Stjärnor och planeter
Skolår F-3
Skolår 4-6
Skolår 7-9
PDF:er
Till faktaämnet

Stjärnor och planeter

Lärarhandledning för skolår F-3

"Rymdhjälp!"

Detta är en handledning som fokuserar på praktisk rymdkunskap. Vi går inte in på hur allting hänger ihop utan mer allmänt med beskrivningar och pyssel om rymdföreteelser. Dessutom går vi in lite extra på stjärnbilder och stjärntecken med några tillhörande sagor.

Valet av material är gjort utifrån erfarenhet om åldersgruppens intressen och en bedömning av vad som är enkelt genomförbart på stadiet. Dessutom antas eleverna arbeta mera genomgripande med rymden något senare under skoltiden. Samtidigt är naturligtvis vår förhoppning att barnen ska fatta intresse för Unga Fakta-sajten och därmed arbeta vidare efter egna preferenser.

Tidsåtgång
Minimum fem klocktimmar (antalet timmar kan naturligtvis vara betydligt mera omfattande), innehållande de traditionella ämnena bild, historia, religion, matte och svenska.

Upplägg
Albert berättar vad han vet om rymden, därefter hjälper eleverna Albert att förstå vissa uttryck och begrepp som har med rymden att göra.

Genomförande

Börja med att skapa intresse för rymden genom att låta Albert berätta vad han vet om rymden.

  • Träffa Albert
    Börja med att skapa intresse för rymden genom att låta Albert berätta vad han vet om rymden.

    Använd datorn i klassrummet eller ännu bättre, koppla datorn till en bildkanon för större bild.

    Alberts text löpande:

Jag heter Albert och jag är nio år. Jag vill bli astronaut när jag blir stor. Jag tycker att allt som har med rymden att göra är jättespännande. Det bästa jag vet är att leka med mina rymdskepp och låtsas att jag är uppe i rymden och landar på olika planeter.

Det kan vara svårt att få syn på planeterna när man tittar upp mot himlen och det är mörkt och natt. De ser ut precis som stjärnor. Men vet man vad man ska titta efter så kan man faktiskt få syn på Merkurius, Mars, Venus, Jupiter och Saturnus. De andra två planeterna, Uranus och Neptunus ligger för långt bort.

I vårt solsystem har vi en sol och åtta planeter. Vi hade en planet till innan som hette Pluto men den var för liten så den kallas nuförtiden för en dvärgplanet. Alla planeterna snurrar runt solen i speciella banor.

Solen är egentligen en stjärna. Det låter kanske lite konstigt. Vi ser ju bara solen på dagen. Men det är på dagen som vår sida av Jorden, där vi bor, är vänd mot solen. Jorden snurrar. När det blir kväll är det som om vi vänder ryggen till solen för att vända tillbaka på morgonen. Den planet som ligger närmast solen heter … Merkurius. Här kan man se hur stor planeten är i förhållande till vår planet Jorden. Det som är lite konstigt med Merkurius är att den är en av de kallaste planeterna trots att den ligger närmast solen.

Planet nummer två från solen är… Venus. Venus kallas ibland för aftonstjärnan just för att den ser ut att lysa starkt på kvällen och att den då ser ut som en stjärna för våra ögon.

Den tredje planeten från solen är en planet som alla har varit på och dess yta består mest av vatten… Jorden. Jorden heter också Tellus.

Planet nummer fyra från solen och den som kommer efter Jorden är… Mars. Mars är den planet man tror blir den första som får besök av astronauter från Jorden. Jag vill gärna vara en av dem som kommer med på den resan! Den femte planeten från solen är… Jupiter. Jupiter är solsystemets största planet. Det går inte ens att visa hur mycket större Jupiter är än Jorden för det får inte plats. Jupiter är lika stor som om man skulle sätta ihop 1300 jordklot.

Nästa planet från solen, planet nummer sex, är… Saturnus. Saturnus är också en jätteplanet och är nog mest känd för att vara en av planeterna som har ringar runt sig.

Nu är det bara två planeter kvar och den näst sista planeten heter… Uranus.

Uranus har också ringar runt sig. Det som skiljer Uranus från Saturnus är att ringarna och planeten ligger på sidan och det ser ut som om planeten är felvänd.

Den sista planeten är… Neptunus. När en obemannad rymdfarkost skickades ut från Jorden för att ta bilder och forska på ställen dit människan inte kan nå, såg man att det stormar jättemycket på Neptunus.

Jag kan ju ganska mycket om rymden redan men jag vill veta mer. Jag känner även till sådant som galaxer, kometer och nebulosor.

En galax är när stjärnor klumpar ihop sig i massor. Vårt solsystem ingår i galaxen Vintergatan.

En komet är ofta en sten som ligger i en bana kring solen. Jag vet också att det ser ut som om den har svans.

Nebulosa är ett svårt ord men lätt att förklara. Det är i en Nebulosa som stjärnorna föds och det är egentligen ett jättestort gasmoln. Mitt problem är att jag inte riktigt vet hur dessa tre saker ser ut. Det hade jag velat lära mig.

Allt det jag har berättat om kallas astronomi med ett fint ord. Det betyder läran om världsrymden.

En sak som jag tycker är kul är att fråga de jag träffar vilket som är deras stjärntecken. Jag är en oxe! Alltså, jag är ingen oxe utan jag är född i oxens stjärnbild.

Det finns tolv stjärnbilder som också kallas Zodiaken. Det är Stenbocken, Vattumannen, Fiskarna, Väduren, Oxen, Tvillingarna, Kräftan, Lejonet, Jungfrun, Vågen, Skorpionen och Skytten.

Så här är det: Under den tid som Jorden snurrar ett varv runt solen, alltså ett år, ser det ut som om solen rör sig i en stor bana framför stjärnorna på himlen. Zodiaken är just de stjärnbilder som solen ser ut att "passerar igenom". Eftersom jag är oxe och är född den 1 maj så passerar solen min stjärnbild på min födelsedag.

Vilket stjärntecken är du född i?

Det finns självklart massor att lära sig om rymden och det är just därför jag vill jobba med detta när jag blir stor. Eller varför inte börja redan nu???

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB

Våra ämnen  |  Om Kunskapsbanken  |  Kontakta oss  |  Startsidan  |  Till Unga Fakta