Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


















Orchmask (avancerad)

Det här behöver du:
- Mycket plastillina-lera att skulptera med, 5-6 pkt
- Skulpteringsverktyg
- Vaselin, ca 1 burk
- Gips, minst 10 kg och något att blanda det i
- Latex ca 1,5 l
- Akrylfärg (grön, svart, vit/gul, ev fler om du vill)
- Lack (till tänderna)
- Smältlim
- Bomull (ca 1 påse)
- Huvud att modellera på

Tips på hur du hanterar materialen hittar du här.

De riktigt snygga maskerna få man till om man skulpterar hela huvudet i lera och sedan gjuter en gipsform runt skulpturen. Fördelen med denna process är att man kan lägga till, ta bort och ändra maskens utseende hur mycket som helst tills man är helt nöjd. I den mjuka leran kan man också få till hela hudstrukturer. Slutresultatet kan bli mycket levande.

Däremot är formgjutning omständigt, skitigt och ett ganska tungt jobb.

Du behöver skaffa en stadig stomme att skulptera på. En gammal skyltdocka är helt perfekt. På just den här har den tunna halsen förstärkts med en riktig tjurnacke av plastillina-lera.

Tryck ut ett jämnt lager lera över huvud och axlar. Nyp små bitar lera och pressa fast dem.

Jämna ut lerklumparna och lägg till mer lera tills huvudet börjar ta form.

För att lägga till grova detaljer använder du ett platt, spetsigt föremål. Här används ett gammalt avbrutet blad från en mattkniv.

Använd den breda sidan av bladet och gör olika fåror för att få fram rynkor och veck. Ta lite vaselin på pekfingret och gnugga längs med kanterna tills de är tillräckligt utjämnade. Det här arbetet tar en bra stund, kanske en hel dag eller mer, men oj, vad snyggt det blir.

Om munnen ska vara öppen, så skulptera den på det viset. Om du vill kan du sätta fast tänderna direkt.

Ett bättre alternativ är att låta munnen vara tandlös. Du ska ju ha ut leran ur gipsformen senare, och då kan det bli problem. Tänderna med tandkött kan du skulptera och gjuta separat.

Här kan du iallafall se hur det kan bli - med tänder gjorda nu eller senare.

När du fått den större delen av masken klar och är nöjd med den, är det dags att lägga på lite hudstruktur. Det handlar alltså om porer, mindre rynkor och andra detaljer. Detta ger liv åt masken på ett helt annat sätt än en figur med "gummi-slätt" skinn.

Gör en liten uppsättning gummistämplar av latex, som du sedan pressar mot leran.

Det gäller att hitta strukturer i omgivningen som kan passa. Stämpeln längst upp till vänster kommer vrån en rynkig del av en gammal läderkänga.

Du gör dem så här: latex duttas på ytan du vill kopiera, två-tre lager. Ett tunt lager bomull fuktat med latex har läggs därefter ovanpå som stadga. När latexet är genomhärdat drar man bara bort det. Stämpeln är klar att användas. Så länge det inte är ett material på det du vill kopiera som är "sugande", kommer latexen att släppa.

Den stora gummibiten under kommer från en plastkrokodil och de mindre stämplarna med "porer" är avgjutningar från apelsinskal, bilinredning och en plastflaska. Ut och leta!

Nu är skulpturen klar och redo för avgjutning.

Vy från sidan.

Masken måste gjutas i en form i två halvor. Gör du formen i ett stycke får du inte ut leran.

För att göra detta måste du göra en avskiljningsvägg mellan formhalvorna. Rulla ut tjocka korvar på ett slätt underlag och platta till dem med till exempel en gammal brödkavel. Nu har du fått avskiljningsväggar av lera.

Dessa trycker du fast i en ring runt huvudet där skarven mellan formens halvor ska gå. Vanligen ska kanten gå i mitten av huvudets sidor, och längs kanten på öronen. Just öronen kan vara kniviga att isolera. Tryck försiktigt fast leran genom att pressa med en pinne vid kanterna.

Som du kanske ser har kanten på lerväggen böjts upp en aning för att fånga det gips som rinner när du lägger på det. Kanten ska vara böjd upp mot näsan, eftersom det är denna halva du gjuter först.

Nu är hela framsidan isolerad med en mur av lera. Om lerväggen ligger tätt mot skulpturen kan nu inget gips rinna ut. Även framför halsen finns en lervägg.

På var sida om huvudet finns två runda former. Dessa är små lerbitar som satts fast i lerväggen. De kommer att bli så kallade "nycklar" som hjälper till att hålla de två formhalvorna rätt mot varandra när man lägger ihop dem för gjutning.

Utan nycklar blir det svårt att få formens två halvor att passa, så det är absolut värt mödan att göra dem.

Enklast nycklar gör du så här: Rulla lerbollar och dela dem på mitten med en kniv. Tryck fast dem med jämna mellanrum längs lerväggens insida, alltså där du ska hälla gipset - framsidan på masken.

När gipset kommit på, härdat och lerväggen plockats bort har du ett avtryck av lernyckeln i den halvan av formen.

Formhalva två gjuts mot den första formhalvan. Gipset rinner då ner i nyckelavtrycket, och bildar nyckel nummer två. Då du särar på formhalvorna har du ett gäng nycklar på ena formhalvan, som passar in och hakar fast i "lås" på den andra halvan.

Lägg ner hela skulpturen på golvet, EFTER du lagt ut en massa dagstidningar eller skyddsplast.

Fyll ungefär en halv plasthink med vatten och blanda gips däri. När gipset börjar lägga sig i små öar på vattnet är blandningen mättad.

Pensla först på ett tunt lager gips för att undvika luftbubblor och framhäva alla detaljer i leran. Låt det gå undan.

Häll sedan över resten av gipset. Var inte rädd för att kladda med fingrarna. Skopa upp gipset över utstående delar som haka, ögonbryn och näsa. Låt gipset "brinna" färdigt, det vill säga härda igenom. När det blivit varmt och sedan svalnat kan du vända på skulpturen.

Lägg nu framsidan nedåt. Ta bort lerväggen du gjutit mot.

Bygg upp en ny lervägg runt ytterkanterna på gipset. Bekymra dig inte om den mångfärgade leran på bilden. Den vita plastillinan tog helt enkelt slut.

Här kommer ett bra tips: Tryck fast lerklumpar innanför lerväggen på gipsformen, i skarven mellan lera och gips. Det ska se ut som lerklumparna sjunkit in både i den nya lerväggen och i gipskanten. Gör detta på tre-fyra ställen. Dessa blir små grepp i skarven mellan formhalvorna där du kan pilla in fingrarna när du särar på formen.

Bestryk alla gipsytor med vaselin. Detta är jätteviktigt att göra noggrant. Fastnar de två formhalvorna i varandra kan du kyssa din orch ajöken. Det är helt klart värt att offra en pensel på att smeta ut vaselinet med. Då kommer man åt i alla vrår.

Nu har gipset brunnit färdigt. Ta bort all lera som sticker ut i skarven. Pilla också ut de små lerbitarna som löpte längs lerväggens insida. Nu har du grepp som du kan stoppa in fingrarna i, eller där du kan lirka en en mejsel. Nu gäller det bara att dra i formhalvorna allt vad man orkar för att sära på dem. Ta gärna en kompis till hjälp. Om du använder verktyg för att bända längs skarven så bänd FÖRSIKTIGT.

Med tålamod och envishet kommer formhalvorna att dela på sig. Om du spridit ut gipset jämnt och tjockt över masken kommer gipset inte att brytas sönder. Om någon del brister så fäst fast den med epoxylim.

Rensa ut all lera med vassa pinnar och liknande hjälpmedel. Om det finns kvar små rester av lera i rynkor och mindre detaljer gnor du bort leran med en tandborste.

Låt formarna vila ihopsatta mot varandra i åtminstone fem timmar innan du häller gummi i dem. Det tar en stund innan allt vatten som gipset bundit har avdunstat.

Nu är din form klar! Du kan nu dela på den och börja gjuta.

Häll ner latex i formhalvorna och se till att alla vrår fylls av ett jämt, tjockt lager. Använd pekfingret för att smeta ut latexet. Du kommer att få latex som fastnar på fingret, härdar, detta måste du ta bort med jämna mellanrum när du arbetar. Om du inte gör det kommer ditt finger att fastna i latex som redan börjat härda i formen!

När det första lagert latex härdat, lägg på ett lager till. Du kan förstärka din mask genom att fukta det härdade gummit med latex och sedan lägga tunna lager med bomull ovanpå. Dutta sedan mer latex med en svamp. Låt detta torka. Du kan påskynda härdningen med en hårtork eller värmepistol.

Pensla nu rikligt med latex längs med kanten på dina gummiavgjutningar. Pensla också en liten bit in på gipsformarnas kanter och tryck ihop dem.

Eftersom den här formen väger en hel del kommer halvorna att hållas samman av sin egen tyngd. Jag rekommenderar dock att man spänner åt med packremmar eller ett gammalt cykeldäck.

Nu kan du ytterligare förstärka kanten mellan maskhalvorna. Fortsätt pensla latex längs skarven inifrån. Ett jämnt och tjockt lager är bra, annars kommer masken att kunna dela sig.

(Ett annat alternativ till denna gjutmetod är att, om du har gott om latex (de flesta har inte det), spänna åt remmarna runt formhalvorna först, täta skarven mellan formhalvorna med lite lera på utsidan, och sedan fylla hela formen med gummi. Låt sedan formen stå i fyra-åtta timmar, och häll sedan tillbaka det latexet som ej stelnat i sin behållare. Då har det byggts upp ett lagom tjockt lager latex på formens insida.)

När latexet har härdat delar du på formhalvorna, talkar insidan av masken och drar sedan ut den.

Det är viktigt att du talkar den för annars kommer gummit att klibba fast i sig självt.

På masken där skarven mellan gipsformarna har suttit, kommer du att ha en liten gummikant. De klipper du bort med en vass sax. Om du vill kan du täcka denna skarv med lite latex för att den ska bli så osynlig som möjligt.

Klipp upp i nacken och en bit upp i huvudet.

Sätt tillbaka masken över den stomme du använde till skulpturen. Den kommer att bli ett fint stöd när du ska måla masken.

Blanda en del latex och en del akrylfärg. Täck först hela masken med en mörkare färgton. Dutta på färgen med en svamp.

Blanda vitt eller gult i din färg för att ljusa upp den. Ta ytterst lite färg på en svamp och torka masken med svepande, lätta rörelser. Då gnor du av den ljusare färgen på utstående delar av masken, och ger mer karaktär åt din figur.

När du gjutit dina tänder målar du dessa på samma sätt och limmar fast dem med smältlim i munnen. Späd ut beige vattenlöslig färg och stryk denna över tänderna. Färgen kommer att dra sig mot basen på tänderna och lämna en gulnad toning.

Lacka munnen med klarlack, eller spraya lacken.

Då var den här orchen klar för äventyr! Sminka dig mörk runt ögonen innan du drar masken över huvudet.

Vy från sidan.

Masken stängs i nacken med en bit kardborrband eller dragkedja. Använd gärna kontaktlim för att fästa.

En klick smältlim har hamnat i mungipan för att simulera dregel. Du kan förstås dekorera din mask med hår, ringar och mycket annat.

Lycka till!
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2025 Unga Fakta AB