Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet slöjd/hantverk. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Nisse Stormlod om slöjd/hantverk!


Hej!

Jag skulle kort och gott vilja veta mer om korgflätning, hur metoden fungerar, hur många som sysslar med det och så vidare. Jättebra frågeportal för övrigt!

Vänliga hälsningar
Lovisa

/ Lovisa , 16 år från Uppsala

Hej Lovisa!
Kul att du är intresserad av korgar som är ett stort och väldigt spännande område och alldeles omöjligt att svara uttömmande på. Det finns så många olika korgmaterial och så många olika korgtyper, inte bara i Sverige, utan i hela världen som alla kräver en massa kunskap av utövaren...
Du kan börja med att läsa i boken "Korgar - tradition och teknik" av Jonas Hasselrot. Förutom korghistoria, korgtyper och arbetsbeskrivningar hittar du en lång litteraturlista och en filmlista. En annan spännande bok är "Basketry - a world guide to traditional techniques" by Bryan Sentance, utgiven på Thames & Hudson 2001. Boken är full av fina bilder med korgar från hela världen.
Återkom gärna med frågor när du har botaniserat lite i de böckerna!
Slöjdiga hälsningar/Gunnar


Hejsan.

just nu e jag inte så bra på slöjd i skolan men jag undrar om man blir bättre med åren, och jag undrar om det finns någon slacks " taktik " för att bli bättre på slöjd.

Hälsningar Rickard

/ Rickard, 14 år från halland

Hej Rickard!
Om man vill bli bättre på något så finns det bara ett sätt...
Du får helt enkelt träna tills du blir så bra som du önskar...
Är det någon speciell teknik du är intresserad av?
Du kan alltid prata med hemslöjdskonsulenterna i Halland, Mattias eller Marita, de har kanske en slöjdkurs som skulle kunna passa dig, ring 035-21 10 20 eller 21 10 15.
Slöjda på!
Hälsningar Gunnar


Finns det nån hemsida där man får lära sig syslöjd ,tips om hur man kan sy olika saker?

/ Alanna, 10 år från Skellefteå

Hej Alanna
När det gäller internet så finns det ju mängder av hemsidor för olika ändamål. Du skriver att du vill lära dej sy olika saker. Gäller det kläder eller tex Broderi? Sy är ju ett stort tema. Jag kan ge dej några sidor som jag tycker är bra. www.slojd.nu, där kan du gå in och betala för att få mönster och tips. Sen har du www.slojd.se och www.slojdmagasinet.nu, där du kan få ideer och även länka dej vidare. På vår hemsida, www.hemslojden.org/slojdtekniker, hittar du saker du kan brodera och väva tex. Du får återkomma om du vill ha mer information.
Ha det bra och slöjda på från Lena Yalinkilic


Är det sant att slöjdare dör nöjdare?
(Ville bara testa... förlåt)

/ Marita , 43 år från Förslöv

Kära Marita
Svårt att svara på din fråga. MEN en sak vet jag och det är att du får ett mycket lyckligare, kreativare och omväxlande LIV.
Ha ett bra Slöjdliv önskar Lena


får man använda kniv?

/ anders, 12 år från karlskrona

Men visst får man använda kniv! Använd på rätt sätt är kniven ett alldeles utmärk verktyg. Tänk så mycket kul man kan tälja! Det finns en knivlag som trädde ikraft 1988 och den säjer bla "Knivar, andra stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa får inte innehas på allmän plats eller inom skolområde där grundskole- eller gymnasieundervisning bedrivs."
Om du vill ha tips på vad du kan slöjda med kniven, kolla på www.slojdeniskogen.se
Hälsningar från Gunnar i Slöjdhuset


Tjena, Undrade bara hur Länge Textil/trä har varit ett ämne i Skolan=) tacksam för svar=)

/ Slöjdsnubben, 12 år från Norrland

Slöjden fanns inte med bland folkskolans ämnen i stadgan från 1842. Men från 1877 gavs statsbidrag till frivillig skolslöjd för pojkar och från 1896 för flickor.
Vill du veta mer om Slöjden och utbildning till slöjdlärare kan du läsa om Nääs Slott och Slöjdseminarie "Slöjd och lek på Nääs - en bildkrönika om ett kulturarv". av Hans Thorbjörnsson ISBN 91-87420-03-1. Har du ytterligare funderingar får du återkomma.
Hälsningar Lena och Gunnar


har ni några bra medeltidshantverks hemsidor på internet

/ anonym

Hej
Medeltidshantverk är något som främst Lajvare sysslar med. Vi hänvisar till Panelen och fråga på Temat Lajv, vi tror att han vet mer om detta. Är det något speciellt hantverk du undrar över ser vi framemot att du återkommer till oss.
Vänliga hälsningar Lena och Gunnar

Föregående sida1 2 3 4 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB