| Bevingade | Havsodjur | Levande dinos | Människolika | Sjöodjur | Kattdjur | Mysko |
Ufo Spöken Monster Platser/Personer Omöjligt? Böcker/Film Länkar

Havsormen dyker upp

Vetenskapliga bråk

Svenska havsormar

Massor av havsodjur

SVENSKA HAVSORMAR

Även runt våra kuster har det hänt saker. Oscar II överhovjägmästare Victor Ankarcrona besökte Grand Hotel i Saltsjöbaden 1906 och fick då se ett stort ormliknande djur i vattnet bara 200 meter från där han stod. Han lät tidningarna rapportera om händelsen, men det slutade bara med att de flesta skrattade åt honom. Men snart berättade fler om liknande upplevelser.

Monstret enligt Ankarcrona Monstret enligt Cronhielm
Monstret enligt Österman Monstret enligt en tulltjänsteman

1907 mötte kapten Wahlund på Tyresöbåten stormkock ett ringlande havsdjur och ett par år senare såg kommendörkapten Emil Smith ett jättelikt kreatur åter utanför det berömda badhotellet. Kommendörkaptenen bedömde att varelsen måste ha varit åtminstone 40 till 50 meter lång och runt tre meter bred! Han drog därför slutsatsen att det rörde sig om någon sorts jätteval. Den retade Ankarcrona hade själv börjat fråga folk i området om de sett något underligt, och kom fram till att ett femtiotal personer sett varelsen mellan 1903-1907.

Grevens noshörningsorm
Greve Axel Cronhielm
1913 berättade greve Axel Cronhielm för tidningarna att han sett ett ormvidunder med noshörningshuvud i Baggensfjärden. Vid ungefär samma tidpunkt hade någon hittat en fotogenkanna som guppat omkring i området. Pressen menade att det var denna som greven sett och misstagit för ett djurhuvud. Det gick greve Cronhielm inte alls med på. Tills sin sista dag höll han fast vid att det var ett levande väsen med tydlig ormkropp han sett.

Samma år berättade skeppsredaren Nils Österman hur han med sin motorbåt krockat med ett ormlikt djur med "flodhästhuvud". Varelsen väste mot honom och hans mor, som också var i båten, och vände sedan för att simma iväg. Under 1910-talet tryckte tidningarna många rapporter från tulltjänstemän, skeppare, turister och fiskare. Ibland hade saltsjöbadsodjuret en valrygg med fena, ibland var det en orm med häst- eller noshörningslikt huvud. Några gånger var observationerna uppenbara misstag där föremålet visat sig vara ett tumlarstim, sälar eller guppande lövruskor från sommarpyntade skärgårdsbåtar.

Saltsjöbadsmonstret dött?
Den fjärde september 1910 trodde sig J A Sjöberg och hans jaktkamrat August Franzén att de verkligen hade lyckats ta kol på saltsjöbadsmonstret. De hade nämligen skjutit en fyra meter lång jättesäl som visades upp i tidningarna. Rapporterna av ormlika vidunder fortsatte emellertid oförtrutet. Dagens Nyheter lät 1917 en expedition ta sig an mysteriet, beväpnad med pilsner och annan sprit. De menade att man nog hade bättre chans att få se odjuret med alkohol i kroppen. Enligt artikeln hittade de saltsjöbadsodjuret dött, då det krockat med en mina. Allt var förstås ett skämt för att roa läsarna och driva med hela monsterhistorien. Från 1920 till 1940 sågs ett liknande vidunder vid Ornö, men sedan tycktes monstertiden i Stockholms skärgård vara över.

« Tillbaka