Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet reptiler/amfibier. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Manfred Dornhäuser om reptiler/amfibier!


Hej jag ÄLSKAR djur men har en fråga: jo i några djur affärer har jag sett salamandrar...hur sköter man en sån och e dom spec roliga? tycker dom ser så söta ut o roliga. Förlåt men har en fråga till: jo krokodiler är mkt speciella tycker jag men man ser dom alldrig röra sig spec mycket...varför?

Tack på förhand MVH : emilie

/ Emilie- en nyfiken , 11 år

Hej Emilie,

Det viktigaste är att samla så mycket fakta som möjligt om den arten man tänker skaffa sig då man tar ett stort ansvar. Läs på så mycket du kan för tyvärr så är det ofta så att de som har zooaffären inte alltid kan veta allt om just det djuret man är intresserad då de har så många olika djur.

Något som är mycket viktigt för alla salamandrar är att de inte trivs när det är varmt i vattnet dvs de skall aldrig ha över 20 grader i akvariet för att må bra. Då kan det vara bra om man har någon källare att ställa akvariet i där temperaturen normalt ligger mellan 15 och 20 grader. 99% av alla salamanderarter måste även ha en landdel för att kunna lämna vattnet om de vill.

Krokodiler är som alla reptiler växelvarma dvs att de behöver värma upp sin kropp genom att sola och inte som vi genom att äta. Därför ligger de ofta stilla och solar för att sedan uppsöka vatten där de jagar föda och blir där mycket mer rörliga.

Mvh Manfred


Hej Manfred jag undrar varför Gavialerna har så långa munnar? Hej då!!!

/ leo erlind, 10 år från örebro

Hej Leo,
Gavialer ser väl häftiga ut! Stora blir de också. Hanar kan nå en vikt av 500-700 kg och bli nästan 6 meter långa.

Till skillnad från andra krokodildjur som huvudsakligen äter kött så har gavialerna anpassat sig till att äta fisk. Du vet ju hur snabba fiskar kan vara eller hur? Därför är nosen på gavialen smal och lång med rakbladsvassa tänder för att det inte skall uppstå en massa motstånd i vattnet när den hugger efter de snabba fiskarna.

Mvh Manfred


vilka sorters varaner kan man ha som husdjur???
hur mycket brukar en varan kosta???

MVH/Linus

/ Linus Lindkvist, 10 år från Storgranliden

Hej Linus,
Den absolut vanligaste varanart som finns för försäljning i zoobutikerna är stäppvaranen, Varanus exanthematicus. Vad man bör tänka på är att det är en varan som blir över en meter och kan väga upp mot 6 kg.
Detta gör ju att den kräver ordentligt med utrymme.

Vad gäller kostnader för djuret så ligger det mellan 500 - 1000 kr i zoobutik men det är inte det som kommer att bli den stora kostnaden.

Räkna med att stäppvaranen under uppväxten behöver mycket insekter! Det är nästan ohållbart att köpa denna mat i zoobutik då den äter ca 25-30 fullvuxna syrsor per dag. Du bör alltså kolla upp hur man odlar egna syrsor eller kackerlackor.

Ett annan varan som jag tycker är mycket bättre att börja med är taggsvansvaran, Varanus acanthurus. En pigg och trevlig art som blir betydligt mindre och lättare i vikt. Kopiera denna länk för info:
http://www.serpentum.com/favoriter/taggis.html

Varaner är mycket aktiva ödlor och kräver därför ordentligt med plats men är mycket roliga att studera. Det viktiga är att man under lång tid först läser mycket om djuret man tänker skaffa och verkligen räknar ut om man har tid, plats och pengar att ta hand om ödlan på bästa sätt!

Om varanen sköts på ett bra sätt kan den leva ett långt liv. Om du skaffar en nu bör du veta att du kan ha den minst under 10-15 år framåt.

Mvh Manfred


Hej Manfred!
Angående komodovaraner; komodovaranen är ju den störste levande ödlan. Hur långa/stora kan dom bli, och finns dom på någon djurpark eller zoo?
Tjo.

/ David Junhem, 13 år från Huddinge

Tjena David!

Komodovaranen är helt klart en riktigt fräck ödla och vill du kolla in den utan att behöva åka till Komodoön i Indonesien finns det möjlighet på Parken Zoo i Eskilstuna. Jag har även sett komodovaranen på Berlin Zoo men vet inte om de har dem kvar.

Hanarna blir störst och når en längd av tre meter och kan väga 100 kg!


Vilken var den första reptil du forska om?

/ Annie Kempf, 10 år från Skurup

Hej igen Annie!

Det beror på vad du menar med "att forska". Själv skulle jag säga att jag var i din ålder när jag började intressera mig för grod- och kräldjur. I mitt oförstånd släpade jag hem mindre vattensalamandrar, små paddor osv. Jag använde gamla akvarium som jag inredde efter bästa förmåga och letade gråsuggor, spindlar osv. som jag matade djuren med.

Mina föräldrar hade förstånd nog att låta mig hållas med förbehåll att de små liven skulle placeras ut där jag hade fångat dem när hösten kom. Observera att detta var lagligt på den tiden och det gjorde att jag fick ett genuint intresse för dessa djur. Tyvärr så var det kanske inte alltid det bästa för de djur jag plockade in.


Viken är din favoritreptil?

/ Annie Kempf, 10 år från Skurup

Tjena Annie!

Vilken svår fråga du ställer! Jag tycker nog att alla reptilgrupperna är lika fascinerande på sitt speciella sätt. Sköldpaddorna och krokodilernas anpassningsförmåga som gjort att de i stort sätt varit oförändrade sedan 200 miljoner år osv. osv.

Bland ormarna är det nog de trädlevande huggormarna i regnskogsområdena som jag tycker är riktigt spännande. De har ofta ett otroligt kamouflage och lurar t.ex. sina byten med att locka till sig dem genom att vifta på svansen och få grodan att tro att det är en mask!

Ju mer man lär sig om reptiler desto mer frågor dyker det upp! Jag tröttnar aldrig på att kolla in dessa kräldjur.


Vilket år ungefär kom reptilen till vår värld?

/ Annie Kempf, 10 år från Skurup

För ca 250 miljoner år sedan började de första reptilerna dyka upp på vår planet. Gemensamt för dessa var att de var växelvarma, dvs de var beroende av yttre temperaturer för att hålla igång kroppsfunktionerna.

Mvh Manfred


hej manfred!

Kan en krokodil sluka en hel människa? Är det normal mat för den, eller är det bara för att försvara sig?
finns det dem som har krockodiler hemma som husdjur?

/ astrid

De större arterna som t.ex. nilkrokodil och saltvattenskrokodil kan definitivt sluka en människa. Saltvattenskrokodilen är den största och bestar upp mot 7 m med en vikt upp mot ett ton har dokumenterats.

Krokodiler är allmänt inte så nogräknade med vad de sätter tänderna i utan ofta är det form och rörelse som triggar igång matreflexen. Jag tror dock inte det är speciellt många som kommer i dess väg.

Visst finns det även privatpersoner som har krokodiler hemma men då rör det sig om mindre arter som sällan blir större än 2 m.
Mvh Manfred


Hej Manfred!
Manfred jag har redan frågat en sak du vet om den där ödlan som får blod ur ögonen men här är min nästa fråga..Hur parar sig ormar? Andra hur parar sig spindlar??tredje ganska privat som är synd men har du barn :D??
Mvh Julia Gonda puss puss :D

/ Julia, 11 år från Sverige

Under parningstiden attraheras hanarna av ett doftspår, så kallade feromoner, som honorna sänder ut. Ofta förekommer styrkemätning mellan hanarna innan honan tillåter någon para sig med henne.

Hanen för in en av sina bägge hemipenisar (könsorgan) i honans kloak för att befrukta äggen i honan. När parningen är fullbordad kan hanen tillfället plugga igen honans kloak med en spermieplugg för att hindra andra hanar att para sig med honan.

Spindlar har ett lite annorlunda parningsbeteende. Där uppvaktar den ofta mycket mindre hanen honan försiktigt för om honan inte är mottaglig kanske hon vill äta upp honom istället.

Innan han närmar sig honan flyttar han spermier från könsorganet till hålrum i palperna (mindre ben på undersidan av spindeln). Under parningen flyttas de två pedipalperna omväxlande in och ur honans könsöppning.

Spindlar är äggläggande. Äggen läggs i så kallade äggsäckar, små bylten av silke fyllda med ägg. Vissa spindlar lämnar dessa åt sitt öde, andra bär omkring på säcken tills den kläcks. Ytterligare några arter bär omkring på de kläckta ungarna tills de är stora nog att klara sig själva.

Visst har jag barn. Dotter och son i tonåren.


Hej Manfred,ditt namn är coolt men jag har en fråga om en slags öldla jag vet inte vad den heter eller vart den lever men det finns en slags ödla som får nåt rött ur ögonen när en fiende närmar sig som den liksom slänger iväg så fienden blir livräd..Om du vet vad min fråga är bäretta snälla lite om den!
Mvh Julia Gonda

/ Julia, 11 år från Sverige

Hej Julia,
ödlan du frågar efter kallas paddleguan och är ca 10-15 cm och lever till stor del av myror.

Här kommer en länk som visar hur den pressar blod ur ögonhålan för att försvara sig.

http://www.youtube.com/watch?v=3L7vMxJGJ6A

Släktet heter Phrynosoma ssp. och lever på den Amerikanska kontinenten framförallt i öken och stäppområden.

Mvh Manfred


är det sant att kobrorna spotar utt sit gift

/ emelie, 12 år från skara

Hej Emelie!
Det finns flera arter av kobra som spottar ut sitt gift mot angriparen. De har en giftkanal på framsidan av tanden och har en otrolig förmåga att pricka ögonen på angriparen. Ormen kan skicka iväg giftet upp mot 4 m.

Antagonisten kan drabbas av tillfällig blindhet. En art som använder sig av denna försvarsteknik är röd spottkobra, Naja pallida, som finns i Afrika.

I Afrika, närmare bestämt i Kenya, hittar man också världens längsta spottkobra, Naja ashei, som kan nå en längd av 2.7 meter.


Hej! min fråga till dig är: hur gammal kan min lilla groda bli vet inte vad det är för sort men en sån manköper i djur affärer.. hoppas du vet vad jag menar=) Kan den verkligen bli upp till 15 år? PS: har du gått på något naturbruks gymnasium? undrar skulle vilja gå på något sånt funderar på Spånga gymnasium... Hej då!=)

/ Emilie, 11 år

Hejan!
Svårt att veta vilken groda du har men om den är grön med svarta prickar på ovansidan och rödsvart på undersidan så är det en asiatisk klockgroda.
Den har en släkting i södra Sverige som heter just klockgroda. På latin heter den Bombina bombina.

Klockgrodan kan säkert bli upp emot 15 år om den har tur att klara sig undan alla faror i naturen. Den har ett försvarsbeteende som innebär att den kastar sig på rygg vid hotande fara för att visa den röda färgen som signalerar att den smakar illa och kan vara giftig. Det är många predatorer som undviker att äta djur som visar upp en lysande röd färg.

Jag har inte själv inte läst vid något jordbruksgymnasium men har haft en del kontakt med Spånga och bara hört positiva vitsord.

Lycka till med framtida skolval och va nyfiken på naturen!


Finns det skorpioner i vuoggatjålme???

/ Linus, 10 år från långträsk

Hej Linus,
nu tillhör ju inte skorpioner grod- och kräldjur men mig veterligen föredrar de sydligare breddgrader. Alla skorpioner förekommer söder om 49° N latitud.


Tyker att ormar är söta? och villken nybörjar orm tycker du är bäst att ha?mvh Tobias

/ Tobias, 9 år från Sollentuna

Hej Tobias,
ormar är mycket trevliga att studera i terrarium men innan man skaffar sig sin första orm är det viktigt att man läser och tar reda på så mycket som möjligt om hur just den sorten skall ha det. Det är viktigt att man ger ormen riktiga temperaturintervaller och rätt luftfuktighet.

En bra bok på svenska är "Ormar i terrarium". Här nedan kommer en länk till författarens hemsida.

http://www.serpentum.com/pages/ormar_i_terrarium.html

Ett av det viktigaste innan man skaffar orm är också att veta att man kan ge ormen den mat den kräver.

Lycka till!

Manfred


Kan man ge ormar vildfångad föda utan att de drabbas av sjukdomar? Jag tänker på fiskyngel-fiskar i synnerhet, men även mask och sniglar etc...

/ Oscar, 14 år från Sverige

Hej Oscar,
jag har tyvärr inget svar åt dig då jag inte har möjlighet att svara på terrariefrågor utan jag hänvisar dig till ett forum som har följande adress:

www.repti.net

Gå in på deras ormforum och använd sökmotorn så finner du säkert ett svar på din fråga.
Lycka till!

PS. det är en fördel om du fryser in fisken några dagar då dör de flesta överförbara parasiter DS.


Hej!

Jag heter Alfred och jag älskar ormar! Det finns en massa saker jag skulle vilja fråga men jag börjar med den här! Vad är den eruasiska standardkobrans (Naja Naja) fullständiga latinska namn?

/ Alfred, 11 år från Blackeberg

Hej Alfred,
Naja naja (glasögonkobra eller indisk kobra) är artens fullständiga namn. Sedan finns det sk underarter som avviker från nominantformen (den först beskrivna och klassificerade) men inte tillräckligt mycket för att erhålla artstatus.
Naja naja ssp.

Mvh Manfred


Hur lång tid är det mellan huggormars måltider? Alttså om en huggorm äter en mus, hur lång tid tar det tills den måste äta igen?

/ Oscar, 14 år från Gällivare

Hej Oscar!

Intressant fråga! Det beror lite på omständigheterna och på vilket kön ormen har. En dräktig hona behöver äta oftare för att kunna producera en så livskraftig och stor avkomma som möjligt. Hanarna klarar sig på betydligt mindre om det skulle behövas.
Eftersom våra svenska huggormar går i dvala så äter de ju bara under den varma årstiden.

Skulle tippa på att en vuxen hane äter kanske 5 - 10 gånger per år om det finns gott om bytestillgång och en hona minst dubbelt så mycket om hon kan.

Mvh Manfred




Hej!
Min fråga beträffar dinosaurier; Har det någonsin funnits några dinos i Svea rike? Jag tror att jag har läst någonstans att det finns det.
Och vem kan man ställa frågor beträffande fiskar till? Dig?

/ David Junhem, 13 år från Huddinge

Hej David,
jag förmodar du har tittat på unga faktas sida om dinosaurier?

Jag är inte någon expert på dinosaurier precis men hittade en bra sida på nätet.

http://www.nrm.se/utstallningarcosmonova/forbarnforaldrar/barnklubb/frageladan/dinosaurier.1008.html

Det visar ju helt klart att det fanns vissa arter av dinosaurier i det området vi nu kallar Sverige.

Mvh Manfred


Hejsan, Manfred Dornhäuser!

Jag har två frågor som lyder:

Vad menar med amfibier..
...och...
Vad heter den största salamandern?

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hejsan Alexander!

Amfibier är samlingsnamnet på groddjuren vi har. Du har säkert stött på något som många kallar för vattenödla men som i själva verket är en salamander och inte en ödla.
Gemensamt för groddjuren är att de har lungor för att andas men de kan ofta även andas genom huden. Huden har ett skyddande slemlager som hindrar dem att torka ut.
De flesta groddjuren lägger sina ägg i vatten och ynglen andas med gälar innan de omvandlas för ett liv på land.

Den Japanska jättesalamandern är världens största groddjur och kan bli bortåt 1,5 m lång och väga runt 20 kg. Jag har för mig att Skansenakvariet har dessa om du har vägarna förbi.

Ha en skön sommar!


Hej Mats!
Är alla reptiler kallblodiga och härstammar de flesta från dinosarierna?

/ Matilda, 13 år från Falerum

Hej Matilda!
Alla reptiler är kallblodiga dvs de är beroende av en extern värmekälla för att öka sin kroppstemperatur.
Däremot härstammar inte ormar och ödlor från dinosaurierna. Här har du en länk där du kan läsa mera:

http://www.geo.su.se/filarkiv/lektion-2/3-2-livets-utveckling-mot-dinosaurierna/view

Ha en bra sommar!

Föregående sida1 2 3 4 5 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB