Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Övriga vapen

Tomahawker och stridsklubbor

Tomahawk med ett blad av metall, importerat från Europa.
Tomahawken är antagligen indianernas mest kända vapen. Den beskrivs ofta som en liten yxa med metallblad som användes både till hugg och att kasta med. I själva verket var sådana tomahawker tillverkade i Europa och kom till indianerna genom byteshandel. Ofta var de också kombinerade med en pipa.

De indianska ur-tomahawkerna var mer av en sorts stridsklubba som försetts med ett blad av sten eller en vass bit horn. Namnet "tomahawk" kommer från ord som används av indianer i Virginia-trakten.

En tomahawk tillverkad av indianer, skaftet är av trä och bladet är av flinta.
En stridsklubba från högplatån utav trä, med en spets av horn.
Stridsklubba från Irokeserna. Skaftet är av ben och bladet av sten.
En stridsklubba från apacherna. Skaftet är av trä och en rund sten har flätats fast i ena änden.

Spjut

Indianspjuten var mycket långa och användes i strid nästan uteslutande av ryttare. Det var också ett effektivt verktyg vid jakt.

Tillverkningen av spjutspetsar följde samma tur som knivarna. De allra tidigaste spjuten hade spetsar av flinta, som efterhand ersattes med koppar. Knivblad av stål omarbetades och blev effektiva spetsar.

När man jagade höll man spjutet under högerarmen, liksom en europeisk riddare, och stötte det i sidan på djuret. Spjuten dekorerades mycket vackert, och ibland kanske lite opraktiskt, med pälsbitar och örnfjädrar.

Det fanns också speciella "medicinspjut", som användes vid magiska ritualer. Tillsammans med skölden var spjutet en viktig detalj vid de olika danser som spelade en viktig roll i indianernas religiösa liv.

Gevär

Då indianerna först mötte den vite mannens eldvapen trodde de att det var åskblixtar som slungades mot dem. De kallade därför ofta gevären för just "åskkäppar". De lärde sig snart själva att använda vapnen, men behöll fortfarande en viss mystik kring dem, och kallade dem för "medicinjärn". Indianerna använde ändå sina bågar. De var snabbare att ladda, tystare och lättare att bära.

En musköt från 1600-talet, musköterna var tunga och klumpiga vapen, dessutom tog det lång tid att ladda om dem.

Men indianer som börjat använda gevär konkurrerade snabbt ut andra stammar med enklare vapen. De såg också till att alltid hålla sig med de senaste modellerna. Ibland hade de till och med bättre vapen än amerikanska militären. Vapenhandlare åkte ut till indianerna i vildmarken och sålde till dem direkt.

Ett kort och lätt Winchester gevär, detta var ett favorit-gevär hos de indianer som använde gevär.

Några få indianer använde revolver. Det var inte särskilt vanligt och vapnen kom ofta till dem som krigsbyte, eller från döda amerikanska soldater.


Pilbågen

Knivar

Sköldar

Övriga vapenTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB