Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Böcker

Havet har inspirerat många författare. Mest tycks dramatiska historier falla naturligt.

En av litteraturens stora mästare på otroliga äventyr var fransmannen Jules Verne (1828-1905). Hans kanske mest berömda bok är "En världsomsegling under havet" (1870). När historien börjar har flera stora fartyg gått under efter att ha stött på ett mystiskt odjur till havs.

Kapten Nemo går på havsbotten med sina mannar.
Professor Aronnax i sällskap av bland annat en valfångare ger sig ut för att lösa mysteriet. De stöter själva på monstret, som visar sig vara en jättelik ubåt. Ubåtens kapten kallar sig Nemo (som betyder "ingen") men är egentligen en indisk prins, Dakkar, som tröttnat på världens ondska och gjort sig ett nytt kungadöme i haven. Hans ubåt, "Nautilus", är både en fantastisk maskin och ett fruktansvärt förstörelsevapen.

Under den långa färden som kapen Nemos fångar får prpfessor Aronnax och hans kamrater uppleva många otroliga äventyr. Bland annat visar Nemo dem det sjunkna Atlantis och de måste senare strida mot en jättebläckfisk. "En världsomsegling under havet" har blivit film flera gånger och är fortfarande en välläst och omtyckt bok.

Författaren Herman Melville (1819-1891) var själv något av en äventyrare, även om de flesta av hans läsare kanske inte känner till det. Innan han blev känd som författare reste han runt i bland annat Indonesien och var nära att bli uppäten av kannibaler en gång!

Melvilles mest kända bok är "Moby Dick" (1851). Bokens titel är namnet på den jättelika vita kaskelottval som den lätt galne kaptenen och valfångaren Ahab jagar. I ett tidigare möte med Moby Dick fick Ahab benet avslitet och hoppar nu fram över däcket på sitt fartyg med ett träben. Hans hämndlystnad har gjort honom galen och han samlar en stor besättning för en ny expedition där Moby Dick ska jagas fram och dödas. Bland dessa män finns den unge sjömannen Ishmael. Det blir hans livs mardrömsresa där Ahab framstår som en hänsynslös djävul och havets alla vidskepligheter tycks komma till liv. Till slut möter de givetvis Moby Dick, som själv visar sig vara en riktig fasa.

Melvilles roman har en otroligt kuslig stämning rakt igenom. Den blir än mer kraftfull när man vet att Melville själv hade stor erfarenhet av sjömanslivet.

Popartisten Moby heter egentligen Richard Melville Hall. Han är släkt med Herman Melville och har tagit sitt artistnamn efter dennes mardrömsval Moby.

Gilliat kämpar mot bläckfisken.
I "Havets arbetare" av Viktor Hugo (1802-1882) förliser ett ångfartyg under mystiska omständigheter och blir fastkilat mellan ett par jätteklippor ute i Atlanten.

Skeppsredaren lovar bort sin dotter Deruchette till den som kan rädda den oskadade motorn. Utan den går han nämligen i konkurs. Den unge fiskaren Gilliat ger sig ensam ut för att bärga motorn. Efter flera veckors hårt arbete och många strapatser där han bland annat kämpar mot klippornas herre, en jättebläckfisk, lyckas han och seglar hem med motorn. Till hans besvikelse upptäcker han att den vackra Deruchette redan förälskat sig i en annan.

"Havets arbetare" handlar om den lilla, ensamma människan i kamp med havets starka viljor. Inte bara måste Gilliat kämpa mot väder och vind, han får också slåss om utrymmet på de ödsliga klipporna med fåglar och jättebläckfisken.

Ernest Hemingway (1899-1961) var en man som sökte äventyret och det goda i livet under hela sin levnad. Hans böcker är av samma slag. Personerna i Hemingways historier drivs av äventyrslusta, men är ofta, liksom han själv, grubblare.

I "Den gamle och havet" (1952) möter vi fiskargubben Santiago som är besatt av tanken att inbringa en sista stor fångst. I en liten båt seglar han ut på havet och lyckas fånga en jättelik svärdfisk. Det blir en lång kamp, men till slut lyckas Santiago surra fisken vid båtens ena sida. Men hans bekymmer är inte över där. Han anfalls av hajar och bit för bit blir han av med sin fångst. När han återvänder hem finns bara skelettet kvar av hans drömfångst.

Peter Benchley (1941-) är författare, dykare och miljökämpe, och har skrivit flera romaner med havet som tema. Hans mest berömda bok är "Hajen" (1974), som handlar om hur en jättelik vithaj börjar terrorisera ett litet ösamhälle i östra USA. Det blir tre män, en biolog, en fiskare och polischefen i samhället som tar på sig uppgiften att utplåna fisken. Det går inte riktigt som de tänkt sig... "Hajen" blev en mycket framgångsrik (och otäck) film 1975 av regissören Steven Spielberg.

Benchley har sedan dess skrivit andra böcker som också blivit framgångsrika filmer, bland dem "Djupet" (1979).


Böcker

Film

LänkarTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB