Hur började det?  | Rymdsonder | Bemannade rymdskepp  | Astronauter
Historia Himlakroppar I rymden Stjärnbilder Rymdfärder Böcker och Film Länkar
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Hur började det?

Buzz Aldrin, andra människan på månen.

Så länge människan har sett stjärnorna har hon antagligen drömt om att kunna besöka dem. Men det var inte förrän 1957 som vi tog det första klivet mot att förverkliga den drömmen.

Då skickade Sovjetunionen upp rymdsonden Sputnik 1 i en bana runt jorden. Människan trädde in i den så kallade "Rymdåldern", den del i vår historia då vi för första gången kom att kliva utanför vår planet.

Det blev en kapplöpning mellan de två stormakterna USA och Sovjetunionen. Kampen handlade om vem som först hann skicka upp sina olika apparater i rymden och så småningom även en människa.

Sovjet låg alltid ett litet steg före tills USA 1969 lyckades skicka en grupp män till månen. Numera samarbetar många nationer eftersom det är otroligt dyrt att bygga utrustning och farkoster till rymdfärder.

Man har byggt rymdstationer som är forskningslaboratorium i rymden. Teleskop har skickats upp ovanför atmosfären för att ta bättre bilder av rymden. Tidigare farliga engångs-raketer som användes till resorna har ersatts med rymdfärjan, ett rymdskepp som både kan starta och landa flera gånger. Och det slutar inte där, det finns många planer på hur rymdforskningen kan utvecklas i framtiden.