Stjärnor | Galaxer | Kometer | Asteroider och meteoriter  | Liv i rymden
Historia Himlakroppar I rymden Stjärnbilder Rymdfärder Böcker och Film Länkar
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Galaxer

Stjärnorna klumpar gärna ihop sig i stora massor som kallas galaxer. Om stjärnorna är solar med planetsystem ingår förstås de också i galaxerna.

Vårt solsystem ingår i galaxen Vintergatan. Ibland kan man med blotta ögat se Vintergatan som ett vitt dis på stjärnhimlen. Ordet galax kommer från det grekiska ordet galaktos, som betyder mjölk.

Vintergatan heter på de flesta andra språk ”Mjölkvägen”, eftersom grekerna under antiken trodde att galaxen var mjölk från gudinnan Heras bröst som spillts ut över stjärnhimlen.

Här nedanför ser du en karta över Vintergatan:

Andromeda-galaxen
Andromedagalaxen, fotograferad av Lars Hermansson, Johan Warell. Januari 2000
Källa: Uppsala Amatörastronomer

Universum växer!

Förr i världen trodde astronomerna att Vintergatan var hela universum. Astronomen Edwin Hubble (1889-1953) studerade en klump stjärnor i stjärnbilden Andromeda under en lång tid. Han kom fram till att stjärnorna var så många att de bildade en egen galax, ett syskon till Vintergatan, kan man säga.

Efter detta stod det snart klart att universum hade en mängd galaxer, och var bra mycket större än man tidigare trott. Nu beräknar forskarna att antalet galaxer i universum är uppåt 50 miljarder! Vidare räknade Hubble ut att galaxerna rör sig bort från oss, vilket betyder att universum växer hela tiden.

 

 

Spiralgalax
Spiralgalaxen i Karlavagnen, fotograferad av Torgny Karlsson, Eva Örndahl på La Palma december 1998.
Källa: Uppsala Amatörastronomer

Galaxer i rött och blått

Galaxerna har olika färger beroende på om de rör sig mot oss eller från oss. En galax som är på väg från oss blir allt rödare. En galax som närmar sig blir blåare. Sådana här förändringar beror på ”doppler-effekten”.

I vardagen märker man av doppler-effekten flera gånger varje dag. När en motorcykel som kör fort närmar sig låter den på ett sätt, när den far förbi på ett sätt och när den avlägsnar på ett annat. Det beror också på doppler-effekten. Då pratar vi ju om ljud, men ljus påverkas också på samma sätt.

Grannar i rymden

Våra närmsta galax-grannar är Stora och Lilla Magellanska molnet. De ligger på ungefär 200 000 ljusårs avstånd från jorden, och har döpts efter en upptäcksresande som hette Magellan. Just de här galaxerna ser ut som pölar av vit färg mot den svarta rymden. Men Vintergatan har ett helt annat utseende.

Hur ser en galax egentligen ut?

Det finns tre olika huvudgrupper av galaxer: Elliptiska, som är runda; spiralgalaxer, till vilka Vintergatan hör, som liknar virvlar och oregelbundna galaxer som Stora Magellanska molnet.

Som allt annat i universum hålls galaxerna ihop av gravitationen. Stjärnorna är fler i mitten, och därför är galaxerna också ljusast där. Allt i galaxerna snurrar kring detta centrum. Den närmaste galax som liknar Vintergatan är Andromedagalaxen som ligger på 2 miljoner ljusårs avstånd från Jorden.


Också galaxer klumpar ibland ihop sig. I teleskop kan man se en grupp på flera tusen galaxer som kallas Virgohopen. Ibland till och med kolliderar de, men det låter våldsammare än vad det är. När två galaxer går in i varandra kan ”kollisionen” utspela sig under flera miljoner år. Just nu kolliderar Vintergatan med en mycket mindre galax, men det är ju inget vi märker av till vardags, precis.