Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet lajv. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Lillith Mattsson om lajv!


Hej Lillith!
Jag har checkat in på http://www.spelkalender.se/ väldigt många gånger men inte sett så många lajv i kalmar län, så jag undrar om du har någon vän som bor just i kalmar län och som skulle kunna göra ett lajv.
Och juste, ifall jag ska vara med på ett fantasy-lajv och ha pilbåge. Hur ska pilarna vara då när man inte får ha pilar med spetsiga kanter?

/ Anonymt , 12 år

Tyvärr vet jag inga bra lajv i just den trakten, men där finns gott om lajvare, så det kan mycket väl dyka upp något framöver.
Magikkampen var en rolig och lättsam liten kampanj vars lajv hölls nära Kalmar. Peta lite på dom arrangörerna (dom är supertrevliga) och hör om det finns några planer på ett lajv i år.
http://magikkampen.blogspot.se/

Annars kan man tyvärr ofta vara tvungen att åka lite längre bort för att hitta lajv man gillar.

Kraven för pilar och pilbågar skiljer sig lite från lajv till lajv. Men oftast ser kraven ut ungeffär så att pilarna måste ha bofferspets som är konstruerad med ett stopp innuti och där höljet är mjukt och så stort att det inte man tränga in i en ögonhåla ifall man skulle råka träffa någon i ansiktet.
Dessutom brukar det finnas en maxgräns för hur starka bågarna får vara. En dragstyrka på runt 20-25 pund är rätt normalt.
Vad som gäller mer exakt för lajvet man vill åka på får man läsa på om i lajvets egna regler.
Och om något är oklart kan man alltid kontakta arrangörerna och be dom förtydliga.


Vad finns det egentligen för "raser" man kan vara under ett lajv?

Tacksam för svar!

/ Ida, 13 år från Småland

Hej på dig, Ida!

Vad man kan spela för olika saker beror på lajvvärlden. Olika lajvvärldar har olika möjligheter.
Generellt brukar man kunna spela alla raser som finns i världen som lajvet utspelar sig i och som går att gestalta någorlunda trovärdigt.
Läs på kampanjtexterna för just det lajvet du är intresserad av att åka på, så hittar du förhoppningsvis allt du behöver veta.
Om informationen du behöver av någon anledning inte finns där så ta kontakt med arrangörerna för lajvet och fråga. Eller kolla om lajvet har något forum och fråga där.


Hej! Jag har några frågor angående lajv.
1. Måste man tala exempelvis som man gjorde på medeltiden när man lajvar (t.ex säga krångliga ord som 'förvisso' och 'nåväl')?
2. Är det "fel" att en 12-åring spelar krigare?
3. Finns det någon lajvförening i/nära Partille?

/ Olof, 12 år från Partille

Hejsan Olof.

1. På dom flesta lajv kan man prata ungeffär som vanligt. Man kanske ska undvika dom allra modernaste uttrycken man kan, men annars brukar det vara ganska lugnt.

2. Det beror på lajvet och på tolvåringen.
På många lajv finns det en åldersgräns för att spela en beväpnad roll. Det vanligaste är att den ligger runt 15-18 år, men det varierar. Lajv som riktar sig särskillt till barn har ibland en lägre gräns.
Sen beror det på hur man väljer att spela rollen också. På lajv är man inte bättre på att slåss än man är i verkligheten. Så oavsett hur gammal man är kan det vara en bra idé att försöka få en roll som har någon annan som tar ansvaret för en inlajv första gången man spelar beväpnad. Till exempel ta en roll i ett bygarde, legokompani, eller kanske försöka få plats som page eller väpnare åt en riddare.

3. Ta en titt på spelkalendern. Där finns olika evenemang och lajv som är planerade framöver listade och du kan se var dom håller till. Därifrån kan du klicka dig vidare till lajvens egna sidor.
http://spelkalender.se/


Är det roligt att LAJVA?

/ Kungen, 95 år från Sverige

Japp, det är det.


Hej, jag har lajvt i 3-4 år, börjar mitt 4-5 har inte koll hehe! Jag har alltid spelat människa men börjar tröttna på det, känner att det är dags att gå vidare till sminkroll vilket har gjort att jag har börjat utveckla en egen ras. Vad tycker du man bör tänka på när man skapar en egen ras?

Sen hur mycket får off-grejer hindra en in? Tex om man är veg men igentligen så enligt rasen äter kött, hur gör man då?

Tack för info!

Ps: finns en sida där amn kan diskutera lajv, länk: http://lajv.ifokus.se/discussions/52a5a939ce12c477be000b0e-saljes-pilkoger?readstate=false

/ Charlotte , 16 år

Hejsan Charlotte.

Det första man ska tänka på när man vill hitta på en egen ras är ifall den passar in på lajvet man vill åka på eller ej. Det är ju arrangörernas vision man ska hjälpas åt att leva upp till, trots allt.
Så ta kontakt med arrangörerna rätt tidigt och beskriv vad du vill göra och hör om det är ok.
På vissa lajv inbjuds lajvarna att själva vara med och utveckla världen och på andra finnsignet utrymme för det. Så ta det inte personligt om du får ett nej, uten fortsätt leta efter ett annat lajv där det kan passa bättre.

Det där med maten, ja... hehe.
Jag är själv vegetarian och spelar ofta svartblod, som ju liksom förväntas äta lite vad som helst. I mitt fall löser jag det genom att helt enkelt oftast äta samma saker som vanligt, fast utom synhåll. Man måste ändå plocka ut löständerna när man äter och sminket måste normalt snyggas till efter man har ätit, så jag slinker helt enkelt in i tältet, ser till att det finns en vakt ute i lägret så jag inte riskerar att bli överraskad och äter så snabbt och smidigt jag kan, snyggar till mig igen och skuttar ut och fortsätter lajva som om inget hade hänt.

Vad du vill äta under pågående lajv är precis lika mycket ditt eget val som vad du vill äta i vanliga livet. Ingen har rätt att tvinga dig att äta annorlunda. Känner du att du hindras av ditt vanliga val av diet, så justera valet under lajven. Känner du att du vill hålla fast vid ditt val under lajvet, så gör det. Det är helt och hållet upp till dig själv hur du väljer att göra.


Hej!
Jag har tänkt börja rolla men funderar fortfarande lite om min karaktär. Men jag tänkte att eftersom jag spelat tvärflöjt på fritiden så kanske jag kan ha en karaktär som tjänar pengar genom att uppträda med musik på gatorna. Så jag letade runt lite bland medeltida instrument och hittade en sorts flöjt som värkar likna en tvärflöjt, en travelsflöjt. Jag undrar om det skulle gå bra att ha en travelsflöjt i ett lajv, eller om de är för moderna? Undrar också om du vet något ställe man kan köpa de ifrån.

Hälsningar, Kristina Bergström

/ Kristina Bergström, 13 år från Uppsala

Hej Krisitna.

Det beror nog på flöjten i fråga. Om jag förstått det rätt finns den typen av flöjter både med vanliga hål och med lite mer avancerade klaffsystem.
Så länge flöjten ser neutral ut och inte har klaffar så kan jag inte tänka mig att någon skulle störa sig på det.
Musik är kul! =)

Var du får tag på en har jag ingen aning om, tyvärr. Jag har aldrig spelat den flöjttypen själv och vet inte riktigt under vilka namn den går eller vilka tonarter som är intressanta för dig. Men ta en titt på Fredmans Musik:
http://www.fredmansmusik.com/startsida/
Dom har ett stort sortiment av roliga flöjter och en del av det är lajvvänliga grejer, så om inget annat kan det vara ett ställe att börja på. Jag har själv ett par flöjter därifrån som jag är väldigt nöjd med.


Hej. Jag har bestämt mig för att göra ett latex svär och undrar.
Var kan man få tag på glasfiber stavar billigt.
Förutom svartakatten!

/ Max, 14 år från göteborg

Hej Max.

Billigt, vet jag inte. Men byggvaruhus har ibland.


Hej!
Jag är intresserad av att börja lajva, men som du säkert förstår är det lite saker jag inte riktigt förstår.

Om man går på ett lajv som håller på flera dagar, så bor man ju i tält. När man sover, är det off-lajv då? Om det är så. är det en speciell tid som alla, oavsätt var de är, går tillbaka till lägret?

Vad jag hört håller man också ihop i grupper, men vad händer om gruppen blir splittrad, t.ex. någon tappar bort sig, förråder gruppen eller blir fångad av någon annan? Träffas man ändå på kvällen vid tältet?

Man vandrar väl heller inte runt med tältet hela dagen, utan det är ett ställe där alla samlas?

Gud, jag blir inte klok på mina frågor, de bara maler i huvet, och för med sig ännu fler, men jag hoppas du begriper något av det jag skrivit!
Tack på förhand!

/ Emilia roos, 14 år från Uppsala

Hejsan Emilia.

Jag förstår att det kan bli lite förvirrande. Det är jättemycket att ta in när man precis ska komma igång.
På dom flesta lajv finns det två olika sätt att bo på: Inlajv och offlajv.

Bor man inlajv betyder det att tältet (eller huset, vindskyddet eller vad man nu bor i) står inne på lajvområdet. Sovgrjerna och allt annat som syns ska normalt vara lajvigt. Det spelar ingen roll när på dygnet det är.
Lajvet pågår dygnet runt.

Bor man offlajv så bor man utanför lajvområdet, på en offcamping ("offen"). Där pågår inte lajvet alls, utan där kan man ha hur mycket moderna tält och sovsäckar man vill.
Man kan normalt fritt gå mellan offen och lajvområdet hur man vill både under dagar och nätter.

Om man åker med en grupp får man tillsammans innom gruppen komma överens om hur man gör ifall man kommer ifrån varandra.
Att åka med en grupp betyder att det är fler som kan hjälpas åt att ordna tält, mat, kläder och allt sånt, så det är bekvämt att åka med en grupp dom första gångerna.
Oavsett om man bor inlajv eller offlajv så brukar man normalt låta tälten stå uppe hela lajvet.

Hoppas det hjälpte lite att reda ut det hela.
Annars är du välkommen att fråga igen.
Välkommen till lajvhobbyn!


Hej igen.
Jag undrar hur man kan göra en bra utbygdsjägare?
Tack för svaret i förväg.

/ Gustaf. Nilsson, 12 år från Vimmerby

Hej Gustav.

Hur en utbygsjägare ska se ut, eller om dom över huvud taget finns i den lajvvärlden du ska lajva i, det kan egentligen bara arrangörerna svara på.

Men över lag, om man ska röra sig mycket ute i skogen, så sikta på praktiska, slitstarka plagg. Anpassa kläderna efter årstiden när lajvet är, så du inte behöver frysa.

Om du vill kunna smyga och gömma dig, så undvik att ha klara lysande färger och håll dig herre till brunt och grått. Undvik lösa, vida plagg som släpar i marken eller kan fastna i grenar och snår. Och se till så du har bra på fötterna.


Hej,jag undrar vad skogsalver har för kläder, vilket material dom är gjorda av och hur man syr egna. Glad för svar/ Benjamin 12 år

/ Benjamin, 12 år från Arboa

Hejsan Benjamin.

Hur en speciell varlese ska gå klädd beror på hur lajvvärlden man ska lajva i är skriven.
Normalt har skogsalver ungeffär samma kläder som människor har, men i lite mer kogsfärger, sådär. Varma görna, bruna och gula färger brukar fungera fint.
Det är en fördel om kläderna sitter bra och inte hindrar en för mycket när man rör sig ute i skogen, så undvik vida ärmar, påsbyxor och långa mantlar.

Är lajvet du ska på medeltidsinspirerat tycker jag du ska titta på bockstensmannens dräkt. Det finns böcker om den på biblioteket. Mönster till den därkten går cokså att få tag på, bland annat från Sophias Ateljé. (Den mönsterserien är över lag inget vidare, men just häftet med bockstensmannens kläder är faktiskt riktigt bra.)
Ska man vara historisk av sig så syr man alla synliga plagg i ylle och dom innre i linne.


Varför sysslar du med lajv?

/ sofia, 12 år från pershamn

Hejsan Sofia.

Jag sysslar med lajv av en väldig massa anledningar.
Jag gillar att bygga utrustning, jag gillar att spela en roll, jag gillar att ta lite semester från verkligheten emellanåt och jag gillar att träffa andra lajvare.
Jag gillar att spela svartblod och vara en otäcking ute i skogen, skrämmas lite och jag gillar alla utmaningarna med att få språket att funka, maskerna och sminket att hålla sig snyggt och att bo ute i skogen som sminkroll.
Jag gillar att spela lugna byroller som sköter sitt yrke, pratar med sina grannar, oroar sig för sin bys framtid, sjunger på värdshuset om kvällarna och är livrädd för otäckingarna ute i skogen.

Lajv är en mångsidig hobby och det finns många andledningar att hålla på med den. Fråga tjugo lajvare och du får antagligen tjugo olika svar. och ändå samsas vi på samma lajv och strävar efter att skapa en gemensam illusion. Och det är kanske det bästa av allt. :)


Hej, jag undrar hur man gör ett eget lajv hemma?Jag bor i skoen utanför vimmerby.

/ Gustaf, 12 år från Vimmerby

Hejsan Gustaf.

Ta och hitta ett bra ställe att vara på, skrapa ihop lite kompisar, hitta på en bakgrundshistoria och bestäm ungeffär hur du vill att lajvvärlden ska se ut, så har du i princip ett lajv.

Enklast är att börja smått. Till exempel bara köra en eftermiddag/kväll eller så. Och hålla kraven på utrustning ganska låga, ifall många av dom som ska vara med aldrig lajvat förut.
Funkar det bra så kan du till nästa gång ta och förlänga lajvet lite, kanske höja kraven en aning, bygga ut lajvvärlden lite och kanske hitta på en utförligare bakgrund och sådär.

Lycka till!


Hej Lillith!
Jo, jag bor i kalmar län och undrar om det finns någon lajv/roleplay i närheten. Och så undrar jag också var det finns Latex och andra prylar som man kan göra masker med.

/ Willy, 12 år

Hejsan Willy.
Just nu vet jag iten om det planeras något lajv i den trakten, men håll ett öga på spelkalendern:
http://spelkalender.se/

Där listas nya lajv som planeras hela tiden och man kan tydligt se i listan var någon stans dom kommer hållas och vilken typ av lajv det är. Man kan klicka sig vidare från listan till lajvens egna hemsidor.

Flytande latex kan du köpa från hobbybutiker och ibland från färgaffärer. Jag brukar köpa från slöjddetaljer:
http://www.slojd-detaljer.se/
Se upp med vädret om du beställer, bara. Latex tål inte frost och svenska posten garanterar inte frostfri frakt. Så det kan vara strategiskt att vänta till våren eller försöka hitta någon fysisk butik att handla i.


Hur söker man till lajv???

Om man typ går in på hemsidor och söker kan du tipsa om nån???? /mvh Agnes :P

/ Agnes, 11 år från Katrineholm

Hejsan Agnes.

Menar du hur man anmäler sig?
När man hittat ett lajv man vill åka på, brukar man kunna hitta all information man behöver för att kunna anmäla sig, på lajvets hemsida. Kan man inte hitta informationen kan man fråga arrangörerna, kontaktuppgifter till dom brukar också finnas på lajvets hemsida.

Spelkalendern är ett bra ställe att börja leta på om man letar efter lajv att åka på.
Adressen dit är: http://spelkalender.se/


hur långt brukar ett lajv vara?

/ anna, 13 år från borås

Hejsan Anna.

Dom flesta lajv är över en helg eller över en långhelg. Så någonstans mellan två och fyra dygn är rätt normalt.
Vissa lajv är kortare och är bara över ett dygn, eller till och med bara över en kväll och ändra är längre.


Hej Lillith!
Jag undrar var man kan köpa Lajv pistoler eller liknande

/ Joel, 15 år från Göteborg

Hejsan Joel.

Det är ganska få lajv som använder sig av skjutvapen och även bland dom som gör det finns det lite olika varianter. Någon allmän typ av lajvpistol finns det inte.

På krigshjärta använder man vapenreplikor som är ombyggda för att kunna avfyra knallkorkar, till exempel. Så det är inte en färdig typ av vapen man kan köpa.
Krigshjärta har en åldersgräns på 16 för att delta, men det är 18 år som gäller för stridande roller på dom lajven.
Det är även 18 år som gäller för att köpa vapenreplikor i sverige i dag.

På en del lajv används soft air guns.
Såna vapen har också artonårsgräns enligt svensk lag.

Jag tycker du ska kika på lite andra lajvtyper så länge och se om du inte kan hitta något annat du tycker verkar skoj så länge. Det är rätt få lajv som kretsar runt just strider i första hand, utan för det mesta är det mer vardagliga saker som står i fokus.
Just krighjärta får se som undantaget som bekräftar regeln, här, tror jag. Om du verkligen är sugen på den typen av lajv, så åk som en obeväpnad roll när du fyllt sexton och känn av hur det är och om du gillar stämningen och kampanjen.
Kampanjens huvudsida hittar du här: http://www.krigshjarta.com/kh/


Hej! Jag Heter Amanda och lajvar som skogsalv i Eleria-kampanjen. Du kan läsa om min roll här: http://eleriasskogsalver.forumotion.net/t383-arnalia-norno.
Jag skulle vilja lajva lite som lönnmördare och kommit på hur jag kan väva in det i min rollshistoria. Men min fråga är: Är det oalvit att lönnmörda? Med lönnmörda menar jag lite "ninja-liknande" inte bara döda utan även pressa på info., Stjäla saker. Mot vad JAG anser vara bra betalt, guld är bara en mjuk metall.

Hoppas du förstod min fråga, Kan skriva en ny fråga och skriva hur jag tänkt väva in lönnmörderiet.

MVH. Amanda eller Arnália Norno.


ps. Till alla som läser, titta in på sajten där jag är medarbetare: lajv.ifokus.se. Det är gratis att bli medlem, och du kan läsa en artikel, debattera, hjälpa andra, få hjälp, inspirera och inspireras

/ Amanda, 13 år från Uppsala-trakten

Hejsan Amanda.

Jag kan tyvärr inte följa din länk eftersom sidan kräver inloggning.

När du säger lönmördare, menar du en yrkesmördare som vem som helst kan hyra då, eller menar du någon som har en fast arbetsgivare?

Generellt sett är det här en fråga du ska ta med arrangörerna, det är bara dom som vet hur dom har tänkt sig alverna i sin kampanj. I vissa kampanjer vill man att alver ska vara goda, milda varelser, i andra kampanjer är alverna mer som folk är mest med sina individuella motiv och övertygelser och i ytterligare andra är alverna rent otrevliga och är arroganta och sadistiska.
Ett alternativ är ju att rollen hamnat i en situation där den inte har något annat val. Ett annat alternativ är att den rättfärdigar sina handlingar genom sin religion eller politiska övertygelser.
Som sagt. Prata med arrangörerna.

Tack för ditt tips om lajv.ifokus. Det finns säkert dom som kan få nytta av det.


Jag fattar inte vad Lajv är.. men om Lajv är detta så vet jag vad lajv är . Här är frågan: Är barda lajv?? ()rollspel på svt play)

/ Elva, 12 år från Umeå

Hejsan Elva.

Nej, Barda är inte lajv. Det är inspirerat av lajv och mycket av det som man kan se i TVprogrammet är sånt man kan få se på lajv.

Men i Barda har man bara ett par spelare åt gången, alla andra är staister som bara är där för att ge barnen som deltar en bra upplevelse och föra historien frammåt.
På riktiga lajv deltar alla på lika villkor. Det finns inte "huvudpersoner" i egentlig mening, utan alla är huvudpersonen i sin egen upplevelse. Man kan säga att man är varandras statister också.
Dessutom är händelseförloppet på riktiga lajv sällan bestämt i förväg, utan när lajvet väl börjat kan vad som helst hända. Alla spelar i enlighet med sin egen roll och det finns inget manus.

Ännu en skillnad är att i Barda har man lagt på en del specialeffekter i efterhand. Bland annat metallklang från vapnen (som egentligen är mjuka boffervapen) och en del när det är något magiskt som händer. I verkligheten får man helt enkelt nöja sig med att spela ut sånt man kan gestalta någorlunda trovärdigt och låta fantasin kompensera när det inte riktigt når ända fram.

Jag hoppas det besvara din fråga. Annars får du fråga igen. Eller läsa gamla frågor och svar här. Frågor om vad lajv är kommer rätt ofta.


Hej. Jag tänker tillverka en klingon mask i latex, men har inget talk. Måste jag köpa det eller funkar det lika bra med exempelvis babypulver eller något liknande? Tacksam för svar hälsningar Stina

/ Stina, 16 år

Hejsan Stina.

Babypuder innehåller normalt i första hand just talk.
Själv använder jag oftast "Kroppspuder" av märket Dialon som säjls bland babyprylarna i vanliga mataffärer.
Läs innehållsförteckningen om du är osäker.


vad är din favorit mellan alv orch o riddare.

/ henrik, 8 år från sverige

Hejsan Henrik.

Det beror på alven och riddaren det.

Har lajvaren som spelar rollen bara lagt ner lite jobb på det och valt en roll som han eller hon klarar av, så brukar dom flesta typer av roller kunna bli hur bra som hellst. :)

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB