Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet lajv. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Lillith Mattsson om lajv!


Hej! Lillith


1.Kan man vara trollkarl på lajv?Isåfall vad har trollkarl vara klädd?

2.vad äter man på lajv?

3.hur gör man ett lajv tält?


/ konrad, 12 år från skellefteå

Hejsan Konrad.

1. På vissa lajv kan man spela trollkarl. Det beror lite på hur kampanjen ser ut och hur magisystemet (om det finns något) fungerar på lajvet i fråga. Hur en trollkarl ser ut i just den lajvvärlden du ska spela i är det egentligen bäst att fråga arrangörerna om. Men traditionellt tänker man sig ofta trollkarlar i långa kåpor eller kappor, ibland med huva, ibland med något märklig hatt. Inom ramarna för vad lajvvärlden i fråga tillåter är det fantasin som sätter gränserna.

2. Maten, liksom allt annat, anpassas efter kampanjen. Är det en medeltidsispirerad ljavvärld så bör maten man tar med sig också vara medeltidsinspirerad. Läs gärna gamla frågor och svar här. Matfrågor har varit uppe förr och det finns ett par recepttips.

3. Vilken typ av tält som är lämpliga beror också på kampanjen. Dessutom beror det rätt mycket på ens budget. Man kan göra ett enkelt vindskydd genom att spänna ett snöre mellan två träd, lägga ett stort rektagulärt skynke över det och sedan fästa skynkets hörn i marken med tältpinnar. Då får man ett "tält" med öppna ändar som funkar fint som regn och vindskydd på sommaren. Man kan såklart sy sig ett riktigt tält också, men det är lite mer jobb. Jag sydde mig ett klocktält på egen hand för några år sedan. Det tog mig två helger att göra klart och kostade mig runt 1500kr i material. Det hade gått att göra billigar och snabbare om jag haft hjälp eller nöjt mig med billigare tyg till tältduken, men resultatet blev bra. Är du sugen på att bygga eget, så börja leta runt lite efter hurdana tälten faktiskt såg ut och var gjorda under den perioden du är intresserad av. Planering är jätteviktigt när man ger sig på ett sånt projekt.
Vissa lajv tillåter diskreta moderna tält, som till exempel militärtält, eller enklare takåstält. Såna kan man ibland få fatt på begagnade till vettigt pris, men då går du ju minste om att tillverka själv.


Var kan man köpa lera och plast till att göra små monsterdockor?

/ josefin, 11 år från Rö

Det bästa är nog om du frågar Richard, som är monsterexpert här i panelen. Han kan det mesta som är värt att veta om både monster och att göra monsterdockor.


1. Vilka slags kläder har J.R.R Tolkiens alver? Hur gör man dem/var går de att köpa??
2. Jag har börjat studera och läsa språket Quenya men jag hittar ingen hemsida där de har grammatik och ordföljd mm, vilken hemsida skulle vara bra?

Ja... Det var nog allt :D
Tacksam för svar :)

/ Mimmih, 13 år från --

Hejsan Mimmih.

1. Hur Tolkien föreställde sig att hans alver var klädda är svårt att veta. Han är ökännt dålig på att beskriva utseende på karaktärerna i sina berättelser, ibland så till den grad att man måste läsa långa stycken innan man ens får veta könet på en ny karaktär.
Dom få kläder som nämns, nämns i förbigående. Så några kompletta regler för hur alverna är klädda finns knappast. Det bästa du kan göra är förmodligen att själva läsa mycket Tolkien och skapa dig en egen uppfattning om hur du tror dom ser ut.
På dom flesta lajv bruka alverna vara klädda ungeffär som människor, fast alltid rena och prydliga. Ibland har dom mer fantasyinslag i sina kläder och går ifrån det historiska mer än människorna gör, men det skiljer från kampanj till kampanj.

2. Den enda sida jag har koll på så här på rak arm som tar upp grammatiken för Quenya är den här:
http://folk.uib.no/hnohf/qcourse.htm
Hur bra den är kan jag dock inte uttala mig om, egentligen. Jag kan inte Quenya själv.


Hej,Lillith! Du kanske minns mig från mina förgående frågor ang.alver men den här gången handlar det om älvor istället. Det är så att jag och min kompis ska åka på ett kampanjlajv som heter Projekt Lazarus och då har jag beslutat mig för att spela älva. Jag håller på att sy en av de klänningar jag ska ha på mig men då jag skulle sätta tråden i nålen dök en fråga upp,vad har älvor för skor? Jag vet att de kan gå barfotade men ifall det skulle bli lite hemskare väder så att säga så tror jag inte att det håller. Vad skulle du rekommendera?

//Mhv,Sara

/ Sara, 12 år från Karlskoga

Hejsan Sara.

Precis som du säger kan ju älvor vara barfota, men om du känner att du måste ha skor så satsa på några låga, nätta skor.
Vill du ha historiska skor så titta framförallt på låga skor från tidig medeltid. Dom brukar vara ganska mjuka och smidiga.
Behöver det inte vara historiskt kanske några neutrala sandaler skulle funka?
Undvik stadiga kängor och sånt som ser allt för robust och heltäckande ut.


hej igen
1.vad kan man köpa lajv svärd?
2.finns det lajv i närheten av hult/eksjö?
3.finns det lajv för dem i min ålder?



SNÄLLA SVARA

/ Jesper , 11 år från hult

Hejsan.

1. Det beror lite på vad du är ute efter. Olika lajv har olika krav på vapnen, så ta reda på vad som gäller för lajvet du ska åka på innan du bestämmer dig för vad du ska investera i för vapen. Faraos Cigarrer, en dans spelbutik, har en del. http://www.faraos.dk/Games/Vare/Live-RolleSpil/Rollespilsvåben
2. Jag vet inget såhär rakt av, men kolla på spelkalendern. Där listas massor av lajv och det brukar vara lätt att klicka sig vidare till respektive lajvs egna sidor och sen varnågonstans dom hålls. http://spelkalender.se/
3. Lajv är oftast inte begränsade till en viss ålder, utan alla åldrar är välkomna. Det finns undantag, såsom regelrätta stridslajv, lajv med airsoft inslag eller vissa skräcklajv, men dom flesta vanliga lajv välkomnar alla åldrar. Däremot är det rätt vanligt att man måste ha någon vuxen med sig som ansvarar för en om man är under en viss ålder. Men olika lajv har olika regler för sånt där.
Sen finns det utpräglade barnlajv som brukar vara mer som en aktivitetsdag med lajvtema.
Jag tycker du ska satsa på att hitta något nybrjarvänligt riktigt lajv och se om du inte kan hitta någon att åka med. Prata med arrangörerna och hör om dom kan hjälpa dig och årata med dina färäldrar om dom är sugna på att hänga på.


hej Lillith


vad kan man köpa en mantel?
är det lätt att börja lajva?

/ Jesper bengtsson , 11 år från hult

Hejsan Jesper.

En mantel kan man tillverka själva väldigt lätt. Den vanligaste manteltypen under medeltiden är en halvcirkelmantel. Den består helt enkelt av en halvcirkel tyg.
Köper man ett ylletyg som är lite valkat kan man klippa ut formen och använda manteln direkt utan att behöva kanta den alls. valkat ylle repar inte upp sig.

Korps har både färdiga mantlar och bra tyger: http://korps.e-line.nu/servlet/us_pyra?wts.PAGE=h_ix3.htm&p=H


Hej! jag har lajvat i eleria kampanien i ett år men jag blev vett skrämd mitt i natten av en snubbe och jag tror att det kommer hända igen fast jag vet att det inte är på riktigt så vet du hur jag skulle kunna övervinna den rädslan så jag kan fortsätta lajva för det är skit kul???????

SNÄLLA SVARA!

/ isak (förre detta eleria lajvare), 13 år från västerås

Hejsan Isak!

Jag vet precis hur det kan vara. Trots att jag lajvat länge blir jag också rejält skrämmd ibland. Och jag håller med, det hjälper inte att man vet att det inte är på riktigt. Jag har till och med lyckats bli vettskrämmd av folk jag känner rätt väl offlajv. Jag har till och med blivit rädd för folk som dykt upp i natten, när jag själv spelat svartblod eller andra roller som liksom är tänkta att vara otäcka i sig. =)

Det bästa man kan göra tror jag är att försöka undvika att sätta sig i skrämmande situationer på lajven. Försök ha någon du känner och litar på med dig hela tiden, håll dig i byn eller i alla fall där det finns mycket folk så du inte är ensam om något händer. Särskillt på nätterna kan det vara skönt att hålla sig där det finns folk och ljus. För även om man inte är mörkrädd blir ju allt otäckare när man inte kan se ordentligt.
Om du blir rädd under ett lajv så gå undan. Gå in i huset eller tältet där du sover och håll dig ur vägen en liten stund tills du känner dig lugnare. Prata med någon kompis eller vuxen om det är jobbigt.

Om du efter lajvet känner att du fortfarande är lite smårädd för någon specifik roll, så försök få kontakt med personen som spelade rollen. Dom flesta lajvare är snälla människor och det kan hjälpa att se personen bakom rollen som skrämmt en.
/Liz


Hej kan du läga upp några lajv butiks länkar så är du snäll?

/ anonym, 12 år från sverige

Hejsan.

Korps är en bra butik som har rätt mycket historiskt och historiskt inspirerat, till exempel kläder, smycken, husgeråd, tyger, mönster, sybehör och allt möjligt annat som medeltids- eller fantasylajvaren kan ha nytta av.
http://korps.e-line.nu/servlet/us_pyra?wts.PAGE=h_ix3.htm&p=H

"Faraos Cigarer" är en dansk butik som har en del typiska fanasylajvprylar, såsom en del boffervapen, lite tillverkningsmaterial, masker och så vidare.
http://www.faraos.dk/

Sen kan man såklart hitta prylar man kan använda till lajv i vanliga butiker också. Tyger till kläder finns i vanliga tygäffärer, sybehör hittar man även i vanliga sybehörsaffärer, latex och sånt hittar man i hobbyaffärer och ibland i välsorterade färgaffärer och butiker som säljer konstnärsmaterial och så vidare. Det är värt att hålla ett öga på lokala hantverksbodar, marknader och liknande också, för man kan ofta hitta fina träskålar, keramik och annat sånt som går att använda. Loppmarknader, antikaffärer och second handbutiker är också bra ställen att leta saker man kan använda.


Hej jag undrar vart man kan köpa bra lajv rustningar.
tacksam för svar.

/ anonym, 12 år från sverige

Hej på dig.

Det beror helt på vad du är ute efter för rustning, vilken prisklass du tänkt dig samt vilken typ av lajv och vilka roller din rustning ska passa till.
Jag är lessen att jag inte kan ge dig några mer specifika tips, men tyvärr vet jag inte riktigt vad det är du frågar efter.


Hej!!
Jo jag undrar vart man kan köpa larp alv rustningar online

/ Emil, 13 år från Stockholm

Hejsan Emil.
Det beror lite på vad du är ute efter för rustningar och vilka lajv du ska ha det till.
I vissa kampanjer använder vissa skogsalver till exempel aldrig läder eller andra produkter från djur, medan just läderrustningar är vanliga på alver i andra kampanjer. Fråga arrangörerna för lajvet du ska åka på om du är osäker.
Det finns ett företag som heter Darkvault som gör rätt snygga läderrustningar som man ser på alver ibland. Särskillt mörkeralver har ofta ganska extrema fantasyrustningar av läder.
http://www.darkvault.com/index.html

Annars kan du använda ringbrynja, gambeson eller andra smidiga typer av "vanliga" rusntingar om du vill ha en lite mer nedtonad look.


Hej!
Vi håller på att arrangera ett tvådagars lajv för 11 barn i 9-årsåldern och nu håller vi på med att skriva faktarutor om de olika "arterna" man kan spela (hober, alver, prisjägare osv). Men vi har knappt hittat något om magiker. Kan du hjälpa oss?

Tack på förhand!

/ Trulsa, 13 år från Togysia

Hejsan Togysia.

Jag tycker ni ska skilja på olika varelser och olika yrken. Det blir ju roligast om även en hob kan välja att arbeta som prisjägare, en alv som magiker och så vidare, än om man måste välja antingen eller.
Vad gäller magiker, så fundera lite på hur ni vill ha dom i kampanjen, det är ju ni som arrangerar, så det är ni som bestämmer. Vill ni ha den klassiska trollkarlstypen med spetsiga hattar och trollstavar? Vill ni ha schamaner som pratar med sina förfäders andra och kontrollerar elementen? Vill ni ha superpräster som drar kraft direkt från sin gud? Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Kommer ni inte på själv hur ni vill ha det kan ni alltid "låna" era magiker från någon bok ni tycker om, eller från någon film. Skriv om dom så dom passar i eran kampanj, bara.
Eller så kan ni lämna det helt fritt och upp till spelarna hur dom vill gestalta magiker.
Ytterligare ett alternativ är att skippa magin helt. Fast det kanske inte är lika roligt, förståss.

Lycka till!


I villken ålder kan man arenskera ett lajv och hur gör man?

/ anonym, 12 år från kungsbacka

Hej på dig.
Du kan egentligen arrangera ett lajv i vilken ålder som helst. Men det är klart att det kan vara lättare om man har i ala fall någon vuxen till hjälp. Men mindre lajv kan man absolut arrangera även som ung.
Jag vet folk i tioårsåldern som själva arrangerat helt ok minilajv för sig själva och sina närmaste vänner och det har gått bra och det finns säkert exempel på ännu yngre arrangörer.

Egentligen behöver man inte göra något mer än att leta upp någon stans att vara på, lite folk som vill vara med och komma överens om hur man vill att lajvvärlden ser ut. Skriva roller, fixa lite kläder och sånt och sen är det bara att köra.


Jag undrar om det finns någon lajvgrupp i Uppsala!?

/ Kim, 10 år från Uppsala

Hej Kim.

Kolla spelkalendern och se om det finns något inom räckhåll.
http://spelkalender.se/


Hej jag har frågat för ut men jag vet inte om ni svarade.

1.Finns det nåra medeltida fantasy laj i kungsbacka eller i när heten?

2.Hur fixar man persings och hår på sina orch masker?

/ max, 12 år från kungsbacka

Hej på dig Max.

1. När du vill hitta ett lajv i närheten av där du bor brukar spelkalendern vara ett bra ställe att börja på. Adressen dit är: http://spelkalender.se/

2. Piercings kan du sätta direkt i en latexmask. Bara stick hål med en nål och sätt i smycket. Om du vill sätta i gorva smycken kan det vara bättre att stansa ett hål.
Hår kan du sätta direkt mot latexmasken med hjälp av mer latex. Ta ditt hårmaterial (jag brukar använda tvättad kardad ull), lite i taget, klipp en rak kant och doppa den i pyttelite latex, lägg kanten mot masken där du vill ha håret och se till att latexen i håret verkligen kommer mot masken. Var försiktig och pilla inte för mycket med det, för det blir lätt trassligt och kladdigt. Vänta tills det torkat helt och gör om det hela med lite hår till. Fortsätt så tills du har fått dit allt hår du vill ha.
När man är klar brukar håret sitta så bra att det går att kamma och frisera.


hej jag undrar om det finns några star wars lajv eller liknande i Sverige i Skåne

/ sebvir, 15 år från lund

Hejsan Sebvir.

Det finns inga planerade star warslajv alls just nu vad jag känner till, tyvärr. Men du kan ju alltid se om du inte kan trumma ihop lite folk och arrangera ett eget.


Hej Lillith, jag har några frågot angående lajv.
1. Vilket alvspråk tycker du att man ska lära sig,det vill säga vilket språk talar de flesta? Och då står det mellan Sindarin och Quenya.

2.Var kan man hitta inspiration till fantasy klänningar som ämnar sig för en alv?

3.Vilken typ av boffervapen är mest praktiskt att köpa? Jag har hört att stickvapen och sådant är förbjudet på de flesta lajv men är dock osäker.


Namáríë// Sara

/ Sara, 11 år från Karlskoga

Hej Sara!

1. Man hör både Sindarin och Quenya rätt ofta på lajv. Ofta är det skogsalver och högalver som talar sindarin och mörkeralver som talar quenya, men det kan skilja från lajvvärld till lajvvärld. Jag tycker du ska undvika att lära dig något av alvspråken om du inte är säker på att du kommer vilja spela alv. Om du redan har planer på en alvroll så välj det språk som passar rollen bäst. Du kan alltid höra med arrangörerna för det lajvet du ska på vilket språk alverna brukar tala där.

2. Inspiration kan man hitta överallt. Gör en bildsökning på google på ord som "skogsalv" "mörkeralv" och liknande så lär du hitta en del. Kolla om lajvföreningen du funderar på att spela alv hos har ett bildgalleri, där kanske du också kan hitta ett och annat. Man kan också hämta inspiration från filmer, spel och böcker. Men kopiera aldrig något du ser rakt av, utan utgå i första hand ifrån kampanjvärlden lajvet utspelar sig i, ifrån hur arrangörerna vill att alverna ska gestaltas i den kampanjen och inte minst ifrån din roll.

3. Vapen är också beroende på vad du ska spela för roll. Enkla enhandssvärd utan för mycket krusiduller funkar till dom flesta beväpnade roller. Dolkar eller kortsvärd kan också funka till många roller och även enkla yxor och hammare. Undvik "draksvärd" och andra lite extremare fantasyskapelser och vapen som är väldigt stora. Ju underligare, extremare och ovanligare vapnet är, desto färre roller passar det till.
Det stämmer att man normalt inte får sticka med vapen med stomme i, men många lajv tillåter stickdolkar utan stomme, sk. "sladderdolkar". Det är också ett smidigt alternativ som funkar till dom flesta roller som man kan tänka sig bär vapen. Skaderisken med sladderdolkar är minimal.
Tänk på att det bara är roller som har en anledning att vara beväpnade som bör ha vapen. Dom allra flesta roller behöver inget vapen alls.

Ha det fint!
/Liz


Hej Lillith!

1, Jag undrar om det finns några lajv i skellefteå eller i närheten?

2,Hur kan man göra en mask med skägg ?

3,Vad för trollformer använder man?

4,Måste man prata alvspråk med alver och
Svartaspråker med orcer och sånt
eller kan man prata vanlig svenska ?

/ konrad , 11 år från skellefteå

Hejsan Konrad!

1. Ett bra ställe att börja på när man letar lajv är http://spelkalender.se/
Där läggs alla möjliga lajv upp och där finns länkar vidare till lajvens egna sidor, eller i alla fall till föreningarna som arrangerar dom.

2. När jag ska ha skägg, polisonger, ögonbryn eller annat hår på mina masker brukar jag använda ren kardad ull (sån där man brukar ha att tova med). Jag formar och klipper till ullvadden så att den får en "platt" sida där den ska sättas fast i masken, stöpplar flytande latex på masken där håret ska sitta med en disksvamp och lägger på ullen/håret. Man får trycka till ullen lite försikrigt så den vekligen får kontakt med latexen, men man får vara försiktig, så man itne kladdar ner sig och får latex på fingrarna, för gör man det kan håret vilja fastna där istället. När latexen är helt torr brukar jag kamma loss ull som inte fastnat med en fintandad kam.

3. Det är långt ifrån alla lajv som använder sig av trollformler, eller magi över huvud taget, för den delen. När man använder trollformler är det oftast i form av självförklarande små ramsor, alltså ramsor som talar om hur folk ska spela på magin. Men systemen för hur magi används varierar rätt mycket från lajv till lajv, så det är en sån här grej som kan vara bra att snacka med arrangörerna inför det lajv man ska på, om man känner sig osäker.

4. Det varierar rätt mycket mellan olika lajv det också. Enklast kan man väl säga att du aldrig ska tala ett språk din roll inte kan. Spelar du en vanlig männsika i en lajvvärld där det inte finns extremt mycket alver och svartblod kan din roll sannolikt inte heller deras språk. Så som vanlig männsikoroll bör du tilltala även andra varelser på "människospråk", det vill säga svenska. På vissa lajv är man rätt hård med att alver och svartblod ska tala sina egna språk i alla fall när dom pratar med varandra, men oftast håller man inte så hårt på det.
När alverna använder något alvspråk och svartbloden använder svartiska ger det spelet lite extra realism. Och det är onkligen praktiskt att till exempel som svartblod kunna stå och disskutera sinsemellan utan att människorna förstår vad man säger. Jag har varit med om flera riktigt häftiga situationer där språket verkligen har gjort mycket för stämningen och spelet. Men man får se upp lite, för det är jättesvårt att ignorera saker man förstår i verkligheten om man senare spelar en roll som inte ska kunna språken i fråga. Så man bör undvika att lära sig alvspråken och svartiska om man inte behöver dom.

Ha det fint.
/Liz


vad är lajv?

/ vera lissa, 8 år

Hejsan!

Lajv är ett sorts spel där samtliga deltagare spelar varsin roll. Ungefär som en teater, fast utan åskådare. Det finns normalt inget manus, utan man agerar bara som man tycker passar rollen man spelar.

Man utgår ifrån en fantasivärld som arrangörerna presenterat för lajvdeltagarna i förväg, ofta i form av informationstexter på en hemsida. Informationen beskriver världen och kan innehålla saker som hur den ser ut, relationer till grannländer, religionen, hur ladets styre funkar och allt möjligt annat. Dessutom brukar det finnas andra informationstexter som beskriver hur man hittar till området, vilka säkerhetsregler som gäller, hur man anmäler sig, och annat sånt praktiskt.

Väl på lajvet strävar man tillsammans efter att skapa en illusion av den världen. Man använder kläder, rekvisita och miljöer som passar för världen och för rollerna man försöker gestalta.

Under hela tiden som lajvet pågår spelar man sin roll. Ett lajv kan vara allt mellan ett par timmar till flera dagar i streck. Det vanligaste är förmodligen mellan två och fyra dygn.


Hej Lillith!

Jag och en vän tänkte spela Knytt på Elerias vårlajv, men eftersom det är första gången som jag ska spela knytt är jag lite osäker på hur man ska bete sig och vad man kan göra som knytt.
Eller så hade du bara kunnat berätta lite mer om de?

Hejdå och tack på förhand!

/ My , 13 år från Kristianstad

Hej på dig My!

Knytt kan skilja en del från kampanj till kampanj, så vill du ha exakta svar så är det bättre att du vänder dig direkt till arrangörerna för lajvet du ska på. Men lite generellt kan man väl beskriva knytt ungeffär såhär:

Knytt är oftast små ganska vänligt sinnade varelser. Skogsfolk. Dom brukar vara lite virriga och smågalna, sådär, ibland lite retliga och busiga. I vissa kampanjer kan knytt se ut nästan hur som helst. Jag har till exempel sett allt från gröna och bruna knytt med lösdelar, långa öron och hela altet, till blåa, gula och till och med ett rosa knytt som i princip bara varit sminkade och haft knyttiga kläder. Kläderna är oftast slitna, trasiga varianter av människornas kläder, ofta lager på lager och ofta i skogsfärger.
Dom flesta knytt jag träffat har lagt mycket tid på att springa runt och busa med folk, tigga kakor, kasta kottar och på det stora hela har dom varit rätt iriiterande, men ändå söta och charmiga. Jag har sett ett knytt sitta på en sten utanför byn och sjunga, samma sång, i över en timme(fråga mig inte hur hon orkade, vi i byn höll på att bli knäppa på henne, men det var rätt skoj på sama gång). En del knytt är tjuvaktiga och snattar gärna småsaker som lämnats framme. En del knytt gillar allt som glittrar och blänker. En del knytt försöker bli kompisar med allt och alla. Andra gillar att skrämmas och är lite mer elaka av sig.

Som sagt, så kan det variera rätt mycket. Så om det inte gäller något speciellt för kampanjen har du troligtvis rätt stor frihet både i hur du vill skriva din roll och hur du vill spela den. Fundera lite på vad du själv vill ha ut av lajvet och vad du känner för att göra. Och, för den delen, vad du tror att du orkar med. Knytt kan vara tokroliga, men ganska intesiva roller.

Lycka till!
/Liz


Vet du hur man gör ett spjut, i så fall kan du berätta(ett i skumgummi och latex).
Om inte kan du berätta vet du någon stans don säljer korta (ca 1 m) spjut?
Och till sist hur bär man ett kort spjut, har man det i bältet eller?

/ karin, 13 år från Göteborg

Hej Karin!
Många lajvföreningar tillåter inte bofferspjut. Det är för att man normalt aldrig får sticka med vapen med stomme och spjut är ju, som bekant, stickvapen.
Det finns föreningar som tillåter bofferspjut, men då får dom normalt bara användas som stavar. (En del föreningar förbjuder helt alla typer av stångvapen, som stavar, spjut, hillebarder och så vidare för att längden på vapnet ger för hög fart i slagen och skaderisken därmed ökar.)

Historiskt sett har det hänt att korta kastspjut burits antingen i ett knippe i hanten eller instuckna i bältet, men det är inte riktigt praktiskt på lajv. Det är av säkrehetsskäl oftast en dålig idé att springa runt med vapen i handen när man inte använder det. Och att sticka in boffervapen under bältet brukar inte fungera jättebra. Boffervapnen är ju mjuka och mycket tjockare än ett träskaft skulle vart och därför blir det klumpigt och man riskerar att skada vapnet.
Kastvapen brukar normalt inte tillåtas alls på lajv. I några fall gör undantag för kastdolkar som då består av så kallade "sladdersolkar", alltså dolkar utan stomme. Men man kan ju inte göra ett spjut utan stomme.

Om du trots allt vill göra bofferspjut och lajvföreningen du ska lajva med tillåter det så kan du använda kolfiberstavar eller någon annan lämplig stomme. Tänk bara på att när längden på vapnet ökar måste tjockleken på stommen också öka. Rörisolering fungerar bra till hölje. Fixera stommen innuti rörisoleringen med lämpligt lim och glöm inte att använda läderstopp eller motsvarande i ändarna. Skär och forma spjutet med en vass kniv och täck sedan ytan med latex.
/Liz

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB