Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet lajv. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Lillith Mattsson om lajv!


hej jag är ny för de här lajv kan du några tips jag ska på lajv år 2011 vet inte dag eller månad men du jag vet heller vad jag ska vara då jag gilar org och alv och allt i lajv jag är ett stort fän

/ Oskar Henningsson, 12 år från Falun i Darlarna

Hej på dig, Oskar.
Jag tycker du ska kolla på http://spelkalender.se/ och se om du hittar ett lajv som tilltalar dig.
När du hittat ett du är sugen på så sätt dig och läs igenom den information som finns om lajvet i lugn och ro. Ofta kommer man på vad man vill spela bara av att läsa igenom kampanjvärlden och dom stämningstexter som kan finnas.
Olika lajvvärldar erbjuder olika möjligheter. Många fantasylajv tillåter roller som alver och orcher, medan andra bara tillåter människoroller.

Jag skulle rekomendera att du väljer en människoroll till ditt första lajv. Dels är det lite mindre bök med utrustningen och dels så vet du ju redan hur en människa funkar.

Försök hitta några mer erfarna lajvare att åka med. Många föreningar kräver att unga lajvare har en vuxen med sig, så glöm inte att kolla upp hur reglerna kring eventuella åldersgränser ser ut till lajvet du funderar på.

Välkommen till hobbyn och lycka till!
/Liz


Tjena mors igen!
Nu på sportlovet så annordnar lajvföreningen Silver Dolken, (tror jag den hette) ett typ prova pålajv innomhus! Det ska jag till 100% gå på. Men nu kommer min fråga:
Jag ska ju som sagt förhoppningsvis ha ett lajv i sommar men det är nästan ingen som vill vara med. Hur ska jag göra för att få dem mer intresserade? (jag har bara frågat de min klass)

/ Nezzlan, 11 år från Avesta

Jag tycker du ska göra afischer och sätta upp på skolan så att dom som inte går i samma klass som du eller är precis lika gamla också får chansen.
Be folk tipsa sina kompisar på andra håll. Kanske kan du få sätta upp lappar på andra skolor i trakten också?


hej!
jag är gannska nyfiken på vad lajv är.
så här kommer några frågor:
1 vad är lajv?
2 villka lajv ska man åka på om man är ny börjare?
3 vad har man för kläder?
4 vad finns det för mat?
och en fråga från min stora syster.
jag lajvar och har försökt att förklara för min syster men hon fattar inte hur jag menar. men min fråga är:

jag vill lajva skogs knytt och jag vet inte vad som passar bäst att göra kläder av.

m.v.h
moa 11,manda 9

/ manda, 9 år från örebro

Hej på er!

1. Lajv är ett sorts ”spel” där samtliga deltagare spelar varsin roll. Ungefär som en teater, fast utan åskådare. Det finns normalt inget manus, utan man agerar bara som man tycker passar rollen man spelar.
Man utgår ifrån en fantasivärld som arrangörerna presenterat för lajvdeltagarna i förväg, ofta i form av informationstexter på en hemsida. Informationen beskriver världen och kan innehålla saker som hur den ser ut, relationer till grannländer, religionen, hur ladets styre funkar och allt möjligt annat. Dessutom brukar det finnas andra informationstexter som beskriver hur man hittar till området, vilka säkerhetsregler som gäller, hur man anmäler sig, och annat sånt praktiskt.
Väl på lajvet strävar man tillsammans efter att skapa en illusion av den världen. Man använder kläder, rekvisita och miljöer som passar för världen och för rollerna man försöker gestalta.
Under hela tiden som lajvet pågår spelar man sin roll. Ett lajv kan vara allt mellan ett par timmar till flera dagar i streck. Det vanligaste är förmodligen mellan två och fyra dygn.
2. Jag tycker man ska satsa på lajv man tycker verkar roliga. Det finns lajv som är mer uttalat nbörjavänliga än andra, men dom flesta lajv funkar fint även om man är oerfaren. Det bästa är om man har någon att åka med som har vart på lajv förut.
3. Man har kläder som passar in i den lajvvärld som arrangörerna har skapat. Är det ett medeltidsispirerat lajv har man medeltidskläder, är det ett nutidslajv har man vanliga kläder och så vidare. Man väljer kläder som passar både till lajvet och till rollen man ska spela.
4. Mat tar man oftast med sig själv. Maten anpassar man också till vad som passar in på lajvet.

Vad för kläder som kan vara lämpliga på ett skogsknytt varierar också från lajvvärld till lajvvärld. Ofta är knytten ganska primitiva varelser som gör sina kläder av sånt dom kommer över. Kanske gamla kläder dom hittat, en gammal säck, en gammal fårfäll. Försök få kläderna att se ut som att dom är smutisga och slitna, som att knyttet gått med dom länge ute i skogen.


Hej!
Jag har varit ganska intresserad av lajv ett bra tag, främst fantasy men jag vet inte riktigt var någonstnas jag ska starta och vilka föreningar som skulle kunna passa en nybörjare, har du några tips? Dessutom undrar jag hur man gör med skor på lajv, om man är med på ett fantasylajv ska man sy ett par, eller hur bär man sig åt? Tack på förhand :)

/ Elisa, 15 år från Uppsala

Hej Elisa.
Dom allra flesta föreningar välkomnar nybörjare. Utan nya lajvare skulle hobbyn så småningom dö ut, trots allt. Det som kan skilja lite är hur pass bra man är på att förmedla viktig information till nya lajvare, tyvärr händer det att saker förväntas vara "som vanligt" och den konkreta informationen saknas. Men i vilket fall som helst tycker jag du ska fokusera på att hitta en förening som har någon aktiv kampanj som tilltalar dig snarare än att hitte en som är uttalat nybörjarvänlig. Det är ganska mycket en smaksak vilka föreningar man tycker är bra och vilka lajvkampanjer man tycker verkar roligast.
När du hittat något du gillar så ta kontakt med arrangörerna. Presentera dig och berätta att du är ny och intresserad av att åka på deras lajv. Har man väl etablerat den kontakten är det mycket lättare att ställa dom frågor man inte tycker man får svar på från kampanjinformationen.
Registrera dig på lajvföreningens forum om det finns ett sådant. Där kan också vara en bra idé att skriva en liten presentation i lämplig tråd. Kanske i samband med en förfrågan om ifall det finns andra lajvare som bor i närheten av dig som ska åka på nästa lajv i kampanjen som intresserar dig. Det är väldigt bra att ha en grupp med i alla fall någon mer erfaren lajvare att åka med. Då kan man undvika många onödiga nybörjarmisstag.

Skor är lite olika på olika lajv. Är det ett lågkravslajv är det sannolikt att man tillåter moderna skor så länge dom är diskreta. Är det höga krav så är det medeltida skor med lädersula och allt som gäller på historsikt inspirerade lajv. Men det varierar som sagt. Det är ovanligt att det förväntas att förstagångare själva ska skaffa sig vändsydda medeltidsdojjor till sitt första lajv, men har du tur går det att låna av någon om det skulle krävas. Riktiga medeltidsskor kan vara rätt dyra. Man kan såklart tillverka egna också. Material och verktyg kan visserligen kosta en del, så det är inte säkert att det första paret blir billigare än att köpa färdiga. Men i längden om man fortsätter att tillverka skor så blir det ju billigare per par. Och man får räkna med att det första paret kanske inte blir riktigt så prefekt som man skulle önskat. (Talar av erferenhet, här.) Men som sagt, i längden är det såklart praktiskt att vara självförsörjande.


Vad är lajv?

/ Annie, 12 år från Skurup

Lajv är ett sorts ”spel” där samtliga deltagare spelar varsin roll. Ungefär som en teater, fast utan åskådare. Det finns normalt inget manus, utan man agerar bara som man tycker passar rollen man spelar.

Man utgår ifrån en fantasivärld som arrangörerna presenterat för lajvdeltagarna i förväg, ofta i form av informationstexter på en hemsida. Informationen beskriver världen och kan innehålla saker som hur den ser ut, relationer till grannländer, religionen, hur ladets styre funkar och allt möjligt annat.
Dessutom brukar det finnas andra informationstexter som beskriver hur man hittar till området, vilka säkerhetsregler som gäller, hur man anmäler sig, och annat sånt praktiskt.
Väl på lajvet strävar man tillsammans efter att skapa en illusion av den världen. Man använder kläder, rekvisita och miljöer som passar för världen och för rollerna man försöker gestalta.

Under hela tiden som lajvet pågår spelar man sin roll. Ett lajv kan vara allt mellan ett par timmar till flera dagar i streck. Det vanligaste är förmodligen mellan två och fyra dygn.


Hej Lillith! Jag ska förhoppningsvis snart på ett lajv med nybörjartollerans, och undrar vad du tycker man ska ha för sovsaker och även i vad för något man kan förvara vatten. jag ska spela något slags byfolk. lajvet jag ska på har ganska lågt utrustningskrav men jag vill ju dock ha bra utrustning som även funkar på andra lajv.
MVH/Kim

/ Kim , 12 år från Kolmården

Hejsan Kim!

Till att sova med brukar yllefiltar vara en höjdare, ju fler desto bättre. Är man orolig för markkylan kan man sy in ett modernt liggunderlag i en vikt filt, eller i något annat tyg (ta ett som inte suger åt sig vatten bara, så ingen bommul eller linne). Det brukar godkännas på dom flesta lajv. "Syns inte= finns inte" säger man ibland. Ha gärna något på huvet när du sover också, mycket av kroppsvärmen går ut den vägen. Min egen favorit är att sova med kraghätta/struthätta för den skyddar så man slipper drag vid nacken och brukar dessutom hålla myggen någorlunda borta från öron och nacke.

Vatten kan du ha i vanliga omärkta glasflaskor. Behöver man förvara större vattenmängder kan man använda en damejeanne, en sorts stor glasflaska. Damejeanner är lite tunga och otympliga men dom brukar gå att hitta billigt på loppisar och i antikaffärer av den lite billigare sorten. Vill du ha en "fältflaska" du kan bära runt på så händer det att lajvbutiker säljer något dom kallar "vattenskinn" som i princip är en mjuk läderflaska med en kraftig plastpåse dold innuti. Dom är hållbara och vattnet kommer aldrig i kontakt med lädret utan bara med plasten, så dom är hyfsat hygieniska också, dock kan dom vara rätt dyra. Men man kan såklart tillverka sitt eget om man är pysslig av sig.

Lycka till med din lajvutrustning!
/Liz


vad brukar du göra om dagarna? jag skulle uppskatta om jag fick svar i dag :D

/ alex, 10 år från sverige

Hejsan Alex.
Menar du till vardags eller under lajven?

I vanliga fall så hjälper jag till i en sybehörsaffär och föruom har jag många olika hantverksprojekt. Många rör lajv och lajvutrustning, men jag driver även en hemsida med tips om mönsterkonstruktion och sömnad av moderna kläder.

På lajven beror det helt på vad jag spelar för roll och vad som händer omkring mig. Ingen dag är den andra lik.


FIXA MER PÅ ÄMNET LAJV!!!!!!!
PS.FIXA MER PÅ ÄMNET LAJV!!!!!

/ Augur, 99 år från chichkekaba stan

Nu är det inte jag som gjort det som finns redan och jag vet faktiskt inte vem som bestämmer sånt. Jag är ju rätt ny här och vet faktiskt inte exakt hur det funkar med det där än. Men jag kan ju höra mig för.

Skoj att intresset finns!


Hej Lillith! Jag är jätteintresserad av lajv. Jag undrar om du har några matrecept till lajv.

/ Manfred, 11 år från Skövde

Hejsan Manfred!
Ja, visst är det trevligt att laga mat inlajv? Det blir så mysig stämning i byn när folk sitter vid sina eldar och grytorna puttrar!Här kommer några personliga favoriter:

"Lajvgryta"
Man kokar upp vatten i en gryta. Sen tärnar man ingrediensera och lägger i dom. Man kan ha i potatis, kålrötter, morötter, lök av olika slag, vitkål, palsternacka, persiljerot eller lite vad som hellst, egentligen. Till och med frukt, som till exempel äpplen kan man ha i.
Man kan krydda med lite salt och vill man så kan man hälla i en slatt olja, men i övrigt brukar det inte direkt behövas några kryddor.
Känner man sig riktigt avancerad och vill göra det lite matigare kan man koka med lite korngryn.
Ju längre det får koka, desto godare brukar det bli, så det gäller att börja i tid. Gör man en stor laddning kan den sparas och värmas upp igen senare, bara man kommer ihåg att sätta på locket på grytan så det inte kommer ner skräp eller insekter.

Pannbröd:
Pannbröd är lätta att göra också. Man blandar mjöl och vatten tills man får en deg, tillsätter lite salt och sen formar man tunna brödkakor som man gräddar i stekpanna eller på en plåt om man har tillgång till ugn. Bröden jäser inte och är godast när dom är nygräddade. Jättegoda med smör och honung, eller med en bit ost till.

Frukostgröt:
Gröt på havregryn eller korngryn blir en stadig frukost och är lätt att göra. Man häller bara ner gryn och vatten (2-3 gånger så mycket vatten som gryn) i en gryta och kokar upp det. När det väl kokar har man gröt på någon minut. Man kan krydda med lite salt, eller äta den som den är. Honung, russin eller nötter kan vara goda som tillbehör.

Får man gröt över efter frukosten kan man spara den och använda den som deg till pannbröd att ha till lajvgrytan när det blir matdags nästa gång. Det blir lite grövre bröd på det sättet.


Hej igen, jag kom och tänka på en sak, när man lajvar med kompisar så är det ju inte alla direkt som har säkra vapen. Hur ska man gör för att alla ska kunna slås men att det ska vara så säkert som möjligt?

/ Nezzlan, 10 år från Avesta

Hej Nezzlan!
Det är en väldigt bra och väldigt viktig fråga du ställer. Så håll i dig, för det här blir lite långt.
På ”riktiga” lajv finns det ju ofta en hel massa säkerhetsregler och det finns vuxna med som kan hjälpa till att se till att reglerna följs. Vapnen kontrolleras innan de får användas.
En metod för att göra det säkrare när man slåss med kompisarna är ju att komma överens om att använda någon större lajvförenings regler. Och helt enkelt bestämma att om man inte följer reglerna får man inte vara med. Det handlar ju trots allt om att man bryr sig om varandra och inte vill att någon blir skadad. Tycker man det är svårt att få folk att ta det på alvar kan man ju be en vuxen att vara vapenkontrollant så att alla vapen blir kollade innan man börjar. Går inte det bör man allra minst kolla igenom vapnen själva tillsammans innan man börjar så att alla är överens och känner sig trygga. Man bör alltid kontolera vapnen innan man börjar lajva och man bör kontrollera det själv efter varje stridssituation oavsett om man slagit med det eller ej.

Några exempel lämpliga regler kring vapen har du här:
1. Sätt en åldergräns för att bära vapen. På lajv är det ofta 16 eller 18år, men på en del nybörjarvänliga lajv är den lägre. Det lägsta jag sett var 13år. Vill ni sätta en ännu lägre gräns så se till att era föräldrar är ok med det och att det finns vuxna i närheten ifall något skulle hända. Lajva aldrig utan att ha talat om hemma var ni kommer vara.
2. Kontrollera vapnen innan lajvet oavsett om ni tror ni kommer använda dem eller ej. Är vapnet med i spelet så SKA det vara kontrollerat. Dom flesta skador jag sett som orsakats av boffervapen har berott på felkonstruerade eller trasiga vapen så kontrollen är jätteviktig. Men man måste såklart ändå använda sunt förnuft. Även en vapenkontrollant kan göra misstag. Verkar ett vapen lite osäkert eller om man är rädd at det blivit skadat under lajvet så lägg det åt sidan om använd det inte mer.
3. Bestäm var man får lov att sikta. Huvud och hals ska man aldrig sikta mot. Händer är också bra att undvika, tillsammans med skrev och andra uppenbart ömtåliga kroppsdelar. Det bästa är att istället sikta mot överarmar, rygg, lår och liknande. Alltså ytor där kroppen inte är så ömtålig. Man får aldrig glömma att även om det är mjuka vapen kan de göra riktig skada om man har otur och träffar fel.
4. Spela ordentligt på träffar. Om folk börjar fuska, eller inte visar ordentligt att slagen har tagit är risken mycket större att motståndaren börjar slå hårdare och ju hårdare man slår, desto större är risken såklart för skador. Så får man en smäll ska man låta det märkas.
5. Undvik strider där sikten är skymd, till exempel om det är mycket undervegetation eller om det är mörkt. Undvik ojämn och stenig mark och slåss aldrig nära ett stup, rinnande vatten eller något annat som man inte vill trampa ner i. Spring heller aldrig runt med dragna vapen i händerna när de inte ska användas, skulle man råka trilla över sitt vapen kan man göra sig illa ordentligt.
6. Stick aldrig med vapen med stomme i. Använd det till att bara slå med. Sticka kan man göra med mjuka dolkar utan stomme (brukar kallas för ”sladderdolkar”). Pilbågar skulle jag faktiskt rekommendera att ni undviker helt. I alla fall tills ni blir lite äldre. Pilar är lite speciella eftersom det kan bli rätt bra fart även in en lajvbåge och skulle skaftet splittras, bofferspetsen lossna, eller stoppet inuti inte funka som det ska kan det bli allvarliga skador. Och det är inte alltid lätt att avgöra vilket skick en pil är i. Dessutom är risken att man träffar på ett ömtåligt ställe självklart mycket större med ett avståndsvapen. Det är bättre att nöja sig med att övningsskjuta hemma i trädgården istället så är man desto pricksäkrare sen när man blir äldre.

Och det allra säkraste är såklart att skippa att slåss helt och hållet och bara köra fredliga lajv. =)
M.V.H. Lillith, som hoppas att det inte blev allt för tröttsamt att läsa, trots textmassan.


Jag tycker jätte mycket om att lajva men de ända gångerna jag har gjort det är innomhus med en kompis. Jag brukar rolla på datorn (kpwebben) . Vi har tänkt att gå på medeltidsdagarna men det är inte direkt fantacy... Vi kanska ska göra ett eget Lajv och då är min fråga: Vad behöver man tänka på när man gör ett minilajv?

/ Nezzlan, 10 år från Avesta

Hejsan Nezzlan!
Man ska tänka på att ha roligt. Både medan man jobbar med det och när man faktiskt lajvar. Det gäller också att försöka se till så att det blir så roligt som möjligt för samtliga deltagare.
Som arrangör kan man påverka sånt genom att försöka skriva bakgrunden till lajvet på ett sånt sätt att det finns mycket att spela på där och om man man vill kan man skriva till ytterligare information när man vet vilka roller som kommer att delta på lajvet.
Läs igenom alla roller som ska spelas på lajvet i god tid innan, så att du hinner säga ifrån om det dyker upp något du tror inte kommer passa in och så att spelarna har en chans att anpassa sig till din vision.
Anledningen till att det är så viktigt att alla roller passar in på lajvet är för att poängen med det hela är att skapa en illusion, så det funkar ju såklart bara om alla är med och strävar efter att uppnå samma illusion. Det går inte att folk spinner iväg och hittar på för mycket eget.
Men även om det kan verka lite hårt att som arrangör gå in och bestämma en massa över sina kompisar får man komma ihåg att det är precis därför det blir så roligt. För att man gemesamt skapar något och alla jobbar mot samma mål. Även om dom olika roller kan ha individuella mål och ambitioner inom ramarna för spelet så hjälps ju alla åt att tillsammans göra spelet trovärdigt.


hej!
jag har en fråga för stunden
1.kan ni fixa lite mera saker på ämnet lajv?
tacksam för svar!
ps.på min fråga menar jag ämnet lajv bland pyssel

/ Amelia Enhörning, 12 år från södermanland

Jadu, det hade ju inte varit fel. Nu har jag visserligen inte varit inblandad i det materialet som redan finns uppe, men det är bra att du tar upp det. Då syns det att intresse finns.


hej lillith!
ursäkta om jag är lite jobbigmen jag har några frågor
1.hur anmäler man sig till ett lajv?
2.vad kan man göra till lajv i trä? inget för svårt,ska göra det hemma och har några verktyg,pappa är snickare
3.hur långt är en kvadratfot? för jag ska kanske beställa läder från svarta katten
tacksam för svar som alltid!!!

/ Amelia Enhörning, 12 år från södermanland

Hej igen! Du är inte jobbig. Det är faktiskt tillåtet att fråga i princip hur mycket man vill på det här stället. =)
1. Det är lite olika från lajv till lajv. Ofta fyller man i ett anmälningsformulär som finns på lajvets hemsida. Man brukar få fylla i två typer av saker. Dels info om rollen man vill spela. Som rollens namn, rollens ålder, bakgrund, personlighet och lite sånt. Sen brukar man få fylla i lite saker som handlar om vem du är på riktigt, ditt namn, när du är född, telefonnummer till närmsta anhöriga, om du har åsikter om vad du vill ha för intrig och såna saker. När man fyllt i formuläret skickar man in det till arrangörerna som tittar på rollen och om inget är allt för galet meddelar dom dig att rollen är godkännd och du betalar in avgiften.
All information om hur du gör för att anmäla dig till ett specifikt lajv bör finnas på lajvets hemsida. Gör den av någon anledning inte det så kan du alltid maila och fråga arrangörerna hur du ska göra på just deras evenemang.
2. Man kan göra masoor av saker i trä. Skålar, skedar och andra såna husgeråd är alltid bra att ha. Är man sugen på en lite större utmaning kan man göra skrin eller små kistor att förvara saker i. Känner man att rollen har nytta av det kan man göra en snygg vandringsstav.
3. En kvadratfot är en kvadrat där varje sida är en fot lång. En fot är lite drygt trettio centimeter.


hej igen lillith!
jag undrar några saker till

1.om jag ska spela typ skogsalv,vad kan du rekommendera då? tex kläder osv

2. jag har kollat på allt på spelkalendern men hittar inget som passar :( vad ska jag göra? för jag vet inte om mina kompisar kör lajv.

3.jag ska ha syslöjd det här året på min skola och jag undrar vad det finns för plagg man kan sy (dom får inte vara för svåra men endå en liten utmaning) för jag har inte råd för så mycket,men en sån där vadderad är för tillfället för svår för mig

4.kan du några bra medeltida (lajv) brödrecept?

5. kan man fixa lite mer saker att göra på ämnet lajv? licksom recept osv

tacksam för svar som vanligt!

/ Amelia Enhörning, 12 år från södermanland

Hejsan Amelia!
1. Ofta ser man skogsalver i naturnära färger. Bruna och gröna toner som smälter bra in i skogen. Att kunna röra sig relativt smidigt och obehindrat är också bra. Är det ett lajv där man kan behöva dölja att man är alv ibland kan det vara bra att ha en rejäl kraghätta så man kan fälla upp luvan och gömma öronen. Öron behöver du såklart också. Ofta ser alver dessutom till att hålla sig hela och rena och det kan ju vara en utmaning alldeles på sitt egent sätt.
Läs på om skogsalverna i kampanjen du ska lajva i innan du bestämmer dig för exakt hur du ska se ut så att du vet säkert vad arrangörerna vill se för alver.

2. Tyvärr är det inte mycket att göra annat än att fortsätta hålla ögon och öron öppna. Du kan ju i alla fall snacka med dina kompisar, även om dom inte lajvar själva kan dom ju ha hört något. Och har du riktig tur kanske du till och med kan inspirera dom till att vilja följa med någon gång. Många föreningar lägger inte ut bestämda datum förrän efter årsmötet. Ofta hålls årsmötet någon gång i januari så ge inte upp riktigt än.

3. Du skulle kunna sy dig en kraghätta, det är ganska enkelt. Det finns en beskrivning här på unga fakta. Klicka på rubriken "pyssel" och sedan på rubriken "lajv" där finns beskrivningen med titeln "huva". Tycker du det är för enkelt kan du kanske sy dig en enkel kjortel. Leta efter mönster till bockstensmannens dräkt. Hans kjortel är visserligen en herrkjortel, men man kan sy en precis likadan fast hellång och använda som klänning om man vill. Det är ingen större skillnad på hur man syr dam och herrkläder under tidig medeltid. Det som skiljer är mest plaggens längd. Får du tag på det mönsterhäftet finns dessutom mönster till kraghätta, hosor, skor och lite allt möjligt annat där också tillsammans med beskrivningar på hur du syr det.

4-5. Är du intresserad av att gå in lite djupare på historisk matlagning och sånt tycker jag du ska ta en titt på Historiska Världars forum. Dom har ett underforum för just matlagning. Det är visserligen inriktat på historiskt återskapande snarare än lajv, men funkar det till medeltidsevenemang funkar det normalt till fantasylajv.
Adressen dit är: http://histvarld.historiska.se/histvarld/forum/forum.asp?FORUM_ID=11
HV's övriga forum är också rysligt bra om man vill gå in lite djupare på det här med historiskt återskapande och hantverk.


hej igen lillith jag tänkte bara berätta att jag har varit arrangör för ett lajv tillsammans med min pappa jag har också en fråga vad tycker du är bäst med lajv

/ amanda wikström bäck, 11 år från boden

Hej Amanda!
Jag tycker det finns väldigt mycklet som är bra med lajv. Jag gillar att planera, skriva roller och tillverka kläder och annan untrustning. Jag gillar själva spelet, att försöka leva sig in i en roll. Och jag gillar eftersnacket, när man pratar emd andra lajvare. Vad var bra och vad var dåligt? Vad kan man göra bättre till nästa gång? Vad var det egentligen som hände?
Det som kanske är det allra mest fantastiska är dom där få små ögonblicken när allt bara klaffar och illusionen blir perfekt. När man för ett ögonblick nästan "går på det" själv och det hela känns som att det är på riktigt.


Vad är en lajv eller hur det stavades??

/ Cornelia, 11 år från Hedesunda

Hej på dig, Cornelia!
Lajv är en sorts ”spel” där samtliga deltagare spelar varsin roll. Ungefär som en teater, fast utan åskådare. Det finns normalt inget manus, utan man agerar bara som man tycker passar rollen man spelar.

Man utgår ifrån en fantasivärld som arrangörerna presenterat för lajvdeltagarna i förväg, ofta i form av informationstexter på en hemsida. Informationen beskriver världen och kan innehålla saker som hur den ser ut, relationer till grannländer, religionen, hur ladets styre funkar och allt möjligt annat.
Dessutom brukar det finnas andra informationstexter som beskriver hur man hittar till området, vilka säkerhetsregler som gäller, hur man anmäler sig, och annat sånt praktiskt.
Väl på lajvet strävar man tillsammans efter att skapa en illusion av den världen. Man använder kläder, rekvisita och miljöer som passar för världen och för rollerna man försöker gestalta.

Under hela tiden som lajvet pågår spelar man sin roll. Ett lajv kan vara allt mellan ett par timmar till flera dagar i streck. Det vanligaste är förmodligen mellan två och fyra dygn.


hej lillith!
jag är lite ny med det här lajv,men tycker det verkar jätte roligt! jag har några frågor.
1.hur kommer man med i sca?
2.hur gör man ett lajv
3.vilka butiker kan man köpa lajv grejer på?
4.hur gör man rustning? jag hade nämligen tänkt vara en krigare men har inte nån rustning.
är tacksam för svar!

/ Amelia Enhörning, 12 år från södermanland

Hejsan Amelia!
1. SCA är ingen lajvförening, utan en förening som sysslar med historiskt återskapande, om än på sitt eget sätt. SCA (eller Sällskapet för Kreativ Anakronism, som dom kallas sig på svenska) har sina rötter i USA men finns även i sverige och många andra länder.
Här har du en lista över dom olika distrikten i sverige och var dom håller till samt kontaktinformation: http://www.nordmark.org/ContactNordmark.php
2. Tips för hur man arrangerar egna minilajv har getts förut här så läs lite gamla frågor och svar och se om du hittar vad du söker. Har du fler frågor efter det får du gärna fråga igen.
3. Beror på vad det är för lajvgrejer du är ute efter. Korps.se är en trevlig svensk butik om man vill ha medeltidsinspirerade grejer. Dom brukar vara snabba med att svara på mail och pålitliga med att skicka det dom ska och sådär. Sen finns den danska butiken "Faraos Cigarer" som säljer boffervapen, makser, smink och sånt. Sidan är dock på danska. Adressen är: http://www.faraos.dk/
Titta under rubriken "live rollespil"
Annars kan man faktiskt hitta lajvgrejer lite överallt om man vet vad man vill ha och håller ögonen öppna. I second handbutiker kan man ofta hitta träskålar och enkla husgeråd som ser rätt ut, vanliga tygaffärer, hobbybutiker, sybehörsaffärer, järnaffärer och så vidare är bra ställer att hitta material på om man vill bygga egna grejer.
4. Jag tycker du ska börja med att skaffa dig ett vadderat rustplagg. Alltså en tjock vadderad "jacka". Sök lite på orden "gambeson" och "aketon" så hittar du säkert en del. En vadderad jacka kan man använda på egen hand som lätt rustning eller under en tyngre rustning för att få extra skydd. Ringbrynja är också ett ganska smidigt nybörjaralternativ. Det kan man bygga själv av fjäderstålsringar (finns att få tag på från till exempel Korps) och allt man behöver är en låsringstång och en massa tålamod. Det är alltså något man kan pyssla med hemma framför tv'n och det kräver varken verkstad, smedja eller en massa förkunskaper. En ringbrynja buren över ett vadderat plagg ger bra skydd utan att begränsa din rörlighet allt för mycket.
Tänk också på att många lajvföreningar har åldersgräns på beväpnade roller. Kolla upp det innan du bestämmer dig för vad du ska spela, så du slipper bli besviken om det visar sig att du inte är gammal nog. Men börja bygga utrustning till senare kan du ju alltid göra ändå.

Lycka Till!
/Liz


Hej!
1. Finns det några mer lajv en dom som visas på spelkalendern?
2. Vad gör man i en lajvförening?
3. Tycker du att det är viktigt att vara med i en lajvförening?
Taksam för svar. :)

/ karin, 12 år från Göteborg

Hejsan Karin.
1. Ja, det finns med största sannolikhet både ett och annat lajv som aldrig kommer upp på spelkalendern.
2. Om man inte sitter med i styrelsen eller så behöver man oftast inte görna någonting alls. Det är en bra idé att gå på årsmöten och sånt om man bor i närheten, dock. Men det gör man som man vill.
3. Ofta blir man med i föreningen i samband med att man anmäler sig till ett lajv. Föreningen har många funktioner. Bland annat så är många lajvföreningar anslutna till paraplyorganisationen Sverok och får bidrag därifrån. Antalet medlemar styr bidragens storlek. Dessutom har många lajvföreningar försäkringar som gäller för föreningens medlemmar under lajven och därför är det inte ovanligt att föreningen kräver att man ska vara medlem för att få vara med på lajven.
Ibland anordnar en del föreningar andra aktiviteter, som träffar där man bygger utrustning eller att man åker på medeltidsmarknader tillsammans.


hej igen!!!! hur klär sig krigare? har dom rustning eller vad?

/ blodfot, 13 år

Det beror helt och hållet på hur lajvvärlden ser ut. Är det ett nutidslajv kanske det är skottsäker väst och militärgrejer som gäller, är det medeltidsinspirerat har man kanske ringbrynja och spangenhjälm etc. Det finns lajv som kör med soft air guns (artonårsgräns på dom, dock) och då använder man såklart skyddsglasögon.

Medeltidsinspirerade lajv är kanske dom vanligaste, men beroende på hur mycket fantasiinslag man har kan såklart utrustningen variera mellan strikt historisk och fullständigt påhittad. Dessutom varieras den såklart av rollen också. En riddare har till exempel lite mer att leva upp till än en vanlig fotsoldat, eller en rövare. Det finns många soters krigare.


hej igen (jag vet att jag kanshe är jobikt och då ber jag om ursäkt, men jag är ny med lajv) och jag he utligare frågor om det är okey??

kan tjejer spela krigare
vet du möjligen om enhörningen ska ha nåt lajv isommar
kan man bli anfallen när man sover(har nämligen en kompis som undrar det)

/ blodfot, 13 år

Hehe, nejdå du är inte ett dugg jobbig. Svara på frågor är ju vad jag finns här för.

Ja, tjejer kan nästan alltid spela krigare på lajv. (Jag har själv gjort det ett par gånger.) Om det går eller ej beror på hur lajvvärlden ser ut, men oftast går det bra. Har man svårt att läsa ut hur det ligger till med den saken utifrån kampanjinformationen kan man alltid fråga arrangörerna för evenemanget man tänker åka på.

Enhörningens kalendarium ligger tyvärr nere just nu, så jag vet faktiskt inte. Men håll ett öga på deras sida och på spelkalendern ifall det dyker upp något.
Adressen till enhörningens sida är: http://www.enhorn.com/

Om man kan bli anfallen eller ej när man sover beror mycket på hur lajvets stridssystem ser ut. Det är nog ingen större risk att någon hoppar in och börjar banka på en med boffervapen när man sover, men man kan bli väckt och upptäcka att man är omringad av beväpnade typer eller liknande. En obehaglig överaskning inlajv, men helt ofarligt i verkligheten.
På vissa lajv finns något som kallas för "tältfrid" eller "lägerfrid" som går ut på att man över huvudtaget inte får gå in i folks tält eller läger. På såna lajv är man såklart helt fredad när man sover i sitt tält.

En sak som kan vara värd att tänka på när det gäller strider på lajv är att för det allra allra mesta försöker man undvika stridssituationer helt och risken att hamna i strid är relativt liten. Även om man spelar någon form av soldat eller krigare kan det mycket väl hända att man inte drar vapen en enda gång på hela lajvet. Istället brukar man försöka lägga fokus på själva rollspelandet runt omkring.
Undantaget är såklart regelrätta stridslajv.

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB