Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Om vampyrer

Vampyren måste nog vara världens mest kända skräckfigur. Man hittar den i kulturer runt hela jordklotet, i sagor, filmer och böcker.

Den ser oftast inte särskilt konstig ut - som en blek människa helt enkelt. Men det är kanske just detta som gör den så otäck, man vet ju inte riktigt vem som kan vara vampyr. Sättet den livnär sig på – att suga blod om natten från människor - är också ganska ruskigt.

Världens mest kända vampyr är nog greve Dracula. Han föddes i en skräckroman, skriven i slutet av 1800-talet av irländaren Bram Stoker. Dracula kommer från Transsylvanien, en trakt i nuvarande Rumänien som man ofta förknippar med vampyrer. Men vampyrer finns inte bara i Transylvanien, de blodsugande monstren dyker också upp på många andra platser i världen.

De flesta tänker nog på vampyren som en mörkhårig man i frack och slängkappa. Den här bilden kommer också från Dracula. När man gjorde den första ljudfilmen om figuren hade skådespelaren Bela Lugosi just det här utseendet, och den här klädseln.

De vampyrer man hittar i folktron kan se ut hur som helst. Det kan vara både män och kvinnor, gamla gubbar och tanter, till och med små barn.

Om ni känner er redo att utforska vampyrernas fasansfulla värld, kan ni gå vidare här nere.


Den vanliga vampyren

Hur blir en människa vampyr?

Hur gör vampyrer?

Hur ser vampyrer ut?Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB