Stjärnor | Galaxer | Kometer | Asteroider och meteoriter  | Liv i rymden
Historia Himlakroppar I rymden Stjärnbilder Rymdfärder Böcker och Film Länkar
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Kometer

En komet är en klump sten och is som ligger i en mycket stor omloppsbana kring solen. Vanligtvis är kometerna bara några kilometer i diameter, det är inte särskilt stort i rymden.

En komets omloppsbana kastar den långt ut i rymden innan solens dragningskraft sliter den tillbaka. Då går den in i solsystemet igen och när den kommer tillräckligt nära solen hettas den upp. Då får kometen ett lysande gasmoln kring sig som ofta står ut som en kvast från den.

Kometbana

Det här skenet kallas ofta ”svans”, men det hänger inte efter kometen utan sitter faktiskt framför. De flesta kometer har också två svansar, även om den ena inte syns så väl.

En komet - sicket elände!

Förr i världen trodde man att kometer orsakade stora katastrofer som missväxt, jordbävningar och sjukdomar. I historiska krönikor omnämns ofta kometerna just därför. Gamla tiders astronomer hade till exempel som uppdrag att försöka utröna vad för elände som kometen förebådade.

 

Halleys komet

På grund av kometernas stora omloppsbanor är det lång tid mellan de tillfällen man kan se dem med blotta ögat. Den mest berömda kometen är nog Halleys komet , som återkommer vart 76:e år. Den är döpt efter den engelske astronomen Edmund Halley (1656-1743), som klurade ut att tre olika himlafenomen som omnämndes i historieböckerna i själva verket var en och samma komet. Varje fenomen hade dykt upp med 76 års mellanrum, vilket gjorde honom säker på att det fanns ett samband.

Hale-Bopp
Kometen Hale-Bopp, fotograferad 2 april 1997 av Lars Hermansson, guidad avJohan Warell.
Källa: Uppsala Amatörastronomer

Halley förutspådde att kometen skulle komma tillbaka 1758. Han hade rätt, men fick tyvärr inte själv uppleva denna märkliga syn på himlen. Däremot döptes kometen efter honom. Sist vi hade besök av Halleys komet var vintern 1985-86.

Den senaste kometen vi kunde se på himlen var Hale-Bopp, som passerade oss våren 1997. Såg du den då hade du tur, för den kommer inte tillbaka förrän om 2500 år.

När Halleys komet var som närmast Jorden fick den besök av den lilla rymdsonden Giotto. Den tog prov ur kometens svans och gjorde flera mätningar av dess kärna. Halleys komet visade sig bestå mest av smutsig is och mätte 16 X 8 kilometer.