Film  |  Böcker
Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Film

Boris Karloff.
De flesta filmer om det forntida Egypten fokuserar på mumierna och använder dem som monster i skräckfilmer. Den första av detta slag är ”Mumien vaknar” (1932) med Boris Karloff i huvudrollen. Karloff hade året innan blivit berömd då han spelade Frankenstein-monstret och filmbolaget Universal letade efter nya skräckroller åt honom. Här spelar han mumien Im-Ho-Teph, som vaknar till liv då en ung arkeolog av misstag läser en trollformel funnen i hans grav. Det visar sig att Im-Ho-Teph, som varit en präst i livet, mumifierats levande som straff för att han älskat en prinsessa. Im-Ho-Teph upptäcker att prinsessan nu är återfödd som en modern kvinna och han börjar, förklädd som vanlig människa, att förfölja henne. Med magiska krafter får han henne under sin vilja, men besegras till slut och förvandlas till damm.

Tom Tyler som "Kharis".
Filmen fick en sorts uppföljare i ”Mumiens hand” (1940). Här är det den levande mumien Kharis (Tom Tyler) som försvarar prinsessan Anankas grav mot nyfikna arkeologer. Khrais tar aldrig av sig sina bandage, utan hasar sig kusligt fram i mörkret för att strypa folk med sin enda friska hand.

Egentligen är Kharis en zombie, som utför sina onda dåd på order av en egyptisk överstepräst (George Zucco). I slutet blir skurken skjuten och mumien brinner upp. Detta hindrade så klart inte att det kom flera uppföljare, fyra stycken, faktiskt. Här spelar Lon Chaney Jr Kharis.

Valerie Leon i “Blood From the Mummy’s Tomb”.
Efter dessa filmer har mumier används som filmmonster flera gånger. Under 1960-70-talen gjorde brittiska filmbolaget Hammer en svada monsterfilmer i färg. Bland annat producerade de ”Mumiens hämnd” (1959), som fick fyra uppföljare. Den sista av dessa “Blood From the Mummy’s Tomb” (1971) bygger på Bram Stokers “The Jewel of Seven Stars”.

Arnold Vosloo i "Mumien" (1999).
De senaste mumiefilmerna bygger en del på Universals gamla klassiker. I ”Mumien” (1999) väcks den mumifierade översteprästen Imhotep (Arnold Vosloo) till liv i 1930-talets Egypten och börjar genast samla in de försvunna krukor som innehåller hans älskades organ. Hans kvinna, Anck-su-Namun, hoppas han kunna återuppväcka genom att offra egyptologen Evelyn (Rachel Weisz). Men äventyraren Rick (Brendan Fraser) är dem tätt i hälarna. ”Mumien” är löst baserad på Karloffs ”Mumien vaknar”, men lägger till inslag av Indiana Jones-äventyr och modern skräckfilm.

”Mumien - återkomsten” (2001).
”Mumien” följdes senare av ”Mumien - återkomsten” (2001) och ”Mumien: Drakkejsarens grav” (2008). ”Mumien – återkomsten” innehåller flera scener som utspelar sig i forntida Egypten. Vissa av dessa är historietrogna, medan andra har påhittade inslag som gör handlingen häftig och spännande. I varje fall är scenerna i forntida Egypten både vackra och imponerande.

Yul Brynner till vänster.
Eftersom det gjorts en massa filmer efter Bibelns berättelser har det genom dessa kommit en mängd skildringar av forntida Egypten. Det är framför allt i filmerna om Moses som dessa skildringar dyker upp, men också i filmatiseringar om Josefs öden och äventyr. Mest påkostad av alla dessa filmer är nog ”De tio budorden” (1956), med Charlton Heston som Moses och Yul Brynner som farao Ramses II.

”The Egyptian” (1954) är en av de få filmer som utspelar sig i forntida Egypten. Handlingen följer två vänner, Sinuhe (Edmund Purdom), som utbildar sig till läkare och Horemheb (Victor Mature), som vill bli soldat. Sinuhe räddar den blivande faraon Akhenaton, då han får ett epileptiskt anfall. Därför blir han livläkare till faraos familj. Horemheb har inte samma tur i sin karriär, eftersom han far bara är en enkel ostmakare. Så småningom lyckas Sinuhe fixa honom en post vid palatsvakten. Då en av faraos döttrar dör innan Sinuhe hinner dit, blir han landsförvisad och hamnar till slut hos hettiterna. Där får Sinuhe höra de planer som hettiternas kung har på att invadera Egypten. Han flyr tillbaka till sitt hemland för att varna farao, men hans gamle vän Horemheb, nu överbefälhavare för armen, sätter stopp för honom. Han vill att Sinuhe ska förgifta farao, så han själv kan ta tronen i besittning. Flera spännande intriger följer sedan, några av dem baserade på historiska händelser, andra helt uppdiktade.

”I faraonernas land” (1955) handlar om byggandet av Cheops-pyramiden och olika intriger som pågick vid faraos hov. Joan Collins spelar Nellifer, prinsessa av Cypern, som i filmen lönnmördar faraonen Khufu (Cheops) för att komma åt den enorma skatt som han tänker låta sig begravas med. I slutet blir hon levande begravd inuti pyramiden.

Elisabeth Taylor som Cleopatra.
Mest känd av alla egyptiska Hollywood-epos är nog ”Cleopatra” (1963) med Elisabeth Taylor i huvudrollen. På sin tid var denna film den dyraste någonsin och drev nästan filmbolaget 20th Century Fox till konkurs. Taylors lön var också rekordhög på den tiden. Filmen berättar om Cleopatra VII:s stormiga liv och hennes förhållande med Julius Caesar (Rex Harrison) och Markus Antonius (Richard Burton). Taylor och Burton påbörjade en kärleksaffär under inspelningen, vilket skandaltidningarna blåste upp ordentligt. Bägge var nämligen gifta på varsitt håll. ”Cleopatra” drogs med en massa problem under hela inspelningen som dåligt väder, en allvarlig halsskada på Taylor och en sparkad regissör och det gjorde att filmen tog otroligt lång tid att göra. Färdigklippt var ”Cleopatra” sex timmar lång. Filmbolaget lyckades få ner den till 244 minuter, så att den åtminstone kunde visas på bio två gånger om dagen. Med nöd och näppe lyckades ”Cleopatra” dra in alla pengar den hade kostat att göra. Efter denna film dröjde det länge innan filmindustrin i USA gjorde en påkostad film om antiken igen, även om andra länder fortsatte med sina filmer.

Alla dessa berömda historiska filmer har också gjorts som TV-serier och TV-filmer. Men det finns även andra produktioner som tagit inspiration från Egypten.

"The secrets of Isis".
TV-serien ”The Secrets of Isis” började 1976 och handlar om Andrea Thomas (spelad av Joanna Cameron), en high school-lärare i naturvetenskap, som får möjlighet att använda gudinnan Isis krafter efter att ha hittat en egyptisk amulett under en arkeologisk utgrävning i Egypten (Detta tas bara upp under förtexterna, det filmades aldrig ett första avsnitt som visar hur detta händer). Femton avsnitt av ”The Secrets of Isis” producerades. Efter detta kom Isis tillbaka i en tecknad TV-serie. Som Isis använde Andrea Thomas en rad olika superkrafter, vilka aktiverads genom att ropa ut trollformler. Hon kunde till exempel flyga, gå genom väggar och lyfta tunga föremål (mest bilar). Avsnitten i sig handlar inte om Egypten, utan utspelar sig i USA, där Isis ger olika skurkar, tjuvar och kidnappare på nöten.

Utomjordiska soldater med falkhuvuden i "Stargate".
Science fiction-filmen "Stargate" (1994) handlar om upptäckten av en port till andra dimensioner, funnen under en utgrävning i Egypten. På andra sidan porten visar det sig finnas en planet där Egyptens forntida gudar fortfarande härskar. Gudarna är i själva verket utomjordingar med fantastisk teknologi och de har i forntiden besökt jorden och Egypten. Filmen blev väldigt populär och gav upphov till inte mindre än tre TV-serier.




Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB