Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Miljöförstöring

Det liv den moderna människan lever sätter spår överallt i omgivningen. Haven är inget undantag. Det går åt mycket energi för att producera ganska små saker som vi människor tycker oss behöva. Det blir också mycket restprodukter, gifter och ämnen som vi inte kan använda. Väldigt länge pumpades det farliga skräpet rätt ut i haven! Vi begrep helt enkelt inte hur stor skade vi gjorde.

Fortfarande går de flesta avlopp ut i havet och även om vår avföring inte verkar särskilt farlig ökar den mångden kväve i vattnet och kan ställa till med överblomning av vissa alger. detta kväver annat liv i havet. I Sverige försöker vi rena avloppsvattnet så gott det går, men många fattiga länder har inte råd med tekniken.

De stora tankbåtarna som skeppar olja är ett ständigt hot. Inte bara släpper de ut oljan i lastrummet om de går på grund, motoroljan följer också med. Ibland räcker det bara med motoroljan för att en stor del av havet ska bli förstört för alltid. Många av oljefartygen har bara ett skrov mellan vattnet och lasten. Gör man dubbla skrov slits det yttre sönder vid en grundstötning, men det inre håller fortfarande kvar oljan.

Det finns bestämmelser i de flesta länder att alltid använda fartyg med dubbla skrov, men många skeppsägare struntar i det. Det finns organisationer som försöker sätta stopp för nedsmutsningen av haven. Två av de största är Greenpeace och Världsnaturfonden.

Greenpeace har gjort sig kända för att utföra starka demonstrationer. Bland annat klättrar de upp i fabriksskorstenar och lägger sig i skottlinjen mellan valar och valfångarnas harpuner.

I april 2010 orsakade oljebolaget BP en enorm oljekatastrof då en av bolagets inhyrda oljeplattformar, Deepwater Horizon, exploderade och sjönk i Mexikanska golfen strax utanför den amerikanska delstaten Louisianas kust. När plattformen välte slets oljerören och trycket från oljekällan pumpade ut 800 ton råolja per dag ifrån havets botten. Den 30 juni 2010 hade 1,6 till 3,6 miljoner fat olja läckt ut i havet. Flera andra länder gick in för att hjälpa USA ta hand om oljan och sanera kusterna. Den 15 juli fick man till slut på plats en sorts betongmössa över läckan, vilket drog ner på mängden olja. 19 september förklarade myndigheterna i USA att läckan från källan hade upphört. Både människor och djur i Mexikanska golfen har påverkats hårt av olyckan. Det kommer att ta mycket lång tid innan områden har hunnit återhämta sig.

Världsnaturfonden utför forskning och projekt för att skydda djur och växter över hela jorden. Det är ett hårt, otacksamt arbete, men tar vi inte hand om vår värld kan vi snart hälsa hem.

Du kan själv försöka leva så miljövänligt som möjligt och inte slänga skräp hur som helst. Tro mig, det gör nytta!


Fisket

Energi

Skydd mot havet

Sjöfart

Upptäckter

Miljöförstöring



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB