Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

James Cook

Det var James Cook som upptäckte Australien och Nya Zeeland. Cook blev berömd som utforskare av Stilla Havet under tre långa expeditioner. Cook var pionjär som kartläggare och vetenskapsman. Genom sin mänskliga behandling av männen ombord och genom sin kamp mot den förödande sjukdomen skörbjugg var han en föregångsman. Under sin andra resa, då han seglade en sträcka motsvarande 2½ gånger runt jorden, dog bara 1 man av 118.

Den 28 oktober 1728 föddes James Cook i Yorkshire och började tidigt arbeta i hamnen. Ett tag lastade han kol på skepp. Han studerade matematik på sin fritid. Han lärde sig sjömansyrket snabbt och vid 27 års ålder blev han erbjuden att bli befälhavare på ett eget fartyg. Cook tackade nej och sökte istället som frivillig till marinen där han blev en så kallad ”Master”, en ung styrman. Han gjorde en snabb karriär inom den engelska flottan.

Cook utforskade och kartlade mest i haven kring Australien, Sydamerika och Antarktis. Cook var inte bara sjöfarande utan var också väldigt intresserad av astronomi.

När Cook kom till Australien berättade många att de sett ett konstigt djur. När de frågade urinvånarna vad djuret hette svarade de ”kangaroo” vilket betyder ”jag vet inte”, och det var så kängurun fick sitt namn. Det var Cooks sjömän som var de första västerlänningar som lät tatuera sig. De stötte på tatueringskonsten på Tahiti och nästan alla sjömän ombord ville tatuera sig.

James Cook dog den 14 februari 1779 på huvudön Hawaii.


Leif Eriksson

Henrik Sjöfararen

Vasco da Gama

Christofer Columbus

Ferdinand Magellan

James Cook

Roald AmundsenTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB