Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet astronomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Henrik Hartman om astronomi!


hur stor är jorden

/ Linus, 8 år från VALLA

Hej Linus!

 

En snabb sökning på Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/) ger diametern 12756,3 km vid ekvatorn.

 

Hälsningar

 

Daniel


finns det liv på andra planeter.

/ mathilda, 8 år från valla

Hej Mathilda!

 

Det är det ingen som vet, eftersom vi aldrig hittat något liv på en annan planet. Men det är många som tror att det kan finnas. Kanske fanns det bakterier på planeten Mars för länge sedan.

 

Hälsningar

 

Daniel


hur stor är pluto.

/ christine, 8 år från valla

Hej Christine!

 

En snabb sökning på Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/) ger diametern 2390 km, alltså mindre än vår måne.

 

Hälsningar

 

Daniel


Hur ser det ut i ett svart hål

/ Tobias, 9 år från valla

Hej Tobias!

 

Det är ingen som vet hur det ser ut i ett svart hål, för ingen har varit där. Gravitationen är så stark, att allt som kommer för nära slits sönder. Om vi skulle närma oss ett svart hål i en symdraket skulle vi nog ändå märka att universum förändrades. Tiden ute i universum skulle t.ex. för oss tyckas gå mycket fortare än i vår rymdraket. Vi kan nog inte riktigt föreställa oss hur det skulle se ut. Kommer vi närmare det svarta hålet skulle vår raket och vi själva slitas sönder.

 

Hälsningar

 

Daniel


Hej!
Min fråga gäller kometer. Jag undrar vad de består av och hur de uppkommer? Tacksam för svar

/ Anna, 16 år från Ö-vik

Hej Anna!

 

Kometerna bildades tillsammans med planeterna och resten av vårt solsystem för ungefär 5 miljarder år sedan. De är alltså överblivet material och består mest av is och sten. Kometer har ofta väldigt utsträckta banor och kommer under kortare perioder in nära solen. Merparten av tiden spenderar de i sina banor långt utanför Pluto.

 

Hälsningar

 

Daniel


jag undrar om du kan hjälpa mig med att hitta internet sidor om liv i universum. MVH En desperat skolelev.

/ kalle kirkevold, 15 år från stockholm

Hej Kalle!

 

Tyvärr verkar det mesta av materialet vara på engelska. Ta en titt på http://www.astrobiology.com/, http://www.astrobiologi.se/swedish.html och http://www.astrobio.net/. Kanske kan du hitta något där.

 

Hälsningar

 

Daniel


hur nara kan man vara solen

/ Sofia, 8 år från Valla

Hej Sofia!

 

Det beror på om du menar en människa eller en rymdsond. Utan skydd klarar sig en människa inte alls i rymden. En rymdsond kan nog komma rätt nära solen. Det handlar bara om att skydda den tillräckligt från strålning. Men man når en viss gräns då det inte finns material som klarar värmen nära solen.

 

Hälsningar

 

Daniel


hur stor är rymden

/ henrik, 9 år från valla

Hej Henrik!

 

Det kan vi inte säga. Frågan är mycket svår. Vad vi kan mäta är hur långt vi ser ut i universum och det är ungefär 15 miljarder ljusår åt alla håll. Förmodligen är rymden mycket större än så.

 

Hälsningar

 

Daniel


Har non spelat golf på månen?

/ kristian, 9 år från valla

Hej Kristian!

 

Ja, astroanuten Alan Shepard slog tre bollar på månen den 6 februari 1971. Men det var knappast fråga om något spel.

 

Hälsningar

 

Daniel


Vad är saturnus
ring jord av.

/ zimon, 9 år från valla

Hej Zimon!

 

De (det är en massa smala ringar som bygger upp en stor) består mest av vattenis och lite sten.

 

Hälsningar

 

Daniel


Hej. Man läser ofta om ljusår etc. och att ljuset färdats många år innan man ser det. Betyder det att om jag står och tittar på en stjärna på himlen så är den egentligen inte där jag ser den? Hur studerar man stjärnor om de inte är där man ser dem? Undrar även över stjärntecken. Hur kan de hålla en så konstant formation i så många år? Våra förfäder har sett dem i flera hundra år, kanske och förmodligen tusentals år.

/ Kurt-Åke, 50 år från Tyresö

Hej Kurt-Åke!

 

Det stämmer bra. Eftersom ljuset från stjärnan kanske sändes ut flera år innan det träffade ditt öga, befinner sig inte stjärnan exakt på samma ställe i det ögonblicket. Ingen information kan, vad vi vet, färdas snabbare än ljuset. Vi studerar alltså stjärnorna så som de såg ut för flera år sedan (beroende på hur långt bort de ligger). Det är ungefär som när du står på avstånd och tittar på någon som slår men en slägga och hör ljudet en stund efter det att du sett släggan falla. Även om du inte hör ljudet exakt samtidigt som händelsen inträffar, är det inga problem att studera ljudet.

 

Stjärntecknen ändras med tiden, eftersom stjärnorna och vi rör på oss i galaxen. Men rörelsen är långsam i förhållandet till avstånden det är frågan om (ett flygplan högt upp på himlen ser ut att röra sig långsamt, fast det i själva verket susar fram i kanske 900 km/h).

 

Hälsningar

 

Daniel


hej! det är jätte kul att träffas men en fråga bara: har du någonsin varit i rymden? För om du har det kan du säga hur det ser ut i rymden snälla så intresserad
hälsningar Amanda

/ Amanda, 10 år från Sölvesborg

Hej Amanda!

 

Tyvärr, jag har aldrig varit i rymden.

 

Hälsningar

 

Daniel


hej. jag undrar hur en stjärna föds och dör?
tack på förhand!

/ Mimi Liljander

Hej Mimi!

 

En stjärna kan födas genom att ett stort gasmoln i rymden trycks samman. Om det trycks ihop tillräckligt kan gravitationen av den sammanpressade gasen börja dra mer gas till sig och till slut blidas ett klot av gas. Gravitationen trycker samman gasen ännu mer och till slut blir det så varmt i centrum av klotet att fusion kan äga rum och vi har fått en stjärna.

 

Förbrännigen av lätta grundämnen fortsätter tills tyngre grundämnen, som bildas som produkt i förbränningen, återstår. Då ökar temperaturen i stjärnan, så att dessa tyngre gundämnen kan bildas. Till slut klarar inte stjärnan att förbränna de allt tyngre grundämnena och den dör.

 

Själva döendet kan ske på flera sätt, beroende på hur stor massa stjärnan har. Den kan kasta av sig stora delar av sin massa och bli en vit dvärg, som svalnar och slocknar. En lite tyngre stjärna kan bli en supernova med en neutronstjärna som rest. Är stjärnan riktigt tung kan den bli ett svart hål.

 

Hälsningar

 

Daniel


jag undrar om det finns flera planeter längre bort än Zedna? //Thomnai

/ Thomnai Korkaew, 12 år från östersund

Hej Thomnai!

 

Det har diskuterats om Zedna ska kallas planet eller inte, eftersom den är så liten. Jag tror de flesta anser att Zedna inte är en planet. Några större planeter lär det inte finnas bortom Pluto, men det kan tänkas att det finns objekt av Plutos storlek. Det är svårt att se dem, eftersom de är så ljussvaga då de ligger så långt från solen.

 

Hälsningar

 

Daniel


Hej.
Jag undrar värför jorden går runt solen och varför jorden är långt ifrån solen en tid och värför den är nära solen

/ foad, 13 år från göteborg

Hej Foad!

 

När solen bildades blev det en hel del material över, som samlades i en skiva runt solen. Av materialet i denna skiva bildades sedan planeterna. Och eftersom skivan låg runt solen, kom alla planeter att ligga i banor runt solen. Banorna är inte perfekt cirkelrunda, utan lite ovala, vilket gör att avståndet mellan planeterna och solen varierar.

 

Hälsningar

 

Daniel


Hej,blir inte du skraj när du ska åka till rymden?

/ Sofia Dollerup, 8 år från Söderköping

Hej Sofia!

 

Jag är inte astronaut, så jag har aldrig varit i rymden. Bilden på mig i rymddräkt är inte äkta.

 

Hälsningar

 

Daniel


Hej, jag undrar vilka förustättningar som krävs för att åka till rymden. Jag har hört massor om att astronauter har olika träningsläger innan de skickas upp. Måste man vara frisk? Och vad krävs av en idivid för att åka upp?

Tack på förhand.

/ Julia, 14 år från Helsingborg

Hej Julia!

 

Jag vet tyvärr inget om astronauter. Du kan hitta information om astronauter på ESA:s eller NASA:s hemsida,

 

Hälsningar

 

Daniel


hur långt ut i rymden kan vi komma med ett bemmanat rymdskepp idag?

/ vickan, 14 år från stockholm

Hej Vickan!

 

Jag har inte så bra koll på detta, men vi vet ju i alla fall att vi kan komma till månen, eftersom vi redan klarat av det. Jag tror också att en resa till Mars skulle gå bra, men vi vet ju inte om det går förrän vi försökt. Längre än så får vi nog svårt att ta oss med dagens teknik.

 

Hälsningar

 

Daniel


Klarar en människokropp att hålla ihop i rymden trots att det inte finns något tryck, eller "exploderar" kroppen?

/ Tommie, 27 år från Hörby

Hej Tommie!

 

Detta har diskuterats, men jag tror de flesta anser att kroppen kan klara vacuum en kort stund. Vår kropp är ju rätt elastisk, så den klarar trycket från insidan. Det är däremot viktigt att hålla munnen stängd, så att inte lungorna kollapsar. Någon explosion är det däremot aldrig fråga om. Inte heller fryser kroppen på någon sekund, som man har sett i en del filmer. Det finns ju ingen luft som kan stjäla värmen från kroppen snabbt, så all värmeförlust måste ske via utstrålning, vilket är en rätt långsam process.

 

Hälsningar

 

Daniel


Kommer solen att slockna nån gång?
När i så fall?

/ Marc Nordqvist, 8 år från Mariehamn

Hej Marc!

 

Ja, inget är för evigt, så solen kommer att slockna. Innan den slocknar helt kommer den om ungefär 5 miljarder år att svälla upp till en röd jätte och göra jorden obeboelig. Efter att solen blivit en röd jätte kommer den kanske att lysa i några miljarder år till innan den slocknar helt.

 

Hälsningar

 

Daniel

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB