Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej Mats!
Jag har en fågelholk där föräldrarna inte kommer längre fast att ungarna tigger mat. Vad ska jag göra? (Blåmes).
Jag hoppas att du svarar snart!
Från Lina!

/ Lina Linke, 11 år från Lund

Hej Lina!
Du kan egentligen inte göra nåfonting tyvärr. Men är dui helt säker på att föräldrarna inte kommer. Det går ibland lång tid mellan deras besök. När vi människor sover tidigt på morgonen så är de i full gång med matningen och de ser vi ju då inte. Men skulle det vara så att föräldrarna har dött så blir det tyvärr en tuff tid innan ungarna också dör. Att ta hand om dessa små liven är en svår uppgift. Naturen är mycket grym många gånger.

Mats på Kreativum


Hej!
Har 5 st fågelungar (tror att det är blåmes) i en grind stolpe som är öppen endast upptill. Boet är beläget ca 50 cm ner i stolpen som är ca 10 cm i diameter. Min fråga nu är hur/om ungarna tar sig upp när de blir flygfärdiga? Hjälper föräldrarna till? Eller har de valt en hel felaktig boplats? Undrar också varför de valt en plats som inte ger något regnskydd.
Mvh Mats

/ Mats, 64 år från Västmanland

Hej Mats!
Fint namn du har ;-)!
Ungarna använder sina tars/klor och vingarna för att ta sig upp. Det har en otrolig förmåga att lyckas med denna bedrift. Att det är ett hål rakt uppifrån innebär helt klart att regnet kan komma in. Men hålet är säkert inte så pass stort att det blir speciellt mycket vatten som kommer in.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej.
Vi har ett häckande andpar ca tio meter upp i en tall. Tallen står omkring fem från sjön.
Hur gör änderna när ungarna ska lämna boet?
Mvh Kerstin

/ Kerstin Thorning, 64 år från Kvicksund

Hej Kerstin!
Ledsen dröjsmålet på din fråga men jag har varit däckad i förkylning.
Änderna och då ungarna hoppar helt enkelt rakt ut i luften och landar med en duns som de klarar av.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej! Vi bor på en gård i södra Blekinge. De senaste dagarna har vi hört små smällar mot olika fönster i huset. När vi undersökt har vi sett en fågel, som vi tror är en Forsärla. Det är inte så att den kommer flygande och råkar flyga in i fönstret hårt, utan den sitter vid olika fönster i huset i taget och flyger runt det och knackar på det ibland med huvudet. Samma fågel har alltså suttit vid olika fönster i huset och knackat i flera dagar. Man tycker att om det var sin spegelbild den såg skulle den kanske hålla på en timme, men nu pratar vi om nästan en vecka!

Varför gör den så?

Mvh Anna

/ Anna, 18 år från Blekinge

Hej Anna!
Det är så att både sädesärlan och forsärlan har detta beteende att "spegla" sig och uppleva det som en rival. Ofta är det hanen som har detta för sig. Att den håller på i en vecka är därför inte ovanligt för den "blir inte av med rivalen". Vi har här på Kreativum ett par forsärlor som där hanen hållit på en hel del med detta beteende.

Mats på Kreativum


Hej, jag såg fiskgjusar para sig,, hur långt efter lägger hon äggen? Jag har en häftig direktlänk från Estland

http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html

/ Virpi, 53 år från Stockholm

Hej Virpi!
En fråga som jag faktiskt inte kan svara på.
Men jag sökte på nätet och hittade ett par artiklar som kanske kan ge dig en fingervisning om hur lång tid det tar.
En sak vet jag det är att fåglarna nu under våren är intensiva med sin parning men att det är troligen väldigt olika tid innan de lägger äggen.

Hoppas du kan få ut något av dessa länkar.
Direktsändningen från Estland är häftig och de brukar även ha svart stork, mindre skrikörn och även havsörn.

http://illvet.se/djur/parning/hur-fortplantar-faglar-sig-egentligen

http://veterinaren.nu/fragelada/besvarad/fagel/tid-mellan-parning-tills-agg-kommer

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Vad är skjiladen mellan skathane och skathona

/ Tim, 12 år från Göteborg

Hej igen Tim!
Det är samma sak som för kajorna. Ingen skillnad.

Mats på Kreativum


Vet du vad en kajhona och en kajhane

/ Tim, 12 år

Hej Tim!
Det är ingen skillnad på hanen och honan om man tittar på fjäderdräkten och kroppstorleken.

Mats på Kreativum


hej jag har en upgift i skolan om fåglar villken är störst och villken är minst?

/ Lina, 7 år

Hej Lina!
Vilken utmaning att få denna uppgift att lösa. Min fråga tillbaka är då om det gäller Sverige eller världen. Om vi tar den senare så är det strutsen som är störst och den minsta är en kolibri som heter bikolibri. Om det är Sverige så är det havsörnen som är störst och kungsfågeln som är minst.

Lycka till med ditt arbete!

Mats på Kreativum


Hej Mats
I västra Turkiet såg jag en fågel vid hotellet som personalen sa var vanlig där, men de visste ej namnet. Den var i storlek som en duva men mycket smäckrare, svart uppe på huvudet, lätt rostbrun på halsens bak och sidor, pannan vit, svart näbb, gråbeige kropp med ljusare undersida, Stjärten var som en skatas, tillform och färg, svart och vit. Det iögonfallande var vingarna, de var tydligt tvärrandig i blått med lite smalare svarta ränder. Jag har letat och funnit bilder som liknar fågeln men de saknar den svarta hättan på huvudet, och en del av verkar vara lite mindre än den här? Jag hittade fåglarna under det engelska namnet Jay, kan det vara någon skrika, när jag först såg den tänkte jag på nötskrika. Jag har en bild på den, men då måste jag ha din mailadress för att kunna bifoga den till ett mail, jag är inte så haj på datorer.
Med vänlig hälsning. Marie-Louise Toll

/ Marie-Louise Toll, 70 år från Gärds Köpinge i Skåne

Hej Marie-Lousie!
Min mail adress är mats.olsson@kreativum.se

Jag söker vidare och vi kommer nog fram till en art.
Jag har kikat i Fågelguiden och jag är övertygad om att det är en nötskrika med det latinska namnet (Garrulus glandarius atricapillus) som är en ras av "vår" nötskrika. Den är svart på huvudet och stämmer in på din beskrivning.


Mats på Kreativum


Hur mycket bajsar en skata på en dag?

/ Vera Bam Hani Felicia, 6 år från Skövde

Hej Vera!
Jag har faktiskt ingen aning!
Men du får ta en studie att följa en skata en dag och räkna.

Mats på Kreativum


Jag hade ett andpar som kom förra våren på min gård. Jag gav dom mat och efter det var dags att lägga ägg försvann dom. Idag Påskdagen kom dom tillbaka, Dom satte sig på trappan och när jag kom ut vaggade dom mej tillmötes.
.Blev glad o rörd. Är det möjligt att dom år efter år kommer tillbaka till samma gård och kan känna igen
mig.? //

/ brith franzén, 75 år från Malmö

Hej Brith!
Visst är det möjligt. Det är än mer omöjligt att ett nytt par skulle bete sig på samma sätt. Verkligen kul när man får den kontakten med vilda fåglar och djur. Du får njuta av dessa tillfällen.

Ha det gott och njut av våren som kommit.

Mats på Kreativum


Jag undrar om det finns risk för att fågelungar ej kan komma ut ur fågelholken? Om holken är för djup, lutar bakåt eller har för hal insida.Eller kan de flyga redan inne i holken så att de kan flaxa upp till hålet. Eller hjälper fågelmamman till på något vis. Jag tänker på en mes-holk.

/ Helene, 56 år från Jönköping

Hej Helene! Ledsen dröjsmålet med svar. Men det är så att med hjälp av vingarna och tarsen (klorna) så brukar de ta sig upp till hålet. Men givetvis är holken "för djup" så finns det nog en liten risk. Men du skriver mesholk och det finns ju ritningar på nätet så det borde inte vara någon risk att det blir galna mått. Man kan sätta små ribbor på insidan för att underlätta för ungarna.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej. I vinter har vi haft nästan inga fåglar vid vårat fågelbord..En o annan mes bara..Är såå tråkigt .vi brukar ha mycket olika fåglar annars,,Vad har hänt??? Vi bor i blandskog i vemdalen ...Däremot har vi hackspettar,som vi matar med svål...Hoppas du kan ge någon förklaring. m.v.h. helena

/ helena hüglow, 68 år från härjedalen

Hej Helena!
Jag har precis samma situation att fågelbordet bjuder goda fröer, talgbollar,jordnötter lite ostkanter osv. Men väldigt få fåglar som kommer på besök. Här i Karlshamn som ligger i södra Sverige så är det "normalt" mycket grönfink, bergfink enstaka bofinkar, stenknäck, grönsiskor som besöker fågelbordet. Givetvis blåmes och talgoxe. Men de flesta finkarna drog vidare i höstas ner mot kontinenten troligen för att de kände på sig eller rent av bedömda att det skulle bli magert med mat. Men talgoxarna och blåmesarna har även dessa inte samma intensitet och det beror säkert på att vi har och har haft mycket lite snö i vinter. När det är barmark så hittar de mat i sin miljö. De flesta fåglar som besöker fågelbord är lite som vi människor att vi samlas där det är mycket av samma sort. Men det finns matningar som har rätt ordentligt med fågel trots allt. De hackspettar du har där uppe i Härjedalen är väl kanske tretåig hackspett och gråspett förutom större hackspett. De två första finns inte här nere i södra Sverige. Men jag tror att när nu våren kommer så sakterliga så kommer nog fågeln tillbaka och blir det då bakslag så fylls säkert fågelmatningen på.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Hälsar Mats på Kreativum


Jag håller på med en uppsats i skolan om ekologi, jag undrar då om du vet vad kungsörnens ekologiska nisch är?

/ Kajsa, 15 år från Västerås

Hej Kajsa!
Spännande arbete du håller på med. Det är den kanske viktigaste biten i vårt sätt att leva här på jorden. Att förstå ekosystemet och lära oss leva med och efter det. Kungsörnen som är en rovfågel är högst upp i ekosystemet. Om du får ut gift av något slag som äts av möss så lagrar de upp detta i sina kroppar, mössen äts av andra djur som i sin tur äts av de största rovfåglarna och rovdjuren. Då blir det så att mer och mer ökar gifterna som slutligen hamnar hos t.ex. örnarna. Men örnarna har till "uppgift" att hålla balansen i naturen så att det inte blir "för många" av en viss art. Lite grovt så är det så.

Lycka till med ditt arbete!

Mats på Kreativum


Hej Jag har en gultofsad kakadua. ålder okänd.nu har den börjat att riva tidnings papper som jag har på burglvet stampar gör han också.har inte sett beteendet tidigare. vad beror det på??.han är nog en 15år i alla fall.mvh. Anita

/ anita markling, 73 år från garpenberg

Hej Anita!
Ledsen för dröjsmålet att svara på din fråga. Men burfåglar är tyvärr inte min grej så jag rekommenderar dig att ta kontakt med någon burfågelkännare/förening eller kanske rent av Naturhistoriska museet i Stockholm. Du får prova dig fram.

Bästa hälsningar

Mats på Kreativum


Hej Mats! Upptäckte när jag nyss tömde min asklåda att koltrasten började blocka och vända runt i askan , vad kan finnas där som är nyttigt för dom? Finns inte frön i närheten eller annan mat mvh Vivian.

/ Vivian Dahlgren, 68 år från Sjöbo

Hej Vivian!
Har faktiskt ingen aning eftersom det är förbränt material allt från asklådan (?). Men det letar nog på de flesta platser nu efter allt tänkbart som kan omvandlas till energi och därmed överlevnad nu under vintern.

Mats på Kreativum


Kan alla fåglar flyga?

/ valentina , 8 år från Sverige

Hej Valentina!
Nej det finns några arter som inte kan flyga och det är strutsen, emun, pingvinerna. Dessa har utvecklat ett leverne och beteende där de inte behöver flyga. Sedan finns det nog några ytterligare arter som är marklevande.

Hoppas du är nöjd med detta!

Mats på Kreativum


Hej
Har inte hittat denna fågel någonstans. Hoppas att du vet vad den heter.
Beigegrå undersida.mörka vingar med två korta vita streck. Bred svart rand på huhuvdet som den fäller upp ibland. Den flyger bra men hoppar i träden i
stället för att flyga upp i grenarna, den har gul näbb och påminner i kroppen om en sädesärla.Den äter frön men bara från marken, aldrig från fågelbordet, den kommer varje dag men allti ensam.

/ inger norgren, 64 år från tyresö

Hej Inger!
Det var en nöt att knäcka! Vet faktiskt inte vad det rör sig om för fågel. Spontant när jag läste din beskrivning var tofsmes men den faller på bla. gul näbb. Den äter också fröer. Kan du ge mig fler detaljer eller rent av en bild går bra med en lite suddig sådan för det är lättare att identifiera den då.

Mats på Kreativum


min farfar har ett stor fågel bord och jag undrar vilka fåglar klarar vintern bäst Stora kråkor skator eller små mesar eller finkar.

/ Moa Lindberg Lindgren, 8 år från Södertälje

Hej Moa!
Varje fågelart oavsett om den är stor eller liten måste försöka få tag på föda så den klarar kalla vinterdagar. Om det är runt nollan så är förutsättningarna större att det är barmark, men blir det många minusgrader och snötäcke så blir det betydligt svårare. En fågel måste få i sig tillräckligt med föda, helst fet för att få energi att hålla värmen under natten. Ett fågelbord med flera olika sorter av mat allt från brödbitar till fröer är till nytta. Solrosfrön, hampafrön, havre, kokosfett, margarin, svålen från julskinkan, jordnötter (osaltade) osv är bra att ha för då är maten riktad till en mängd olika arter. Rödhaken,. svarthättan, järnsparven är arter som alltmer stannar kvar och dessa behöver finmald föda ost fint riven ost, brödsmulor, jordnötter etc. Dessa kan man med fördel riva i en matberedare till smått och lägga detta på ett sätt så att inte skator, kråkor och kajor äter upp det direkt. Ha man ett fågelbord, en matning med denna stora variation och håller på med det hela vintern så överlever många arter bättre. Till och med sparvhöken överlever eftersom den gärna kommer på besök för att ta en småfågel vid just matborden.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


När kommer Richard tillbaka och svarar på frågor om monster?

/ Anonym

Hej!
Jag har ingen aning och det är inte jag som sköter själva Unga Fakta. Du får leta upp deras mail adress och ställa frågan där.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB