Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet ekonomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet ekonomi.


heej! jag heter moa och är 10år. jag undrar? jag får 50kr i månadspeng är det för lite eller för mycket. jag tycker det är för lite

/ moa, 10 år från värmand

Hej Moa!
I en undersökning vi gjorde var den genomsnittliga månadspengen för en 10-åring 130 kronor. Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Jag föreslår att du och dina föräldrar tillsammans pratar om vad pengarna ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


Heej! asså jag har velat sommajobba jätte länge, så jag har passat barn å klipptgräsmattan å så, men de e inte ens roligt, så jag undrar om du vet nån sida som de står var man kan sommarjobba å sånt..

Kramar Från Jennifer

/ Jennifer, 14 år från kungälv

Hej Jennifer!
Oftast är det lättast att skaffa jobb genom personliga kontakter. Kanske känner du någon som jobbar i en affär som du kan fråga om du kan hjälpa till i. Det kanske finns någon som odlare jordgubbar eller andra bär i närheten där du bor och som behöver hjälp med plockning. Du kan också prova att söka jobb som reklamutdelare eller tidningförsäljare på helgerna. Prova att söka på "reklamutdelning" och "sälja tidningar" på Internet.
Lycka till!
Ylva


Hejsan, jag har två frågor att fråga den första är så här:

1) Jag undrar hur mycket man ska få i månadspeng när man är 13 år?

2) Jag undrar om det finns nåt jobba jag kan göra så at jag får pengar?

Hälsningar från Julia

/ Julia , 13 år från Stockholm

Hej Julia!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 13 år i genomsnitt 310 kronor i månadspeng.
Oftast är det lättast att skaffa jobb genom personliga kontakter. Här är i alla fall några tips på jobb. Du kan kanske hjälpa till hemma eller hos bekanta med att skotta snö, klippa gräset, putsa fönster, städa huset, gå och handla, sitta barnvakt, panta flaskor, baka kakor och sälja. Kanske känner du någon som jobbar i en affär som du kan fråga om du kan hjälpa till i. Du kan också prova att söka jobb som reklamutdelare eller tidningsförsäljare på helgerna. Prova att söka på "reklamutdelning" och "sälja tidningar" på Internet.
Lycka till!
Ylva


Hej, asså jag undrar ifall det finns något jobb som man kan ha på t.ex. helgen inget som man gör hemma, jag behöver mycket pengar för jag ebhöver kläder, då min mamma och pappa betalar för min häst blir det inte så mycket över till mig.. svara snabbt.!!

/ Rebecca, 13 år från malmö

Hej Rebecca!
Du kanske kan prova att söka jobb som reklamutdelare eller tidningförsäljare på helgerna. Prova att söka på "reklamutdelning" och "sälja tidningar" på Internet. Eller så kanske det finns någon annan i ditt stall eller på någon gård i närheten som vill ha hjälp med att sköta om sin häst.
Lycka till!
Ylva


Hej!Jag heter Mikael och i december fyller jag 18år.Föra vecka hadde jag avslutat min gimnasium skolan på grund av fel val.Min mamma är sjuk pensöner och ensamstående hun har lite i sin sjuk pension så jag undrar viken bldrag som försvinner just nu har hon bostadsbidrag,studiebidrag,underhålsbidrag.Var vi kan vända oss om hjälp vi lever under norm.Mvh Mikael.

/ Mikael, 17 år från Svensk

Hej Mikael!
Jag föreslår att ni kontaktar Konsumentrådgivningen i kommunen där ni bor. Ring kommunens växel och fråga efter telefonnumret.
Lycka till!
Ylva


Hej! Jag är tolv år och får bara 20 kronor i veckopeng. Jag tycker det är väldigt lite. Borde jag inte få lite mer än så?

/ Matilda, 12 år från Falerum

Hej Matilda!
I en undersökning vi gjorde var den genomsnittliga veckopengen för en 12-åring 50 kronor. Sedan är det ju lite olika vad pengarna ska räcka till. Det får man bestämma tillsammans med sina föräldrar. Oftast brukar det vara godis, tidningar, böcker, presenter och kläder som man köper för sin månadspeng. För att få mer i månadspeng kan du kanske hjälpa till hemma med att t.ex. klippa gräset, putsa fönster, duka och diska, städa hela huset, gå och handla.
Hälsningar
Ylva


hej vad är det vanligaste att få i veckopeng vid 10 års ålder?? jag får 20 kan du ta reda på hur mycket en 10 åring brukar få??

/ Jenny , 10 år från Sverige

Hej Jenny!
I en undersökning vi gjorde var den genomsnittliga veckopengen för en 10-åring 35 kronor.
Hälsningar
Ylva


hej jag är 11 år och får femtio kr i veckopeng är det inte lite lite eller???

/ melina, 11 år från sverige

Hej Melina!
I en undersökning vi gjorde var den genomsnittliga veckopengen för en 11-åringen 40 kronor. Sedan är det ju lite olika vad pengarna ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


Hej, jag är 13 år och fyller 14 om ca en vecka och jag får 250kr i månaden. Men mamma och pappa betalar kläderna åt mig men jag får köpa godis själv förutom när det är runt jul för jag ska ha råd med julklppar. Hur mycker ska jag egentligen få ?

/ Sara, 13 år från Västerås

Hej Sara!
I en undersökning vi gjorde var den genomsnittliga månadspengen för en 14-åring 450 kronor. En del av pengarna ska då räcka till kläder, fritidsintressen, resor m.m. Många hjälper till hemma med t.ex. allmänt hushållsarbete (tvätt, stryka, vika tvätt, städa, putsa fönster), passa syskon, trädgårdsarbete eller tvätta bilen.
Hälsningar
Ylva


hej,jag fyller snart 13år,och jag ska köpa en Siberian Husky när jag får råd,men jag får bara 170 i månadspeng,hur mycket borde jag egentligen få?

/ Sofia, 13 år från Sverige

Hej Sofia!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 13 år i genomsnitt 310 kronor i månadspeng. En del kan få lite mer pengar genom att hjälpa till med t.ex. allmänt hushållsarbete (tvätt, stryka, vika tvätt, städa, putsa fönster), passa syskon, trädgårdsarbete eller tvätta bilen.
Lycka till med sparandet till din hund!
Ylva


jag ska sätta in pengar på en killes konto i sommar och ska betala han 350EUR, kan jag sätta in svensk valuta på hans konto och den blir EUR på hans konto som Valutan står i ....eller måste jag växla valutan till Eur och sedan sätta in pengarna?

/ Flenn, 15 år från Karlshamn

Hej Flenn!
Har han ett konto i Sverige får du sätta in ungefär 3250 kronor på hans konto. Har han konto i en utländsk bank får du göra en utlandsbetalning på banken. Då betalar du också i svenska kronor. Banken räknar om till Euro och skickar pengarna till killens bank.
Hälsningar
Ylva


Jag undrar hur mycket man ska få i månadspeng när man är 12 år?

/ jonathan, 12 år från vimmerby

Hej Jonathan!
I en undersökning vi gjorde var den genomsnittliga månadspengen för en 12-åringen 210 kronor.
Hälsningar
Ylva


hur mycket kan en dagisavgift vara på ... ? jag håller på gör ett projekt? om du undrar ! :)

/ ros från landskrona

Hej ros!
Dagisavgiften eller barnomsorgstaxan som den också kallas bestäms av varje kommun. Den kan därför vara olika i olika kommuner. Titta på kommunens hemsida under Barn & Utbildning eller ring kommunen och fråga.
Lycka till!
Ylva


heej Ylva!
jag är en 14-årig flicka som vill åka på språkresa till england i sommar.
för jag tycker att engleskan i skolan är för lätt. jag har andra böcker än andra för att jag tycker det men jag har inte lärt mig något sen jag började 8:an.
så till problemet: jag har inte alla pengar som jag behöver för att åka, så jag vill veta om det finns bidrag eller stipendium som jag kan söka för det här problemet, och vart jag kan hitta dom.
många kramar
"elisabeth"

/ elisabeth, 14 år från örebro

Hej Elisabeth!
Du kan fråga på din skola om det finns några stipendier att söka. Du kan också fråga på kommunen där du bor. Ibland har Lions- och Rotaryföreningarna särskilda stipendier som man kan söka för utlandsstudier. Hör med de lokala föreningarna. Adressuppgifter till Lions och Rotary kan du hitta på www.lions.se och www.rotary.se
Lycka till!
Ylva


Hej ylva!

Jag hoppas att du kan ge mig ett bra svar på min fråga eller hjälpa mig vidare..
Det är såhär att jag är 16 år och har flyttat hemifrån till en egen lägenhet, jag får både studiebidrag och inackorderingstilläg plus at jag jobbar ungefär 2 dagar per vecka. Det som jag undrar över är hur det går till med skatt. För jag har hört att vi ungdomar inte får tjäna mer än en viss summa utan att bli av med något bidrag, stämmer det? Hur mycket får man tjäna utan att man ska behöva betala skatt, hur går det till på sommaren när man har sommarjobb?

Tack så Mycket
Anne

/ Anne, 16 år från Karlstad

Hej Anne!
Studiebidraget ,som är 1050 kr per månad, får du som är under 20 år om du studerar på heltid, t.ex. på en vanlig gymnasieutbildning. Inackorderingstillägg får du om du bor och studerar på en annan ort än din hemort. Hur mycket du får i inackorderingstillägg varje månad beror på hur långt det är mellan ditt föräldrahem och skolan där du går. Man kan också ansöka om extra tillägg om familjens inkomst är lägre än 125.000 kr. Avdraget du hört om kanske gäller studielånen som man kan ta när man fyllt 20 år och läser på högskolan? Skolungdomar och studerande kan tjäna upp till 17 399 kronor i år (dvs. 2008) utan att betala någon skatt. På intyget, som finns i Skatteverkets broschyr Sommar- och extrajobb - Information till skolungdom och studerande, intygar du att din sammanlagda inkomst inte blir högre än 17 399 kronor under året. Blanketten lämnar du direkt till din arbetsgivare. På Skatteverkets hemsida för unga www.skattungen.se kan du läsa mer om skatter. Du kan också fråga på Skatteverkets lokalkontor där du bor eller prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola så kanske han eller hon kan hjälpa dig.
Hälsningar
Ylva


hej Ylva!
jag e 12 år och måste käna lite...
hur få man tag på ett bra jobb för en 12 åring? jag kan inte dela ut reklamblad för det är för 13 åringar

MVH patrik

/ patrik, 12 år från stockholm

Hej Patrik!
Här är några exempel på jobb som du kan göra för att tjäna lite extra pengar genom att hjälpa till hemma eller hos någon du känner med t.ex. allmänt hushållsarbete (tvätt, stryka, vika tvätt, städa, putsa fönster), passa syskon, trädgårdsarbete/skotta snö eller tvätta bilen. Panta flaskor och burkar kan ju också ge en del pengar.
Lycka till
Ylva


Hej!!
Jag sparade på alla pengar förut. Men nu har jag blivit en slösare finns det ett bra tip som du tycker att lönar sig??
Och får jag lägga in pengar på mitt konto på banken och måste jag ha kontunummret??

/ Ville, 13 år från Ekenäs,Finland

Hej Ville!
När vi frågat ungdomar vad de köper för sina pengar så svarar många att de går till kläder, godis, fika, smink, musik och en och annan pizza. Ett sätt att spara är att ha koll på sina utgifter. En typ av utgifter som är lätta att påverka är småutgifterna. Varje utgift för sig kan verka liten, men på ett helt år blir det mycket pengar. Lägger du ut mycket pengar på t.ex. musik och godis? Ett exempel: Köper du en godis- eller chipspåse per dag för ca 20 kr* blir det ca 7000 kr** på ett helt år! (*ca 2 Euro **ca 730 Euro)
Du har säkert en spargris hemma eller så kan du använda en tom burk eller PET-flaska. På www.ungafakta.se Ung Ekonomi finns en pysselsida med exempel på hur du kan göra egna sparbössor. Samla ihop alla mynt du får i plånboken varje dag så kan det bli ganska mycket pengar till slut.
Du kan kanske tjäna lite extra pengar hemma genom att hjälpa till med t.ex. allmänt hushållsarbete (tvätt, stryka, vika tvätt, städa, putsa fönster), passa syskon, trädgårdsarbete eller tvätta bilen.
Jag känner inte till reglerna i Finland för hur gammal du ska vara för att skaffa ett eget bankkonto men fråga på din bank så berättar de när och hur du kan få ett eget kontonummer.
Lycka till
Ylva


1. om jag sommarjobbar, behöver jag betala skatt?


2. är det svårt för min ålder att hitta sommarjobb?

/ anonym, 13 år från Stockholm

Hej "anonym"!
1) Skolungdomar och studerande kan tjäna upp till 17 399 kronor i år (dvs. 2008) utan att betala någon skatt. På intyget, som finns i Skatteverkets broschyr Sommar- och extrajobb - Information till skolungdom och studerande, intygar du att din sammanlagda inkomst inte blir högre än 17 399 kronor under året. Blanketten lämnar du direkt till din arbetsgivare.

2) Ja det kan ju vara lite svårt när man är i den åldern. Oftast är det lättast att skaffa jobb genom personliga kontakter. Du får arbeta om du har dina föräldrars tillstånd. Enligt lagen får du ha lättare jobb. Du får däremot inte ha hand om pengar eller farliga kemikalier.
Är du mellan 13 och 14 år får du jobba på skollov, men inte mer än 35 timmar per vecka och maximalt 7 timmar per dag. Här är några tips på jobb. Du kan kanske hjälpa till hemma eller hos bekanta med att skotta snö, klippa gräset, putsa fönster, städa huset, gå och handla, sitta barnvakt, panta flaskor, baka kakor och sälja. Kanske känner du någon som jobbar i en affär som du kan fråga om du kan hjälpa till i. Det kanske finns någon som odlar jordgubbar eller andra bär i närheten där du bor och som behöver hjälp med plockning till sommaren (kan ju vara lite svårt om du bor inne i Stockholm). Du kan också prova att söka jobb som reklamutdelare. Prova att söka på "reklamutdelning" på Internet.
Lycka till!



Hej ylva :)
tänkte kolla med dig om du kunde hitta ngt bra jobb för mig för att tjärna pengar på .
ja har problem med skolan och söer jobb hela tiden . vet inte va ja ska ta mig till snart . behöver ngn som kan hjälpa mig att hitta de där som ja behöver hör gärna av dig till mig så fort du kan :) kram Myran

/ MyraN, 16 år från Eskilstuna

Hej MyraN!
Oftast är det lättast att skaffa jobb genom personliga kontakter. Kanske känner du någon som jobbar i en affär som du kan fråga om du kan hjälpa till i. Du kan också prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola så kanske han eller hon kan hjälpa dig.
Lycka till!
Ylva


Hej! Jag skulle behöva lite fakta om vad, Privat ekonomi är.

/ Niklas, 14 år från Stockholm Tyresö

Hej Niklas!
Privatekonomi är den gren av ekonomin som behandlar privatpersoners inkomster, utgifter och dylikt. Exempel på inkomster är lön för arbete, pension, avkastning av kapital eller olika former av bidrag. Man kan också bedriva egen rörelse och på så sätt skaffa sig inkomster. När det gäller utgifter är vanligen kostnader för boende, transportkostnader samt kostnader för mat, kläder och andra förbrukningsvaror det som betyder mest.
Privatekonomin påverkas av många olika saker, bl.a. politiska beslut om skatter och juridik.
I Ungdomsekonomen och Fickekonomen har vi på Institutet för Privatekonomi samlat information som kan hjälpa dig att se dina möjligheter och få ett bra grepp om din ekonomi så att dina pengar räcker till det du verkligen vill ha och behöver – både nu och i framtiden.
Fråga efter dem på ditt bankkontor.
Hälsningar
Ylva

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB