Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet astronomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Henrik Hartman om astronomi!
Hej! Hur många grader är det på mars?
/ ida , 11 år från yterby
Hej Ida!
Liksom jorden, så lutar rotationsaxeln mot banan runt solen. (Snurraxeln pekar alltså inte rakt upp). Tack vare detta får vi, och Mars, årstider. Mars har också en tunnare atmosfär vilket gör att temperaturen ändras mer mellan dag och natt.
Temperaturen på ändras under året mellan ca -120 grader och +20 grader.
Hälsningar Henrik |
Jag undrar hur just vårat solsytem kom till och för ungefär hur länge sedan?
/ Sacke, 15 år från Stockholm
Hej Sacke!
Man tror att solsystemet är ca 4,5 miljarder år gammalt.
Solsystemet bildades av ett stort gasmoln som trycktes ihop av gravitationenskraften. När molnet blev mindre och tätare blir det också varmare. Av materien i mitten bildades solen och av det som cirkulerade runt i skivan bildades planeterna.
Hälsningar Henrik |
Föds det stjärnor än idag?
/ Sarah, 13 år från halmstad
Hej Sarah!
Ja, det föds stjärnor än idag. De bildas från stora gasmoln som dras ihop av gravitaitonen. Av ett gasmoln kan bildas stjärnor av olika mycket material, och de lever olika länge. Stjärnor med mycket massa, kanske 100 gånger så mycket som solen, lever ett snabbt liv och exploderar till slut som en supernova. Deras 'syskon' med mindre massa lever ett mycket längre liv.
De stjärnor som bildades för länge sedan innehåller väldigt lite metaller, eftersom de bildades av metallfattig gas. Dagens stjärnbildningsområden, gasmoln där stjärnor bildas, har mycket mer metaller. Dessa har bildats i stjärnor och supernovor, så de nya stjärnorna har en annan sammansättning.
Hälsningar Henrik |
Hej, jag skulle vilja veta lite om Pluto och vafrör räknas inte pluto som en planet? Vad klassas pluto som idag? Svara gärna snabbt / Evelina
/ Evelina, 12 år från Kärna friskola
Hej Evelina!
Pluto är numera en "dvärgplanet", se länk nedan.
Vad som är en planet diskuteras hela tiden, och definitionen ändras med tiden eftersom nya objekt upptäcks och måste passa in i bilden.
Vid förra årets stora internationella astronomimöte (http://www.iau.org/) ändrades kraven för vad som är en planet, och Pluto uppfyller nu inte kraven längre. Bland annat handlar det om att en planet måste kretsa runt solen och ha en viss form (rund) på grund av sin egen gravitation. Den måste också ha rensat sin bana från andra objekt [Länk].
Hälsningar Henrik
|
Hej!
Vad är Plancks lag och vad har astronomer för användning av den?
/ Sara, 17 år från Stockholm
Hej Sara!
Plancks lag handlar om strålningen som ett objekt (=alla saker omkring oss) skickar ut när de är i jämvikt. Fördelningen av strålning på olika våglängder beror bara på temperaturen. En spisplatta, tex, skickar ut infraröd strålningen som vi inte kan se när man sätter på den. Men om man glömmer den på så förskjuts ljuset den emitterar och vi ser att den börjar lysa rött. På samma sätt om man ökar temperaturen ytterligare: en glödlampa lyser gult eftersom glödtråden är varmare.
På samma sätt fungerar stjärnor. Kallare stjärnor lyser rött, eftersom den mest strålningen kommer i detta området. Varmare stjärnor (som solen) lyser gult , och de varmast stjärnorna lyser blåaktigt, för då bidrar blått ljus (kortare våglängd) mera.
Detta använder astronomer för att bestämma temperaturen på olika objekt, tex stjärnor. Förra årets nobelpris delades ut för "för upptäckten av den kosmiska bakgrundsstrålningens svartkroppsform och anisotropi” [mer info]. då man använde kunskapen om Planckkurvan (som också kallas svartkroppsstrålning) för att studera universums uppkomst.
Hälsningar Henrik |
Din fråga hur långt är det från jorden till pluto.
/ nicolas, 8 år från luleå
Hej Nicolas!
Pluto åker i en eccentrisk bana kring solen, vilken kan sägas vara en utdragen cirkel. Avståndet varierar alltså beroende på var i banan Pluto befinner sig, men det största avståndet är ca 7.5 miljarder km.
Henrik |
Hej Henrik. Vi har ett arbete om solsystemet. Jag har några frågor:
1.jag har bara hittat en komet den heter Halleys komet, vet du några fler?
2. Jag ska hitta fakta om Tellus,Mars och Saturnus men jag hittar nästan inget om dom, jag undrar om du kanske vet några sidor man kan söka på? Tack så mycket
/ Carolin, 13 år från simrishamn
Hej Carolin!
Prova med Nationalencyklopedin i bok eller på www.ne.se
Henrik |
jag har en uppgift i skolan och jag behöver hjälp kan du skicka så mycket info om kikaren
/ Martin Johansson, 13 år från Halland
Hej Martin!
Titta på www.ne.se Nationalencyklopedins hemsida, så kan du läsa mer om kikaren.
Henrik |
varför är det inte troligt med liv på andra planetrar i vårt planetsystem?
/ sera, 18 år från göteborg
Hej Sera!
För att liv skall kunna uppstå måste villkoren vara goda, och på många planeter är det troligen för kallt eller varmt (eller båda), eller finns det inte de ämnen som krävs för att livet skall kunna leva. En atmosfär ger oss inte bara gaser som kan behövas utan skyddar även mot strålning från rymden.
På jorden har man hittat liv på de mest otillgängliga ställen som långt ner i havet och i kemiskt otrevliga miljöer. Liv på andra planeter behöver alltså inte alls vara som det vi känner till som vanligt liv med djur och människor.
Henrik |
Hej jag har 3 fragor hoppes att jag får svar på dem.
Varför bryts ljus och går i olika vinklar och har olika färg.
Hur vet man att Planet X finns när man inte kan se den.
/ Petter Uvdal , 9 år från Linköping
Hej Petter!
Vitt ljus innehåller hela regnbågen, utan att vi kan se de olika färgerna. De olika färgerna (eller våglängderna) går olika fort när de kommer in något material, tex glas. Då får de olika vinkel och delas alltså upp och man får en regnbåge.
De flesta planeter kan man inte se ens i de största teleskopen. Men om man tittar noga på den stjärnan kring vilken de snurrar så kan man se att den rör sig lite. Denna rörelse betyder att det är något som åker runt den, tex en planet.
Hälsningar Henrik |
hur solen och vårt planetsystem har bildats
/ sera, 18 år från göteborg
Hej Sera!
Solen och planetsystemet bildats ur ett stort gas moln som har dragits samman av gravitationen. Ur den centrala delen bildades solen, och planeterna bildades troligen ur gasen som roterade runt solen. Exakt hur det gick till vet man inte.
Hälsningar Henrik |
hej jag undrar hur lång är det mällan månen och solen
/ shhhhhhhhh, 16 år från örebro
Hej Henrik!!
Vi håller på att forksaka i skolan om planeter och jag forskar om mpnen min fårgatill dig är: Hur långtät det från solne till månen???
Var snäll och svar fort och sicka svaret till mi g sn'lla :D
/ Emmely Flaxhage, 12 år från Göteborg
Hej Emmely!
Avståndet mellan solen och månen varierar, eftersom månen rör sig runt jorden och jorden i sin tur rör sig runt solen. Även avståndet mellan månen och jorden varierar med tiden, eftersom bl.a. solen påverkar banan, men är mellan 350 och 400 miljoner km.
Hälsningar Henrik |
hej
ja har två frågor hoppas att ja få svaret
alltså .....
ja undrar hur skapas ljud
och hur bildas ljus också
/ nora, 14 år från göteborg
Hej Nora!
Ljud är vågor (förtätningar) i luften och de kan tex uppstå när något rör sig väldigt snabbt, tex vid en explosion.
Ljus är också vågor (elektromagnetiska) men rör sig inte med hjälp av luften, utan kan även röra sig i vakuum. Ljus skickas ut av allting, och hur mycket och vilken våglängd beror på vilken temperatur saken har. Ljus kan också skickas ut på andra sätt, tex av en gas med molekyler och atomer som hettas upp.
Hälsningar Henrik |
vilka områden forskar man om inom rymden?
vad är den internatuonella rymdstaionen för något?
hur bygger man den internatuonella rymdstaionen?
hur lever man påinternatuonella rymdstaionen?
vad arbetar man med på internatuonella rymdstaionen?
vad planeras föe framtida resor till rymden?
/ izabella, 12 år från lidingö
Hej Izabella!
Inom rymdforskning undersöker man många olika ämnen, tex hur stjärnor bildas och dör, galaxers utveckling, planterna kring solen och andra stjärnor. Även hur unversum är uppbyggt på relativt små avstånd ut till stora klumpar av galaxer. Man försöker också ta reda på hur universum bildades och hur det kommer att utveklas framöver.
Detta gör man genom att observera med teleskop, men också genom att göra modeller av hur olika delar fungerar och på det sättet komma fram till vad som verkar rimligt och vad som verkar fel. Vår uppfattning om universum och dess olika delar ändrar sig hela tiden allt eftersom vår kunskap ökar.
Den internationella rymdstationen (ISS) är en test hur människan kan klara sig i rymden. Varje del måste skickas upp med en rymdfärja, så det tar långt tid att bygga den. En stor del av tiden går åt till att sköta stationen, men även en del undersökningar görs, bland annat då för att se hur liv påverkas i tyngdlöst tillstånd. (se tex här)
Framtida rymdresor kan vara till månen eller Mars.
Hälsningar Henrik
|
Tjena. Jag är en kille på 12 år som undrar.... vad är egentligen en planet`? är det bara klot som snurrar runt i solen eller något annat? Hur stor är Jupiters och Saturnus kärna? Varför är det bara Jorden som har liv? Och varför just syre? Varför vet man inte om det finns liv på mars? som andas Kväve (P.S jag skriver en rapport til skolan som ska va klar om 3 veckor.... Det skulle va najs om du kunde svara inom 2 :)
MVH // Tristan
/ Tristan, 12 år från Växjö
Hej Tristan!
Vad som är en planet diskuteras hela tiden, och definitionen ändras med tiden eftersom nya objekt upptäcks och måste passa in i bilden.
Vid förra årets stora internationella astronomimöte (http://www.iau.org/) ändrades kraven för vad som är en planet, och Pluto uppfyller nu inte kraven längre. Bland annat handlar det om att en planet måste kretsa runt solen och ha en viss form (rund) på grund av sin egen gravitation. Den måte också ha rensat sin bana från andra objekt [Länk].
Liv på andra planeter och i universum är en av de frågor som astronomer idag forskar om, och vi vet inte idag om det har funnits liv på mars. Farkoster på väg dit för att undersöka planeten närmare kanske kan ge oss svar på det.
Hälsningar Henrik
|
hej jag har en fråga till dig:hur gammal är solen? och hur lång tid tar det för solens strålar att nå jorden? jag är hemskt tacksam om du svarar på mina frågor hejdå.
/ Nicole, 10 år från malmö
Hej Nicole!
Solen är mellan 4 och 5 miljarder år gammal. (1 miljard är 1000 miljoner.)
Man kan inte mäta det, men det stämmer bra överens med hur en så gammal och stor stjärna som solen borde vara.
Ljuset från solen tar ca 8 minuter på sig att färdas genom rymden till oss.
Hälsningar
Henrik |
Behöver man någon specialutrustning mot solstrålar om man skulle vara på MARS ??
/ Steffe, 13 år från Borås
Hej Steffe!
På jorden skyddar vår atmosfär mot ultraviolett strålning från solen, men även strålning från rymden med högre energi. För astronomer som vill studera denna typ av strålning (eller ljus) så blir det svårt eftersom atmosfären absoberar den. Det är bl.a. för att kunna studera denna typen av ljus som man skickar upp teleskop i rymden.
Atmosfären på Mars består till allra största delen av koldioxid. Olika gaser absorberar i olika våglängdsområden, tex är det syrgas som tar bort UV-strålningen. Dessutom är trycket är mycket lägre på Mars än på jorden, ungefär en procent, så man behöver nog ett skydd mot UV-strålningen.
Men det finns också andra problem som är större om man vill vara på Mars.
Hälsningar Henrik |
hur gammal är planeten mars?
/ olivia, 13 år från borås
Hej Olivia!
Man tror att hela solsystemet bildades samtidigt, av ett stort gasmoln som drogs ihop. Isåfall är Mars mellan 4 och 5 miljarder år, lika gammal som man tror att solen är.
Hälsningar Henrik |
Hej Björn!
Klass 7A har några frågor om rymden som de gärna vill ha svar på!
1. Hur fort åker en rymdraket?
2. Hur lång tid tar det att åka till månen?
3. Hur lång tid tar det att åka till mars?
4. Hur stor tank har ett rymdskepp (till månen)?
5. Hur många människor har skickats upp i rymden?
6. Varför säger man "Houston, we have a problem"?
Tack för svar!!! /7A
/ Klass 7A, 13 år från Uppsala
Hej Klass 7A,
Här kommer lite svar på era frågor, som blir de sista jag ger på
den här sidan - nu tackar jag för mig, och hoppas att någon
annan tar över!
1. En rymdraket åker typiskt med några kilometer per sekund.
För att lämna jordens dragningskraft måste man till exempel
åka med minst 11.2 kilometer per sekund.
2. Det tar ca 4 dagar att åka till månen.
3. Att åka till Mars tar åtta och en halv månad om man
åker i en så kallad Hohmann-bana, som är den bana
som kräver minst bränsle.
4. Det beror lite på om man bara räknar med själva
rymdkapseln och dess styrraketer, eller om man räknar
med hela raketen vid start. En rymdraket som precis
ska starta består mest av bränsle! Den Saturnus V-raket
som användes för att åka till månen vägde vid start
2800 ton, men det var bara 50 ton som slutligen
kom iväg till månen. Allt annat var bränsle som
förbrändes, eller tomma raketsteg som kastades loss!
5. Jag har ingen exakt siffra på hur många människor
som varit i rymden, men det är ungefär 400. Det är
dock bara 12 människor som har vandrat på månens
yta.
6. "Houston, vi har ett problem" är en berömd fras.
I staden Houston (USA) ligger den central som övervakade och
styrde de bemannade färderna till månen. När astronauterna
ville kommunicera med folk på jorden började man därför
meddelandet med "Houston". Problemet det gällde, hände
på den tredje månflygningen, med Apollo 13. Kort efter
uppskjutningen var det en syretank som exploderade och
slet upp ett stort hål i den servicemodul som sitter kopplad
till den lilla kapsel där astronauterna satt. Det var när
befälhavaren skulle tala om för markkontrollen att en
katastrof inträffat som han använde dessa ord. Det var
ren tur att astronauterna lyckades ta sig hem levande
igen. Det finns en bra film med Tom Hanks i huvudrollen
som heter just "Apollo 13", som handlar om detta och
som är mycket sevärd!
/Björn |
|