Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet astronomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Henrik Hartman om astronomi!
Hej, min lärare sa att parallella världar inte finns. Vi diskuterade om rymden när en kille i min klass som heter J räckte upp handen och sa: "Men om någon i en parallell värld...".
"Parallella världar finns inte J, kan vi inte ha en normal lektion utan att du larvar dig!", avbröt min lärare.
Därför undrar jag om du tror på dem? För jag vill verkligen motbevisa min lärare, då kanske J blir glad och slutar larva sig resten av lektionerna :)
/ Hanna, 10 år
Hej!
Det finns seriösa forskare som hävdar att det finns parallella världar, och att dessa behövs för att förklara världen.
Se tex den svenska fysikern Max Tegmarks hemsida (på MIT, USA) och artikeln han skrev för 'Scientific Amercian' som är en av de bästa poulärvetenskapliga tidskrifterna. Tyvärr är den på engelska.
Parallella universa är också tema för många Science fiction böcker, men dessa kan jag tyvärr inget om :(
Jag tycker ni ska läsa på, och diskutera vad som händer om det finns parallella universa och vad som talar mot att det finns.
Hälsningar Henrik |
Det kallas stjärnfall på svenska. På engelska heter det shooting star. Frågan lyder.
Faller stjärnor neråt?
Att få ett upp, och ett ner på universum är ju svindlande.
/ Jonas, 33 år
Hej Jonas!
Stjärnfall kallas det eftersom det ser ut som en stjärna faller. I själva verket är det inte stjärnor, utan korrekt beteckning meteor. Det är en rymdsten (meteorid) som åker genom atmosfären och då brinner upp av friktionsvärmen.
Om stenen är tillräckligt stor överlever den inresan,och den stenen som blir kvar kallas meteorit. Dessa är värdefulla för att reda på hur solsystemet bildades. På Geologiska museet i Köpenhamn finns en fin utställning och en stor samling små och stora meteoriter.
Hälsningar Henrik |
jag undrar villken planet det är som har sju månar! och hur det kommer sig att just den planeten har sju månar...
/ Rebecka, 12 år från östersund
Hej Rebecka!
Jag vet inte vilken planet du tänker på, men antalet månar ändrar sig också när man upptäcker fler, oftast mindre, månar.
Antalet månar bestäms av hur stabila månarnas banor är. Man kan tänka sig att månen rör sig så att den åker bort från planeten eller åker in. Förbipasserande stenblock kan också påverka månarna så att de förflyttas ur sina banor. Antalet månar kan alltså ändras med tiden.
Hälsningar Henrik |
Varför krockar inte solen med jorden?
Via mamma Maria
/ Gunilla, 7 år från Lund
Hej Gunilla!
Jorden dras mot solen av gravitationen, men eftersom vi har en hastighet som inte är rakt mot solen kommer vi inte att träffa solen utan istället att åka i en cirkel.
På samma sätt kan vi placera satelliter i en bana runt jorden genom att ge dem rätt fart på rätt höjd. Om de får mer fart kommer de att försvinna från jorden, medan om deras hastighet minskar kommer de att närma sig jorden och krocka.
Hälsningar Henrik |
hej!
jag undrar om bilder som är tagna på saker långt bort (ungefär utanför solsystemet) bara är dataanimerade.
Är dem det?
Annars undrar jag hur man kan få t.ex. vintergatan på en bild :)
/ Matilda (den andra matildas kompis :), 14 år från Ljungby
Hej Matilda!
Det finns bilder tagna på astronomiska saker långt borta, tex galaxer eller stjärnhopar. Men vår egen galax kan vi inte ta kort på utifrån, det tar för långt tid att åka utanför den. Vintergatan ser bara som ett vitt band över himlen, som en 'vintergata'. På engelska heter den istället 'mjölkvägen'.
När astronomer upptäcker nya saker eller händelser långt bort har man oftast inga bilder, utan bara analyser av ljuset som kommer därifrån och man utnyttjar annan information tex vilka färger det innehåller och hur det varierar med tiden.
Ibland försöker man visa hur man tror det ser ut genom att rita bilder. Det kan vara förvillande ibland, men isåfall står det vid bilden att dey inte är en riktigt bild.
Hälsningar Henrik |
Hej. Hur stor är den största stjärnan i jämförelse med våran sol?
/ Pontus, 15 år från västerås
Hej Pontus!
De största stjärnorna kan ha några hundra gånger mer massa än solen. En av Vintergatans största stjärnor (och min favoritstjärna!) är Eta Carinae. Tunga stjärnor är ovanliga och lever ett snabbare liv än de stjärnor med lite massa.
Hälsningar Henrik |
Vilket ämne finns det hur mycket som helst av i atmosfären/rymden? Är det väte?
/ Renate, 49 år från Stockholm
Hej Renate!
Det vanligast ämnet i univesum är väte, och som god tvåa helium. Sedan är det ett hopp till syre som är det tredje mest förekommande.
Hälsningar Henrik |
Hej, jag har en uppgift att göra i skolan om planeterna och jag undrar:
hur lång tid tar det för ljuset att gå från månen till jorden?
Det vore snällt om man fick ett bra svar som förklarar det bra :)
// Nicole
/ Nicole, 15 år från arvika
Hej Nicole!
Det kan du räkna ut. Du vet att Tiden = sträckan / hastigheten.
Månens avstånd från oss varierar, men är i medeltal 380 000km och ljusets hastighet 300 000 km/s.
Hälsningar Henrik
|
Hej :)
Mina kompisar säger att pluto inte är en planet.
Är det sant ?
/ Olivia, 10 år från Löddeköpinge
Hej Olivia!
Ja det är faktiskt så att Pluto inte längre räknas som planet. Sedan upptäckten 1930 var Pluto en planet, men 2006 bestämde man nya regler vad som ska räknas som planet. Problemet var att det har hittats så många stora rymdstenar mellan de vanliga planeterna, så om Pluto är en planet så skulle de också vara det.
Dessutom har Pluto en väldigt stor måne, Charon.
Hälsningar Henrik |
hur föds en stjärna?
/ Victoria, 13 år från Sverige
Hej Victoria!
En stjärna föds ur ett stort gasmoln. Som all annan materia dras de mot varandra av gravitationen. Det är gravitationen som drar månen mot jorden och ett äpple mot marken.
När gasmolnet dras ihop blir det varmare och varmare. Om det är tillräckligt mycket gas blir det så varmt att reaktioner mellan atomkärnor kan starta, och då kan man säga att stjärnan föds. Dessa reaktioner, eller förbränning, pågår hela stjärnans liv. Beroende på hur mycket gas som finns i molnet sker olika reaktioner.
Hälsningar Henrik |
Hur långt är avståndet mellan solen och Merkurius om det tar fyra minuter för solstrålarna att nå Merkurius?
/ Ida
Hej Ida!
Ljusets hastighet är 300000 km/s, så eftersom
avståndet = hastigheten * tiden
så kan du lätt räkna ut det.
Merkurius bana är dock inte helt rund, utan lite eccentrisk ('oval') så avståndet till solen varierar.
Hälsningar Henrik |
Hej Henrik!
Jag undrar vad det är för gräns polcirkeln markerar, och vad det är för skillnad mellan hur det är på den ena sidan jämfört med den andra sidan.
Behöver svar snart!
Mvh Lisa!
/ Lisa, 13 år från Linköping
Hej Lisa!
Polcirkeln markerar platserna för midnattssol. Norr om norra polcirkeln och söder om södra kan man uppleva midnattssol, dvs att solen är ovanför horisonten under ett helt dygn, även på natten.
Hälsningar Henrik |
Hej! Jag undrar om du kan berätta lite om BIGBANG, Det är såhär att jag ska ha ett prov och jag förstår inte riktigt bigbang hoppas du hiner svarar innan onsdag! kram
/ Elin Larsson, 13 år från Tvååker
Hej Elin!
BigBang kallar man den händelse när universum bildades. Namnet kommer från forskare som inte trodde på idén, och gav den namnet Big Bang, eller den stora smällen.
Fler och fler observationer visar att det faktiskt kan vara så det gick till, men vi vet fortfarande inte vad som fanns innan eller utanför.
Hälsningar Henrik |
1. Varför är månen så "knottrig"?
2. Vilken utrustning har en astronom på jobbet?
3. Hur snabbt rör sig en komet? Är det lika snabbt som ett stjärnfall ?
4. Vad händer med ljus som träffar ett svart hål, eller åker lite bredvid?
5. I Biblen står det beskrivet om hur Betlehems stjärna visade vägen för de tre vise männen till jesusbarnet. Det sägs att "stjärnan" lyste så starkt att man såg den även i dagsljus. Hur kan man förklara detta? Vad tror du? Vad finns det för teorier i forskarvärlden?
/ bilal, 16 år
Hej Bilal!
Det som vi ser som knottror på månen är kratrar efter nedslag från rymdstenar. Detta händer även på jorden.
De flesta astronomer har en dator och skrivbord på jobbet. De allra flesta observationer vi jobbar med kommer i digital form från teleskopen. Men ibland åker vi till teleskopen för att vara med vid observationerna, eller undersöker något i vårt laboratorium som behövs för att analysera ljuset från stjärnorna. Vissa använder datorn för att räkna ut teoretiska modeller hur stjärnorna ser ut. Allt detta sammanvägs när vi vill förstå mer om stjärnorna.
Olika kometer rör sig med olika hastigheter, och dessutom varierar hastigheten i olika delar av banan. När den kommer närmare solen åker den fortare.
Ljus som träffar ett svart hål sugs in. Om ljuset kommer i närheten böjs det av när det känner gravitationsfältet från hålet. Detta kallar vi för gravitationslinser och har observerats som ringar i astronomiska bilder. Se tex Hubbleteleskopets bilder.
Kanske kan man ha inspirerats av en supernova som har exploderat i närheten. Då skulle man kunna se den på dagen. Eller kanske en komet. En stjärna som som vi jobbar med är Eta Carinae, den skulle kunna ge ett sånt ljus när den smäller av i framtiden.
Hoppas det hjälper dig!
Hälsningar Henrik |
Hej!
om det tar 4 år för den närmsta stjärnan att skicka sitt ljus till jorden betyder det att om vi ser ett sjärn fall har vi då set någonting som hände för 4 år sedan och vilken betydelse har det för eventuella framtida bruk av tidsmaskin eller rymdresor som inte hittar sitt mål på grund av att sjärnan/dvärgplanet inte längre finns kvar där det ser ut som om den finns där?
mvh /Simon
/ simon, 18 år från malmö
Hej Simon!
Vår närmaste stjärna ligger 4 ljusår bort.
Däremot är det som kallas stjärnfall inte stjärnor som faller, utan rymdstenar som brinner upp i vår atmosfär. När de med hög hastighet kommer in i luften blir friktionen så stor att de blir varma och börjar brinna. Är de små brinner de upp i atmosfären , men är de tillräckligt stora kan bitar överleva och ramla ner på jorden.
Hälsningar Henrik |
Hej Henrik Hartman!
Vilken färg har stjärnorna?
Hälsningar Barnen på lilleskogsförskola
/ Barnen på solen, 5 år från Lidköping
Hej alla barn på lilleskogs förskola!
Stjärnorna har olika färger. De varma stjärnorna är blåa och de kalla är röda. Vår sol har en yttemperatur på ca 6000 grader och ligger mitt emellan och är därför gul.
Hälsningar Henrik |
Hej!
Vad bra att via en sån här sida sporra nyfikenheten inför ämnet astronomi. Nu till några funderingar:
1. Efter upptäckten av exoplaneten Gliese 581g som beräknas ligga inom den s.k. livszonen dyker frågan kring bunden rotation upp. Avståndet där bunden rotation uppstår borde hänga ihop med stjärnans respektive planetens massa? Hur räknar man på det?
2. Hur beräknar man en stjärnas livstid i huvudserien och hur länge beräknas VB10, en extremt liten röd dvärg, befinna sig i huvudserien?
3. När jag sökt information om extremerna i andra änden, O-stjärnorna, tolkar jag det som att man (men viss tveksamhet) har hittat några som klassificerats som O3 (eller O3.5). Vad krävs (i form av massa eller annat) för att betecknas klass O0-O2?
Tack på förhand!
/ Magnus, 47 år från Nacka
Hej Magnus!
Här kommer lite kommentarer till dina frågor:
3. Man har inte klassificerat stjärnor varmare än O3 vad jag vet, från början fanns bara O4 med i klassificeringen. Se artikel från Astrophysical Journal (på engelska) om definitionen av O3-stjärnor.
2. VB10 är som du skriver en stjärna med liten massa. Sådana stjärnor tar väldigt lång tid på sig på huvudserien, längre än universums ålder. Vissa uppskattningar ger att de kan stanna tusentals miljarder år på huvudserien.
1. Kolla in den engelska sidan om bunden rotation (tidal locking) på http://en.wikipedia.org/wiki/Tidal_locking. Där finns referenser hur man räknar ut tidsskalan.
|
Hej Henrik. Jag har fråga. hur kall är solen
/ Mohamed, 13 år från SKOGÅS
Hej Mohamed!
Temperaturen varierar och beror på djupet. Längst inne är den miljoner grader, medan på ytan som vi ser 'bara' ca 6000 grader.
Sedan finns det en tunnare gas längre ut, koronan, som är mycket varmare, många 100,000 grader.
Hälsningar Henrik |
Varför är stjärnorna spetsiga?
Varför lyser/ brinner stjärnorna?
Varför ser man bara stjärnorna när det är mörkt?
Ha det så bra Hälsningar barnen på lilleskogs förskola.
/ Barnen på lilleskogs förskola, 5 år från lidköping sverige
Hej alla barnen på lillesjogs förskola!
Tack för era frågor om stjärnor.
Stjärnor är inte spetsiga, men man ritar ibland dem så. Ibland kan de på fotografier ha lite spetsar men det kommer från kameran och inte från stjärnan. Stjärnor är runda som bollar. De lyser eftersom de är så varma, många tusen grader. Värmen kommer från inuti stjärnan när energi kommer ut från gaser som krockar. Stjärnorna lyser på dagen också, men det är bara på natten vi ser dem eftersom de är svaga jämfört med ljuset från himlen. Himlens ljus är solljus som studsar i luften.
Hälsningar Henrik |
Hur lång tid tar det för månen att snurra ett varv runt jorden.
Jag skulle vilja ha ett svar inom denna dag för har prov snart och behöver omedelbart veta, så snälla ett snabbt svar.
/ Asmir, 13 år från Härnösand
Hej Asmir!
Det tar knappt 30 dagar för månen att åka snurra runt jorden, sett från jorden. Uttrycket månad kommer från detta.
Under tiden månen rör sig runt solen har dock jorden förflyttat sig sin bana, så om man bara tittar från månen, så tar det 27 dagar innan den är tillbaka på samma ställe jämfört med stjärnhimlen som referens.
Hälsningar Henrik |
|