Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet reptiler/amfibier. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Manfred Dornhäuser om reptiler/amfibier!
Hej!!Jag har fångat en ödla i skogen och jag undrar vad den äter??Jag har provat med flugor,myggor,mask men den verkar inte gilla det!!Så har du något förslag??
/ Alexander Ivansson, 11 år från Värmland
Hej Alexander!
Du bör genast åka och lägga tillbaka ödlan där du fann den! Det är enligt lag förbjudet att fånga in och hysa sveriges grod- och kräldjur! |
vad äter grodyngel som just har utvecklats till grodor
/ karolina, 11 år från göteborg
Hej Karolina,
de äter ellehanda småkryp t.ex spindlar. Har du själv fött grodor från naturen måste du omgående släppa ut dessa igen då det är förbjudet enligt lag att hålla inhemska grod och kräldjur i fångenskap.
Mvh Manfred |
Hej!
Jag undrar hur man ser skillnad på olika sorters grodyngel eftersom man bara får ta hem och studera vanlig groda och åkergroda. Jag har nämligen 4st grodyngel hemma men kom på att ja inte vet vad det är för sort. Kan man se på grodyngel va de är för sort eller ser man det på hur rommen är lagd. Jag tog hem dem som yngel så jag vet inte hur romen såg ut. Tacksam för svar :)
/ Ellen, 19 år från Karlstad
Hej Ellen,
det är svårt att se skilnad på de olika ynglen. En huvudregel när man plockar rom är att paddor lägger i strängar och grodor lägger romen i klumpar. Man måste nästan studera dem i lupp för att se någon skilnad. |
Hej! Jag undrar vad grodyngel äter?! Och om man måste byta vatten varje dag om man har dom i en balja?!
/ Maja, 11 år från Sverige
Hejsan Maja,
grodyngel äter ofta alger av olika slag. Det finns att köpa sk grönfoder i flingform hos djuraffärer som är avsett för fiskar. Det funkar utmärkt. Vatenbyte kan du gjöra med en tredjedel varje vecka.
Tänk bara på att du måste sätta tillbaks ynglen till den plats där du fångade dem när de har utvecklats till grodor. |
Hej Manfred!
Var på en byggarbetsplats i går kväll pga att vi funderar på att köpa tomt.
När vi gick ur bilen möttes vi av en massa ödlor ca 10 cm stora....riktigt skrämmande!
Risken måste vara stor att dom kommer finnas kvar i området ...har aldrig varit med om nåt liknande.
Vad kan de vara som får dom att "hänga " där?:)
Tack på förhand
MVH LISA
/ lisa, 26 år från kungälv
Hej Lisa!
Låter som en dröm! Svårt att veta om de kommer att hänga där när jag inte vet vilken sort det är. Det troligaste är nog att du har sett skogsödla. Helt ofarliga insektsätande ödlor som endast gjör flugor förnär.
Det kan också ha varit salamandrar som är på väg till någon vattensamling för att leka.
Hur många är massor? Var de väldigt kvicka av sig? Färg?
Mvh Manfred |
Hur klarar sig daggeckos från att bli föda åt sina fiender?
/ isabelle danielsson, 15 år från stallarholmsskolan
Hejsan,
först och främst litar de på att de smälter in i omgivningarna (de lever oftast i lövverket uppe i träd och buskar) tack vare sin gröna grundfärg.
De har även lameller under fötterna som gör att de får bra fotfäste, t. om. på glas, så de kan springa ifrån sina predatorer.
Mvh Manfred |
hej
Vilken är världens minsta och största fågel
1.Var bor den minsta fågeln och hur ser den ut?
2.Var bor den största fågel och hur ser den ut?
Förlåt för besvärandet!
/ sara, 10 år från Sverige
Hej igen Sara,
denna fråga får du ställa till Mats här på Panelen. Han är en hejare på det där med fåglar.
Mvh Manfred |
Vilken är världens farligaste grodart?
Var bor den , hur lever den och hur ser den ut?
Snälla,kan du svara på min fråga?
