Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Sjögurkor

Dessa stillsamma varelser kallas också sjökorvar på grund av sitt utseende. De är just korvliknande djur, täckta med taggar och försedda med fem rader sugkoppsförsedda fötter.

De smyger sig sakta fram på bottnarna och äter genom att fånga in simmande smådjur med den krans av fångstarmar som sittter kring den runda munnen. Det finns också sjögurkor som suger i sig sand och filtrerar ut de djur de kan hitta där.

Om sjögurkan får i sig något den inte gillar, eller bara känner sig hotat, kan den spotta ut hela tarmkanalen. Nya tarmar växer snart ut igen, men fram tills dess kan den förstrås inte äta.

I många delar av världen anses sjögurkan vara en delikatess och serveras bland annat med vildsparris och knaperstekt fläsk.

Stichopus japonicus

20-30 cm
Stilla havet

Det här är en sjögurka som fiskas och äts. I Japan och Kina kokas den, soltorkas och röks. Den är en viktig inkomstkälla för många fiskare.

Stichopus regalis

15-20 cm
Stilla havet

Den här sjögurkan hittas i korellreven, där den har en märklig samvaro med den lila nålfisken. Nålfisken kryper in i sjögurkans rumpa där den sedan bor hela livet.


Maskar

Koralldjur

Sjöpungar

Maneter

Sniglar, snäckor och musslor

Bläckfiskar

Sjöstjärnor

Ormstjärnor

Kräftdjur

Kräftlika djur

Sjöborrar

Sjögurkor


Ryggradslösa djur

Fiskar

Reptiler

Däggdjur

Fåglar

Främmande livTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB