Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet slöjd/hantverk. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Nisse Stormlod om slöjd/hantverk!
hur gör man en kudde i slöjd ? av tyg ? vad ska man anvnda för redskap
/ molly samuelsson, 9 år från flen
Hej
Ja att göra en kudde är inte speciellt komplicerat. Om du ska dekorera den så börjar du med det innan du syr den samman. Du syr lättast ihop tygstyckena på 3 av 4 sidor och stoppar i "stopp material", innan du syr samman den 4 siden för hand. Då blir det snyggas med "smygstygn". Det kan säker syfröken visa dej.
Lena |
Vad innebär "kedjestygn" och hur syr man dem? Kan de bara sys med symaskin eller är det meningen att man ska sy de för hand?
Tacksam för svar
/ Smartizzen, 11 år från Skåne
Hej
gå in på UngaFakta och se på demonstrationsfilmen jag har gjort om broderi. Där visar jag bla kedjestygn. Det är för hand man ska sy dem för då får du mer känsla i broderandet
Lena |
Hej Nissie och Lena!
Jag har länge velat lärt mig att fingervirka, men jag känner inte någon som kan lära mig. Jag har svårt att lära mig att fingervirka med hjälp av text. Jag vill väldigt gärna lära mig på en video.
Jag har letat överallt, på youtube, och jag har sökt och även letat efter personer som kan visa mig. Men det var svårare än vad jag trodde mig.
Har ni några tips?
Tackar i förväg!
Mvh Maja
/ Maja, 11 år från Solna
Hej
I Stockholm finns det hemslöjdskonsulenter som också har ett Slöjdhus med prova på och slöjdklubb för barn och ungdomar.
Lycka till. |
Kan man sy bilder? För jag vill sy en bild på er för att ni är snälla och hjälper folk!
/ Joe, 8 år från Pappa är från usa
visst kan man sy bilder!
man kan brodera eller så kan man använda sig av att klippa ut bitar och sy gast på ett annat tygstycke, då går det lite snabbare. kolla på denna bild, där har någon klippt ut bitar som dom syr fast på ett annat.
http://4.bp.blogspot.com/_N2sgYHmmbrk/S2VmieqTsOI/AAAAAAAAAXk/fWFsZCw2Dck/s1600-h/hj%C3%A4rtbroderi+deltaj+sol.jpg
Lycka till! |
Hej Lena!!!
jag undrar hur man syr i läder (min mamma sa att det var jobbit att sy i!!)
och hur man gör Läder skor
och byxor och tröja i ylle. ????
och så undrar jag hur man får tag i kamouflage färgat tyg???
och en sista fråga: Hur gör man en mantel som går ganska långt ner och har luva
/ Linna, 12 år från Alingsås, Sverige
man syr ofta läder för hand, och ofta måste man göra hålen före man syr. så ja, det är lite svårt.
det kräver speciella nålar, speciella trådar mycket tålamod och starka nypor. för att köra på maskin krävs det en stark specialmaskin som få har.
skor är det inte många som klarar av att sy idag. men har du tur så har en lokal lajvförening kurs i det.
för att sy historiska plag i ylle tyg, eller vadmal som det oxå heter så hittar du enklast mönster hos en sybutik eller på internet. kolla T.ex. www.korp.se se tilla att just använda 100% ull, det hålle sig varmt, trots att det blir blött, det tål att få eld på sig, utan att smälta och det är snyggast! ;)
jag skulle kolla på militäröverskott eller på en tygaffär för att hitta kamouflage tyg. gamla tältflikar är billigt om du hittar det.
mantel finns det gott om mönster på, det finns många olika varianter det är ett bra basplagg på lajv, som man kan värma sig i och sova under om det skulle krävas.
tänk på att att det går väldigt mycket tyg till den!
lycka till!!!
|
Hej Lena och Nisse! Vet ni nån bra och billig butik man kan köpa så att jag kan skapa i trä där hemma?
//Maja M.
/ Maja M, 10 år från Lund
allt beror på vad du ska göra...
om du vill slöjda i färskt trä, som jag mest gör så är det ofta gratis.
jag frågar någon som eldar med ved och jag kan få någon fin bit över, eller så kan man fråga om man får ta pinnar vid vägkanter, eller där man endå ska röja bort sly, som under kraftledningar.
kolla på http://www.slojdeniskogen.se/ för massor av tipps på slöjd och hur man hittar material.
vad gäller verktyg så behöver man inte så många saker. men ofta är det så att lite dyrare saker är så mycket bättre. har du tur kan man hitta bra begagnade verktyg på loppis och auktioner.
en bra slöjdkniv är frosts slöjdkniv som kostar under 100:-
sen kan en såg, en sekatör och eventuellt en borr vara bra att ha.
kontakta din lokala hemslöjdskonsulent, där kan du kanske få hjälp med!
kolla på www.hemslojden.org så kan en vuxen hjälpa dig att ringa dit!
hoppas det hjälper dig något... |
Varför är guld mer värt är silver?
/ Emelie, 11 år
det är en svår fråga!
guldet kostar idag ca 70 gånger mer än silver, men det är inte så att det finns 70 gånger mer silver än guld i världen, som vore det mest logiska förklaringen. men visst finns det mer silver än guld. skilnaden är att vi ännu inte grävt upp allt silver.
En annan förklaring kan vara att silver används mycket innom industrin och har fått ett lägre värde för att alla förväntar sig att det ska vara värt mindre än guld. den mesta gulden finns som smycken och guldreserver runt om i världen och därför har guld fått en status som mer värdefull än silver.
viste du om att om man samlar allt guld på jorden så får man ett kub på mindre än 20x20x20 meter. inte så mycket faktiskt.
Sen är guld en av de enda metallerna man hittar rent i naturen, du kan inte hitta rent silver, koppar eller aluminium i klumpar som du gör med guld!
|
Vad händer när en bräda slår sig?
Nämn tre skivmatreial.
Vad gör man med en rubank?
Är lärk ett barrträd eller lövträd?
Vad är en limknekt?
Hur många grader har en vinkelhake?
Vad innebär ytbehandla?
Vad är fiberriktning?
Nämn tre lövträd.
Vad är bets?
Nämn två barrträd.
/ Kiram, 14 år från Sverige
Hej!
Det ser ut som att du har fått ett prov i slöjd. ;)
Jag tänker inte svara på alla frågor, men en fråga kan jag ge ett lite mer utgörligt svar på.
Vad händer när en bräda slår sig.
Trä är blött när man fäller det, när man torkar det så försvinner vattnet och virket krymper.
När det krymper så gör det på tre olika sätt.
1. på längden. Ca 0.1% vilket är så lite att man ofta inte räknar det (ca 1mm på en meter)
2.från kärnan rakt ut mot barken ca 1% vilken märks, men inte så mycket. (ca 1cm på en meter)
3. längs årsringarna (med ca 10% ca 10 cm på en meter) det är denna krympning som ställer till det…
Om du ser på änden på en bräda så ser du ringarna, tänk att de krymper, så slår sig brädan och blir kupig.
Kolla på denna bild så ser du vad jag menar. http://dinbyggare.se/bilder/upload/10/GDS/5042_bygg-en-altan-med-tratrall/trallbrador-till-altanen.jpg
Så på frågan vad som händer, är att när vattnet försvinner så krymper brädan ca 10% tangentiellt och resulterar i att den slår sig.
Lycka till med provet!
|
Hej!
Kanske kan ni inte ge mig mer tips än jag redan hittat på internet, men det skadar aldrig att fråga. Jag är intresserad av att sy 1700-tals inspirerade kläder, men det är svårt att hitta mönster eller instruktioner, speciellt om man inte vill lägga ut några pengar..
Kanske känner ni till någon hemsida? Jag hittar inte särskilt mycket..
Tack på förhand!
Mvh Nora
/ Nora, 13 år från Sverige
jag måste fråga vilken typ av 1700tals kläder det gäller! är det högrestånd, dvs kläder som kungahusen hade på sig, eller är det kläder som "vanliga" hade på dig? är det till något speciellt ändamål?
ska du på Lajv eller är det till något annat? först då kan vi hjälpa dig. det är aldeles för mycket att välja mellan annars...
lycka till! |
Hej, jag är jätte bra på trä och syslöjd. Min lärare vill att jag ska gå en kurs, men jag vill inte det. Jag vill bli designer när jag blir stor, jag har sytt en klänning till min lillasyster, och jag har sytt nästan alla barbie kläder vi har! Men jag vill inte gå kursen eftersom den är direkt efter skolan, så jag kommer inte hinna träffa mina kompisar, men innerst inne skulle jag göra vad som helst för att få gå kursen + att min lärare redan har anmällt mig. Min mamma säger att hon kan ringa dit om jag inte vill gå och det vill jag inte, men jag vill det också! Vad tycker ni jag ska göra?
Jätte, jätte tacksam för svar!
PS: Måste ha svar idag! Imorgon är sista dan att säga nej, och jag fick veta det här igår. Jag måste också ha svar klockan sex idag, för jag ska sova sju!
/ PANIK!
det var en svår fråga. men du har ju nästan svarat på den själv, du vill ju gå den! ;) att lära sig mer om slöd och hantverk gör dig bra på att arbeta med händerna, att förstå material och verktyg. en förutsättning för att kunna bli en bra designer enligt mig. du kommer kanske få andra kompisar på kursen?
om du är intresserad av slöjd, kolla in vår nya hemsida www.slojdklubben.se där kan du lära dig massor och träffa dina kompisar, lycka till! |
Hej! Jag var på utvecklingssamtal igår och då berömde min fröken mig för att vara väldigt händigt, alltså duktig med händerna. Jag älskar att så och har gjort en helt utstickande papegoja i syslöjden. Den var jättefin!!! Gillade ni också att pyssla när ni var små?
/ Matilda, 11 år från Stockholm
Hej Matilda!
Både Lena och jag gjorde mycket när vi var små.
vi pysslade och skapade med våra händer under hela vår uppväxt.
Om du vill ha tipps på vad du kan göra hemma så har hemslöjden massor av bra tipps. snart kommer SLÖJDKLUBBEN 2.0 att lanseras, det är vår sida för du som ung kan få massor att tipps och hjälp att slöjda.
Under tiden så tycker jag att du kan titta på 365slojd.se som om någon dag fyller ett år och har hela 365 olika saker du kan göra.
det finns en bra bok som du kan be skolbiblioteket att köpa in den, den heter SMÅSLÖJD.
lycka till med slöjdandet och pysslandet!
/Nisse |
Hej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vad är luffarslöjd för någonting???
och hur flätar man korgar????
tacksam för svar
/ Linna, 12 år från Alingsås, Sverige
I början av 1900-talet fanns det många luffare i Sverige. Det var ont om arbeten och många människor hade inget annat val än att ge sig ut ”på luffen” för att söka sig en inkomst. En del luffare började tillverka bruksföremål med hjälp av ståltråd och tänger. Det är det som vi idag kallar luffartjack eller luffarslöjd.
Luffarna själva sa att de ”gick med trådtjack”. Ordet tjack kommer från romani och betyder att ha något till försäljning. Det är samma ord som vi idag använder när vi säger att vi ska ”tjacka godis” eller ”tjacka ett par jeans”.
Vanliga föremål som tillverkades var vispar, brödnaggar, säkerhetsnålar och fönsterhakar. Än idag använder vi köksredskap som tillverkas av ståltråd – den allra vanligaste är nog vispen.
men andra ord: saker som är gjorda av ståltråd.
Att fläta korgar är en stor fråga. det finns så många olika sätt och inget kort svar.
Men grunden är densamma. du tar ett material som är lättböjbart och virar det runt en stomme. sen lägger man lager på lager tills man får den formen man vill ha.
läs hur min kollega Kalle Forss beskriver hur man flätar med pil.
http://www.naturskolan.lund.se/gronasko/rapport/2001/Korgtext.html
hoppas det hjälper dig lite!
/Nisse |
Hej Nisse!!
jag är väldigt intresserad av pilbågar och jag undrar hur man gör en sådan.
En helt vanlig kan jag göra (en sådan av en böjlig trädgren) men jag undrar om du vet hur man gör en sådan som ser ut som en helt vanlig pilbåge fast med båda ändarna böjda utåt!!!!!
Tacksam för svar
/ Linna, 12 år från Alingsås, Sverige
hej Linna!
det låter på dina frågor som att du är intresserad av levande rollspel! det är en härlig sysselsättning som gör att man måste göra massor av saker själva. men tänk på att en lajv båge inte får vara hur stark som helst, kolla upp på lajvforum hur starka som tillåts. ofta är det 15 pund, dvs 7 kilos kraft att spänna den.
En pilbåge med bakåtböjda ändar kallas recurvbåge, de är traditionellt gjorda med horn eller liknande material i ändarna, eller så läggs det senor på utsidan. idag görs dessa av glasfiber.
denna teknik är väldigt svår och kräver stor skicklighet och mycket tålamod. men du kan gärna prova dig fram. i serige finns det några träslag som passar bättre. ene är bra och ganska lätt att få tag i. |
Hej nisse här är en fråga till DIG jag undrar varör tycker lärare i träslöjd att tjejer borde jobba med syslöjd??? Men jag är en rolig tjej som älskar snikra och INTE sy men IBLAND gillar jag det.
Snikriga kramar från mig
/ Cajsa', 11 år från Kävlinge
Hej Cajsa!
Vad roligt att du gillar träslöjd! det gör jag med...
Sedan slutet av 1800 talet när man började med slöjd i skolan så hette det flickslöjd och pojkslöjd. Då fick flickorna lära sig sy och pojkarna fick lära sig att snickra. Det bytte sen namn till textilslöjd och trä och metallslöjd.
För 30 år sedan försvann de namnen och då heter det faktiskt bara SLÖJD, men det finns en inriktning på trä och metall samt textil. Då fick eleverna själv väja vad dom ville göra.
Men fast det var 30 år sedan så finns det många som fortfarande tror att man inte kan ha textil om man är pojk och trä om man är flicka.
Det tycker jag är jättedumt att tänka så. Om du vill något så ska du göra det. Man blir lättare duktig på något som man tycker är roligt!
Så stå på dig och välj träslöjd, oavsett vad läraren tycker!
Vill du ha inspiration på vad du kan göra så finns det mycket att hitta på hemslöjdens egna sidor tillexempel www.slojdeniskogen.se eller www.365slojd.se
Lycka till!
|
Hej!
Jag funderar lite på att prova göra en BJD (en slags docka). De brukar oftast vara gjorda utav Resin som jag har hört är ett farligt material att jobba med... och jag vet inte heller var man kan få tag på det. Så jag undrar om det finns någon lera som är väldigt tålig och inte allt för svår att använda?
/ Amelia, 14 år från Skellefteå
Hej
Jag har tittat på nätet och fann några sidor där om BJD. Jag kan inget om detta. Du får söka vidare på nätet.
Lycka till Lena |
Hej!
Jag älskar att hålla på med olika handarbets projekt.
Mina frågor är:
Hur gör man upp en ritning på t.ex. broderitavla eller en virkad duk?
Hur flätar man en korg?
Var kan man hitta mönster till amigurumis?
Mvh//Wilma
/ Wilma , 11 år från Nässjö
Hej
Du vill skapa egna mönster? Det är ju intressant. Om du ska brodera kan du göra en teckning först på ett vanligt papper. Lägg det under en plastficka och rita på plastfickan med vattenfast tusch. Lägg plastfickan på en porös skiva och stick hål i konturen, tätt tätt, med en nål.Nåla fast plastfickan på tyget. Du tar textilfärg och stryker på med en pensel och du får en markering på tyget och ditt mönster finns där. Om du har ljust tyg tar du en mörk textilfärg. Har du ett mörk tyg, tar du vit färg. Textilfärg kan du köpa på panduro eller liknade affärer.
Mönster till amigurumis:
Det finns flera böcker om denna teknik. Hör på biblioteket.
Den jag har heter" Virka amigurumi, söta små glädjespridare av Mia Bengtsson förlag Bonnier Carlsen ISBN 978-91-638-6157-4
Det finns även korgböcker att låna på biblioteket. men bäst är om du kan gå en kurs. Hör med hemslöjden i ditt län eller studieförbunden.
Lycka till Lena
|
Hej! Jag har syslöjd och tänker göra en flagga till mitt handbolls lag, vilket tyg rekomenderar du?
Tack och hej :)
/ Julia, 12 år från Edsbyn
Hej
Jag tycker du ska använda bomullstyg. Det är lättast att tvätta om du behöver det.
Lycka till
Lena |
Hej Lena och Nisse!
Min stora systers bästa vän tillverkade smycken på fritiden och nu jobbar hon med det.
Jag skulle gärna vilja lära mig men nuförtiden kommer hon inte hem till oss längre...
Så jag skulle vilja lära mig.Men var kan man det?
Och jag är ju en nybörjare...
mvh
Soumaya
/ Alanna, 12 år från Umeå
Hej Soumaya
Du kan gå in på www.hemslojden.org och in under slöjda själv. Där hittar du några smycken i "luffararbeten". Du kan också söka på Studieförbundens kursutbud.
Lycka till
Lena |
Hej!
Hemma har vi köpt en massa gult garn utan av någon anledning, och jag undrar om det finns något litet och enkelt att göra av det?
/ Linn, 10 år från Arvika i Värmland
Hej Linn
Allt ditt gula garn kan väkomma väl till pass nu när vi närmar oss påsk. Virka gula kycklingar. Beroende på vad det är för sorts garn, bomull, ull eller något syntetgarn och vilken tjocklek det är. Utifrån det får du se vilken grovlek på virknålen som passar.
Du kan också virka en mössa en väska eller halsduk.
Lycka till
Lena |
hej klass 7a !
vi har en fråga om slöjden 1-om man inte har sandpapper vill byta det med olja gå det bra
/ sara,janis,balagh,matilda,ellen . från sverige/skåne/kristianstad/7A
hej!
Om jag förstår frågan rätt så vill ni byta sandpapper mot olja.
jag skulle nog inte försöka att byta två så olika saker. de kompletterar varandra så bra... prov att vara noga när ni använder sandpappret. var noga med att använda rätt grovlek och byt så fort ni har fått bort märket efter förra pappret. då är sandpapper ett bra och snabbt verktyg.
När man oljar in en träbit kan det vara bra att låta oljan torka och sen sandpappra LITE till, då kan man får man en jätte blank yta.
hoppas det gjorde er lite klokare!
/Nisse
|
|