Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!
hej, det är en mintgrön fjäril i vårat hus med creme färgade ben o ´´Spröt`` med ca 2-3 cm i vingspandet. Kan det vara en Grönsnabbvinge eller? Ingen i familjen har aldrig någonsin sett en sådan i hela deras liv så vi skulle hemskt gärna villa veta vad det är för art. Tacksam för svar.
Ps.Den är grön på båda sidor, det fins inte ngt brunt alls.Ds
MvH Alva
/ Alva, 13 år från Umeå
Hej Alva!
Jag tycker att du ska ställa din fråga till jourhavande biolog på Naturhistoriska museet i Stockholm. Fjärilar gillar jag skarpt men kan inte svara på din fråga tyvärr.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Vi har en koltrastunge som hoppar omkring på vår lilla innergård. Den flyger inte nämnvärt vad jag kan se. Nu undrar jag hur länge det är normalt att den bara hoppar omkring, dvs när kan man förvänta sig att den börjar flyga själv? Kan det vara så att den är sjuk/skadad/missbildad på något vis? Ibland tycker att det ser ut som om benen är lite assymetriska och att den släpar med det ena. Den är lika stor som mamman som matar den, och den har väl hoppat runt på marken i ett par veckor ungefär.
/ Fritz, 42 år från Lund
Hej Fritz!
Ungfåglar av olika arter har olika beteende. En unge av koltrast kan mycket väl tillbringa den första tiden på marken. Att den skulle vara skadad eller på annat sätt hindrad att flyga är omöjligt för mig att säga. Storleken får dom tämligen snabbt och är då lika stora som föräldrarna. Koltrasten söker sin föda på marken genom att söka efter mask eller liknande.
Ser att det var ett tag sedan du ställde frågan så då har förhoppningsvis allt löst sig.
Bästa hälsningar
Mats på Kreativum |
Gick förbi våran bensinmack för några veckor sedan,där det är ett litet grönområde med några träd,där det också kraxas från kråkfåglar.När jag tittade lite noga på en Kaja där,så hade den ett antal skatfjädrar på sig,inte så att det täckte hela fågeln,men bra många var det.Då är min fråga/ Vad har hänt här då,hamnat i fel bo eller? har aldrig sett nå't liknande förut.
Tacksam för svar.............
/ Bengt Schoultz, 53 år från Eksjö
Hej Bengt!
Partiell albinisim är en fågel som saknar pigment för att utveckla sin fulla färg på fjädrarna, lite enkelt sagt. Jag gör det enkelt för mig och skickar en länk på en förklaring om varför vissa fåglar blir partiellt eller helt albinistiska.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Albinism
Hoppas du nöjer dig med detta och ha det fortsatt gott.
Mats på Kreativum |
hur länge ska man vänta tills sin fågel värper ägg
/ marwa, 10 år från sverige
Hej Marwa!
Jag tror att det är en burfågel du ställer frågan om. Skulle be dig att prata med en affär där dom säljer burfåglar så får du säkert ett bra svar. När det gäller vilda fåglar så lägger dom ägg och ruvar när dom är könsmogna. Är det en blåmes så lägger den ägg och ruvar redan nästa år men är det en örn eller en vandringsalbatross så dröjer det många år innan dom klarar det.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Hej.
Hittade idag 17/7 en död fiskmås (på en fotbollsplan) som fått sina vingar avslitna ända intill kroppen. De låg alldeles intill kroppen. Måsen hade som jag kunde se inga andra skador. Den var inte plockad på några fjädrar heller. Har du någon fundering på vad det är för ett djur som kan ha gjort detta? Om den ligger kvar i morgon skall jag försöka att fotografera den.
Vänlig hälsning.
Claes Söderlind
/ Claes Söderlind, 61 år från Haverdal
Hej Claes!
Detta låter konstigt men där finns helt klart ett svar. Min första känsla var att det är ett illdåd av en människa, men samtidigt så kan det ju vara egentligen vad som helst. Mig veterligt så tar rovfåglar (duvhök, sparvhök, berguv, pilgrimsfalk etc.) sitt byte med sig och äter upp det utan att plocka bort eller kapa av vingarna. Katt, mård...nä jag har inte klart för mig vad det kan vara. Om du har en bild skicka den till mig mats.olsson@kreativum.se så ska jag vidarebefordra den till en kille i Ronneby vid namn Le Carlsson. Han har säkert ett svar på detta.
Ha det gott
Mats på Kreativum
|
Hej,
jag har haft turen att få följa några koltrastungar på min balkong, från ägg till flygfärdiga. Nu när de flugit iväg undrar jag vad som händer med dem. Återförenas familjen, hur lever de? Var brukar koltrastar hålla till när de inte har ett bo, har de en fast boplats? Brukar de bo nära platsen där de hade boet? Det hade varit roligt att hitta familjen och se hur det gick...
Räknas fåglar som intelligenta, eller drivs de helt av instinkt? Jag tycker att koltrastarna var mycket klipska, de smet in till det väl dolda boet efter att först ha stått och spanat i flera minuter så att kusten var fri (inga skator i närheten). Det verkar tyda på intelligens?
/ L, 48 år från Sundbyberg
Hej L!
Vilken trevlig upplevelse du haft. Att få vilda fåglar och djur inpå sig är alltid fascinerade. När koltrastens ungar väl lämnar boet så sprider dom på sig men har föräldrarna i närheten. Dessa matar ungarna i början men sedan tar ungarna hand om sig själva och lever ett ganska undanskymt liv. Ofta är dom framme tidigt på morgonen när vi människor ligger och sover. Därefter drar dom ut i skogen eller den typen av terräng för att växa och fylla på fettförrådet inför vintern. en del av koltrastarna flyttar (sk. kortflyttare) och nadra stannar. Men de gör dom ensamma dvs. inte som familj. Nästa år så återvänder dom till sin hemtrakter men inte samma boplats. Om en koltrast är intelligent eller ej kan jag inte svara på, men de är mycket försiktiga innan dom avslöjar var deras bo eller sovplats är någonstans. Man kan höra koltrasten föra ett förskräckligt liv på kvällen innan nattkvisten uppsöks. Varför jkan man fundera på men när den väl plötsligen tystnar så dyker den ner bland buskar och drar en bit därifrån. Det är nästans då man får känslan av att dom försöker vilseleda ev. predatorer.
Hoppas du är nöjd med dessa rader!
Ha det gott och hoppas du får gäster även nästa år.
Mats på Kreativum |
Hej Mats!!!
Vi är på besök hos min mormor i Kalix och där på husväggen har svalorna ett bo. Vi har följt några svalungar från det de var ägg och idag är de 3 dagar gamla. Nu är det så här att vi är lite orolig, vi har inte sett till någon vuxen på ett bra tag, kommer de små att svälta eller kommer de stora på kvällen??? Vad ska vi göra om de inte kommer tillbaka??
/ Sonnie Karlsson, 7 år från Finspång
Hej Sonnie!
Nej du behöver inte vara orolig för de matar från tidig morgon till sen kväll och även om du inte sett föräldrarna så finns dom där (om nu inget inträffat med dem). Om det nu skulle vara så att föräldrarna inte kommer tillbaka så får man låta naturen ha sin gång. Det är svårt att mata upp ungar av svalor för det ska fångas massor av insekter.
Ha det gott och hoppas att de överlevt.
Mats på Kreativum |
hej fick ett grön-finks bo på balkongen 3ägg lades o två kläcktes en av ungarna dog så en lever fortfarande .
jag har sett mamman komma o gå sporadisk under 2 dagar
så ska man ta bort det o kläckta ägget o den döda ungen eller fixar dom det själva
tänkte på ohyra oså
mvh håkan
/ håkan, 49 år från stockholm
Hej Håkan!
Antar att du redan fått en lösning på detta. Men honan och troligtvis hanen har regelbundet matat den enda överlevande ungen även om du inte sett den så ofta. Den döda ungen och okläckata ägget hade du kunnat plocka bort och slängt, men jag antar att det fixade sig själv.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej!
En familj med småfåglar har byggt bo inuit vår gårdspump. Jag tror att de är talgoxar. Man ser hur föräldrarna flyger in och ut hela tiden med mat till ungarna, och man hör hur de piper inuti pumpen. Givetvis använder vi inte pumpen nu, för då skulle vi ju förstöra hela boet, men jag undrar hur länge det dröjer innan ungarna lämnar boet? De verkar ha varit kläcka i ungefär 10 dagar nu, för det var då matningen började och vi därigenom upptäckte boet.
Finns det något vi kan göra för att hjälpa våra små vänner? Kan vi själva stoppa ner daggmaskar i hålet ner till deras bo så de får mer mat?
Calle
/ Calle, 22 år från Malmö
Hej Calle!
Dom har säkert vid detta laget redan lämnat boet. Men det tar ca 14 dagar innan de lämnar boet.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
jag ska köpa en partik fågel.är det lätt att göra den tam??
/ marwa, 10 år
Hej Marwa!
Jag tycker att du ska vända dig till en djuraffär och fråga om parakiter är lätta att få tama.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Det sitter en trastunge på min gräsmatta och skriker. Jag är rädd att katten ska hoppa på den. Kan jag flytta den till någon träd-eller buskgren? //Eva
/ Eva Olsson, 55 år från Oviken, Jämtland
God morgon Eva!
Jag tror detta redan löst sig eftersom jag varit opå semester och inte svarat på frågorna. Men om man mot förmodan hittar en unge så sätt upp den i en buske i närheten så brukar det gå väl. Den tigger och föräldrarna hittar den för att ge den mat. Katter är duktiga jägare med utmärkt hörsel så visst är det en svår situation.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hejsan
Jag har hittat en skatunge som går omkring i området där jag bor.
Den har gått här i flera dagar nu och jag o min familj har letat efter
boet eller föräldrarna men inte sett dem. Jag har försökt mata ungen
men den har inte ätit något. Den gick in i våran buske för ett tag sedan.
Jag kollade till den två gånger och då mådde den bra. Vad tycker du
jag ska göra?
/ Celine, 11 år från Eskilstuna
Hej Celine!
Ni ska låta den vara för den och föräldrarna vet var dom är. Det är alltid så att ungarna hoppar omkring och verkar föräldrarlösa, men så är inte fallet.
Ha en go sommar!
Mats |
Hej igen nu ska jag berätta vad som händer med Ludde (fiskmåsungen):
Det går skitdåligt, lärarna förstår inte och och elever har satt upp lappar där det står "mata mig gärna, jag vill ha mask" eller "då blir jag mätt hela dagen".
Och Ludde ligger ner nästan hela tiden.
Vad ska jag göra?
PS. Vad innerbär "övermata?" Kommer han dö? hjälp mig!?
/ Alva Parsmo, 11 år från stockholm/Hägersten
Hej Alva!
Att övermata en fågel kan innebära att den helt enkelt äter ihjäl sig. Men jag tror i och för sig att den matvägrar om den får för mycket. Att inte föräldrarna kan få sköta om matningen är synd för det är dom bäst på. Nu vet jag inte ifall dom finns kvar där vid skolan. Jag tycker inte att eleverna ska sätta upp lappar som uppmanar till matning för det är helt fel att göra så. Vem ska ta hand om den när det nu blir sommarlov? Nej försök att få skolans lärare att förstå att låta ungen vara ifred om det nu inte är försent. Om den inte reser sig alls så är det något som är galet med den. Om nu inte föräldrarna är där i närheten (det märker man ifall de skriker och varnar och ibland dyker ner mot de som kommer för nära) så får ni nog låta naturen ha sin gång helt enkelt. Ibland är det nästan skonsammare för ungen att någon vuxen tar bort den, men det ska vi väl hoppas inte behövs. Jag kan nog inte hjälpa dig mer utan du får försöka hitta någon vuxen person som kan hjälpa dig. Du känner ingen fågelskådare där?
Hoppas det verkligen löser sig.
Mats på Kreativum
|
Hej på min skolgård finns det en liten fjunig fiskmåsunge som har blivit ut puttad av sin mamma den sitter på en säker plats bakom ett bygg- stängsel.
Några av lärarna har gett elever tillstånd att mata den med mask (de kastar in masken)
Och några gav den vattenmelon.
Jag tycker det låter vrickat men vill veta om det är bra eller dåligt för fiskmåsen.
PS. måsen heter Ludde.
/ Alva Parsmo, 11 år från Stockholm/Hägersten
Hej Alva!
Jag tycker att ni ska låta fiskmåsens föräldrar sköta om matningen. Då blir det rätt mängd och rätt "sorts" mat. Det är så att när människan ska försöka så blir det gärna fel. Att ge en fiskmås vattenmelon är inte rätt och därför tycker jag att du ska säga till att måsungen får vara i fred. Mask äter det säkert men jag tycker ändå att ni ska låta den vara så blir det bäst så. Skulle det bli så att föräldrarna överger den så måste ni på skolan eller de eleverna sköta om den fullt ut och det är svårt.
Tack för att du ställde frågan och berätta gärna ditt svar för de andra.
Ha ett gott sommarlov!
Mats på Kreativum |
Är det farligt att plocka fjädrar i skogen?
/ Noah, 5 år från Stockholm
Hej Noah!
Nej det är det inte. Jag har samlat på fjäder i säkert 30 år och jag är bara noga med att inte stoppa fingrarna i munnen direkt efter att jag hittat en fjäder. Men med en liten plastpåse så samlar jag på fjädrar för att använda dom dels att lära mig mer om hur de ser ut, var dom sitter på fågeln och om det är detaljer som bildar ett kännetecken hos de olika fågelarterna. Spännande. Men jag använder också fjädrar till slöjden då jag gör fantasifulla fåglar eller andra fräcka saker som behöver en liten fjäder för att bli riktigt fin.
Ha det gott nu på sommarlovet!
Mats på Kreativum. |
Hej!!
Jag var på Liseberg och där hittade vi en talgoxunge som hade trillat ner och skadat foten sen lade vi in den i buskarna.Kommer den klara sig???
/ Linnea, 10 år från Hönö
Hej Linnea!
Det är svårt att säga men om den får mat av sina föräldrar (den tigger) så kan den mycket väl överleva. Kan den dessutom hålla sig undan skator, kråkor och katter så blir det ännu större chans. Men det är massor av små fågelungar som tyvärr inte klarar av de första veckorna i livet av många olika anledningar. Är den då skadad så blir det inte bättre chanser tyvärr.
Ha ett gott sommarlov!
Mats på Kreativum |
är det sant att småfåglar är släktingar till tyranosarus rex?
/ josefin, 12 år från örebro
Hej Josefin!
Forskarna säger lite olika men det är nog på det sättet att fåglarna är släkt med dinosaurierna. Kanske inte direkt en T-rex men dock från dessa enorma djur som levde på Jorden en gång i tiden. Spännande! Även om fåglarna inte är stora så är dom häftiga att se och uppleva.
Ha det gott i sommar!
Mats på Kreativum |
Får skatan ungar första året?
/ Britt-Marie Nilsson, 64 år från Ängelholm
God morgon Britt-Marie!
De allra flesta skatorna genomför en häckning och de är könsmogna året efter dom föds.
Ha det gott i sommar och njut av skatornas liv och beteende.
Mats på Kreativum |
Hej!jag har hittat ett måsägg.det har inte kläckts än men när den väl gör det hur gör jag då?
/ Linnéa Kjellgren , 10 år från Hönö
Hej Linnéa!
Om man hittar ett ägg så ska man låta det vara. Att ta hand om det och sedan försöka värma och kläcka fram det är mycket svårt. Skulle man dock försöka (är inte helt klar på om lagen tillåter det) så blir det en mycket tuff uppgift att lyckas. Att mata en kläckt fågelunge från en vildlevande art är svårt och mycket tålamodsprövande. Och då hamnar man också i den situationen att man har en fågel som man inte får ha i "fångenskap". Alltså låt naturen ha sin gång även om det smärtar att inte ta hand om ägget eller rent av en "övergiven" fågelunge.
Mats på Kreativum |
Varför äter inte fåglarna maskar som ligger på asfalten?
/ Håkan, 54 år från Järbo
Hej Håkan!
Ja det undrar jag också ibland. Har faktiskt ingen aning varför det är så. För efter ett kraftigt regn så verkar det som att massor av maskar vill upp på ytan och förflytta sig där. Det som händer är väl att dom antingen blir överkörda eller så hinner dom inte ner i marken igen och torkar. Då tycker man att koltrasten, fiskmåsarna skulle ha stort kalas. Visst har jag sett måsar plocka mask på asfalt men absolut inte någon vanlig företeelse. Det jag funderat på är ifall maskarna utsöndrar något oaptitligt som avskräcker fåglarna från att ta dessa.
Mats på Kreativum |
|