Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
De tre önskningarna

Saga från England.

Det var en gång en fattig skogshuggare som varje morgon gick iväg för att hugga ved. Han arbetade hårt hela dagen och återvände på kvällen hem till sin stuga, där hans fru väntade med kvällsmaten. Det var ett slitsamt liv, men det enda sorts liv de visste.

En dag när skogshuggaren var mitt uppe i sitt arbete hörde han någon ropa på hjälp. Det var en klen, pipig röst så det tog ett tag innan han hittade den som ropade. Det visade sig vara en liten gubbe som fastnat med foten i en sprucken trädstam. Figuren kunde inte ha varit mycket större än en flaska och skogshuggaren förstod att det måste vara en av älvorna. Skogshuggaren gick fram till trädet och hade snart hackat upp stammen med sin yxa, så gubben kunde komma loss. Den lille mannen var mycket tacksam för hjälpen och sa till skogshuggaren: ”Du ska få tre önskningar i belöning av mig. Du behöver bara säga vad du vill ha, så kommer det till dig direkt. Men kom ihåg, du har bara tre, så använd dem vist!” Med de orden försvann gubben i tomma intet.

Skogshuggaren hade verkligen fått något att fundera på när han vandrade hem på kvällen. När han satte sig ned vid köksbordet kände han för första gången den dagen hur hungrig han faktiskt var. ”Är inte maten klar snart?” frågade han sin hustru. ”Den är klar när den är klar!” svarade hon. ”Jag önskar att jag åtminstone hade haft en korv att gnaga på”, mumlade skogshuggaren utan att tänka sig för. Vips låg en stor korv på tallriken framför honom. Hans fru stirrade förvånat på korven och undrade hur han fått fram den. Då berättade skogshuggaren om sitt möte med den lille gubben i skogen och om de tre önskningarna.

Då blev hustrun rosenrasande och skällde ut sin man. ”Är du så dum så du slösar bort en önskning på en korv?? Hur kan man vara så slarvig? Hur kan man vara så korkad??? Jag önskar att korven satt fast på din näsa!” Och vips, så satt korven längst ut på skogshuggarens näsa. Nu blev det ganska tyst i stugan, när de bägge begrep hur dumma de varit. Vad skulle de nu lägga sin sista önskan på? Ett stort hus? Massor av pengar? Ett långt och hälsosamt liv?

”Jag önskar att korven försvann från min gubbes näsa”, sa hustrun till slut och korven försvann.
”Det är minsann äkta kärlek det!” sa skogshuggaren. ”Har vi det ändå inte bra som vi har det?” Hustrun muttrade och lade upp en stor portion mat åt sin gubbe, för imorgon skulle han ju ut och hugga ved igen.

Slut!
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB