Million B.C." (1940)

En av de mer berömda "En förlorad värld" ("One Million B.C.") från 1940 handlar om grottmannen Tumak som blir utstött från sin stam. När han räddar en annan stam från en köttätande dinosaurie hittar han ett hem hos dem.

Raquel Welch i nyinspelningen av "One Million Years B.C." (1966)
Alla urtidsmänniskor i den här filmen ser på tok för snygga och välfriserade ut. Hjältinnan har till exempel permanentat hår.

"One Million Years B.C." (1966)

1966 gjordes en nyinspelning kallad "One Million Years B.C." ("Giganternas kamp" på svenska). Här spelas hjältinnan av Raquel Welch, som bär en pälsbikini.

Annars ser människorna ut som man tänker sig cromagnon-folket, men man blandar fortfarande in dinosaurier i handlingen.

"When Dinosaurs Ruled the Earth" (1970)
En sorts uppföljare till "One Million Years B.C." är "When Dinosaurs Ruled the Earth" från 1970. I denna film kan vi avnjuta ännu fler forntida bikinbrudar och animerade dinosaurier. Filmen blev faktiskt, välförtjänt, Oscarsnominerad för bästa specialeffekter.

I filmer som "Apmannens återkomst" ("Return of the Ape Man") (1944) blir en grottman upptinad i vår moderna värld och sprider förödelse kring sig. Det blev ett populärt och uttjatat tema, som faktiskt gjordes på ett mycket bra sätt i "Iceman" från 1984. Här blir en cromagnon-jägare återupplivad av vetenskapsmän, och försöker förstå sig på vår nutida värld.

Äventyrare som hittar glömda djungler med urtidsdjur är ett annat klassiskt inslag i äventyrsfilmer. I "Unknown Island" från 1948 hamnar ett gäng sjömän på en oupptäckt ö, där de bland annat får se en rovdinosaurie slåss mot en jättesengångare. Bägge djuren är män i dräkter, och eftersom filmmakarna inte var riktigt säker på hur en jättesengångare såg ut, använde man en gorilladräkt som man satt en svans på!

"Journey to the Beginning of Time" (1955)
"Den fantastiska resan" ("Cesta do praveku") (1954) är en fantastisk tjeckoslovakisk film om tre pojkar som färdas bakåt i tiden genom att paddla nerför en flod. De möter en mängd urtida djur som inte har visats på film varken förr eller senare, de flesta av dem däggdjur. Alla djur är skapade genom mycket skickligt utförd dockanimation. Bland annat får pojkarna se två ullhåriga noshörningar kämpa, de matar mammutar och blir jagade av en jätterovfågel. Tyvärr är filmen idag mycket svår att få tag på.

Den film som än så länge har skildrat urtidsmänniskan bäst är "Kampen om elden" ("Quest for Fire") från 1982.

"Quest For Fire" (1982)

Vi får här följa en trio tappra neanderthaljägare som ger sig ut för att finna elden åt sin stam. På sin resa möter de mammutar, sabeltandade katter, apmänniskor och slutligen den moderna människan i form av pygméer i Afrika.

"Grottbjörnens Folk" (1985)
"Kampen om elden" är både rörande, rolig och trovärdig. Den är mycket välgjord och betéendeforskare utvecklade speciella rörelser och språk för de olika människoraserna i filmen.

1985 gjordes en filmversion av "Grottbjörnens folk" med Daryll Hannah i huvudrollen. Men författarinnan Jean M Auel som skrev boken tyckte inte om filmen och stämde filmbolaget.

"Grottbjörnens folk" är ändå en ganska traditionell urtidsfilm, men det finns undantag.

"Yor - Hunter From the Future" (1984)
"2001 - ett rymdäventyr" (1968), tar sin början på savannen i Afrika, där en flock apmänniskor försöker överleva i den hårda tillvaron. Efter att ha rört vid ett svart stenblock som fallit från skyn blir de mer intelligenta och börjar gå upprätt och använda verktyg.

En av de märkligaste filmerna någonsin är nog "Yor - Hunter From the Future" (1982), som blandar allt som tänkas kan. Rymdmannen Yor från jordens framtid kastas en miljon år tillbaka i tiden och får slåss mot apmän, dinosaurier och så småningom onda utomjordingar, som spårat Yor på hans tidsresa!

10000 BC (2008)
Den äventyrliga "10000 BC" från 2008 berättar om en mammutjägare vars hemby blir plundrar och hans folk bortfört av en högre stående civilisation.

Även om berättelsen är helt påhittad och inte riktigt hänger ihop rätt historiskt skildras urtidsdjuren på ett väldigt levande och bra sätt.


Film

Böcker

LänkarTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB