Egna pengar
Egna pengar kan vara bra att ha när du ska handla saker.
De flesta skolungdomar har inkomster av olika slag. En del får månadspeng av sina föräldrar, andra får själva ta hand om sitt studiebidrag och många arbetar dessutom under loven.
Vart tar pengarna vägen?
En stor del av ungdomarnas pengar går till kläder, godis, fika, smink, cd-skivor och en och annan pizza.
En typ av utgifter som är lätta att påverka är småutgifterna. Varje utgift för sig kan verka liten, men på ett helt år blir det mycket pengar. Lägger du ut mycket pengar på t.ex. cd-skivor och godis? Ett exempel: Köper du en godis- eller chipspåse per dag för ca 20 kr blir det ca 7000 kr på ett helt år! Det motsvarar ungefär en semesterresa.
När du kommer upp i de övre tonåren ska du snart ta ansvar för dig själv och din ekonomi. Om du då inte lärt dig att spara är du givetvis sårbar och riskerar att få problem med din ekonomi.
Gör din egen budget och för kassabok
Genom att göra upp en budget (tex månadsbudget) kan du göra en planering av din ekonomi så du kan se hur mycket du har att göra av med under en viss tid.
För att sedan hålla koll så att du håller din budget (alltså inte göra av med mer pengar än du har) för du kassabok.
Du kan ladda ner förslag på budget- och kassaboksblad genom att klicka på bilderna här till höger.
Tjäna egna pengar
Under 12 år
Om du vill tjäna lite extra pengar eller kanske få den där saken du går och drömmer om, kan du kanske hjälpa till hemma eller hos bekanta? Här får du några tips:
- Klippa gräset
- Putsa fönster
- Bädda sängen
- Duka och diska
- Städa rummet
- Städa hela huset
- Gå och handla
- Sitta barnvakt
- Baka kakor och sälja
- Panta flaskor
Några av sakerna ovan är kanske sådana som du kan göra utan att få betalt. Din mamma eller pappa får bestämma vad som gäller för dig.
12 år
Du får inte ta riktiga jobb förrän du fyller 12 år, Då får du, om dina föräldrar godkänner det, ta enklare arbeten som att sälja majblommor och jultidningar.
13 år
När du är 13 år får du med dina föräldrars tillstånd arbeta under skollov, högst 8 timmar om dagen och 12 timmar i veckan. Du får inte arbeta på kvällar och nätter och arbetet ska vara enkelt och ofarligt, t.ex. hjälpa till i butik eller på kontor.
15 år
När du blir 15 år får du med dina föräldrars tillstånd under skollov som varar minst en vecka arbete högst 8 timmar om dagen och 40 timmar i veckan. Under skoldagar får du arbeta högst 2 timmar och sammanlagt högst 12 timmar i veckan. Du får inte arbeta mellan kl. 20.00 och 06.00. arbetet ska vara enkelt och ofarligt.
16 år
När du blir 16 år kan du arbeta till kl. 22.00 eller till kl. 23.00, men då måste du vila dig minst till kl. 06.00 respektive 07.00 dagen efter. Totalt får du inte arbeta mer än 8 timmar om dagen och 40 timmar i veckan.
18 år
Du blir myndig och bestämmer över dig själv och det som du äger. Dina föräldrar är inte längre skyldiga att betala för dig om det inte är så att du fortfarande går på gymnasiet.
Glöm inte skriva arbetsavtal!Innan du börjar jobba är det bra om du skriver ned vad ni har kommit överens om. Då vet du vad du ska göra och hur mycket du ska få betalt för ditt jobb.
En enkel form av arbetsavtal, helt enkelt!