Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Böcker

Det finns flera bra böcker där dinosaurier spelar en viktig roll i en dramatisk handling.

Sir Arthur Conan Doyle

Engelsmannen Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930), som hittade på mästerdetektiven Sherlock Holmes, skrev också äventyrsromanen "En förlorad värld" (1912).

Här får man följa med den hetlevrade professor Challenger och hans kamrater till en djungelbevuxen platå i Sydamerika.

Här har tiden stått still och de råkar på dinosaurier, flygödlor och andra urtidsdjur. De möter till och med förhistoriska människor, innan de lyckas fånga en flygödla som de tar med tillbaka till London.

Jules Verne

Fransmannen Jules Verne (1828-1905) var till och med ännu tidigare ute med "Till jordens medelpunkt" (1864).

I berättelsen stiger professor Lidenbrook, hans brorson Axel och islänningen Hans ner i en vulkan på Island. De ska försöka hitta en väg ner till jordens medelpunkt.

Efter många äventyr kommer de till ett underjordiskt hav som de måste korsa på en liten flotte.

Mitt ute på havet hamnar de i en strid mellan en plesiosaur och en ichtysaur. Senare stöter de på en urtidsjätte som vallar en flock enorma elefantdjur.

Det här var den första gången man använde utdöda djur i en äventyrshandling. När Jules Verne skrev boken var dinosaurier fortfarande en nyhet.

Ossian Elgström

Svensken Ossian Elgström (1883-1950) kom 1932 ut med romanen "Under meteorernas trumeld".

Det här är en vild och spännande berättelse, där flera meteorer kraschar in i jordens ena sida, och tränger upp en underjordisk urtidsvärld till ytan i Europa.

Bland annat översvämmas Stockholm av rasande dinosaurier, och svenska flottan utkämpar ett hopplöst slag mot en armé av havsmonster.

Niels Meyn

Danske författaren Niels Meyn (1891-1957) producerade i mitten på 1900-talet en stor mängd äventyrsböcker för barn och ungdom.

För det mesta använde han påhittade författarnamn (pseudonymer) istället för sitt eget. Under namnet James Morris skrev han en serie böcker om den rödhårige Tarzan-liknande hjälten Jukan, som lever i Sydamerikas djungler med sin puma.

I flera av historierna råkar Jukan ut för dinosaurier och andra urtida eller jättelika varelser. Jukan-böckerna kom ut under 50-talet, men är fortfarande spännande och rolig läsning.

Edgar Rice Burroughs

Amerikanen Edgar Rice Burroughs (1875-1950) skrev i början av 1900-talet flera romaner i urtidsmiljö. I en av böckerna om hans djungelhjälte Tarzan får man följa med till det enorma träskområdet Pal-ul-don, där det kryllar av dinosaurier.

Burroughs hittade också på en urtidsvärld inuti jorden som han kallade för Pellucidar. Hjälten David Innes hittar dit i en sorts jord-ubåt kallad "järnmullvaden".

Väl i Pellucidar förälskar han sig i urtidsprinsessan Dian den Vackra, och måste slåss mot dinosaurier, jättefåglar, Hooja den Sluge, Jubal den Fule, och många andra rysliga figurer. Burroughs bästa böcker är nog ändå de om urtidskontinenten Caprona, som ligger dold i dimmor nere vid sydpolen.

Michael Chrichton

På senare år har böckerna om "Jurassic Park" blivit mycket lästa. De är författade av amerikanen Michael Chrichton (1942-), och har också gjorts till två framgångsrika filmer av regissören Steven Spielberg.

Det här är en lista på bra faktaböcker om dinosaurier. Ju nyare boken är desto bättre uppdaterad är den men många av de äldre böckerna har fantastiska bilder och bra information om dinosaurieforskningens historia.

Neil Clark & William Lindsay: (Nordstedts) Faktapocket Dinosaurier, 1997
Dougal Dixon: Skräcködlornas värld, 1985
Dougal Dixon: Bli en dinosauriedetektiv, 1988
Fakta i närbild: Dinosaurier, 1985
David Lambert: Bonniers stora bok om dinosaurier, 1994
David Lambert & Diagram Group: Dinosaurier, 1984
L. B. Halstead: Dinosaurier, 1979
John A. Horner & Don Lessem: Maia, en dinosaurie växer upp, 1991
Jean-Guy Michard: Dinosauriernas värld, 1989
Adrian J. Desmond: Dinosauriernas gåta, 1975
Robert T. Bakker: Dinosauriernas gåta, 2001
Ian Jenkins: Dinosaurier; Jättarna från förr, 2000
Deborah Cadbury: Dinosauriejägarna, 2003
Tim Haines : Dinosauriernas tid, 2000
Josef Benes & Zdenek Burian: Urtidens djurvärld, 1990
Zdenek V. Spinar & Zdenek Burian: Före människan, 1978


Film

Böcker

LänkarTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB