Spara, vad är det? | Konto- och bankkort | Banken | Egna pengar | Månadspeng | Flytta hemifrån | Legitimation
Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Legitimation

En legitimation är ett bevis på att du är du. En legitimationshandling har ett foto på dig och din namnteckning. Legitimationen finns som en säkerhet, för att ingen annan ska kunna utgöra sig för att vara du och tex. ta ut pengar från ditt bankkonto.

En vanlig legitimation kan vara ett ID-kort (identitetskort) som du kan göra på en bank eller post. De gäller i hela det svenska samhället. Ditt pass, körkort eller nationella id-kort är också godkända legitimationer.

Legitimationen måste du kunna visa när du tar ut pengar på en bank eller betalar med kontokort. Går du på disco eller systembolagen måste du kunna legitimera dig för att visa att har uppnått rätt ålder.

Tyvärr förekommer det bedrägerier med legitimationshandlingar. För den som är ung kanske det är frestande att försöka bli lite äldre i vissa sammanhang genom att förfalska eller låna någon annans ID-kort. Detta är ett allvarligt lagbrott!

Att förfalska identitetshandlingar är enligt lagen "förfalskning av urkund" och kan i vissa fall leda till fängelse. Att använda någon annans legitimation är "bruk av falsk urkund" och det kan också ge fängelse.

Håll reda på ditt ID-kort och låna aldrig ut det. Använd inte heller själv andras ID-kort. Om du tappar bort ditt ID-kort eller om det blir stulet bör du göra en polisanmälan med en gång.
Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB