Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet ekonomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet ekonomi.


Hej! jag ska snart flytta hemifrån och jag har jobb och liknande, problemet är att pengarna gärna slinker iväg på andra håll så jag undrar om du har några tips på hur man lägger upp en bra budget.

Tack på förhand!

/ Michaela Thomsen, 18 år från Karlstad

Hej Michaela!

Här på ungafakta.se under knappen Ung Ekonomi - Din ekonomi (den rosa spargrisen längst ner) och där under rubriken Egna pengar finns ett budgetblad du kan skriva ut och använda som underlag när du gör en egen budget. Du kan också gå till ditt Sparbanks-/Swedbankskontor och fråga efter Ungdomsekonomen som är en guide och handbok i grundläggande privatekonomi för dig som är ung. I den hittar du uppgifter om vad olika saker kostar och sånt som är bra att tänka på när man ska flytta hemifrån.
Lycka till!


vad är ekonomi?

Jag skulle vara glad om du svara!


MVH Mikael.

/ Mikael, 9 år från Skillingsfors

Hej Mikael!

Ekonomi betyder hushållning med begränsade resurser. Att man som person har kontroll på hur mycket man kan shoppa, handla mat och prylar för till den inkomsten man har. Idag används dock ordet oftast i samband med pengar.

Vetenskapen ekonomi handlar om att planera. De som professionellt sysselsätter sig med ekonomi kallas ekonomer. Planera handlar helt enkelt om var man tänker göra av med sina pengar i framtiden ex spara i aktier, eller på konto eller om man t.ex. vill köpa ett hus eller resa för dem.

Hälsningar Ylva


Hej Ylva! :)

Jag är 12 år, och jag undrar när man får börja sommarjobba och hur mycket man tjäner varje månad..!??


Mvh Malin

/ Malin, 12 år från Östersund

Hej Malin!
När du är 13 år får du med dina föräldrars tillstånd arbeta under skollov, högst 8 timmar om dagen och 12 timmar i veckan. Du får inte arbeta på kvällar och nätter och arbetet ska vara enkelt och ofarligt, t.ex. plocka jordgubbar, hjälpa till i butik eller på kontor. Hur mycket du tjänar beror var du jobbar. Du kan kolla med fackförbundet som finns på arbetsplatsen. Jag såg på Österunds kommuns hemsida att de betalar 38 kr/tim när de erbjuder sommarjobb = feriepraktik för 14-åringar i år (14-17 år). Innan du får ett sommarjobb kanske du kan tjäna egna pengar genom att t.ex. tvätta bilen, rensa ogräs, vara hundvakt, klippa gräset, putsa fönster, duka och diska, städa hela huset, gå och handla, sitta barnvakt, baka kakor och sälja, panta flaskor.
Lycka till!
Ylva


Heeej!

Jag är 12 år och jag tycker att jag har för lite i månadspeng. Jag har 120 kronor. Mina kompisar för 150 / 350 kronor i månadspeng. Min mamma säger att , jag får kläder, en läsklubb, och mat. Men min kompis som får 350, har exakt samma klubb, hon får fina märkeskläder och såklart mat. Jag tycker att det är orättvist och vill ha mera månadspeng, jag vill ju självklart handla kläder, cd-skivor, läppgalans och annat, jag också!

Vad tycker du att jag ska göra?

Vad får en 12:åring i månadspeng?

Jag skulle bli super-duper-glad om jag fick svar...

/Paula

/ Paula, 12 år från Jönköping

Hej Paula!
I en undersökning vi gjorde år 2006 var den genomsnittliga månadspengen för en 12-åringen 210 kronor. För att få mer i månadspeng kan du kanske hjälpa till hemma med att t.ex. klippa gräset, putsa fönster, duka och diska, städa hela huset, gå och handla.
Hälsningar
Ylva


Hej! jag är 12 år och undrar hur mycket jag borde få i månadspeng`? tack i förhand alice

/ Alice, 12 år från Värnamo

Hej Allice!
I en undersökning vi gjorde var den genomsnittliga månadspengen för en 12-åringen år 2006 210 kronor. Hälsningar
Ylva


Hej !! Jag är 12 år och jag undrar hur mycket jag borde få i veckopeng / månadspeng ??


/Julia.



/Vill ha ett svar snabbt !! /tack på förhand .------

/ Julia, 12 år från Värnamo

Hej Julia!
I en undersökning vi gjorde var den genomsnittliga månadspengen för en 12-åringen år 2006 210 kronor. Hälsningar
Ylva


Hej, ylva!
Jag undrar hur mycket du tycker att en 13 åring ska få i månadspeng? för jag får 200 kr i månaden och jag tycker det är för lite. Vissa av mina kompisar får 500 kr, jag har förslagit att jag ska få 700 kr och då betala mina kläder själv men mamma och pappa går inte med på det. Tycker du att 700 kr är för mycket, även om jag köper mina kläder själv. Mina föräldrar säger att när jag fyller 14 så ska jag få mitt barnbidrag, och det ärinte så långt kvar dit, så snälla svara!
// Sara, 13 år

/ Sara, 13 år från heby

Hej Sara!
I en undersökning vi gjorde för ett par år sedan var den genomsnittliga månadspengen för en 13-åringen 360 kronor. Dina kompisars månadspeng kanske ska räcka till kläder resor och annat. Det finns ju också de som inte får så mycket i månadspeng. Du kanske kan motivera dina föräldrar att ge dig mer i månadspeng genom att du hjälper till hemma. Du kan t.ex. städa hela huset, putsa fönster och klippa gräset.
Hälsningar
Ylva


HUR SVÅRT ÄR DET ATT FÅ JOBB?

/ NATALIA

Hej Natalia!
Det beror ju på vad man vill jobba med, var man bor och vilken utbildning man har. Om det gäller jobb som du kan få nu för att tjäna egna pengar kan du kanske hjälpa till hemma eller hos bekanta? Du kan t.ex. klippa gräset, putsa fönster, bädda sängen, duka och diska, städa rummet, städa hela huset, gå och handla, sitta barnvakt, baka kakor och sälja, panta flaskor.
Hälsningar
Ylva


Hej Ylva! =) Jag jobbar med ett projekt i skolan, och jag och en kompis ska debattera mot två andra senare om energikällor! Och dom har jordvärme, sånt där med värmepump. och jag skulle vara jätte tacksam om jag kunde få några tipps och nackdelar om jordvärme! För jag hittar inga alls! =( AJa, tack på förhand! kramar

/ sandra , 14 år från arvidsjaur

Hej Sandra!
Jag är inte expert på energikällor så jag föreslår att du kontaktar energirådgivaren i kommunen där du bor. Lycka till med projektet!
Ylva


Hej Ylva!
Jag är 8 år och jag undrar hur mycket jag borde få i månadspeng.


Svara gärna snabbt!

/Alice

/ Alice Fallström, 8 år från Karlstad

Hej Alice!

Hur stor månadspeng man får är väldigt olika. Vid en undersökning som vi gjorde förra året så fick 8-åringar i genomsnitt 110 kr i månadspeng.

Hälsningar
Ylva


Hej Ylva!
I sommar ska jag sommarjobba på klädersaffären"Gant" jag tänkte bara höra med dig. Hur mycket borde jag få betalt i min ålder?

Tack!

/ Evelina, 16 år från Stockholm

Hej Evelina!
Grattis till sommarjobbet! Du kan kontakta Handelsanställdas förbund så kan de säkert ge dig svar på vilken lön du bör ha. På deras hemsida www.handels.se hittar du också information om feriearbete under Ung i Handels.
Lycka till på jobbet i sommar!
Ylva


vad finns det för nackdelar med att ha euro i Sverige?

/ rebecca, 16 år från västra götaland

Hej Rebecca!

Ett inträde i EMU innebär bland annat att Riksbankens möjligheter att höja och sänka räntan försvinner, vilket kan ses som en nackdel. Idag kan den svenska Riksbanken höja räntan om det finns risk för att ekonomin växer för fort med risk för ökad inflation. Det innebär att det blir dyrare att låna, både för företag och hushåll. Alternativt sänker centralbanken räntenivån i syfte att stimulera ekonomin, bli billigare att ta lån, billigare att investera. EMU-inträdet innebär att det är den Europeiska Centralbanken, ECB, som beslutar om räntan avseende hela EMU-området. ECB tar endast hänsyn till hur ekonomin i EMU-området som helhet utvecklas, inte några landspecifika skillnader. ECB.s mål är att hålla inflationstakten under 2%. Det betyder att för ett enskilt EMU-land, t ex Italien, kan några räntehöjningar inte genomföras för att få ned en alltgör hög inflationstakt. Räntevapnet är såldes borta, vilket skulle bli fallet för Sverige vid ett EMU-inträde. Istället är det politiska beslut i ett enskilt medlemsland i EMU som blir ett viktigt verktyg för att ev kyla av en ekonomi. ( man brukar kalla detta för finanspolitiken). Det kan tex avse skattehöjningar för att bromsa en stark konsumtionstillväxt. Åtgärder för att öka konkurrensen är andra frågor som enskilda nationer själva kan arbeta med för att få ned infaltionen. Svårigheten är dock att många politiker inte våga att genomföra tillräckliga åtgärder, mindre populära åtgärder, med risk för att man inte blir återvald. Ansvaret på politikerna att föra en sund finanspolitik ökar vid ett EMU-inträde.

Den nationella valutan, kronan, försvinner vid ett EMU-inträde. Euron blir det enda giltiga betalningsmedlet inom EMU. Svensk ekonomi har stärkt sin internationella konkurrenskraft under flera decennier av en svag kronkurs, inte minst via återkommande delvalveringar. Denna möjlighet försvinner vid ett inträde i EMU, vilket också kan ses som en nackdel. Kronans värde gentemot euron fastställs till en fast kurs vid ett framtida EMU-träde och får inte förändras. En alltför hög fastställd kurs till euron blir en konkurrensnackdel för svenska företag, medan en för låg fastställd kurs mot euron innebär en konkurrensnackdel för företag verksamma i EMU-området. Att finns en "rätt" växelkurs är således viktig. Euron svänger naturligtvis gentemot andra valutor i världen te x amerikanska dollarn, japanska yenen, brittiska pundet etc.

Vissa avrundningseffekter i samband med ett EMU-inträde är sannolikt. Det visar inte minst de länder som redan infört euron som betalningsvaluta. Det är framför allt olika tjänster (restaurang besök, frisör......) där smygprishöjningar genomförts.

Fördelarna med EMU är att valutariskerna inom EMU-området försvinner, vilket ökar handelsutbytet mellan länderna. En gemensam valuta ökar också konkurrensen inom EMU-området när prisskillnaderna mellan länder och regioner tydligörs.

Hälsningar
Ylva


Hej! Nu vet jag inte om du kan svara på den här frågan, men ungefär hur mycket tjänar en företagsekonom? Är det mycket muntliga redovisningar som ingår i yrket? Tacksam för svar.

/ Sophia, 14 år från Stockholm

Hej Sophia!
Det är nog väldigt olika hur mycket man tjänar beroende på hur länge man jobbat, om man är på ett stort eller litet företag och var det ligger. Och givetvis beroende på var man har för arbetsuppgifter. Detsamma gäller nog också om det är mycket muntliga redovisningar, det är olika på olika jobb.

Hälsningar
Ylva


Hej, jag är tolv år och undrar hur mycket man borde få i månadspeng då. Nu får jag 150kr/månad men vissa av mina kompisar får 280 och en får 500!

/ Carl, 12 år från Vetland

Hej Carl!
Den genomsnittliga månadspengen för en 12-åringen var 2006 210 kronor. Dina kompisars månadspeng kanske ska räcka till kläder resor och annat. Det finns ju också de som inte får så mycket i månadspeng.

Hälsningar
Ylva


hejhej!

jag undrar vad man ska få i månadspeng när man är 11 år? Och vad man ska betala då, och vad man inte ska betala.

//matilda

/ matilda, 11 år från enköping

Hej Matilda!

I genomsnitt får en 11-åring i Sverige 160 kronor i månadspeng. Vad pengarna ska räcka till får man bestämma tillsammans med sina föräldrar. Oftast brukar det vara godis, tidningar, böcker, presenter och kläder som man köper för sin månadspeng.

Hälsningar
Ylva


vad är ekonomi

/ Fanny, 10 år från Tomellila

Hej Fanny

Ekonomi betyder hushållning med begränsade resurser. Att man som person har kontroll på hur mycket man kan shoppa, handla mat och prylar för till den inkomsten man har. Idag används dock ordet oftast i samband med pengar.

Vetenskapen ekonomi handlar om att planera, . De som professionellt sysselsätter sig med ekonomi kallas ekonomer. Planera handlar helt enkelt om var man tänkt göra av med sina pengar i framtiden ex aktier, sparande på konto eller om man vill resa för dem.

Hälsningar Ylva


vad betalar man i österrike med /nicole

/ nicole<3, 13 år från östersund

Hej Nicole!
I Österrike betalar man med Euro. Tidigare hade man en valuta som hette Schilling.
Hälsningar
Ylva


Hej Ylva. I vilken ålder ska man börja betala ekonomin?

MVH Medina

/ Medina, 10 år från Malmö

Hej!
Föräldrar har skyldighet att försörja sina barn tills de fyller 18 år. Men går man ännu i skolan, gymnasiet eller motsvarande, för att skaffa sig en grundutbildning, är föräldrarna fortfarande underhållsskyldiga under skoltiden, längst tills dess man fyller 21 år.
Om man börjar arbeta är man skyldig att försörja sig själv. Bor man kvar hemma bör man betala för t.ex. rum, mat, tvätt, telefon, TV och tidning.

Hälsningar
Ylva


Hej!

Min dotter är 5 år snart 6 år och jag försöker få henne att själv vilja spara sina pengar på sitt fond konto, vill få henne att tycka det är kul att spara inte slösa...

Hon får en veckopeng på 50:- den höjs med 5:- varje gång hon gjort något bra ex: bäddat sängen, hjälpt till med att duka till frukost och middag... Men det är inte varje gång hon vill och då är det bara lek som gäller (och det gör mig inget alls). Min fråga till dig är: Om jag är för hård mot min dotter? hon klagar aldrig snarare tycker hon det är kul. Men det är inte alltid hon vill förstås. Är jag verkligen hård emot henne som jag har hörts det sägas.
Jag är en ensamstående mamma till två barn utan jobb. Jag vill ju att don ska ha en bra start när dom flyttar hemifrån eller så. Pengarna under månaden får hon själv avgöra om hon vill spara allt, lite eller inget...

Tack på för hand

Mvh Johansson

/ Johansson, 5 år från Frågar om min dotter ifrån bromölla

Hej!

Tillsammans kan ni kanske ska sätta upp sparmål på lite kortare sikt. T.ex. att spara till en leksak som hon önskar sig, ett utflyktsmål eller något annat som hon gillar. När det gäller långsiktigt sparande som för en bra start när hon flyttar hemifrån kanske det är lättare om du automatiskt för över en summa varje månad till hennes fondkonto.

Hälsningar
Ylva


(Jag frågar för min dotter)
Hon får 150 kr i månadspeng - den ska bara räcka till godis och eller tidningar. Är det för lite?
Vi går på bio minst en gång i månaden, vi åker till badhus eller äventyrsbad minst en gång i månaden, allt detta betalar jag förstås. Jag betalar också presenter till kompisarnas kalas. Jag köper chips och dricka till fredagsmyskvällarna.
Vad anser du?

/ Ariana, 11 år från Stockholm

Hej!
150 kronor i månadspeng är en ganska vanlig summa för en 11-åring. I tidningen Lyckoslanten finns i nr 1 2007 en redovisning av en stor undersökning om veckopeng och månadspeng. Lyckoslanten ges ut av Swedbank och sparbankerna och delas ut i skolorna.

Hälsningar
Ylva

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB