Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!
Hej, jag ska bygga en fågelholk till en blåmes och skulle behöva veta vilka behov blåmesen har när de gäller boende.
/ Linnéa Bergensten, 21 år från Luleå
Hej Linnéa!
Vad kul att du vill bygga en holk. Att bygga en till specifikt blåmes är inte helt enkelt. Det är nämligen fåglarna själva som letar upp en holk när den väl är uppsatt. det kan lika väl bli en talgoxe, en svartvit flugsnappare eller någon annan hålhäckande art. Men holken ska ha ett ingångshål på ca 28-30 mm i diameter. Kolla på en av många hemsidor som har tabeller för mått på själva holken.
http://www.skogsgruppronneby.se/Mesrit.htm
Lycka till!
Mats på Kreativum |
vi har hittat några koltrastar utan huvud undrar vad som har hänt dom?
/ lennart blomqvist, 77 år från svartsjö
Hej Lennart!
Det låter inte speciellt trevligt. Du skriver "några koltrastar" vilket borde tyda på att det är samma predator som använder sig av den formen av jaktmetod. Jag är inte helt säker men katten är en som gör på detta viset, mink likaså. Tor inte att en sparvhök eller duvhök äter på det viset. De äter oftast upp hela kroppen. Med tanke på vilken art det är och givetvis var du hittat koltrastarna så är jag nog tyvärr inne på katten.
Fortsatt trevlig sommar!
Mats på Kreativum |
Hej!
Vi blir attackerade av måsar på vår förskolegård. Måsarna verkar skydda sina ungar. Är det vanligt att måsar attackerar människor?
/ Mia, Barngruppen på Opalen, 5 år från Borås, Förskollärare
Hej!
Ja det har blivit ett "problem2 eftersom fiskmåsarna sökt sig till människans urbana miljö. De vuxna försvarar och framförallt försöker skydda sina ungar som är sk. borymmare.
det innebär att de lämnar boet tämligen direkt efter födseln och sedan söker skydd i den miljön där de är födda. Ofta sker häckningen på tak och då hoppar ungarna ner på marken för att där traska iomkring och bli matade av sina föräldrar. Kommer det då människor så dyker de ner mot dessa och samtidigt skriker till högljutt. Kan mycket väl kännas obehagligt men de attackerar sällan så att det uppstår kroppsskada. De man i ert fall kanske kan försöka göra är att flytta ungen/-arna en liten bit iväg för att slippa den direkta obehagligheten.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Hej,
Vi har flera rödhakar här i Kungsbacka. I år har vi en, troligen hona, med halva huvudet vitt!! Har du träffat på någon liknande?
/ Elisabet Grauers, 79 år från Kungsbacka
Hej Elisabeth!
Nej det har jag inte. Däremot sett koltrastar och bofink som har vita partier i fjäderdräkten. Det kallas för partiell albinism. Det händer att det blir lite fel i pigmenteringen och då uppstår dessa konstiga fjäderdräkter. Men just rödhake har jag inte sett eller hört talas om.
Ha det bra och fortsätt njuta av rödhakarna!
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Vi har en rödhake som byggt bo i en lerkruka på väggen precis vid entredörren och på altanen. Det jag undrar på är hur mycket den måste ligga för att ruva på sina ägg, för vi stör den ju när vi går förbi och sitter där.
/ Susanne, 53 år från Åmotfors
Hej!
Lite olyckligt att den byggt på det stället men, som man bäddar får man ligga.
Jag tror att den vänjer sig vid att ni passerar och sitter där. I början lämnar den säkert boet till och från men med tiden blir ruvningen så pass intensiv att den ligger kvar. Rödhaken ruvar sina ägg ca 14 dagar och sedan ungefär lika lång tid innan ungarna är flygfärdiga. Föräldrarna matar ju sina ungar intensivt under de tider på dygnet vi oftast sover nämligen på morron timmarna.
Hoppas at det ska gå väl och att de lyckas med sin häckning. Skulle den spolieras så har de ofta ett nytt bo på gång och en ny kull om inte vädret ger sämre tillgång på föda.
Ha det gott och njut av deras närhet så länge det pågår!
Mats på Kreativum |
Jag har en Silltrut som knackar på altandörren och har näbben full med gräs som han lägger på trappan. Han får då en brödbitt. Vad kan hans beteende betyda med gräset han ger mig? Tacksam för svar, hej.
/ Tommyy Palmqvistt, 83 år från Vindö
Hej Tommy!
Vilken klurig fråga du kom med. Jag måste erkänna att jag inte har kläm på detta så jag skickade din fråga vidare till Anders Wirdheim, Halmstad och BirdLife Sveriges. Han skickade ett snabbt svar som kanske inte är fullt ut ett komplett svar. Skulle vara kul om du har mjölighet att ta en bild när den kommer med gräset och skicka den till mig på adressen
mats.olsson@kreativum.se
Anders svar kommer här;
Detta var verkligen inte lätt. Att trutar kan lära sig att tigga mat på detta sätt, finns det många exempel på (bland annat en gråtrut som varje dag vid förmiddagsfikat på ett kontor på tredje våningen knackade på ett visst fönster och då fick sig ett smakbit). Men varför truten i det här fallet har näbben full med gräs som den deponerar på altanen är svårare att förklara. Möjligen kan det hela ha börjat med att truten var i bobyggartagen när den mötte Tommy första gången. I så fall kan den ju ha kopplat ihop "belöningen" (dvs. brödbiten) med att den hade näbben full av gräs.
Hoppas att detta kan var en bit på vägen som svar på din nya kompis silltrutens beteende.
Ha en skön och trevlig helg!
Mats på Kreativum |
Vad är världens ovanligaste fågel?
/ Axel Sprängare, 12 år från Norrviken,Sollentuna
Hej Axel!
Jag måste erkänna att jag inte hade kläm på detta. Det finns en lång rad med hotade arter runt om i världen som har väldigt små
antal individer och som lever i en miljö som tyvärr hotar dess existens. Nedan finns en länk till BirdLife Sverige, Sveriges Ornitologiska Förening och där är en artikel som de kallar för Världens ovanligaste fågel nämligen Madagaskaranden.
http://birdlife.se/sof/nyheter/alla-nyheter/varldens-ovanligaste-fagel-madagaskarbrunanden-behover-ny-miljo(5)/
Hoppas du är nöjd med detta.
Mats på Kreativum |
Hejsan,
Jag arbetar som skolbibliotekarie. I årskurs 1 reser vi jorden runt med hjälp av olika berättelser från våra olika världsdelar. Nu när vi är i Nordamerika har eleverna fått lyssna till en berättelse som har berättats av cherokee indianerna, om hur solljuset kom till den mörka delen av världen. Den handlar om flera djur, bl.a. en vråk.
Nu när vi jobbar vidare med det vi har läst tänkte jag att de skulle få återberätta berättelsen med hjälp av fotografier på de olika djuren. Det som förbryllar mig är att det i berättelsen framgår att vråken är skallig. Finns det någon art av vråkar som saknar fjädrar på huvudet och som lever i Nordamerika? Kan det istället vara så att det är en annan slags rovfågel man menar? I berättelsen framgår det att den dyker ner genom luften och är en större fågel.
Hoppas att du kan hjälpa mig att klura ut vilken fågel det kan handla om.
Många nyfikna undringar,
Karin Torstensson
/ Karin Torstensson, 32 år från Växjö
Go morron!
Intressant fråga ni kommer med! Jag har faktiskt ingen aning. Men om man funderar så finns de en rovfågel i Nordamerika som heter kalkongam och den är kal på huvudet. Jag kan mycket väl tänka mig att det rör sig om denna fågel. För alla andra rovfåglar är fjäderklädda över hela kroppen.
Glad påsk och lycka till med era fortsatta studier!
Mats på Kreativum |
Hej!
Vi är en grupp 4-åringar på en förskola i Luleå. Just nu jobbar vi med fåglar och undrar några saker om dem.
Hur kan fåglar flyga?
Varför hackar hackspettar på träd?
Hälsningar Etta, Olle, Viktor och Ellion
/ Olle, Ellion, Viktor och Etta, 4 år från Kideus förskola, Luleå
Hej Olle, Ellion, Viktor och Etta!
Vad kul att ni jobbar med fåglar. Jag började också som barn att bli intresserad av fåglar och har varit det hela mitt liv.
Fåglarna kan flyga för att det genom årtusende har utvecklats att ha fjädrar som är så täta att det inte släpper igenom luft. Det ligger också så fint på varandra eller jämte varandra att de bildar en yta som luften inte kommer igenom. Skelettet är mycket lätt. Det är ihåligt men väldigt starkt. Sedan har de en bröstmuskulatur som gör att de orkar flaxa med vingarna så att de kan flyga olika långt. En del fåglar flyger långt ner till Afrika medan andra stannar och flyger bara kortare sträckor.
Att hackspetten hackar på träd beror på att i trädet så finns det vedlevande insekter som är mums filibabba för en hackspett. Genom att hacka och mejsla med sin kraftiga näbb så kommer de åt dessa inne i trädet. De hackar också ut sitt bohål i en trädstam.
Lycka till med ert arbete om fåglarna!
Mats på Kreativum |
Vi har byggt ett pilstaket och nu det verkar som fåglarna äter på staketet , de drar loss flisor kanske för att använda till att bygga bo?
Finns det något man kan göra för att förhindra detta?
Tacksam för svar.
Mvh Helen Norén
/ Helen, 54 år från Ängelholm
Hej!
Det är nog på det viset att det används till bomaterial. Det kan också vara så att det finns mat i pilmaterialet som attraherar fåglarna. Någon speciell metod att få den och slut har jag inte tyvärr.
Mats på Kreativum |
Hej. Vi har matat fåglarna hela hösten och vi har haft massor med småfåglar. Men i slutet av januari- början av februari var alla fåglar försvunna. Några nötskrikor kommer ibland. Nu undrar vi vad som kan ha hänt?
Vad tror du?
/ Helen, 56 år från Vuollerim
Hej!
Samma sak här hemma hos mig. Jag har visserligen inte haft speciellt mycket fåglar i vinter men nu är det tomt. Anledningen har jag ingen aning om och där är fler matningar i Blekinge där jag bor som är tomma. Men sedan finns det matningar som är som vanligt. Tror inte det är någon sjukdom eller så som härjar utan mycket av finkarna lämnade Sverige i höstas och då blir det tomt under vintern. Vi märker nog snart om det kommer mer fågel till matningarna eftersom våren inte är långt borta och då kommer det alltid fram mer och käkar.
Ha det gott!
Mats på Kreativum |
Hejsan!
Är det vanligt att småfåglar övervintrar i en fågelholk.
Vi har en Blåmes eller Talgoxe som bor i en holk, den kommer på kvällarna och kryper in.
Det är svårt att se vilken sort det är för den kommer så fort och flyger in.
Det skulle vara kul att veta lite om det är så att dom använder holken som vinterskydd.
/ Tommy Sundström, 61 år från Storvreta
Hej Tommy!
Visst är det så att mesarna använder fågelholkar och kryp in under vintern. Det kan vara under takpannor (som hemma hos mig) men det allra vanligaste är just fågelholkar. När man tömmer holken (om man nu gör det) på hösten så är det bra om man kan lägga i lite torrt gräs, mossa eller kutterspån för då finns det ett material som värmer när fåglarna burrar ner sig i detta under natten. Finns det naturliga hål i träd så används dessa också.
Ha det gott!
Mats på Kreativum |
Hej.
Jag har en fiskmåsunge hemma. Vi hitta den en regnig natt, den gick helt ensam. Jag tog den hem, gjorde jag fel? Den såg så övergiven ut och den kan ej flyga. Ingen fågel fanns i närheten, inget bo. Vad kan jag göra. Ska jag behålla den tills den blir äldreP
/ miO
Hej Mio!
Det är så att den fiskmåsungen som du "tagit hand om" är en fågel som helt riktigt lämnat boet (sk. borymmare). Den gör på detta viset och lever oftast nere på marken och går ikring för att få mat av sina föräldrar. Samtidigt så kommer den att växa till sig och få flygförmågan allt eftersom. Ibland letar den sig ner mot vatten som oftast finns i närheten. Man kan tycka att den är övergiven men så är inte fallet. Tycker att du skulle sätta tillbaka den där du fann den med den risken att föräldrarna inte hittar den igen. Att ta på sig ansvaret att försöka föda upp den är ett tufft ansvar. Det är så att alla fågelarter är fridlysta och det innebär att man inte får plocka upp och ta hand om ungar. Vi människor har lätt för att tycka att naturen är grym då man "hittar övergivna" ungar. Men så är oftast inte fallet utan de kallar på sina föräldrar med tiggläte och när vi sover på mornarna och sena kvällar så matas ungarna.
Ha en skön sommar!
Mats på Kreativum
|
Hej!
Hur åstadkommer göken det speciella "fräsande / rasslande" ljud som ibland förekommer strax efter, eller i anslutning till ett galande? Om man imiterar göken brukar den komma närmare, och då gal den tätare och åstadkommer ovannämnda ljud mera intensivt!
Hälsning!
Willy Nilsson
/ Willy Nilsson, 77 år från Påskallavik
Hej Willy!
Hur den kan låta så är säkert som med alla andra fåglar att det finns i repertoaren. Det innebär att de flesta ljud som fåglar använder sig av har en funktion som i de flesta fall är lätta att förstå. Varningsläten, kontaktläten, revirsång osv. Själva "kraxandet" som göken har vet jag faktiskt inte vad de betyder. Har hört det många gånger men inte riktigt funderat över dess funktion. Jag spelar in fågelsång och andra läten och har upptäckt vissa läten hos tex. lövsångaren som jag aldrig tidigare hört. Så visst finns det läten som är överraskande.
Trevlig sommar!
Mats på Kreativum |
hej har räddat en fågel från jobbet den ramlade 3-4meter och kan inte flyga det är en ung som är övergiven den låg livlös på ett lager och jag får inte ta ditt den sa cheffen för hon döda den då. den är brun med svarta fläcka över hela kroppen och ank fötter men en vanlig näb. jag kan skicka bilder till dig via epost
/ Dennis, 25 år från markaryd
Hej Dennis!
Skicka gärna ett par bilder till mats.olsson@kreativum.se så ska jag försöka se vad det är för en art.
Mats på Kreativum |
Hej Mats,
Vi har haft ett sädesärlspar som kommit år efter år till vårt sommarställe.
Förra året hittade jag honan död i vår vattentunna. Hannen verkade leta
efter sin partner under hela sommaren , såg aldrig några ungar så de kanske dog.
I år kom han som vanligt men jag har inte sett någon hona.
Hur funkar det, han sitter och kvittrar men jag har inte sett hans partner.
Jag har sökt men hittar inget om hur de lever. Letar han fortfarande efter
sin partner för han är ju ensam, tycker ju synd om honom.
Har de sin parter för livet eller är den bara ensam ändå ?!?
Tackar så hemskt mycket på förhand för ett svar.
Med vänliga hälsningar
// Monica
/ Monica Andersson, 54 år från Stockholm
Hej Monica!
I första läget så letade han säkert efter sin partner men eftersom hon dött så blr det säkert ingen ny kull för honom. Men anledningen till att han återvänder är att han upplever platsen som optimal och då sjunger/kvittrar han tills en ny hona blir attraherad och bildar par. De är inte livskamrater hela livet. Tättingar är ofta ganska kortlivade så där sker hela tiden byte av partner allt eftersom det sker saker med resp. vuxen fågel eller ungarna.
Ha en trevlig sommar så häckar säkert sädesärlan där snart igen!
Mats på Kreativum |
Hej
Det förekommer ju som jag ser en del frågor betr talgoxar. Vi har haft talgoxar som byggt bo som på vintern tjänar som fågelbord och som vi inför våren lag in en insatt. De har nu lämnat boet. Gör vi något med boet nu eller kommer de tillbaka under sommaren/hösten och lägger nya ägg? Inför vintern vad skall vi göra då?
Mvh
Bernt Lindblom
0704-946698
/ Bernt Lindblom, 67 år från Örby
Hej Bernt!
Ni kan göra rent där och möjligen lägga in lite torrt gräs eller motsvarande tills det är dags att börja och mata igen. De lägger inte någon ny kull där. Skulle de mot förmodan göra det så bygger de ett nytt rede.
Mats på Kreativum |
Plats: Östhammar, Tidpunkt: 2016-06-10 15:00
En mängd stora fåglar satt i toppen av de höga tallarna och skränade kraftigt. Lätet påminde något om gäss men de lät väldigt stressade och upprörda. Såg ett antal av dem, såg ut som hägrar!
Villken sorts fågel och förklaring till beteendet?
/ Åke , 52 år från Uppland
Hej Åke!
Ingen lätt fråga! Om man går efter din beskrivning så låter det som att ett gäng med samma art blivit störda/hotade av en predator (katt, stor uggla eller motsvarande). Det är så i dessa tider med mycket ungar som de blir väldigt taggade att försvara de sina. Gäss är det inte för dessa finns på marken eller i vatten. Hägrar kan föra ett högt läte och de är dessutom kolonihäckare. Nu vet jag inte ifall tallarna du skriver om är just häckplats för dessa stora fåglar. Så tyvärr blir inte mitt svar fullödigt!
Trevlig sommar!
Mats på Kreativum |
Varför heter det att fågeln sitter`? den står ju
/ Lasse, 73 år från Göteborg
Hej Lasse!
Kul fråga det där. Jag har vid ett stort antal tillfällen ställt mig samma fråga. Likaså har jag frågat andra fågelskådare vilket som är "rätt". Man säger ju titta på talgoxen som sitter där på grenen eller ser du stenskvättan som står på stenen eller hägern som står vid vasskanten. Vet faktiskt inte vad som är rätt eller fel. Gräsanden som ligger i vattnet - ja det är jättekul fråga.
Hoppas du får klarhet i denna eminenta fundering.
Mats på Kreativum, |
Har hittat en björktrasthona död på gräsmattan . Jag vet att vi har ett bo nere i blåbärsriset där är det tre ägg. Det är troligtvis honan som jag hittade död som har legat på äggen det är tre ägg. Vad gör jag?
/ Inger Järås , 71 år från Värmdö
Hej Inger!
Lite förvånad att björktrasten lagt sitt rede i blåbärsriset Normalt sett så bygger de uppe i trädklykor och liknande ställe. Om du är säker på att det är honan som dött så finns ju hanen som säkert hjälper till med ruvningen. Om inte detta sker så är det tyvärr så naturen fungerar att en del ägg och ungar faller ifrån. Svårt många gånger för oss vänner av naturen att acceptera. Men du kan inte göra något som räddar äggen.
Bästa hälsningar
Mats på Kreativum |
|