Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!
När är det störst chans att se ugglor? Och var isåfall?
/ Sandra, 14 år från Halland
Hej Sandra!
De flesta ugglorna är nattaktiva. Det innebär att du måste ge dig ut från skymningen och i stort sett hela natten och då blir det att lyssna på dem. Det finns dock några av våra ugglor som trivs och syns i dagsljus. Det är sparvuggla, fjälluggla, jorduggla. Men det är främst i gryningen och skymningen som de är riktigt aktiva. Kattuggla hittar du i blandskog, stadsmiljöer med grova träd, hornuggla i träddungar i odlingslandskapet och då gärna i talldungar där den ofta använder gamla kråkbon. Pärluggla hittar du i barrskogar, berguv hittar du i stadsmiljö eller s.k. urbanmiljöer. Den förkommer också som sk. skogsuvar och kustuvar. Jorduggla ska ha öppet landskap med gärna lite fuktiga marker runt. Sparvuggla gillar barrskogar men även blandskogar. Lappuggla, fjälluggla och slaguggla är de arter som finns i norra Sverige ner till Svealand. Fjällugglan är helt knuten till kalfjället. Sedan förekommer det att tillgången på gnagare kraschar och då flyttar sig dessa söderut och det har varit både lappuggla och fjälluggla i södra Sverige genom åren. Lyssna in dig på ugglornas läten och ge dig sedan ut med någon som har bil och ni kan åka runt och stanna på olika platser för att lyssna. Det är häftigt att höra dessa när dom ropar i natten. Ropen är ett sk. revirläte, dvs. de talar om att "här bor jag".
Lycka till med din eftersök på dessa underbara fåglar!
Mats på Kreativum |
Hej.
Andreas undrar om fåglar kan äta pepparkakor!
Vänliga hälsningar
Andreas & Elin
/ Andreas Stenudd, 7 år från Stockholm
Hej Andreas!
Jag tror det är så att dom känner ifall det är galet att käka pepparkaka och då låter dom bli.
Annars är det nog inga problem.
Mats på Kreativum |
Vi har matat fåglar hela vintern som vanligt, men sedan 1 vecka är nästa alla puts väck,
vad kan det bero på???, kvar är en ensam rödhake och ett par blåmesar, innan var det fullt med fåglar jämnt, och man fick fylla på mycket mat, det finns både solrosfrön, jordnötter och talgbollar i olika behållare
saknar pippifåglarna
/ Lotta Larsson, 10 år från Kullavik
Hej Lotta!
Nu börjar det ju bli vår ute och jag har upplevt exakt samma fenomen som du. Anledningen är nog att fåglarna helt enkelt har hittat nya födoplatser, eller så har vintern tagit hårt på de övervintrande fåglarna och de har då blivit färre. Sedan har flera arter annat att tänka på nu.
Ha det gott nu när våren är på väg!
Mats på Kreativum |
Hej.
Varje morgon nu under vintern så är det stora flockar fåglar som flyger runt. Dem flyger i jättestora grupper som bildar roliga mönster på himlen. Det är fint. Jag tänker på ett program som jag såg om småfisk i stim. De simmade på samma sätt som fåglarna hemma flyger. I grupp, precis som om de vet vilket mönster de ska göra. Varför gör fåglarna det varje morgon? leker dom? Det ser ut som dom har roligt.
/ Olivia, 11 år från Laholm
Hej Olivia!
En art som flyger på detta viset är stare, men i ditt fall tror jag det är sidensvans.
Mats på Kreativum |
Hur många fåglar finns det i världen?
Hur många fågelarter finns det som man känner till?
/ Ella Handler, 7 år från Häggenås, Jämtland
Hej Ella!
Det finns mellan 9500 - 10000 fågelarter. Det sker en ständig utveckling och nya kunskaper om alla Jordens fåglar och med hjälp av DNA så hittar man nya.
Mats på Kreativum |
Hej!
Hur tungt kan ett bo från en havsörn bli???
/Mihailo
/ Mihailo , 12 år från Stockholm
Hej Mihailo!
Det kan bli väldigt tungt eftersom örnarna hela tiden bygger på med nya grenar på det gamla boet. Att säga exakt i kilo är inte lätt. Men det man kan konstatera är att örnarna är mycket noga i val av träd för att just grenarna ska tåla många kilo bomaterial under många år. Dom kan givetvis inte avgöra hur många år det rör sig om.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Jag skulle vilja bli en ornitolog. Hur blir man det?
/ Lina Johansson, 16 år från Östersund
Hej Lina!
Tror vi haft kontakt via Unga Fakta tidigare om jag minns rätt. Du ska kolla ifall det finns en lokal klubb eller förening som sysslar med fågelskådning. Det kanske finns en kurs/studiecirkel i Östersund som handlar om fågelskådning för nybörjare.
Om inte så försök att få tag på en hyfsat bra handkikare, en bra fälthandbok (Fågelguiden), en anteckningsbok. Sedan börjar du att kika på de fåglar som finns i din närhet, anteckna och försök att bestämma dem som du ser till art. Jag gjorde och gör så att jag skriver ner detaljer/kännetecken på den fågel jag ser (numera oftast den som är nya arter för mig). På detta sättet kan man öka sitt område där man kikar på fåglar. Sedan kan man besöka en sjö eller fjället eller en myr eller en barrskog och där försöka att bestämma de olika arterna som du stöter på. Sedan finns det massor att hämta på Internet, CD skivor eller ljudfiler som också finns på nätet.
Om du klickar in dig på www.sofnet.org så har du hemsidan till Sveriges Ornitologiska Förening. Du kan söka på www.skof.se, www.vbof.se osv. Flera av hemsidorna har länkar till massor av kul siodr som innehåller en massa spännade information. Facebook har siodr som handlar om fåglar, en sida som heter Rapphönan (speciellt för tjejer), Vår skådarvärld. Ja listan kan bli hur lång som helst. Men det viktiga är att strat hemmavid och försöka lära sig några arter i taget.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
hej*!!!! contisiwow!!
jag her en fraga vad hater dom dera faglarna sem fins vid vaten o vid paerkorar? hapas du ken svera pa deta tak! julia
/ julia, 31 år från vietnamn
God morgon Julia!
Vet inte riktigt vad du menar för fåglar men troligen är det gräsand du undrar kring. Gräsanden är en simand som gärna håller till vid vattendrag och i parker.
Mats på Kreativum |
Hej! Med vilka sorts fåglar jobbar du med eller vet mycket om? Med vänlig hälsning, rosan
/ Rosan, 10 år från Höör
Hej Rosan!
Jag jobbar inte med fåglar utan har fåglar som min hobby och intresse. Jag blev intresserad av naturen när jag var liten och i mitten av 1960-talet så gick jag med i Fältbiologerna. Där utvecklade sig min hobby till att titta på fåglar. Jag försöker alltid att lära mig mer om alla arter som jag stöter på. Egna anteckningar och numera lite fotgraferande så till slut så vet man en del om många arter.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej! Jag behöver veta mer om örnar och har några frågor som jag behöver svar på.
1. Vad är en örns normala flyghastighet?
2. Hur snabbt kan örnar flyga, vad är "maxhastigheten"?
3. Finns det fler dödsorsaker än trafiken, elledningar, tjuvjakt och miljöförstörelse? Finns det verkligen ingen annan fiende eller dödsorsak, om än mer ovanlig?
Skulle vara tacksam om du kunde svara på dessa frågor.
Tack på förhand
/ Stina, 14 år
Hej Stina!
Det går nog inte att säga "en örns normala flyghastighet" för den har så många olika sätt att flyga på. Dels glidflyger den, aktivt flaxar med vingarna för att ta sig framåt, termikflyger i skruvar på de uppåtgående vindarna osv.
Men däremot när den attackerar ett byte så kan nog hastigheten komma upp i rätt bra fart men i km/tim vet jag faktiskt inte.
Du skriver de största orsakerna till örnarnas död och örnen som ligger högst upp i näringskedjan har ingen fiende. Men jag tror faktiskt att människan både direkt och indirekt är dess största hot.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
hej mats olsson jag har en papegoja och jag vet inte vad den äter
/ adrian, 8 år från svergie
Hej Adrian!
Hoppas du inte behövt vänt länge på ett svar. Jag börjar jobba först idag. Papegojor äter nog frön och frukt skulle jag tro.
Mats på Kreativum |
Vart flyger flyttfåglar och när parar dom sig?
tack i förhand
/ mats göransson, 14 år från norrköping
Hej Mats!
Vart flyger flyttfåglarna? De tär alltifrån några mil till andra sidan jordklotet. Att dom flyttar beror på tillgången på föda. Men flera arter flyttar kortare sträckor inom Sverige (häckfåglar i Sverige). Det kan vara från inlandet ut till kusten, ett ex. är kungsfiskare. Andra flyttar från norra Sverige ner till södra eller över Östersjön ner i Tyskland osv. Men de flesta insektsätarna flyttar till andra sidan Sahara i Afrika. Blåhakarna som häckar i norra Sverige flyttar till Indien. Ja exemplen är många och mycket varierande. Parningen sker oftast på våren när häckningssäsongen inleds och dom har hittat sitt revir/biotop som passar och kan förse dom med tillräcklig med mat för en kull ungar.
Hoppas du är nöjd med detta och en riktigt God Jul och Gott Nytt 2013.
Mats på Kreativum |
Såg ut som en hackspett,men färgerna stämmer inte tiktigt.
Svarta sidovingar,helvit rygg,skjärtvingen svartvit schackmönstrad,den röda färgen saknades helt.
Sågs i Ransta utanför Sala.
/ Harri Kangas, 49 år från Sala
Hej Harri!
Jag är tämligen övertygad om att det är en sk. brokspett du sett. Brokspettarna är större, mindre, vitryggig, tretåig hackspett. Det finns också en som heter mellanspett men den är utdöd i Sverige och knappast trolig. Men eftersom den fågeln du sett saknar rött så kan man fundera på två olika möjligheter. Den ena är att det är en ungfågel från i år som ännu inte fått det röda vare sig på hjässan eller undergumpen. Men det jag tror du sett är en hona av tretåig hackspett. Den saknar rött och gult som hanen har. Du har dessutom sett den i ett område där tretåig hackspett är möjlig. Men jag är inte säker. Skulle det vara en vitryggig så borde det finnas rött någonstans på kroppen, likadant på en mindre hackspett. Den senare är riktigt liten i storleken dessutom.
Hoppas detta kan leda dig fram till ett avgörande till vad du sett för en hackspett.
Ha det gott!
Mats på Kreativum |
vilka sortes fåglar kan man hitta i stor stockholm
tack snälla/Ove
/ Ove, 12 år från vetlanda
Hej Ove!
Egentligen har jag ingen aning eftersom jag bor i södra Sverige. Men i innerstan eller storstockholm så bör det finnas skata, kråka, kaja, talgoxe, blåmes, gråsparv, pilfink, grönfink, gräsand, knipa, vigg, storskrake, knölsvan, tamduva, björktrast, koltrast m.fl. Det är alldeles beroende på var i stan man befinner sig. Finns det vegetation så är det genast fler än i bland husen. Stockholm Ström har ju sjöfåglar och kring dessa finns det säkert ett antal arter som tillhör denna typ av biotop. Tycker att du ska försöka göra en artlista över de olika som du hittar när du är i stan. För jag misstänker att du är där någon gång eftersom du verkar bo i Småland och Vetlanda. Gör en motsvarande artlista över tätorten Vetlanda så finner du troligen fler arter.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Jag undrar vad fåglar äter i regnskogen,öknen och i svenska skogen skulle vara snällt om du svarar /Leo
/ Leo, 12 år från örebro
God morgon Leo!
Olika fåglar äter olika mat. En del äter fröer, andra äter insekter, en del äter fisk och andra äter andra fåglar och djur. Så är det i alla typer av biotoper (miljöer som öken, regnskogen, svenska skogen, beteshagen, skärgården, arktis osv.. Så att säga specifikt vilket den ena arten äter och vad den andra äter är ett väldigt stort svar. så det jag skrev inledningsvis sammanfattar det hela på ett kort sätt.
Ha det gott nu när vintern kommit!
Mats på Kreativum |
Hej när jag blir stor vill jag jobba med att ringmärka fåglar. Men jag vet inte om det jobbet finns eller om man kan utbilda sig till det. Så min fråga är, kan man jobba med att ringmärka fåglar? Skulle vara snällt att få svar :D
/ Ida, 11 år från Västerås
Hej Ida!
Att ringmärka rent yrkesmässigt är det få som har möjlighet till. Men det finns personal som arbetar säsongsvis här i Sverige med att ringmärka. Det är Ottenby fågelstation på Öland som har personal och det har även Falsterbo fågelstation. Sedan finns det flera fågelstationer som har personal som oftast arbetar på ideell basis, dvs. dom har förmodligen fritt boende på fågelstationen, men få själv betala maten osv. Så det är inte ett arbete som de flesta andra. Men givetvis finns det fågelstationer runt om i världen som kanske har den möligheten också att man får lite lön. Titta gärna in på de olika fågelstationernas hemsidor så får du mer uppslag och kan läsa om deras verksamhet. På Ottenby har det varit en ung personal med flera tjejer som arbetat där.
Kul att höra att du vill jobba med ringmärkning. Det har jag själv gjort ett antal gånger på Torhamns fågelstation här i Blekinge.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Hej Mats
Kan du besvara dom här frågorna åt mig för jag hittar inga svar. Det skulle vara jätte snällt.
Vad är speciellt med fåglar?
Hur ser fåglar ut dvs. vad är typiskt för fåglarna i er grupp när det gäller uppbyggnad, rörlighet osv.
Hur skaffar fåglar mat och vad äter de?
Hur andas fåglar?
Hur gör det sig av med avfallsämen?
Hur fortplantar de sig?
Var lever de, i vilken miljö trivs de?
Annat intressant.
Du behöver inte bry dig om "er grupp"
Tack så mycket/Liam
/ Liam , 12 år från Stockholm
Hej Liam!
Det verkar som att du har ett "forskningarbete" i skolan att göra. Det är väldigt omfattande att svara på alla frågor men för att fatta mig kort....
Dom kan flyga och behärska lufthavet.
Dom har en kropp och benstomme som är speciellt lätt och de har vingar med fjädrar som gör att dom kan flyga.
Dom äter allt från gamla hamburgare till maskar till insekter till fröer och fisk....
Med hjälp av sina lungor.
Dom släpper det via sin kloak öppning.
Dom befruktar varandra genom att hanen sätter sig på ryggen och de sammanför sina kloak öppningar.
I de allra flesta miljöer från städerna via fält och skogar, hav och Antarktis.
Man blir aldrig mätt på att kika på fågel och lära sig om fågel samt att förundras över deras flyttning.
Kolla själv lite vad som står i böcker och på nätet så hittar du massor av information. Börja gärna och titta på fåglar i din närhet och vidga dina vyer.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Vi följer ett svanpar med två ungar och vi undrar : När och hur lämnar ungarna föräldrarna ? Idag när vi såg svanarna och deras två ungar fanns det två andra ungar liggande uppe på land utan föräldrar. Lämnar svanarna sina halvstora ungar på det sättet eller vad kan ha hänt?
/ christina Lundh, 56 år från Ånglokets förskola
God morgon Ånglokets förskola!
Svanarna hänger ihop under hela sommaren, hösten och vintern som en familj. Om alla klarar av väder och vind, kyla och födotillgång så kommer det en tidpunkt på våren då de gamla fåglarna stöter bort sina ungar. Anledningen är att dom ska börja en ny häckning och då vill dom inte ha sina fjolårsungar där. Men de finns ofta i området runt omkring för att allt mer bryta och leta sina egna nya vägar och revir. Men det är ju så att en knölsvan inte blir könsmogen förrän efter ett par år. Under tiden så samlas ungarna som nu är 2 år (2k och 3k, k = kalenderår) i flockar som dels växer till sig, dels ruggar från den brungrå fjäderdräkten till den gamlas vita fjäderdräkt. Dessa flockar finns ofta i områden där det är gott om föda. När knölsvanarna är 3-4 år börjar dom att bilda par för att sedan i sin tur skapa ett revir och häcka. Ofta är svanarna varandra trogna hela livet. Omkommer den ena så hittar den andra en y partner.
Hoppas detta gjort bilden klarare för er.
Lycka till med era studier!
Mats på Kreativum |
Hur gammal kan en blåmes bli?????
MVH Erik 8år ulricehamn
/ Erik , 8 år från Ulricehamn
Hej Erik!
En liten fågel som blåmes har oftast ett rätt kort liv. Det kan variera men 1-3 år är nog räött vanligt. Det finns dock blåmesar som är betydligt äldre än så. Den allra äldasta som vi vet om blev drygt 8 år. För att kunna veta detta så använder vi oss av en metod där fågeln märks med en metallring runt ena benet. Det sker då som ungfågel innan dom lämnat boet. Sedan hittas en och anna blåmes när den väl dött. Just ett sådant fynd gav oss åldern dryga 8 år.
Om du klickar dig in på länken (den långa adressen nedan) så hittar du mer om fåglarnas ålder och de vi vet om.
http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/forskningsavdelningen/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel/nagrasvenskaaldersrekord.1689.html
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Kan fåglar Prutta eller hicka?
MVH Emil,Erik och Axel
/ Emil,Erik och Axel, 11 år från Ulricehamn
Hej grabbar!
Visst kan en fågel hicka och säkert släppa gas dvs. släppa sig.
Mats på Kreativum |
|