Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


















Herbarium

Ett herbarium är en samling av torkade växter, som man kan göra på lite olika vis. Här följer några exempel.

Du behöver:
- Sax
- Påse eller ask till blommorna
- Torkpapper (2 till varje pressning)
- Tidningspapper
- Tunga böcker
- Kraftigt vitt papper
- Klisterlappar (etiketter)
- Skyddsfilm (alernativt)
- Plastpåse till frön (alternativt)

Först behöver man ju plocka blommorna.
Ta reda på vilka som INTE är fridlysta innan du plockar dem.
Klipp eller bryt av stjälken så nära marken som möjligt, så får du med dig så mycket av växten som det går.
Lägg växterna i en påse eller en liten låda.
Låt inte de plockade växterna ligga i solen. Då skrumpnar de bara ihop.

När du pressar blommorna ska du helst stänga in dem mellan två pappersark som kan suga ut vätska ur växten. Gråpapper eller läskpapper är det bästa, men kan vara svårt att få tag på. Hushållspapper som inte är för fluffigt eller som inte delar sig lätt kan också fungera. Till och med ritblockspapper av lite sämre kvalitet funkar. Om du har ett ritblock där spritpennestreck blir plumpiga och lurviga vet du att pappret suger fukt. Man ska inte använda tidningspapper direkt mot blomman, eftersom trycksvärtan färgar av sig.

Lägg understa torkpappret mot några tidningsblad på golvet eller på ett bord. Bred ut blommorna som du vill att de ska vara som torkade. Lägg ett nytt torkpapper och några tidningsblad över och lägg sedan en ordentlig tyngd på det, till exempel några tunga böcker. Låt växterna ligga i press så här i några dagar. Hur snabbt de torkar beror på hur varmt det är i rummet och hur mycket fukt det finns i växten. Är det växter med tjocka blad och stjälkar blir du nog tvungen att byta torkpapper minst en gång.

När blomman är torr kan du montera den på ett kraftigt vitt papper på två olika sätt. Antingen lägger du skyddsfilm av plast över blomma och papper, eller binder du blomman vid pappret med klisterremsor. Skyddsfilm är sånt man lägger över skolböckerna ibland. Det finns klister på ena sidan och när man väl tryckt fast det går det inte att få bort. Allt man plastar in med skyddsfilm ligger fast och skyddat, men det kan bli fula rynkor och bubblor ibland.

Man kan tejpa fast blomman mot pappret med remsor man klipper ut själv. Använd inte vanlig tejp –den kan missfärga pappret och gulnar efter ett tag. Det är bättre att använda etikett-klistermärken, som man fäster på syltburkar eller julklappspaket. Klipp tunna remsor och lägg dessa över växtens stjälk, så den ligger pressad mot pappret.

Du kan också välja att spara frön från några växter. Lägg fröna i en liten plastpåse och häfta fast denna vid pappret du monterat blomman på. Sedan skriver du förstås namnet på växten, var du plockat den och när du plockat den.

Om du torkat flera växter kan du slå hål på pappersarkens ena sida och sätta in dem i en pärm. Lägg ett extra tomt, mjukt pappersark mellan varje ark med en blomma på. Du kan också lägga ner arken med blommorna i var sin plastficka och sätta in dem i en pärm.
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB