Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet vikingar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet vikingar.


Hejsan!
När började man egentligen praktisera vikinga-tron och offren? Och när levde egentligen den siste vikingen?

MVH och hopp om svar.

/ David Junhem, 13 år från Huddinge

Hejsan David! Du ställer en fråga som är ganska svår att svara på, men jag skall försöka besvara den efter bästa förmåga. Med vikinga-tron brukar vi mena dyrkan av asagudarna (där även vaner och alfer ingår) och dessa gudar har dyrkats åtminstone så länge vi har haft våra nuvarande namn på veckodagarna. Alla dagar – förutom tvättdagen lördag – är döpta efter de gamla gudarna. Söndag – solen, måndagen – månen, tisdag – Tyr, onsdag – Oden, torsdag – Tor samt fredag Freja eller Frigg. Namnet på dagarna är äldre än vikingatiden, men det är svårt att veta hur mycket äldre de är. Under vikingatiden praktiserades vikinga-tron genom offring till gudarna, så kallade ”blot”. Som namnet antyder ”blötar” man vid ett blot, det vill säga att en vätska stryks eller stänks på personerna och omgivningen där blotet försiggår. Denna vätska kan vara blod från djuret som har offrats och sedan skall ätas upp under blotets festligheter eller så kan det vara en vätska från en rusdryck. Dessa offerritualer utfördes under hela vikingatiden, men blev allt mer sällsynta efter att Norden kristnades på 1000-talet och övergick (i delvis maskerad form) i andra festligheter som till exempel traditionellt julfirande – och då menar jag inte julklappsutdelande… Vem den siste vikingen var är vanskligt att besvara, men den siste riktigt store vikingahövdingen var definitivt den norske konungen Harald Hårdråde som dog vid slaget vid Stamford Bridge i England 1066.


Hejsan!
Vet du varför vikingarna hade drakar där fram på sina skepp?
Du vet som en galionsfigur, fast liksom hela deras skepp var drakar i trä. För vad jag vet fanns det inga drakar på deras tid, inte i vår tid heller för den delen...

Med vänliga hälsningar från Elin

/ Elin, 13 år från Kristianstad

Skepp ohoj, Elin! Orsaken till att vikingarna hade avtagbara drakhuvuden på sina skepp, var för att visa i vilket syfte de närmade sig land eller andra skepp till havs. Om vikingarna hade ett krigiskt syfte satte de på sina drakhuvuden i skeppets för. Drakhuvuden var alltså till för att skrämmas. Det ansågs därför som en styggelse att närma sig land med ett gapande drakhuvud på skeppet eftersom det skrämde bort det goda ”vätterna” eller småfolket påstods leva under stenar eller under jord. Det äldre nordiska uttrycket för drakar är ”lindormar” och de är favoritmotivet på de vikingatida runstenarna. Drakarna/lindormarna fanns alltså åtminstone i vikingarnas föreställningsvärld…


Åt verkligen bärsärkarna flygsvampar för att bli riktigt förbannade innan de gick ut i strid?

/ Filip, 16 år från Stockholm

Hej Filip! Fenomenet bärsärkar är någonting av det mest intressanta man kan studera angående vikingarna. Att de skulle ha ätit flugsvampar är bara en myt som uppstod i Sverige i slutet av 1700-talet, när man jämförde uppgifter från upptäcktsresandes beskrivningar av schamaner i Sibirien och de medeltida litterära källorna angående bärsärkarnas uppförande. Men bärsärkarna använde sig däremot av en mental självsuggestion som innebar att de framsade en så kallad ”galder” eller en muntlig besvärjelse som gjorde att de fick gudarnas – och framför allt Odens – kraft att bli osårbara i strid.


Ojdå! första frågan! Jag undrar vad vikingarna hade för "underhållning".
Mhv
Victor

/ Victor, 11 år från Askersund

Hejsan Victor! Kul att din första fråga är så intressant. Vikingarna hade olika former av underhållning, vilka antingen var fysiskt eller intellektuellt inriktade. Som fysisk underhållning räknades olika idrottslekar, till exempel styrkeprov, smidighetslekar och färdighetsupptåg eftersom det var både kul att titta på och att deltaga. Den intellektuella underhållningen bestod av lyssnandet av spännande berättelser om krigares hjältedåd eller asagudarnas gamla myter. Dessutom gillade vikingarna gåtor av allehanda slag och det är därför deras poesi/skaldediktning och även tydandet av runor innehåller en väsentlig del gåtlösning.


hade vikingarna hjälmar med horn på eller är det ett påhitt?

/ Felicia, 9 år från uppsala

Hallåj Felicia! Att vikingarna hade horn på hjälmarna är ett påhitt som uppstod i slutet på 1800-talet. Orsaken till denna feltolkning berodde delvis att forskarna inte förstod att hällristningarna från bronsåldern är från än annan (äldre) tidsperiod än vikingatidens järnålder. Det finns nämligen avbildningar på hällristningar i Norden som visar figurer med hjortliknande horn på sina huvuden/huvudbonader. Men det finns inga uppgifter – vare sig i vikingatida avbildningar av hjälmar eller i arkeologiska fynd eller i litterära samtida beskrivningar vikingarnas hjälmar – att de skulle ha horn på hjälmarna. Det skall dock påpekas att det finns ytterst få hjälmar bevarade från vikingatiden eftersom det endast finns mindre än 5 stycken bevarade eller delvis bevarade i hela världen.


Har dem flesta vikingar yxor?För det ser ut så.

/ Baran, 9 år från sverge

Hej Baran! Ja, du har gjort en mycket skarpsinnig observation. Vikingarna var nämligen kända för att strida med yxa, när de flesta andra folkslag hade övergått till att kämpa med svärd. Det är därför vikingar även kallas för ”yxmän” av andra folkslag. Vikingakrigare som anställdes som livvakter av utländska härskare, till exempel Bysans kejsare och Englands konung, utmärkte sig genom att de föredrog yxan som sitt favoritvapen. Vikingarnas förkärlek till yxan har praktiska orsaker eftersom yxan kan både användas som ett stridsvapen eller som ett fredligt arbetsredskap vid husbyggen, skeppstillverkning och alla andra tillfällen då trä skall bearbetas. Dessutom kräver en yxa mindre mängd järnmalm än ett svärd och är därför mycket billigare av tillverka.

Föregående sida1 2 3 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB