Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet slöjd/hantverk. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Nisse Stormlod om slöjd/hantverk!


Hejsan! Jag har varit extremt intresserad av olika hantverk, framförallt metallslöjd under väldigt många år. Jag har gått en del smideskurser och kan smida enkla och medelsvåra saker.
Jag funderar på är att köpa ett städ, en fältässja, tänger och hammare (med andra ord verktyg som behövs för att smida). När jag säger smide så menar jag traditionellt smide och brukssmide i järn.

Jag har två frågor gällande smide.
1. Vet ni var man kan få sådana verktyg i någurlunda bra skick och dessutom ganska billigt?
2. Vad kan man smida för historiska saker (helst medeltida) bortsett från olika vapen, smycken, dörrhandtag och mantelspännen?

Tack så mycket på förhand.

/ Lena, 16 år från småland

Hej!
det är jätteroligt att du är intresserad av att smida, för det gillar jag med.
jag tror att du behöver kontakta din lokala Hemslöjdskonsulent som kan ge dig tips och råd på plats. det kan verkligen vara något som kan hjälpa dig igång på riktigt. (man kan få stipendier och sådant om man har tur och är duktig).

1. tyvärr så är smidessaker svåra att få tag i och ofta så är dom även dyra. en av de saker som går att få tag i är hammare. jag skulle gissa att du ska ha en penhammare som väger ca 500-700g sen behöver du ett par tänger till att börja med. du får hålla ögonen öppna på loppisar och auktioner. även här kan en hemslöjdskonsulent hjälpa dig med lite tur.
2. besök ett museum och be om att få kolla på deras äldre smide har du tur så får du kolla på samlingarna, även hembygdsgårdar kan ibland ha mycket sparat.
mycket av smidet var kopplat till bruksföremål och verktyg, efterssom metallen var dyr så gjordes sällan prydnadssaker på medeltiden. ljusstakar är roliga och lite svåra att smida.

kolla på en hemsida som heter www.Antracit.se och kolla även på www.hemslojden.org så hoppas jag att det finns massor av folk som kan hjälpa dig!
du får gärna höra av dig direkt till mig om du har fler frågor.
nisse.stormlod@hemslojd.org
/Nisse Stormlod


jag har en gammal cittra, i sommar har jag tänkt frächa upp den.
Den har nämligen sprickor i träet.
Kan du ha någon idé om hur man kan göra det mindre synligt eller laga?

/ jon, 10 år från karlskoga

Hej!
att renovera instrument är lite speciellt, eftersom där är ytan så pass viktig för ljudet. man kan lätt förstöra hela instrumentet med att limma eller måla den. försök att hitta någon kunnig person som kan hjälpa dig på plats. för jag törs inte ge dig råd utan att först ha sett instrumentet och sett vart sprickorna sitter och vilken ytbehandling den har.
kolla med folkdanslag eller bland folkmusiker, dom brukar ofta ta hand om sina instrument och kan vara hjälpsamma.
Lycka till!
/Nisse


hej Nisse och Lena !!! jag har träslöjd i skolan nu . men jag kan inte bestämma mig vad jag ska göra på träslöjden kan jag få några tips?!?!?!?! något som jag kan hinna göra klart denna terminen för nästa ter min har jag syslöjd

/ lea, 11 år från malmö

hej!
det finns så mycket man kan göra. jag ser slöjden som ett bra tillfälle att lära sig en teknik och lära sig använda verktyg. för lär man sig det istället så kan man göra precis vad som helst. men lite tipps på saker som inte tar för lång tid kan du hitta på http://www.365slojd.se/ http://slojdeniskogen.se/slojden/ sen finns det en hel del roliga böcker. be din slöjdlärare om han kan hjälpa dig med en bok som heter
"Telgje, spikke, smi" eller boken "Sløyd" som mina kollegor i Norge har gjort.
Lycka till!
/Nisse


Heej.
Jag vill göra en underbar present åt min mamma. Hon fyller år idag men jag träffar henne om 4 veckor så jag har god tid på mig. Jag undrade om ni vet något vad jag kan göra till min mamma. Jag vill att min present som jg ger henne ska betyda mycket.

/ Cornelia, 11 år från Hedesunda

Hej!
den mest underbara present man kan få är något som är handgjort. det är svårt att säga vad du ska göra, eftersom det är du som känner henne. men jag tror att ett hjärta aldrig är fel att ge bort. kolla på http://www.365slojd.se/?s=hjärta så får du kanske en ide!
/Nisse Stormlod


hej!

jag är undrar hur man bygger en stabil träkoja i skogen för jag och en av mina kompisar ska göra en klubb? tacksam för svar!! hälsningar blodfot

/ blodfot, 13 år från hemligt

Hej!
kojor är bra och roliga att göra!
börja med att fråga markägaren om lov. fråga sedan om det finns något träd som ni kan få använda till att bygga mot eller i, för trädet kan komma att dö om man spikat in spikar i det.
Vissa kojor står direkt på marken, medan andra ska sitta en bit längre upp, se till att få lite hjälp av en vuxen om ni vill ha kojan i ett träd, så den inte ramlar. Använd gärna rivningsirke, Gamla lastpallar och sådant som inte kostar så mycket. men se till att ta bort alla gamla spikar innan. var noga med grunden och stommen, sen kan man klä sidorna med lite vad dom helst. till tak man man gärna lägga tjärpapp, det är billigt och lätt att använda. om det inte regnar in så kan man sova över i den.
Hoppas ni gör en fin koja!
/Nisse Stormlod


Hej! Jag heter Mimmi och jag är 10 år gammal. Jag har 2 frågor.

1. Är det inte svårt med allt som ni håller på med?
2. Jag har hållt på med korgflätning sen jag var 5 (min mamma håller på med det). När hon ska förklara något om det så pratar hon så komplicerat så jag förstår inte vad hon pratar om! Om ni undrar VAD hon ska förklara så är det allt möjligt.

/ Mimmi, 10 år från Halmkullen

Hej Mimmi!
Hade varit intressant att få veta vilken slags korgar och vilket material du håller på med! Hoppas att du tycker att det är riktigt kul med korgslöjd och att du får med dig några kompisar på det. Det finns en väldigt bra korgbok som heter "Korgar" av Jonas Hasselrot. Kolla den!
Slöjdiga hälsningar från Gunnar


Hej!!
Jag undrar ett par saker om yxan och hoppas på svar!!
1. Hur tillverkades den??
2. När tillverkades den första yxan??

Tacksam för svar!!

Ha det så bra!!

/ Sally, 12 år från Helsingborg

Hej Sally!
Forskarna menar att det var Homo erectus som kom på hur man kunde göra och använda yxor.
Kolla på STENYXA på Wikipedia så får du all den information du behöver i ämnet.
Lycka till!/Gunnar


hej!
jag undrar hur en hängbro ser ut( 10000 f kr) jag vet att ni jobbar med slöjd men jag vet inte var jag ska söka om ni inte kan svarar på mina frågor har ni tips om var och vad jag kan söka på .wikepedia och google funkar inte,jag har fler frågor alla mina frågor är : hur hängbron ser ut , hur fungerade den , vad andvändes den till , hurtillvarkades den , vilken betydelse hade den för mäniskan och hur blev livat änklare för människan med en hängbro. Får du tag på en bild kan dun väll skicka den ochså. TACK SÅ MYCKET! MVH matilda,

/ matilda, 12 år från sverige

Hej Matilda!
Så många intressanta frågor du ställer på en gång...
Om du googlar på - hängbroar - ¨så får du svar på de flesta av dem. Där finns bilder också, både moderna och traditionella - och du hittar också ritningar på konstruktioner av hängbroar. Lycka till med studiet av hängbroar! Ska du bygga en modell också?
Hängbroshälsningar Gunnar


Hej jag älskar trä och textil slöjd och undrar, vad tycker ni att jag borde välja!
ni kanske inte kan bestämma det till mig, men vad skulle ni föredra och vad tog du?

/ Ellen

Hej Ellen!
Jag själv håller mest på med trä men gillar textila material också. Ibland syr jag sjösäckar av segelduk och så gör jag handtag av rep med knopar i ändarna.
Så tycker jag det är roligt att hålla på med konservburksplåt och kapsyler och skruvkorkar. Det blir blommor och ljusstakar och en massa andra saker också.
Så egentligen behöver du inte välja det ena eller det andra - välj ibland det ena och ibland det andra materialet - beroende på vad du har lust med just då...
Slöjdapåhälsningar från Gunnar!


Jag vill fråga hur gör man en låda i träslöjden

/ Maryam, 10 år från sverige

Hej Maryam!
Du kan ju helt enkelt spika eller skruva ihop fyra brädor i lagom längd till en "ram" och sedan fästa en botten på den...
Var noga när du sågar till dina bitar så du får räta vinklar! Ju noggrannare du är, desto lättare att sätta ihop o få snyggt o få snyggt i hörnen.
Du kan ju också göra ett lock till din låda om du vill det, med gångjärn och låsanordning.
Varför inte måla lådan i en färg du tycker om?
Lycka till med ditt lådprojekt!/Gunnar


Hej! Vad finns det egentligen för "lätta" saker man kan göra i träslöjder? För jag gillade inte den dära lilla figurmaskinen som skrämde mej, Det vill säga att jag aldrig vill "träffa" den igen. Fogen gick av när jag försökte hålla emot dess skakande men istället blev det så att fogen vred sig och gick av. Jag gillar ofta att göra lite figurer men helst nog vill jag inte hålla på med maskiner, Och sågar gör ju det bara trassligare :/
Men vad finns det för något man kan göra än skålar,skåp,bokhyllor och lite till utav sådan tjejgrejer, Tycker jag iaf.

MvH Amanda(Jag är rädd för trädammsugaren! Finns det verkligen något hopp om att jag kommer använda den egentligen?

/ Amanda, 12 år från Sverige

Hej Amanda!
Det finns så mycke kul grejer att slöjda i alla möjliga material och tekniker. Är du speciellt intresserad av trä & täljning så kolla www.slojdeniskogen.se
där finns en massa bra tips.
Du kan också kolla på bloggen www.365slojd.se
Lycka till!
Slöjdiga hälsningar Gunnar


Hej Gunnar och Lena!

Jag har några frågor till både Trä handverk och Sy handverk.


Sy Hanverks frågor

Hur gör man när man ska sticka??
Hur väver man en korg?
Vad behöver man för att väva en korg?Trä Handsverks frågor


Vad behöver man för att Tälja i trä?
Hur täljer man?
Är det bra ifall man bygger efter ritning eller är det bättre att bygga efter fantasin??//Wilma

/ Wilma, 10 år från Nässjö

Hej Wilma!
Oftast är det bra att göra sig en ritning eller skiss på det man tänker bygga/slöjda. På så sätt måste man ju fundera en hel del innan man sätter igång rent praktiskt och därmed kan man undvika en del onödigt arbete. Det kan också vara väldigt bra att låta fantasin styra och lösa klurigheter och annat efter hand...
Ritning eller fantasi - det beror på vad för slags pryl man ska göra och hur pass van man är med verktyg och material.
Kolla på www.slojdeniskogen.se så får du en massa tips på vad du behöver för att tälja.
Lycka till!
Slöjdiga hälsningar Gunnar


Hej! Jag undra vad är RQ? Du måste svara den! om inte svara. Då hatar jag unga fakta!

/ ace ventura, 17 år från skane

Hej Ace Ventura!
Jag vet faktiskt inte vad RQ står för. Du måste förtydliga! ok
Vänligen Gunnar


vad är det för något som får er att jobba med slöjd och så? jag menar att i fall man är hårfrisör så jobbar man ju med det för att man gillar att hålla på med hår och snickare för att dom gillar att snickra. jag har alltid tyckt att det är kul med slöjd!!

/ My Björnsdotter, 10 år från Norrköping

Lena svarar:
Min passion för slöjd är främst att man kan göra så fantastiska saker utan att det kostar nästan något. Man kan återanvända tyger - man kan använda ting som är ämnat för en viss sak till något helt annat. Sen kan man ha med sej ett broderi, en stickning eller en virkning på resan. Du behöver ingen ström eller maskiner. Bara nål-tråd-material och en massa fantasi.
MVH Lena


hej jag ÄLSKAR slöjd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Men vad har varit de roligaste ni har gjort?????

/ olivia dalén, 11 år från göteborg

Lena Svarar: Redan när jag var liten förde min mamma in mej på broderiet och lappteknik. Min mamma var sömmerska och det fanns alltid hur mycket tyglappar som helst. Jag sydde lapptäcken och jag gjorde applikationer av dessa tyger. När jag var sjuk och hemma från skolan så broderade jag alltid. Broderiet har följt mej och nu är det teknikerna "påläggsöm" och "skarvsöm" som jag är helt besjälad av. Du kan se när jag visar just påläggsöm på den lilla filmen som finns i vårt miniämne. Skarvsöm är en teknik som är gammal och den förekom innan bomullstyget och symaskinen. Man sydde samman 2 ylle lappar med en passpoal emellan och man använde lintråd och en broderinål.


Hej på er två!

Jag har en fundering. Jag har kunnat den här metoden förut, men har helt plötsligt bara glömt bort vilka material/medel man använder till för att få en ny möbel att se antik/robust ut, som att den är väldigt gammal... Har bara ett svagt minne av hur man gjorde, så vore väldigt tacksam för svar. =)

/ Christian , 23 år från Kalmar/Örebro

Hej Christian!
Komplicerad fråga att svara på via mejl, ring mej på 0457-271 87 eller mejla ditt telefonnummer till gunnar.jeppsson@hemslojd.org så ringer jag upp....
Måleriska hälsningar Gunnar


Finns det nån hemsida där man får lära sig syslöjd ,tips om hur man kan sy olika saker?

/ Alanna, 10 år från Skellefteå

Jag har svarat på denna fråga
Lena


okej jag gillar mets att bygga lådor och små bilar. många härliga kramar emilia , i love slöjd!

i + slöjd = sant i love that

/ emilia, 11 år från landvetter

Hej Emilia
Härligt att höra att du älskar slöjd. Det är en av mina passioner också. Jag har en sån tur att få jobba och förmedla det som är mitt stora intresse. När jag är trött eller behöver koppla av, då broderar jag...... Lycka till
Hälsar Lena


Vad hade nunnor på sig och vad kunde dom ha för namn?

/ Klara, 11 år från Falkenberg

Hej
Jag föreslår att du går in och söker information på Googel. Jag har sökt på NUNNORNAS KLÄDER. Jag fick fram en hel rad av information. Vad gäller namn så har jag en tro på att det kan vara vilka namn som helst eftersom det är helt vanliga kvinnor som väljer att bli nunna av olika orsaker. Däremot är det nog så att de tar religiösa namn när de väl har blivit nunna så som tex Maria.
hoppas du kan finna mer information på nätet.
Hälsningar Lena


Hej!

Min fråga är.... När tillverkades den första symaskinen?

/ Angelica, 13 år från nyköping

Hej
Den första symaskinen konstuerades omkring 1800. Att få fram en maskin som sydde lika vackert och jämt som man gör förhand var inte lätt.1846 tor ingenjör Elias Howe patent på en symaskin med dubbelt trådsystem liknade våra moderna symaskiners och 1851 kom trampsymaskinen som drev med hjälp av en pedal som trampades upp och ner. Läs mer i Hemmets handarbetslexikon band 16: Stic-Sömn Fogtdals Bibliotek.
Hälsar Lena

Föregående sida1 2 3 4 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB