Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet lajv. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Lillith Mattsson om lajv!


Måste man vara snygg för att få lajva? Det sa en tjej i min klass, och då fick nästan ingen vara me. För enligt henne var bara "vissa snygga" men hon tog bara sina vänner, sin pojkvän och några andra killar i klassen hennes kompisar gillar :(

/ Melonie

Hejsan Melonie!
Nejdå, man måste inte vara snygg eller se ut på något särskillt sätt alls för att kunna vara med på lajv.
Däremot händer det att man begränsas lite av sitt utseende när det gäller vad man kan spela för roller. Jag som är 165cm lång och inte speciellt kraftig skulle ju till exempel aldrig bli speciellt övertygande som bergatroll, utkastare på värdshuset eller något annat där man förväntas vara lite stor och rejäl. Lika lite som jag skulle kunna spela dvärg eller hob eller något annat kortväxt med någon reda. Så lite får man ju anpassa sig. Men att man inte skulle få vara med alls om man inte är snygg, det har jag aldrig varit med om.
Och vem bestämmer vad som är snyggt, för den delen? Det är ju en smaksak.


Halloj Lillith!
Jag kan se att du lajvat vartblod/kaphul (?) och undrar hur det är att spela det. vad man gör, vad som krävs, utrustning och sådant. =)

Tack på förhand.
EleriaEmelie

/ EleriaEmelie, 15 år från uppsala

Hejsan.

Jo, jag har spelat svartblod rätt många gånger och just vätte, eller kapul som det ju heter på urukgîjab, är faktiskt något av det roligaste jag vet.

Vad man gör som svartblod beror rätt mycket på vad det är för lajv man åker på och vad man åker med för grupp. Ofta vill arrangörer ha med svartblodslajvare för att skapa lite spänning och för att det ska hända lite ute i skogen. Så man har goda möjligheter att till exempel råna folk, plundra läger, ligga i bakhåll och bara skrämmas lite och såna saker.
Många kampanjer ger utrymme för lite mer välutvecklade roller och spel. Där kan man mycket väl vara med och intrigera, förhandla med människor, kanske handla med somliga. På en del lajv finns det någon motsvarighet till ett värdshus någonstans ute i skogen dit även svartblod är välkomna och såna ställen brukara vara bra att hänga på.

I utrustningsväg så behöver man ju lite kläder att ha på kroppen, någonstans att sova och allt såntdär, som vilken annan roll som helst. Utöver det behöver man någon form av mask och smink. Vill man kan man använda löständer och färgade linser också, men det brukar inte vara något krav. Vapen och rustning behöver man normalt inte som vätte, men något litet vapen i stil med någon liten dolk eller något kan vara bra att ha. Människor blir rädda även för den snällaste lilla skogsvätte och rädda människor är farliga.
Ibland ställs det krav på att man kan tala i alla fall lite urkgijab/svartiska, men oftast är det bara ett önskemål, snarare än krav.


Jag och min bror har funderat på att gå med i senaste thule kampanjen lajvet är detta något nybörjar lajv?

/ Hugo kjellander, 10 år från hudiksvall

Hejsan Hugo.

Thulekampanjen är ingen utpräglad nybörjarkampanj, men man kan absolut åka på dom lajven även om man är ny. Det bästa brukar vara om man kan hitta någon som varit med förr som man kan hänga på, eller i alla fall snacka lite med i förväg.


Hej använder man riktiga svärd/yxor/spjut i lajv eller är det trä eller plast? jag har undrat länge på det.

/ Johanna

Hej Johanna.

På dom flesta lajv används så kallade boffervapen. Det är mjuka vapen av skumplast, ofta med en hård stomme i mitten för att hålla formen. Vapnen har en yta av latex och kallas ibland för latexvapen istället för boffevapen.

Riktiga yxor används en del som verktyg för att till exempel hugga ved med, men skarpslipade verktyg och vapen används aldrig i strid.

Det finns lajv som tillåter så kallade blankvapen, alltså stålvapen (med trubbig egg) men då gäller helt andra regler och ett annat stridssytem än för boffevapnen och ofta en högre åldersgräns.


Hej!

jag har ett par frågor jag hoppas att jag får svar på.
hur skriver man en bakgrundshistoria till sin karaktär?
finns det någon hemsida där man kan beställa lajvvapen ex. stavar?
var kan man köpa tält som passar på medeltidslajv?
hade varit jättekul om du svarar.

///My

/ My, 14 år från Kristianstad

Hejsan My.

En bakgrundshistoria kan man skriva nästan hur som helst. Det bästa brukar vara att hålla det ganska kortfattat, eftersom arrangörerna kan få in en väldig massa roller dom måste hinna läsa ingeom ordentligt. Man kan till exempel skriva om viktiga händelser i rollens liv, sånt som påverkat hur den är i dag. Det bruka vara bra att ta med ungeffär var i lajvvärlden rollen är född och uppvuxen och lite om hur den växt upp och uppfostrats.
Boffervapen kan man köpa från till exempel Faraos Cigarrer i köpenhamn: http://www.faraos.dk/
Tält kan vara lite knepigt att få tag på. Det beror lite på hur mycket pengar man är beredd på att lägga och hurpass historiskt lajvet är. Det finns att få tag på lite enklare klocktält från till exempel Nidingsbane. Men dom är inte 100% historiska. http://www.nidingbane.se/shop/
S.P.Q.R har också lite granna, men det är bara lite större tält, paviljonger, som dom har och kvalitén är väl lite si och sådär. http://spqr.se/
Jag har inte använte några av deras tält själv, så jag vet inte hur dom är att bo i.
VIll man inte lägga ut riktigt så mycket pengar kan man tillverka ett tält själv, men det är ettt ganska stort projekt och materialet kan fortfarande kosta en rejäl slant.

Ha det fint!


Hej, en gång skulle jag och ett par kompisar ha ett lajv-tema i skogen. Vi hade jätte kul men då kom två vuxna killar och sa att det inte gick bra med lajv där. de ägde inte skogen men de puttade oss och hotade med att slåss om vi inte gick. vi visste att de inte menade det, de ville bara skrämma oss, men vi gick ändå iväg för de var fulla. nästa dag försökte vi igen men de sa bara: Nördar, lajv är FÖRBJUDET här!

Jag undrar, kan det vara förbjudet med lajv på vissa ställen? För jag har ett par kompisar som kör sitt lajv där de hugger ned träd, men ingen säger nåt till dom!!!!

/ Fanny

Hej fanny.
Så länge skogen i fråga inte är inhängnat område eller något sånt så borde allmemannsrätten gälla där. Det ger privatpersoner rätt att bland annat fritt röra sig ute i skogen och även att övernatta, fast bara ett dygn på samma ställe. Om man lajvar eller ej spelar ingen roll för om man får vara där eller ej. Så såvida det inte är något särskillt med området i fråga så borde ni ha precia samma rätt att vara där och lajva som dom vuxna killarna hade att vara där.
Men jag tycker ändå att ni gjorde rätt som gick därifrån. Fulla människor kan vara svåra att veta var man har.

Jag tycker ni ska berätta vad som hände för era föräldrar (om ni inte redan gjort det) och be någon av dom följa med er nästa gång. Då har ni lite stöd och det kan vara lättare att få killarna att lyssna på en annan vuxen.


Jag har blivit intresserad av rollspel och undrar om det är samma sak som lajv?
Isåfall vill jag ta reda på om det finns en affär i Stockholm där det finns lajv/rollspels saker.
Jag har inte varit i stan så många gånger så jag vet inte.

/ Elin, 10 år från stockholm

Hej på dig Elin.

När man säger bara rollspel menar man oftast så kallade bordsrollspel. Alltså såna där man sitter med papper och penna runt ett bord och spelar med hjälp av rollspelsböcker och tärningar. Till exempel "Drakar och Demoner" och liknande.

Lajv är något annat och ibland kallas det för "levande rollspel". Då spelar man ut alltihop på riktigt, med kläder, rekvisita och i någon lämplig miljö.

Rollspelsböcker kan man ibland få tag på via bokhandlar och i Stockholm finns till exempel SF Bokhandeln som har en del rollspelsböcker. Lite info om den finns här: http://www.sfbok.se/div/butiker.asp
Vill du ha lajvprylar finns det en butik i Solna som heter Svarta Katten.


Hej!
Jag har några frågor till dig:

1. Kan man lajva i alla åldrar?
2. Hur hittar man ett lajv som man kan vara med i och hur "anmäler" man sig?
3. Måste man skaffa kläder själv?
4. Kan man lajva i alla tider (medeltiden, nutid m.m)?
5. Har du några tips om det är första gången?
6. Måste man ha speciella egenskaper som att kunna sy, arbeta med trä, slåss, teater?

Tack för svaret i förhand! :)
/Tilda

/ Tilda, 11 år från Växjö

Hej på dig, Tilda.

1. Ja, man kan lajva i alla åldrar. Men ofta behöver man ha en förälder eller någon annan vuxen med sig om man är under en viss ålder, vilken skiljer från lajv till lajv. Det är ganska vanligt att det finns en åldersgräns för till exempel beväpnade roller. Ganska få lajv har en åldersgräns för att delta över huvud taget och när det finns är det ofta lite speciella lajv, som utpräglade stridslajv eller skräcklajv. Dom flesta vanliga lajv välkomnar alla åldrar.
2. Ett bra ställe att börja leta på är Spelkalendern. Där har du en lista med en hel massa lajv. http://www.spelkalender.se/
3. Ja, normalt måste man skaffa sina egna kläder. Antingen kan man sy dom själv, köpa någonstans ifrån eller låna ifrån andra lajvare.
4. Ja, det finns lajv som utspelar sig vid alla möjliga tider, platser och miljöer.
5. Har du möjlighet, så åk med någon som lajvat förut som kan hjälpa dig med utrustning, tipsa dig om vad du behöver veta och annat sånt. Och läs på informationen som finns om lajvet ordentligt, så att du vet lite om världen du ska spela i.
6. Nej, inte egentligen. Men man får ofta roligare om man väljer en roll efter vad man kan och vem man är i verkligheten. Är man till exempel duktig på trähantverk kan man ju välja att spela snickare eller träsnidare eller något. Om man är kass på att sy får man det nog lite jobbigt om man väljer att spela skräddare och så vidare.
Lajv är en mångsidig hobby. Man kan ha nytta av alla dom egenskaper du nämner. Men man får ge sig själv lite tid att växa in i hobbyn också. Efter hand så märker man vad man vill satsa på, vad man vill bli bättre på och vilka saker man kanske hellre överlåter till andra. Ingen behöver ju bli bäst på allt utan precis som i verkliga livet så får man sammarbeta och hjälpa varandra när det behövs.


Hej lillith!!!!!!!!!
Jag undrar om gycklare kan ha mantlar in lajv????
och så undrar jag om du vet var man kan få tag i ylle och/eller kläder av ylle och hur man färgar ylle till (natur) grönt (gräsgrönt t.e.x)
tacksam för svar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
//Nybörjaren med frågor

/ (hemligt) /nybörjare, 12 år från Alingsås, Sverige

Hejsan.

Jodå, en gycklare kan absolut ha mantel om man vill. Lite beroende på vad man gör för gycklarkonster kan det kanske vara lämpligt att lägga av sig den emellanåt, dock. Jag kan tänka mig att det kan vara lite opraktiskt med mantel om man till exempel sysslar med akrobatik eller något i den stilen. Men som varmt ytterplagg att ta på när man behöver det så funkar mantel lika bra för gycklare som för vanligt folk.

Ylletyg och en del yllekläder finns att köpa från till exempel Korps Hantverksbod. Dom brukar ha bra priser och är trevliga att ha att göra med. http://www.korps.se/
Finfint ylletyg (men inga färdiga kläder) kan du också få tag på från Medeltidsmode. Det är också en trevlig butik med nätförsäljning och Kerstin som driver det är dessutom mycket kunnig och brukar vara snäll och svara på frågor om historiska tyger och färger.
http://www.medeltidsmode.se/
Grönt kan du få från lite olika växter. Fräken sköljt i järngryta ska ge grönt till exempel. Man kan också överfärga gult med blått. Gult kan du får från till exempel färska björklöv och blått kan man få från vejde. Om du är intresserad av växtfärgning tycker jag du ska gå till biblioteket och se om du kan hitta några böcker på ämnet. Själv har jag bara experiemterat lite smått och du kan säkert få mycket urförligare tips från böcker.

Ha det gott.
/Liz


Hej lillith!!!!!
i höst ska jag vara med om mitt första lajv och jag ska spela gycklare och här har jag några frågor:
Vet du var man kan köpa billiga gycklar kläder (de kan vara begagnade).
Vet du några rappa kommentarer (sådana som gycklarna pratade med).
Och vet du hur starka lajv (pil) bågar får vara (till en annan gång)
Och vad kan man heta in lajv???? (Det är en kvinnlig gycklare!!!)
Tacksam för svar!!!!!!!!!!!!!!!
//Linna

/ Linna, 12 år från Alingsås, Sverige

Hejsan Linna!

Jag vet inget ställe som säljer färdiga gycklarkläder, men du kan ju alltid kolla på olika lajvföreningars forum, det brukar finnas en köp och säljdel där du kan fråga efter kläder. Kanske kan du till och med få låna lite saker om du ber snällt. Lajvare brukar vara snälla med sånt. Man vill ju hjälpa in nytt folk i hobbyn. Satsa på färgglada kläder som syns. Det är ju en gycklares jobb att synas, trots allt.

Några rappa kommentarer vet jag inte om jag kan såhär på rak arm. Det beror ju så mycket på situationen vad som passar. Lita på din magkänsla. Och du kan ju alltid öva lite med någon kompis i förväg.

Styrkan på pilbågar varierar från lajv till lajv. Dragstyrka på runt 20 pund är rätt vanligt, men det finns föreningar som tillåter rätt mycket starkare också.

Till människoroller brukar det bli bäst med namn som inte är så märkvärdiga. Gamla namn som Siv, Astrid och Saga funkar till exempel alldeles utmärkt. Jobbar man som gycklare kan man såklart ta ett "artistnamn" också om man vill. På ett lajv träffade jag till exempel en eldkonstnär som kallade sig Aske Eldfängd och på ett annat en sångerska som kallades Näktergalen.

Hoppas du får det skoj.
/Liz


Hej Lillith!
Jag får inte gå på lajv för mina föreldrar, för dom vill inte köra iväg mig till ett främmande ställe med
en massa främmande människor.
Vad ska jag göra???

/ Rex, 11 år från linköping

Hejsan Rex.
Jag tycker du ska försöka få kontakt med lite folk som ska på samma lajv som du vill åka på. Många lajv har egna forum där man kan fråga efter folk som ska på lajvet och har du tur kan du till och med hitta någon som bor nära dig. Prata med folk och lär känna dom och be dom prata lite med dina föräldrar sedan. På så sätt vet dina föräldrar lite vilka som kommer finnas på lajvet och det blir alltså inta bara en massa främlingar.
Det kan också vara en bra idé att prata lite med arrangörerna. Och det är samma sak där. Lär känna dom lite och fråga om dom vill prata med dina föräldrar. Ta kontakt med arrangörerna i god tid innan lajvet, bara, för ju närmre det blir desto mer kommer arrangörerna ha att göra och får mindre tid till att svara på frågor och sånt.

En del lajvföreningar har öppna dagar på sitt lajvområde när man kan komma dit och titta. Ibland anordnas bygghelger innan lajven när folk åker till området för att snygga till det och kanske bygga lite nytt, såna tillfällen är också en möjlighet för både dig och dina föräldrar att träffa lite folk och ta sig en titt på området.

Lycka till!
/Liz


Ungefär hur många lajv utspelas i sverige?

/ hugo kjellander, 9 år från hudiksvall

Hejsan Hugo.
Totalt skulle jag tro att någon stans mellan 50 och 100 lajv går av stapeln varje år i sverige.
Men det är nog inte så många av dom som faktiskt utspelar sig i sverige, även om det förekommer. Det vanligaste bland fantasylajven är att man istället hittar på en egen fantasivärld som lajven utspelar sig i.

Vampyrlajv, däremot, utspelar sig ofta på samma plats som dom hålls på i verkligheten.


Vet du om det finns någon teaterskola i närheten av Mariestad,Skövde,Kristinehamn?Tacksam för svar!

/ Ludde

Jag har faktiskt ingen aning. Menar du ett fristående teatersällskap, en gymnasieskola med dramainriktade programm eller något annat? Fråga dina lärare eller andra vuxna som har lite koll på utbudet i din trakt.


Tja igen!
Vad för slags tyg ska man ha till ett par ''lajvbyxor''?

/ Fabbe, 11 år från Linköping

Hejsan Fabbe.
Det beror lite på vad det är för lajv du ska på. Är det en modern lajvärld kan du använda vanliga byxor så länge dom passar till rollen. Är det däremot historiskt inspirerat får du titta på vad som fanns att tillgå på tiden lajvet inspireras av.

Under vikingatiden använder byxor i ylle, till exempel. Ylle är ett trevligt material som isolerar bra. Under medeltiden använde man inte byxor alls, utan man hade istället hosor. Hosor syddes också normalt i ylle. under det hade man ett slags linnekalsonger som kallas brokor. Efter medeltiden börjar man använda byxor igen, fast dom såg inte ut som moderna byxor.
En del lajv som inte är så strikt historiskt inspirerade tillåter byxor av moderna modeller, så länge dom är gjorda i lajviga material. För vikingatid och medeltid betyder det i praktiken att ylle eller linne är det man har att välja på. Linne är dock lite olämpligt till byxor. Dels blir det lätt blött och det kyler när det väl blivit fuktigt. Dessutom slits det fort. Under medeltiden användes linne främst till underkläder, så på ett historiskt inspirerat evenemang kan linneplagg ge intrycket av att man går i bara underkläderna. Det hela beror på vilken nivå lajvet håller och naturligtvis också lite på vad man själv har för ambitioner och möjligheter.
Ska man på ett nybörjarevenemang med låga krav och man inte bryr sig så mycket om ifall man kan använda byxorna till andra lajv sen kan man eventuellt använda kraftig bomull. Det har samma problem som linne när det gäller kyla, fukt och nötning, men det brukar vara rätt mycket billigare.


Tja,Aurore här! Jag och mina vänner pluggar på språket Sindarin och undrar om du vet några schyssta sidor med utal,tex hur man skriver det i pluralform osv. Allt detta behöver naturligtvis inte uppfyllas,annars skulle det ju ta år för dig att hitta en så pass detaljerad sida men något ynka skulle vara bra;)

//Ciao,Aurore Lejonhjärta

/ Aurore, 13 år från Karlskoga

Hejsan Aurore.

Det är ont om sidor på svenska som tar upp Sindarin speciellt ingående. Men det finns lite på engelska. Jag hittade den här sidan, bland annat, som verkar rättså vettig.
http://khallandra.tripod.com/sindarin/index.htm
Där finns både en sektion om uttal och lite om gramatiken.


Jagg fyler år i november. jag önskar lajvsakker. vad en ska nubörgaren ha? snela svra inan november. moste vetta så jag kan säga til mama. Hejdå. Tak om du svra.

/ Ugada Mahmud , 9 år från Sverge

Halloj!
En bra kjortel är en bra början. Välj en enkel modell, som till exempel något i stil med bockstensmammens kjortel. En sån kjortel kan man använda till alla möjliga olika roller och den fungerar bra både för medeltids- och vikingainspirerade lajv.
Lite praktiska vardagsföremål är också bra att ha. En träskål, en sked, kanske en liten bägare att dricka ur.

Fundera lite på vad skulle vilja spela för roller i framtiden. Och på vilka lajvprylar du tycker verkar häftiga.


hej igen, fins det några lajv i göteborg.?XD

/ harman, 8 år från göteborg

Hejsan Harman!
Ett bra ställe att börja leta på är spelkalendern.
http://spelkalender.se/

Där kan du själv titta vilka evenemang som finns uppe och hur långt det är till dom samt vilken genre det är. Det är ju stor skillnad på vilken typ av lajv som passar sig att köra inne i städer och till exempel ute i skogen.
Det kan hända att du får vara beredd på att åka en bit för att komma till ett lajv du tycker verkar intressant.

Jag har sökt runt lite och jag hittade en förening som kallar sig "Lajvsällskapet Romantiska Sagor" som tydligen ska hålla till någon stans i göteborgstrakten och verkar väldigt nybörjarvänliga. Det kanske kan vara något? http://lrs.sverok.net/index.php?sida=text&text=Om LRS


kan man gå på lajv med klassen

/ harman, 8 år från göteborg

Hej igen.
Det händer att det annordnas smålajv för skolklasser eller andra ungdomsgrupper där man får pröva på lite.

Det kan nog vara rätt svårt att hitta vanliga lajv som tar emot hela skolklasser utan föräldrar. Men man kan ju ändå prata med olika lajvföreningar och se om man inte kan få komma till deras lajvområde och köra ett minilajv bara över någon dag eller så.


hej, hur är en mörkeralv

/ harman, 8 år från göteborg

Hejsan Harman.
Hur olika raser ser ut och beter sig skiljer en del från lajv till lajv.

Ofta har mörkeralver svart hår och blek hud, klär sig svart och har ofta kläder som ser dyra och fina ut. Dom håller sig oftast hela och rena och sätter värde på hur man uppför sig. Många mörkeralver har ett reserverat sätt och kan vara ganska arroganta. Dom anser sig intreligentare än andra raser (vilket inte sällan stämmer) och har inget emot att andra vet om det. Ofta ger man mörkeralver egenskaper som att vara grymma och sadistiska, det vill säga att dom gillar att se andra lida. Det är oftast inte meningen att mörkeralver ska vara speciellt trevliga att ha att göra med.

Men det kan skilja rejält mellan olika lajvvärldar och en hel del från lajvare till lajvare inom samma lajvvärld också.
Det bästa om man vill veta hur mörkeralverna ska vara inför ett speciellt lajv är att prata med arrangörerna. Det är egentligen bara dom som kan svara på vad som är rätt i just deras kampanj.


Kan du berätta om orcher tänkte kanske spela en...

/ OX, 8 år från Sverige

Tjena OX.

Orcher kan skilja sig rätt mycket från lajvvärld till lajvvärld, så det första man ska göra är att ta reda på hur arrangörerna för just det lajvet man vill åka på tycker att dom ska se ut och bete sig.
När man väl kommit så långt får man börja jobba på rollen och sin utrustning.

Ofta är orcher krigiska och aggressiva varelser, så i alla fall lite rustning och rejäla oömma kläder är bra att ha. Gärna grova material. Man tänker sig ofta att orcherna inte är så skickliga när det gäller hantverk, så det gör inget om kläderna ser slarvigt ihoppsydda ut, gärna lappade och lagade. Tänk bara på att det är bra om plaggen håller ihop någorlunda på riktigt så det inte går sönder för mycket under själva lajvet. Mörka, dova färger brukar ge mest rätt intryck.
Utöver det behöver man göra något för att förvandla sitt ansikte till en orch. Så kallade "lösdelar" är den lösningen som jag föredrar själv. Det är ett antal latexdelar (halvmask, öron, kanske en haka och så vidare) som man limmar direkt på huden och sedan sminkar över skarvarna och resten av huden. Det brukar ge ett snyggt resultat och se väldigt levande ut. Lite tips om masker kan du hitta under rubriken "lajv" på Unga faktas pysselsida.

Hur man skriver rollen till en orch är lite mer komplicerat än när man skriver en männsikoroll, eftersom man måste tänka i lite andra banor. Typiskt för orcher brukar vara att dom är aggressiva, ofta elaka, skadeglada och inte sällan ganska korkade. Ibland har dom drag av klassiska troll och älskar guld och glitter. I vissa kampanjer är dom religiösa och följer egna gudar. Ibland är dom vidskepliga och har med sig en schaman eller motsvarande som ger dom andlig vägledning av varierande kvalitet. Orcher är ofta storvuxna och starka (man kan bylta på sig en hel del med extra kläder för att se större ut).
I många kampanjer pratar orcherna språket urukgîjab (eller "svartiska" som det ibland kallas) som är det språk som Tolkien började utveckla till orcherna och ondingarna i sina böcker. Inskriptionen på härskarringen är till exempel på det språket. En del lajvföreningar kräver att man ska ha viss kunskap i det språket, andra kräver det inte, så det varierar också.

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB