| Hemsökelser | Poltergeistar | Spökdjur | Förklaringar |
Ufo Spöken Monster Platser/Personer Omöjligt? Böcker/Film Länkar

FÖRKLARINGAR

Spöken - förklaringar
En mysig men helt konstgjord spökbild från 1800-talet

Kan det verkligen finnas naturliga förklaringar för så intensiva upplevelser som när folk säger sig ha mött avlidna släktingar eller främmande andeväsen?

I vissa fall har lösningen på ett mysterium varit mycket enkel. Fotsteg från ett osynligt väsen har ofta visat sig vara knarrande golvplankor. När kyla och värme kolliderar i ett gammalt hus spänns virket eller slappnar av. Det är märkligt hur många av ljuden i äldre byggnader kan låta kusligt människolika.

Hjärnspöken
Betydligt krångligare är de olika teorier om hur vår egen hjärna kan lura oss. Ett av de främsta exemplen på detta är en hemsökelse som drabbade ett toppmodernt laboratorium för datateknik i London. Personalen hade flera gånger känt sig iakttagna och ofta drabbats av känslor av oro. Vid några tillfällen hade de dessutom sett en grå gestalt som tittat över deras axel.

Dataexperten Vic Tandy trodde absolut inte på spöken, men en kväll då han ensam arbetade sent i lokalen mötte han själv vålnaden. Till en början kände han sig orolig och illa till mods. Pulsen gick upp och han började kallsvettas. I ena ögonvrån skymtade han en skuggig skepnad, som försvann så fort han vände blicken åt det hållet. Upplevelsen var mycket obehaglig och Tandy packade ihop sina saker så fort han kunde för att bege sig hemåt.

Följande dag råkade han få syn på en bit aluminiumfolie som låg och vibrerade på just den plats han suttit kvällen innan. Han insåg att folien troligen påverkades av ett ljud som var så lågt att ingen människa kunde höra det. Han behövde inte leta länge för att hitta källan. Det visade sig vara en fläkt som skickade ut ljudvibrationerna i rummet.  Alla som hamnade direkt i fläktens ”skottlinje” drabbades av illamående och obehagliga rysningar. Tydligen påverkades hjärnan så starkt av ljudvågorna att det var omöjligt att inte må dåligt av dem. Ögongloberna började också vibrera vilket förstås påverkar synen. När hjärnan blir stressad ökar också andningen och pulsen tar fart. Studier av det här fenomenet av universitetet i Coventry har också visat att vissa miljöer hjälper till att framkalla ”spökfrossan”, särskilt långa korridorer.

"Mardrömmen" av Henry Fuseli. Tavlan är ett exempel på upplevelser som vissa människor faktiskt haft.

Vakendrömmar
Ett otäckt tillstånd i sömnen är nattskräcken, eller pavor nocturnis. Till skillnad från vanliga mardrömmar är nattskräcken ett tillstånd av dröm som kan vara svårt att ta sig ur snabbt. Många som drabbas av det kan tycka att det finns någon eller något i rummet hos dem. Det finns fall där en person har vaknat och sett en otäck liten figur sitta på deras bröst och stirra på dem, ibland till och med tala till dem. I vissa fall har nattskräcken pågått i 10-20 minuter efter det att personen vanligen skulle vara klarvaken. De som upplever en nattskräck är helt omedveten om vad de går igenom. För de är det ingen dröm utan fullt allvar.

Ibland kan man också drabbas av sömnparalysering, vilket betyder att man kan vakna men kroppen vill inte lyda hjärnan. Det kan vara helt omöjligt att röra ens ett finger. Om man inte vet vad detta är blir man förstås upprörd och framkallar fler reaktioner i hjärnan.

Olösta fall
Men det finns och kommer alltid att finnas vissa fall som tycks helt olösliga. Det kan bero på många saker. En person kan till exempel ha fått ta emot information från en ande om saker som han/hon omöjligen kunde veta. Det finns också fall där saker har hänt som inte överensstämmer med naturlagarna. Än så länge finns det inga bevis för spöken som vetenskpsmännen har godkänt, men det är också svårt att veta exakt hur man ska forska kring fenomenet. Tills vidare är det upp till var och än att bestämma sig för vad man vill tro på.

« Tillbaka