/ sara, 10 år från Sverige
Hej Sara,
en av världens farligaste grodor heter Phyllobates terribles på latin och tillhör gruppen "pilgiftsgrodor". Det är en liten gul groda som blir 3 cm men är dödligt giftig pga ett sekret som den utsöndrar genom huden om den blir antastad. Den lever i regnskogen i sydamerika där den lever av allehanda insekter. |
Hej!
Jag undrar av olika skäl när vanlig groda och vanlig padda spelar i trakterna av Karlshamn eller Sölvesborg, och när de har lagt sin rom.
Mvh
Sven
/ Sven, 41 år från Blekinge
Hejsan Sven,
paddan brukar vara lite tidigare än grodan och kan i sin iver att komma ner till lekdammen bokstavligen slå pannan i isen. Åkergrodan kommer strax efter så det är alltså just nu man skall ut för att beskåda det hela. Paddor kan med fördel skådas efter mörkrets inbrott med hjälp av ficklampa.
Mvh Manfred |
hej Manfred,
jag har en fråga angående skäggagam pluss andra ödlor....
om en ödla ligger och blundar får man ta ut den då eller kan det bli fel om man väcker den?....
kan man alltså ta ut den om den ligger och blundar eller ska man vänta med att hålla i den tills den vaknar?
/ nathalie, 19 år från gnesta
Tjena Nathalie,
det händer rätt ofta att agamer och leguaner blundar när man skall till och ta ut dem ur terrariet eller när man "klappar" dem. Detta gör ödlan för att den är nervös.
Man bör endast handskas med sin ödla när man skall göra en rutinkontroll för att se om den är frisk och verkar må bra. Ödlan trivs bäst i sitt terrarie där den förhoppningsvis har tillgång till rätt fuktighet och temperatur.
Mvh Manfred |
vart kan jag hitta vilda skogs ödlor eller vad de nu heter för jag skulle vilja forska hur det ser ut i utvecklingen det skulle vara intressant tack för du svara
/ felix granath, 13 år från mjölby
Hej Felix,
Skogsödlor hitta du ofta på solbelysta sluttningar, vid stenmurar, kanter av hagmarker mm. Bästa tiden är nu när snön smält undan och det börjar bli varmt ute. Då vill de sola så mycket som möjligt nu efter vintern.
Ofta hör man hur det prasslar till när man kommer. Då gäller det att vara absolut stilla så kommer de ofta fram igen.
Mvh Manfred |
Hej manfred jag undrar om jag skulle fånga en ödla som lever typ i skogen om jag vill behålla den vad äter den och vad behöver den för växter asså jag menar en vanliggroda som man hittar i skogar och åar och så?
/ felix granath, 13 år från mjölby
Hej Felix,
det bästa du kan göra är att studera ödlan eller grodan i naturen där den lever. Träffar man på en ödla i skogen ( oftast är det en som heter skogsödla ) och man ser vart den försvinner kan man sätta sig ner och vara alldeles stilla. Ofta kommer den fram efter en stund och fortsätter sola. När någon insekt kommer förbi springer den ofta fram och försöker fånga den. Jag har t.o.m. sett dem hoppa efter fjärilar. Det brukar ofta gå bra att fotografera ödlor, grodor och ormar i naturen. Sedan kan man i lugn och ro kolla i böcker för att se vilken sort man har fotograferat.
Alla Sveriges grod- och kräldjur är fridlysta! Man får alltså enligt lag ej plocka in dessa från naturen och ha i ett sk terrarium. Undantag är att man får lov att plocka in grodrom av tre arter (vanlig groda, åkergroda och vanlig padda) för att se hur de utvecklas från rom till färdig groda, men sedan måste man sätta ut dem på exakt samma ställe som man plockade romen.
Mvh Manfred |
Hejsan Manfred Dornhäuser!
Jag har en fråga till dig:
Vad är en amfibier?
Tack och Kram
Daggmar
/ Daggmar, 13 år från Mörkret
Hej Daggmar,
Amfibie är ett annat namn på groddjur dvs grodor och salamandrar. |
Hej.kan en kamleont gömma sig för en orm som har värme känslig ögon????
/ Calle, 9 år från Salbohed
Hejsan Calle,
Vissa ormar har sk värmereceptorer som är placerade i överläppen och som kan känna av temperaturskilnader ner till en tiondels grad. Dock använder ormarna oftast dessa för att finna varmblodiga däggdjur. Ormar som äter kamelonter finner nog oftast dessa genom att lukta sig fram. |
Hej!
Jag har en leopardgecko som jag har tänkt skaffa ett större terrarium till, därför tänkte jag samtidigt ta och byta ut min plastväxt mot några levande växter. Kan du rekommendera någon sort som är relativt enkel att få tag på (gärna ogiftiga suckulenter)?
/ Adam, 15 år från Boden
Hej Adam,
det är nog lättast att finna en bra suckulent som passar om du frågar i någon bra blomsteraffär. Tänk på att växterna kräver mycket ljus så några bra lysrör i din amatur är viktigt. Fråga efter dagsljusrör hos din elhandlare. |
hej
Jag undrar hur stort terrarium man måste ha till en sköldpadda?
Vad äter sköldpaddan för det mesta?
/ natalie, 12 år från dorotea
Hejsan Dorotea,
din fråga är mycket svår att svara på då det finna väldigt många olika sorters sköldpaddor som alla har olika krav på sin levnadsmiljö. Börja med att leta böcker på biblioteket som handlar om de olika sköldpaddsgrupperna och läs på ordentligt så blir det lättare att finna svar på din fråga. |
Hej jag har tänkt att köpa 2 st majsormar men en är hona och den andra är en hanne jag undrar om dom kan vara i samma terrarium utan att få ägg???
/ Maja, 14 år
De kommer att para sig men om du ser till att honan har ett bra ställe att lägga äggen på så kan du låta bli att kläcka dessa.
Mvh Manfred |
Jag så en kopparormsliknade ödla men den hade 2 gula fläckar.
En på var sin sida om ögonen. Längden c:a 15 cm. Den verkade vara
aggresiv.
Vad var detta för något? Var den giftig ?
Hälsningar från en novis.
/ Karl-Erik Hjalmarsson, 70 år från Falkenberg
Hejsan Karl-Erik,
det du observerade var troligt vis en årsunge av våran snok, Natrix natrix. Sök på namnet så får du fram bilder du kan jämföra med. Mig veterligen den enda reptilen av våra som har fläckar kring ögontrakten.
Mvh Manfred |
hej
var hittar man snokar ? har letat överallt på sumpiga marker som de säger att dom ska finnas på.
ormar bor i stenhögar om jag har rätt ? om dom gör det , kan man då bygga en stenhög åt ormarna så dom kan flytta in där?
kan man ha ett speciellt tips när man letar efter snokar ? något lockbete eller så ?
tacksam för svar
/ niklas, 13 år från halland
Tjena,
jag själv hittar ofta under sommaren en massa snokar vid den ån som rinner genom vår kommun nämligen Mörrumsån. De är ofta där för att jaga fisk och grodor.
Ett bra tips är att kolla med någon herpetologisk förening i din närhet som har exkursioner och haka på.
När det gäller stenrösen så måste de finnas i en miljö som också är attraktiv ur andra aspekter. Viktigt är också att man gräver mycket först så att man börjar lägga stenen minst en och en halv meter under markytan för att erbjuda en frostfri miljö för övervintring.
|
Jag vill skafa en orm eller ödla som husdjur. hur mycket kostar en bra nybörgar ödla,orm
/ William Thordson, 10 år från Örby
Hejsan,
det viktiga är inte vad ett djur kostar utan vad man är riktigt intresserad av!
I din ålder tycker jag faktiskt att du skall kolla in alla läckra ödlor och ormar som finns i naturen först. Det är ofta tungt att ha ett ansvar för något levande när man hellre vill göra något annat.
Leta reda på någon bra bok om våra Svenska grod- och kräldjur och läs om vart de lever och vart du kan hitta dem. Det är inte så svårt bara man vet vart man skall leta och jag kan lova dig att du får en massa häftiga stunder med att t.ex. kolla in skogsödlan mm. |
|