Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Dinopussel, Tyrannosaurus rex

Tyrannosaurus rex
(ty-RAN-o-SAU-rus)
"Tyrannödlornas kung"
Tid: sen krita
Plats: Nordamerika (USA; Kanada), Asien.
Längd: 12 m

Tyrannosaurus var en av de sista och största av rovdinosaurierna. Det är svårt för oss att förstå vilket jättemonster det här var. Har man haft tur att stå bredvid ett skelett på ett museum är det förstås en annan sak.

Huvudet var så stort att ett barn skulle kunna krypa in i dess gap. Tänderna var knivskarpa och stora som bananer. De mycket kraftfulla benen kunde ge den springande tyrannosaurien fart nog att hinna upp de flesta byten i samma storlek. Ändå gissar man att hela djuret vägde så mycket som 6,5 ton. Ni kan ju tänka er oväsendet och hur jorden skakade när en rasande Tyrannosaurus kom farande i ca 30 km/tim! Hur tyrannosaurierna jagade är man inte riktigt på det klara med.

Det fanns flera olika sorter inom familjen tyrannosauridae. Den nordamerikanska Tyrannosaurus rex var en av de största och jagade kanske ensam eller i par. Alioramus från Mongoliet var 6 m och slöt sig troligen samman i flockar.

Forskarna har hittat fossil som tyder på att ungarna var täckta av fjädrar. Man vet ännu inte om också de vuxna djuren såg ut på det sättet.
Ögonen på tyrannosaurierna är vända framåt istället för åt sidan, som på andra rovdinosaurier. Detta betyder att de lättare kunde bedöma avståndet till ett bytesdjur.
De underligt korta frambenen har satt myror i huvudet på paleontologerna. Man undrar om de kunde ha varit till någon nytta vid jakten. De är trots sin litenhet mycket muskulösa, och kan ha använts till att skjuta ifrån när djuret reste sig från marken. Vissa forskare vill hellre tro att tyrannosaurierna var för stora för att jaga, och var asätare istället.

Tyrannosaurus Rex hade länge rykte om sig att vara det största rovdjur som någonsin funnits. Men på senare år har man hittat rester efter köttätare som var ännu större.


Ben 1

Ben 2

Hud 1

Hud 2

Hud 3

Facit

För att kunna öppna och skriva ut filerna behöver du Adobe Reader. Har du inte redan programmet kan du hämta det gratis här.
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB