| Bevingade | Havsodjur | Levande dinos | Människolika | Sjöodjur | Kattdjur | Mysko |
Ufo Spöken Monster Platser/Personer Omöjligt? Böcker/Film Länkar
Mokele-mbembe Chipekwen och andra Massor av monster Mystiska krafter

MYSTISKA KRAFTER

Farlig monstermat

En av de mer fantastiska historierna om Mokele-mbembe går ut på att pygméjägare under första halvan av 1900-talet dräpt ett av vidundren efter en hel dags strid, men sedan själva dött då de ätit av köttet. Mokele-mbembe betraktas därför som absolut "tabu" ( förbjuden). Ser man ett djur vänder man om och tar en annan väg. Sedan Mackals expeditioner har även andra nyfikna forskare begett sig till Likouala-träsket för att leta monster. En afrikansk expedition ägde rum 1983, och leddes av Marcellin Agnagna, en zoolog från Brazzaville zoo. Agnagna hävdar att han lyckades knäppa några bilder på en simmande Mokele-mbembe, men bilderna är suddiga och det är svårt att säga vad de egentligen visar.

Fångad på film?

En brittisk expedition ledd av William Gibbins stannade ett helt år 1985-1986, men kom inte fram till något. 1987 sade sig ett japanskt filmteam ha filmat en simmande Mokele-mbembe i Tele-sjön. Bilderna är tagna från ett flygplan och visar ett suddigt föremål som rör sig över sjöns vatten mot den ena stranden. Längst fram sticker ett avlångt föremål upp, och bakom detta syns en sorts puckel. Innan det når stranden försvinner föremålet under vattnet. Det är omöjligt att säga vad filmen visar. Med största säkerhet är det något sorts djur. Det har visat sig vara omöjligt att räkna ut hur stort föremålet är.

Märkliga förmågor

Ännu en brittisk expedition 1990 sade sig ha bevisat att Mokele-mbembe i själva verket var simmande elefanter med uppresta snablar. 1992 var William Gibbins tillbaka i Kongo och tog ett underligt fotografi på något som liknar ett stort sköldpaddshuvud i vattnet på en flod. Gibbins menar att det föreställer en Mokele-mbembe. I november 2000 begav sig den brittiske biologen Adam Davies till Likouala-träsket i sällskap av Marcellin Agnagna. Under deras tid hos träskpygméerna fick Davies veta att det bara är hanen hos Mokele-mbembe som har horn på nosen, och att varelserna kan spruta eld ur ögonen. Denna sista uppgift kan tyckas skrattretande, men även vanliga djur som flodhästar och krokodiler tillskrivs ofta övernaturliga förmågor. Det finns prat om ännu fler planerade expeditioner.

Kan det vara sant?
En jämförelse i storlekar:
1. Dinosurien Apatosauros
2. Mokele mbemben
3. Människa
De flesta som forskat kring Kongos mystiska jättedjur vill gärna tro att det handlar om dinosaurier som överlevt. Naturvetenskapen menar att det är en omöjlighet, att alla dinosaurier dog ut för 65 miljoner år sedan. Alla djur utvecklas under årmiljonernas lopp, några långsammare än andra. De som säger att Kongo-monstren inte är dinosaurier har därför rätt. Möjligen kan de vara släktingar till dem. Mokele-mbemben och dess monsterkusin Chipekwen liknar de stora sauropoderna, men är mycket mindre. De är djur som passar de tätbevuxna träskmarkerna och kan gömma sig lättare.
Men det finns ännu inga bevis på att Kongo-monstren faktiskt existerar. De kan lika gärna vara figurer hämtade ur pygméernas folktro. Förr i världen trodde folk här i Sverige på drakar, tomtar och troll utan att nånsin ha sett någon av dem i verkligheten.
« Tillbaka