Stjärnbilder i historien  | Stjärnbildernas sagor  | Stjärnhimlen  | Stjärnkartor
Historia Himlakroppar I rymden Stjärnbilder Rymdfärder Böcker och Film Länkar
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

KartaStjärnor i historien

Vi vet inte hur gammal konsten att hitta stjärnbilder är, men troligen fanns den redan under stenåldern.

Stjärnbilderna är figurer som man kan tycka sig se om man knyter ihop olika stjärnor, ungefär som moln på himlen kan tyckas ta olika bekanta former.

VikingarOlika bilder hos olika folk

De stjärnbilder vi har på himlen idag kommer från den grekiska mytologin, med dess hjältar, gudar och monster.

Men även vikingarna hade sina stjärnbilder. Man sade att himlen var insidan av jätten Ymers skalle. Urgudarna Oden, Vile och Ve hade dräpt jätten i tidens början och skapat världsalltet av hans kropp. Stjärnorna var gnistor från eldens eviga rike, Muspelheim.

De tre stjärnorna i Orions stjärnbild kallades av vikingarna för fiskarna. Stjärnbilden Oxen blev i vikingarnas ögon Fenrisulvens enorma huvud och gap. Karlavagnen, Stora björn, kallades ofta Odens vagn och Lilla björn kvinnovagnen.

Även samerna gjorde sina egna figurer på himlen. Störst av deras stjärnbilder var Sarvva, älgen. Han förföljs av Fávdna, jägaren, vars båge utgör en del av Karlavagnen. Stjärnhopen plejaderna var för samerna Roavggut, kalvjorden och hade stor betydelse för de som spådde väder.

Älgen

Stjärnbilderna har alltid haft en praktisk betydelse. Förutom en magisk innebörd, som till exempel för samerna, har resande folk använt dem för att hitta rätt. Vikingarna hade stor nytta av stjärnbilderna när de navigerade till sjöss.

Om du klickar på "Stjärnbildernas sagor" får du veta mer om några av historierna bakom bilderna vi brukar tala om idag.