Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Testa dig

Urtidsdjur

Du har fått jobb på en tidsresebyrå, och nu ska du guida en grupp turister genom de tidsåldrar där däggdjuren, bland dem människan, utvecklades.
Men hur mycket vet du egentligen om vår urtid?

I tiden Pleistocen träffar ni på några av människans förfäder, Homo erectus. Någon undrar vad namnet betyder. Vad svarar du?
Den visa människan
Den upprättgående människan
Den händiga människan

I tidsåldern Eocen får ni syn på en jättefågel, över två meter hög. Det är en Diatryma som jagar efter något att äta. Vad livnärde sig Diatryma bland annat på?
Frukter
Hästar
Flygande fåglar

Oj! I tidsåldern Miocen har ni tur att få se det största däggdjuret någonsin, Indricotherium. det är högt som ett hus och har en tjock läderaktig hud. Men vilken sorts djur är Indricotherium?
Noshörning
Giraff
Elefant

I en neanderthalgrotta hittar ni flera verktyg. Det är framför allt knivar av olika slag. De är gjorda av en särskild sorts sten. Vilken?
Flinta
Granit
Krita

På en strand i Eocen möter ni ett fem meter långt djur som ser ut som en hund med lång nos. Det är en köttätande Andrewsarchus, ett av de första rovdjuren. Vilka är den här bestens nutida släktingar?
Hundar och rävar
Näbbmöss och piggsvin
Hästar och kor

Ni kommer till en svart puttrande sörja i marken. Här finns resterna av mammutar och andra stora djur. Vad är det här för goja?
Kvicksand
Lava
Tjära
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB