Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


















Halloweenmeny

Det är inte så svårt att få till en ryslig meny. En buffé som passar både stora och små gör succé!

Läs våra läskiga Halloween-recept nedan!

Bål

Bål blir gott nästan oavsett vad du blandar i! Till Halloween kan det vara kul att frysa ner lite extra rysliga isbitar, droppa gärna en droppe karamellfärg i bitarna. Om du vill kan du frysa in små läskiga godisbitar i istärningar.

Blodbål
1 liter saft, gärna hallon
1 flaska ofärgad läsk, gärna fruktsoda
1 flaska äppelcider (röd cider funkar också bra)
1 flaska hallonläsk
Lite outspädd svartvinbärssaft

Blanda allt utan svartvinbärssaften i en stor skål. Lägg i massor av is, garnera med limeskivor eller annan grön frukt. Ös sakta sakta i svartvinbärssaften. Den lägger sig snyggt på botten som en liten blodpöl.

Vill du hellre servera häxbrygd?

Häxbrygd
1 liter juice, helst citron eller annan ljus juice
1 flaska riktigt grön läsk
1 flaska cider, äppel eller päron

Blanda allt i en stor skål, lägg i massor av is som ovan. Frusna jordgubbar eller annan röd frukt blir jättefin som dekoration här!

Var inte rädd för att experimentera lite med ingredienser. Så länge du inte blandar för många färger brukar det bli ganska bra. Lägg gärna i fruktbitar i den färdiga bålen, färsk, frusen eller konserverad.

Mumietungor

Lite torr och knaprig kan man nog tänka sig att en mumietunga är - i alla fall i kanterna!

Bröd blir bra som utgångspunkt - pain-riche till exempel.

Skär i skivor, som du sedan delar mitt itu.

Lägg gärna upp smöret på ett fat brevid och krydda med lite rött paprikapulver! Då blir det fladdermusfett istället för smör :)

Avhuggna fingrar

Börja med ett paket prinskorvar. Bryt eller skär isär dem lite ojämt.

Stek dem knaprigt gyllenbruna! Innan du lägger upp dem, doppa den avbrutna änden i lite ketchup. Droppa gärna lite ketchup på kanten runt fatet också.

Det blir läbbigare än man kan tro!

Grodlår

Inte så knepigt att göra som man tror, marinera kycklinglår och stek dem i ugnen.

Marinad
3 msk olja
2 msk soja
1 tsk salt
1 krm peppar
En nypa timjan
En skvätt cider eller vin om du vill
En eller två vitlöksklyftor i tunna skivor

Blanda samman marinaden, slå den över kycklinglåren. Låt gärna stå några timmar eller över natten i kylskåpet. Ugnsstek i 225°C tills de är genomstekta, ca 25 minuter.

Fladdermuslortar

Goda är de i alla fall - jättefladdermusen Brynolfs lortar. Smaken påminner om mammas köttbullar...

Ingredienser
Drygt ett halvt kilo blandfärs
0,5 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 liten gul lök
1 ägg
salt peppar
Margarin att steka i

Om du vill kan du byta ut ströbröd och mjölk mot riven kokt potatis och lite mindre mjölk.

Hacka och stek löken mjuk. Låt den svalna. Blanda ströbröd & mjölk, ägg, kryddor och den avsvalnade löken. Blanda i köttfärsen. Rör inte för mycket - då blir den trådig!

Forma avlånga köttbullar, gärna lite ojämna. Om du sköljer händerna i kallt vatten går det lättare. Lägg dem på en skärbräda sköljd med kallt vatten.

Stek dem tills de får färg. Om du gör stor sats lönar det sig att lägga över dem i en långpanna. Stek dem färdiga i ugnen på 200°C. Gör du en mindre sats kan du låta dem steka färdigt på stekpannan.

Flugäggspaj

Lite höstkänsla och mat som passar även de äldre på festen är inte fel. Gör en rotfruktspaj!

Pajdeg
3 dl vetemjöl
50 g margarin
1 dl kesella

Fyllning
1 liten kålrot
1 palsternacka
2 morötter
ca 2 msk olivolja
1 tsk timjan
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm peppar
3 dl riven ost

Dekoration
Rostade pinjenötter

Hacka samman ingredienserna till pajdegen. Låt den gärna vila en stund i kylen.

Klä en ugnssäker pajform med degen, förgrädda ca 10 min i 225°C.

Skala grönsakerna, och riv dem grovt. Fräs dem halvmjuka i lite olivolja, krydda med salt och svartpeppar.

Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar och timjan. Om du vill kan du byta ut en del av mjölken mot kesella, creme fraiche eller grädde.

Fyll pajskalet med grönsakerna, lägg över den rivna osten och ös sedan över äggstanningen. Grädda i 200°C i ca 40 minuter. Garnera pajen med små flugägg, gjorda av rostade pinjenötter! Var försiktig när du rostar nötterna - i torr stekpanna eller i ugnen - det går fort!

Aioli och en grönsallad är gott att servera till, använd våra skyltar "Strimlat gravpynt" och "Nykokt Häx-kräm med fladdermuspulver" så blir det lite mer spännande.

Dekorera aiolin med ett stänk cayenne-peppar.

Maskspagetti och krokodiltungor

Inte så knepigt som man kan tro. Koka spagetti enligt beskrivningen på paketet, men färga först vattnet med grön karamellfärg. Rysligt effektfullt!

Om du vill kan du koka pastaskruvar på samma sätt, och döpa dem till krokodiltungor. Här har vi blandat både spagetti och spiralpasta.

Sätt gärna ut skyltarna med namn på maträtterna brevid - det gör otroligt mycket!

Blodiga popcorn

Inte så svårt som man kan tro. Droppa i lite röd karamellfärg (grön blir också snyggt - häxans special!) i oljan innan du poppar dina popcorn.

Om du vill kan du istället smälta smör, droppa i lite karamellfärg och sedan slå det över de färdiga popcornen.

Gott och enkelt godis!

Ögonmuffins

Muffins 24 st
2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
100 gr margarin
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smält margarinet, tillsätt mjölken. Ställ åt sidan och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Rör ner mjölken och margarinet i skålen. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör försiktigt ner i smeten. Häll upp i muffinsformar och grädda på 200 grader i cirka 12 minuter.

Glasyr
250 gr florsocker
Lite vatten/mjöl eller citronsaft (mjölk gör glasyren blank, citronsaft lite gul och godare smak)

Rör ihop glasyren. Tillsätt vätskan försiktigt, lite i taget samtidigt som du rör. Ett par matskedar brukar bli lagom.

Dekoration
Färgar lite glasyr med röd karamellfärg eller köp färdig tårtgelé.

Några bruna nonstop eller smält blockchoklad.

Börja med att bre på den vita glasyren. Lägg en röd klick i mitten. I den röda pricken lägger du en non-stop eller en klick choklad. Spritsa försiktigt blodsprängda ränder utifrån kanten och inåt.

Ormtårta

En söt avslutning är ett måste på en Halloween-fest.

Här är ett recept på orm-tårta!

Sockerkaksbotten2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kokande vatten

Till formen
smör och ströbröd

Ägg + socker vispas vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör i, tillsätt sist det kokande vattnet i en tunn stråle.

Grädda ca 30 min i 200°C ugn, känn med en sticka när den är klar.

Självklart kan du köpa en färdig tårtbotten om du vill istället.

Tårtan
Vaniljkräm (rör gärna i ett par teskedar citronsaft i den färdiga krämen, den blir lite tjockare då)
1 1/2 - 2 dl sylt
3 dl vispad grädde (vispas med 2 tsk strösocker och 1/2 tsk vaniljsocker)
1 grönt marsipanlock (köp färdigt, eller färga och kavla själv)
Florsocker
Lite marsipan som färgas i annan färg till figurer ev. lite smält choklad som ringlas till figurer
Kristyrfigurer är ett annat alternativ.

Marsipanfigurer - gör delar av färgad marsipan. Ormen gör du i tre delar, en del huvud, en del kropp och en del svans. Välj gärna en färg som ger kontrast åt locket!

Du kan göra olika figurer - allt från spöke som kravlar upp ur tårtan till en hand eller dödskalle som är på väg upp. Andra förslag är en liten röd djävul, gravstenar (kan du göra av halva kakor/kex typ katt-tungor). Små spöken kan du också göra av kristyr. Kristyr, färgad eller ofärgad, är kul att jobba i! En bra kristyr gör du enligt nedan.

Kristyr
2 dl florsocker
1/2 äggvita
Några droppar ättikssprit eller vatten

Rör ihop florsocker med äggvitan, tillsätt några droppar ättikssprit tills den är lagom tjock. (Ättikssprit gör glasyren blank och fin). Gör en strut av smörpapper, klipp ett litet hål längst ner om den blir för tät. Det är bättre att inte göra något hål alls från början, och försiktigt klippa av lite i änden än att få för stort hål. Fyll med kristyr - det går lättast om du ställer struten i ett stadigt glas.

Chokladflugor. Smält choklad, ringla små flugor på ett smörpapper. Låt stelna.

Dela tårtbotten i tre delar. Lägg botten 1 på ett fat. Bred på hallonsylt, jordgubbssylt eller blåbärssylt. Lägg på nästa botten. Mellan lägger du vaniljkräm. Lägg på sista botten.

Täck tårtan med grädde. Lägg över marsipanlocket.

Skär försiktigt ett kryss i tårtan där du vill att ormhuvudet ska sticka upp. Sätt ner ormhuvudet i tårtan. Gör på samma sätt med de andra ormdelarna. Det kommer att se ut som ormen kryper genom tårtan.

Dekorera med chokladflugor, eller något annat du gjort. Sikta lite florsocker över. Klart!

Spindeltårta

Här är ett recept på Spindel-tårta!

Baka en chokladbotten
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
3/4 dl kokande vatten

Till formen
smör och ströbröd

Ägg + socker vispas vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl, vaniljsocker, kakao och bakpulver. Rör i, tillsätt sist det kokande vattnet i en tunn stråle.

Grädda ca 30 min i 200°C ugn, känn med en sticka när den är klar.

Till tårtan
Vaniljkräm (rör gärna i ett par teskedar citronsaft i den färdiga krämen, den blir lite tjockare då)
Hallon- eller körsbärssylt (annan sylt går också bra)
1 kaka blockchoklad till dekoration
Lite färgad marsipan till spindeln, ev. lakritsnöre och silverkulor

Glasyr
2 dl florsocker
lite vatten eller mjölk att röra ut det.

Gör en spindel av grön eller röd marsipan - använd lakritssnören till ben eller forma egna. Ögonen gör du av smält choklad eller silverkulor.

Dela tårtbotten i tre delar. Lägg botten 1 på ett fat. Bred på sylt. Lägg på nästa botten. Mellan lägger du vaniljkräm. Lägg på sista botten.

Täck tårtan med smält choklad. Låt stelna.

Rör ihop glasyren. Gör en strut av smörpapper, klipp ett litet hål längst ner om den blir för tät. Fyll med kristyr och garnera en spiral från mitten och ut. Spritsa ränder inifrån och ut. Innan kristyren stelnar, ta en tandpetare och dra i ränderna från mitten och ut. Nätet ska bli lite "sträckt", har du tjockare glasyr än vad jag hade blir resultatet bättre. Ditt spindelnät är klart! Om du vill kan du också lägga ut små silverkulor i nätet, det blir effektfulla daggdroppar.

När glasyren stelnat - placera din spindel mitt i tårtan! Benen kan du fästa lite försiktigt med glasyr om de glider.

Isskål

Vill du ha en bålskål som kyler? En riktigt fin is-skål höjer feststämningen! Ta två bunkar, en större och en lite mindre. Ställ den mindre i den större. Bäst blir det om du använder rostfria skålar, eller annat oömt material. Glas är ingen bra idé, risken är stor att den spricker när isen expanderar.

Börja med att fylla i lite vatten i den största skålen, ca 2,5 cm. Låt det frysa. Vill du kan du lägga i något i vattnet, till exempel blommor, blad, små plastpindlar eller lösnaglar. Det du lägger i måste tåla vatten och inte lösas upp innan vattnet fryser. Glöm inte ställa bunken plant!

När bottenplattan är riktigt frusen, tar du ut skålen. Sätt den mindre skålen i, fyll upp med vatten mellan skålarna. Lägg i dekorationer om du vill!

Lägg något tungt i den mindre skålen så att den stannar på plats. (inte vatten - då tar det jättelång tid innan det fryser klart!) Något tungt som redan är fruset i frysen funkar bra, eller en sten. Ställ bunken plant i frysen. Ställ i frysen, låt den frysa länge! Helst över natten.

När du tar upp skålarna, spola dem hastigt i kallt eller knappt ljummet vatten för att få loss dem. Om du använder för varmt vatten finns risk att din fina is-skål spricker. Lossa bunkarna varsamt.

När du serverar i din skål, sätt den på en tallrik eller fat, gärna med lite kant. Den smälter nämligen - sakta men säkert. Den här skålen är jättefin att servera glass i också!

Skyltar

Vill du få dina gäster att rysa lite extra?
Klicka på bilden för att ladda hem våra skyltar! Skriv ut och placera ut dem vid de olika maträtterna.


Matskyltar

För att kunna öppna och skriva ut filerna behöver du Adobe Reader. Har du inte redan programmet kan du hämta det gratis här.
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB