Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet astronomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Henrik Hartman om astronomi!
Hej!
Vi är en förskoleklass i Stockholm, som har tema "Förr i tiden" och vi tänker börja från början med "Big Bang".
Våra frågor:
Vad fanns innan Big Bang?
Varför hände Big Bang?
Varför finns det syre på bara vissa ställen?
Hur många stjärnor finns det?
Hur skapades atmosfären?
När tar jorden slut?
När solen sprängs blir det mörkt då?
Vad finns bortom oändligheten?
Hur kan människor vara på jorden om den snurrar?
Hälsningar från oss i förskoleklass Måne
/ Förskoleklass Måne, 6 år från Stockholm
Hej Måne!
Om ni ska arbeta med 'förr i tiden' är det lämpligt att börja med Big Bang :)
Enligt vad vi förstår nu har det gått 13.6 miljarder år sedan dess. 13600000000 år. Varför det hände och vad som fanns innan vet man inte.
Solen bildades inte direkt, utan för ca 4.5 miljarder år sedan, och kommer leva några miljarder år till. Den skickar då ut ett gasmoln och blir sedan först ljusare och sedan mörkare. Men då är vi sedan länge borta.
Att vi har syre på jorden är tack vare att vi ligger lagom nära solen och har en atmosfär, dvs gas runt planeten. Andra planeter har ingen atmosfär eller så består den av helt andra gaser.
Vi människor dras mot jorden eftersom den är så stor. På samma sätt dras jorden mot solen. Vi dras ut lite när jorden snurrar, men inte mer än att vi ändå dras mot jorden. Hade jorden snurrat mycket snabbare hade vi flugit ut.
Universum har många galaxer, som är samlingar av stjärnor. VI bor i en galax som heter vintergatan. Vår sol är en av de flera hundra miljarder stjärnor som finns i vintergatan.
Lycka till med ert arbete.
Hälsningar
Henrik
|
Hej Henrik! Jag skulle bli jätte glad ifall du hade tid att svara på min fråga, Gör nämligen en skoluppgift om norrsken. Jag skulle vilja veta varför ett norrsken rör sig? Jag har googlat men blir inte nå klokare. Kan du förklara på ett enkelt sätt så jag förstår! Mvh Anna.
/ Anna , 13 år från umeå
Hej Anna!
Norrsken är nog något av det finaste som finns! Lyxigt att bo i norra Sverige.
Hursom, det uppstår när solvinden, som är snabba laddade partiklar från solen, kommer in mot jordens poler. Partiklarna styrs av jordens magnetfält. När de träffar atomer i jordens atmosfär överförs energi till atomerna som sedan skickar ut ljus.
Varför det rör på sig vet jag inte riktigt, men jag skulle gissa att skurarna av partiklar varierar i energi och riktning, så när de träffar jorden kommer de på olika ställen.
Hälsningar
Henrik
|
Hej Henrik, jag har en NO läxa tills på Fredag. vi ska kunna förklara några ord lite kortfattat men det är några ord som jag inte hittar någon fakta om, och vissa ord vet jag inte vad dem betyder. så jag undrar om du skulle kunna hjälpa med med några ord?
Orden jag behöver hjälp med:
ljusår?
månad?
tidvatten?
svarthål?
jag skulle vara evigt tacksam om du svarar innan Fredag så jag kan lämna in denna NO läxan utan att vara orolig för att få några fel.
hejdå! ;-)
/ Malva Linden, 13 år från Kungsbacka
Hej Malva!
Här kommer lite ledtrådar:
Ljusår - den sträcka som ljuset åker på ett år. Det är alltså en längd och inte en tid! Eftersom öljuset åker 300000000 m/s är ett ljusår väldigt långt.
månad - ordet kommer från måne, dvs den tid det tar för månen att åka ett varv runt jorden.
svart hål - mycket massa som är inom ett litet område, så tätt att inte en ljuset kan smita. Därför just svart hål.
Hälsningar
Henrik |
Vad heter den närmaste stjärnan ?
/ Adriana, 12 år från Stockholm
Hej Adriana!
Vår närmaste stjärna heter Proxima Centauri. Den finns i stjärnbilden Kentauren. Den är en del av ett trippelstjärnsystem och åker runt en dubbelstjärna, men det tar en miljon år för den att åka ett varv. Vi kan inte se Proxima Centauri med blotta ögat, men en av de andra stjärnorna i systemet, Alfa Centauri, är en av de starkaste stjärnorna på natthimlen (men finns på södra stjärnhimlen).
Se mer om Alfa Centauri och Lista över de närmaste stjärnorna".
Hälsningar
Henrik |
hej Henrik! vi går i förskoleklass. På smedbyskolan i Norrköping.
vi undrar varför inte raketen kan lyfta från mars? Hälsningar Ellen och Elliot och resten av rymdgruppen
/ Ellen och Elliot, 6 år från Norrköping
Hej Ellen!
Kan ni beskriva mer vas ni tänker på? Är det en speciell raket som ni har läst om eller sett?
Hälsningar
Henrik |
Hej!
Förlåt men jag vet att min fråga har inte något med astronomi, men det är akut jag behöver verkligen hjälp med denna frågan som tur så är denna frågan inom fysik:
a) En turist slänger en krona från Eiffeltornet i Paris (324m). Det tar 8s för kronan att träffa marken. Vilken hastighet har kronan när den träffar marken? Svara i både km/h och m/s.
Är väldigt tacksam efter ett svar, tack och hej!
/ Stina, 15 år från Sverige
Hej Stina!
Om det inte är någon friktion, så kan du räkna på energiprincipen, potentiell energi i toppen blir kinetisk energi när den slår i marken. Kolla om fritt fall blir 8s eller om du måste ta hänsyn till friktion.
Hälsningar
Henrik |
Hej!Vet någon hur mars bildades?Behöver det till ett skolarbete.Tacksam för svar!^-^
/ Emma, 10 år från Östregårdskolan Växjö
Hej Emma!
I stora drag bildades solsystemet av ett stort gasmoln som drog ihop sig. De centrala delarna blev sedan så varma och täta att de kunde starta de reaktioner som nu gör att solen lyser.
Det som blev kvar runt solen var troligen en skiva av stoft och gas. När den kallnade bildades större och större partiklar. Dessa har sedan blivit större och större och slutligen bildat planeterna. Varje steg är inte likadant, utan kräver olika processer. De inre planeterna innehåller mer tunga grundämnen, medan de yttre innehåller lättare. det beror på hur temperaturen var när de olika planeterna bildades.
Planetbildning och exoplaneter är ett av nutida astronomins forskningsfält, och många funderar på de olika processerna när planeter bildas. Nya teleskop och observationer har gjort att vi bättre vet hur många stjärnor som har planeter och hur stora dessa är.
Hälsningar
Henrik
|
Hej panelen
Jag och min flickvän såg ett "ljusfenomen" i himlen natten till lördag vid Globen-området i Stockholm.
Jag kan tyvärr inte hitta någon rapportering om detta. Vet ni vad det är? Jag bifogar en länk till en bild av vad vi såg.
https://instagram.com/p/9f20E6gh0l/
Tack på förhand!
/ Michell, 28 år från Stockholm
Hej!
Jag vet tyvärr inte, kanske någon annan läsare som vet?
Hälsningar
Henrik |
Hej!
Jag håller på och läser till förskollärare. Just nu håller vi på och arbetar om astronomi. Hur kan man förklara för barn hur långt bort solen ligger? Och även månen & stjärnorna!
Och varför säger vi att månen har en "baksida"? Och vart finns stjärnorna på dagen?
Tacksam för svar! Svaren ska gärna vara så enkla som möjligt :) ( barnen ska förstå )
Mvh Madde
/ Madde, 24 år från Jönköping
Hej Madde!
Månen har vad som kallas för 'bunden rotation'. Det betyder att den visar samma sida mot oss hela tiden (framsidan) och har en sida som hela tiden är vänd från jorden. Denna kallas således för baksidan.
På dagen är himlen blå av att luften sprider ljuset från solen. Ljuset studsar på molekylerna i atmosfären och gör den blå. På natten har vi inte detta och himlen blir då svart med lysande stjärnor. Stjärnorna finns på samma platser på dagen, och lyser lika starkt, men eftersom himlen är så ljus ser vi inte de.
Hälsningar
Henrik |
Vad heter stjärnan du forskar om?
/ Hedda, 13 år från Lund
Min favoritstjärna är Eta Carinae, en av vintergatans största stjärnor. Den lyser mer än en miljon gånger så starkt som solen.
Hälsningar
Henrik |
När säger man att big bang smällde?
/ amelia andersson, 12 år från klippan svergie
Hej Amelia!
Big Bang kallas det tillfälle när universum (och tiden) började, så det hände vid t=0 eller för 13.7 miljarder år sedan.
Big Bang ska inte blandas ihop med supernovor, som är slutstadiet stora stjärnors liv. Detta är stora explosioner, men inte alls i dignitet med universums bildande.
Hälsningar
Henrik
|
vad är en satellit och vad är det till för?
/ ida, 10 år från varberg
Hej Ida!
En satellit är en apparat som kretsar kring jorden, som vi har skickat upp. Den kan tex skicka ut radio- eller TVprogram över långa sträckor som vi kan ta emot med våra satellitmottagare. De används också för att ta bilder.
Hälsningar
Henrik |
Hur hade det varit här på Jorden ifall hastigheten av Jordens rotation runt sin egen axel hade varit dubbelt så snabbare? Hur hade det påverkat Jordens fysik, natur och varelser (vi människor och djuren)?
/ Emma, 19 år från Sverige
Hej!
Om jorden hade snurrat snabbar hade vi känt oss lättare, vi hade inte dragits så hårt mot jordytan.
(Detta är dock inte anledningen till att månens dragningskraft är mindre, den har helt enkelt mindre massa än jorden.)
Hälsningar
Henrik |
Jag fattar inte vad du menar med att jorden roteringsaxel lutar och inte är rak? Om jorden skulle vara helt rund och axeln rak skulle det inte vara olika årstider då skulle det alltid vara varmt eller kallt???
/ Hanna, 13 år från Sverige
Hej Hanna!
Jag ska försöka svara på din fråga utan att ha bilder. Kolla gärna på nätet efter en bild så blir det lättare (tex http://sv.wikipedia.org/wiki/Årstider).
Tänk dig jordens bana kring solen. Ett varv runt solen är ett år. Jorden snurrar kring sin axel, och ett 'snurr' är ett dygn. Om rotationsaxeln pekar rakt upp från banan kring solen (som en penna genom ett papper), hade dygnet varit lika långt året runt, på alla ställen i jordbanan. Men jordaxeln lutar jämfört med banan kring solen, och på ena sidan solen får ovansidan av jorden mer sol och på andra sidan (ett halvår senare) mindre. Detta blir sommar och vinter. Skillnaden är inte så stor nära ekvatorn, medan kring polerna är skillnaden väldigt stor. Norr om den sk polcirkeln är solen uppe hela natten några nätter på sommaren.
Prova genom att ta en boll och rör den runt en lampa, och rotera bollen. Du kan då se hur olika delar får natt/dag och sommar/vinter.
Hälsningar Henrik |
Hej ! Henrik
Är det sant att jorden är i rymden blå , grön ?
Hälsningar
Saya
/ Saya, 8 år från Lund
Hej Saya!
Ja, om du tittar på jorden så ser jorden grön och blå ut. Det är skogarna och havet som syns och vita moln.
Du kan se några bilder här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jorden
http://www.robotbyn.se/solsystemet/images/bluemarblewest.jpg
Hälsningar Henrik |
Hej.
Vi undrar hur stort jordklotet är. Hur långt snöre behöver man runt hela jorden/ekvatorn?
Hur många Sverige fr det plats på jorden.
Hoppas du kan hjälpa oss att svara på frågorna.
Nyfikna hälsningar från förskoleklass B på Henånsskola.
/ Förskoleklass B, 7 år från Henån
Hej F-klass B!
Vad kul att ni håller på med jorden.
Runt jorden är det ca 40000000 m, eller 40 tusen tusen meter. Om man går ett steg i sekunden skulle det ta det mer ån två år att gå runt jordklotet.
Sverige är 200 mil långt, eller 2 tusen tusen meter. Så det behövs ca 20 stycken Sverige på rad för att nå runt jordklotet.
Hälsningar
Henrik |
Roterar månen precis som jorden, eller är det alltid samma sida av månen vi ser?
/ Jenny, 14 år från Finland
Hej!
Vi ser alltid samma sida av månen, det kallas för bunden rotation. Det är en slags friktion som gör att rotationen minskar med tiden. På samma sätt minskar jordens rotation så dygnet blir längre. Effekten är väldigt liten, bara några mikrosekunder per år. |
Hej!
Jag undrar varför månen inte försvinner ut i rymden utan stannar i sin bana runt jorden?
/ Sophia, 13 år från Skåne
Hej Sophia!
Det beror på att det finns en dragningskraft mellan alla saker som har massa, så månen känner av att jorden finns och dras mot oss. Det kallas gravitation.
Henrik |
Hej!
Jag har två frågor angående astronomi. Jag har skrollat igenom de redan ställde frågorna men kan inte hitta svar på dessa två.
1. Vad kallas två galaxer som ligger förhållandevis nära varandra?
2. Hur lång tid skulle det ta att åka till vår närmaste stjärna (4 ljusår bort) om vi uppfunnit en rymdraket som nästan gick i ljusets hastighet?
Tack på förhand!
Hälsningar Elin
/ Elin, 15 år från -
Hej Elin!
Jag vet inte om det heter något speciellt. Tvillinggalaxer?
Om man åker i ljusets hastighet tar det 1 år att åka ett ljusår (därav namnet). Så det tar 4 år. Men vi kan inte åka så snabbt.
Henrik |
Vad händer om jorden slutar snurra?
/ Hanna, 14 år
Om jorden slutar snurra får vi inga dagar och nätter. Om jorden skulle få bunden rotation (samma sida mot solen hela tiden), så skulle det vara dag på ena sidan jorden och natt på andra. Hela året!
Månen har bunden rotation och visar samma sida mot jorden hela tiden.
Henrik |
|